BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Mέχρι 14 Απρίλη οι λίστες μελών για τα επιχειρησιακά των ομάδων

Καμία πληρωμή τοις μετρητοίς πάνω από 500 ευρώ δεν θα γίνεται δεκτή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μέσω των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των Ομάδων Παραγωγών οπωροκηπευτικών. Με εγκύκλιο που εξέδωσε ο οργανισμό στις 7 Απριλίου, αναφέρει ρητά ότι πρέπει να τηρούνται πιστά όσα ζητάει ο κανονισμός σχετικά με το Επιχειρησιακό Ταμείο, ενώ προβλέπει σαφείς διαδικασίες ελέγχου και τήρησης καταστάσεων των μελών των Ομάδων Παραγωγών.

Mέχρι 14 Απρίλη οι λίστες μελών για τα επιχειρησιακά των ομάδων

1
0

Μεταξύ άλλων ο οργανισμός, προκειμένου να πληρώσει την ενίσχυση στις Ομάδες για τα έτη 2013 και 2014 ζητά τα εξής:

- Οι κινήσεις του λογαριασμού πρέπει να αποτυπώνουν πλήρως τις εξοφλημένες δράσεις και να εξοφλούνται αποκλειστικά μέσω του ειδικού λογαριασμού που τηρείται από την οργάνωση για αυτόν το σκοπό. Καμία δαπάνη δεν θα θεωρείται επιλέξιμη προς ενίσχυση εκτός λογαριασμού. Για τα ήδη υλοποιηθέντα Ε.Π. του 2013 και εφόσον υπάρχουν εξοφλημένες δαπάνες εκτός λογαριασμού θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι τραπεζικές κινήσεις προς τους προμηθευτές προς επιβεβαίωση της ολοκλήρωσης της δράσης.

- Αποτροπή ύπαρξης παραγωγών – μελών ταυτόχρονα σε δύο ή περισσότερες οργανώσεις παραγωγών για το ίδιο χρονικό διάστημα.

- Ακριβής προσδιορισμός των εκτάσεων που εκμεταλλεύονται τα μέλη, των ποσοτήτων που παραδίδονται καθώς και τον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας τους σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες.

- Η Ο.Π. να πληροί τους όρους και τα κριτήρια αναγνώρισης τόσο κατά την περίοδο του έτους αναφοράς όσο και κατά τη στιγμή της υλοποίησης και πληρωμής.

- Στη κίνηση του Επιχειρησιακού Ταμείου δεν γίνονται αποδεκτές με μετρητά πληρωμές άνω των 500 ευρώ.

- Για τα εφόδια ή μέσα παραγωγής που διενεμήθησαν στα μέλη πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος στις εγκαταστάσεις των προς επιβεβαίωση της υλοποίησης της δράσης (π.χ. λάστιχα ποτίσματος, φυτά κ.λπ.) και μέσα στη χρονική περίοδο του Ε.Π.

- Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται όταν στα πλαίσια των Ε.Π. υπάρχουν δαπάνες για προσωπικό (τεχνικό, γεωπονικό). Επιλέξιμες είναι μόνο αυτές που αφορούν τη στήριξη αποκλειστικά στα μέλη τους. Ως εκ τούτου με ευθύνη των Ο.Π. θα πρέπει να υπάρχουν τα υποστηρικτικά έγγραφα που να τεκμηριώνουν αυτά (ανάθεση αρμοδιοτήτων με σαφή περιγραφή του έργου π.χ. «έλεγχος στην παραγωγή-παραλαβή προϊόντων των παραγωγών-μελών).

- Προκειμένου να διευκολυνθούν οι έλεγχοι και κυρίως όσον αφορά για τον ακριβή προσδιορισμό των μελών, τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και τις παραδοθείσες ποσότητες, είναι αναγκαίο οι Ο.Π. να αποστείλουν ηλεκτρονικά στις αρμόδιες υπηρεσίες των περιφερειακών ενοτήτων με ηλεκτρονικό τρόπο (excel - αποστολή με e-mail) συμπληρωμένο τον πίνακα των μελών (επισυνάπτεται στην εγκύκλιο) για τα έτη 2011, 2012 και 2013. Με ευθύνη των Δ.Α.Ο.Κ είναι αναγκαίο να αποσταλούν στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε (με e-mail) στην ηλεκτρονική διεύθυνση οι εν λόγω καταστάσεις μέχρι 14 Απριλίου 2014 προκειμένου να γίνουν οι προβλεπόμενοι διασταυρωτικοί έλεγχοι με τα στοιχεία της βάσης δεδομένων της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης.

- Στον φάκελο πληρωμής προς στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε είναι αναγκαίο να υποβληθούν όλα τα παραστατικά δαπανών (τιμολόγια), για τα οποία αιτείται η καταβολή της ενίσχυσης. Δεν αποστέλλεται κανένας φάκελος προς πληρωμή στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε εφόσον η οργάνωση τελεί υπό ανάκληση αναγνώρισης ή αναστολή αναγνώρισης. Ως εκ τούτου οι αρμόδιες επιτροπές οφείλουν άμεσα και πριν από την καταληκτική ημερομηνία αποστολής των φακέλων πληρωμής στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε να έχουν ολοκληρώσει το έργο τους.

Βρείτε εδώ τη σχετική εγκύκλιο με το Εγχειρίδιο διαδικασιών για τα επιχειρησιακά προγράμματα των ΟΠ οπωροκηπευτικών.pdf

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία