BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Πάνε για μετά το καλοκαίρι οι πληρωμές στα βιολογικά

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας κολλάνε οι αιτήσεις για τις πληρωµές των βιοκαλλιεργητών, σηµαντικό τµήµα των οποίων µετατίθενται για το φθινόπωρο όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα Agrenda. Η αρχική οδηγία προέβλεπε οι πληρωµές να γίνουν µέσα στο καλοκαίρι, καθώς οι δικαιούχοι είχαν κληθεί στο δίµηνο Απριλίου-Μαΐου να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για την ένταξη στο πρόγραµµα του 2012, όµως πλέον η παράταση που έχει δοθεί για ορισµένους νοµούς φτάνει ως και τον Αύγουστο.

Πάνε για μετά το καλοκαίρι οι πληρωμές στα βιολογικά

0
0
Σηµειωτέων, πως στη λήξη της προθεσµίας για τις κατά τόπους ∆ιευθύνσεις Αγροτικής Οικονοµίας και Κτηνιατρικής καταφτάνει και ο µεγαλύτερος όγκος των αιτήσεων, οπότε και «χάνονται τα αυγά και τα πασχάλια» για τους υπαλλήλους οι οποίοι θα κληθούν να εξετάσουν τους χιλιάδες φακέλους.

Όταν τελικά γίνει ο έλεγχος των στοιχείων και από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, στις κατά τόπους ∆ΑΟΚ δηµοσιεύονται τα ονόµατα των δικαιούχων που εγκρίθηκαν και µετά ακολουθεί το προβλεπόµενο 10ήµερο, ώστε να κατατεθούν τυχόν ενστάσεις. Κατόπιν αυτού ανοίγει ο δρόµος για τις πληρωµές, οπότε… καλό φθινόπωρο για το µεγαλύτερο όγκο των δικαιούχων.

Υπενθυµίζεται πως πριν από την πληρωµή, οι δικαιούχοι θα πρέπει να µπουν στον διαδικτυακό τόπο του ΟΠΕΚΕΠΕ και να συµπληρώσουν τη δήλωση εφαρµογής του 2012, µε βάση τις προθεσµίες που θα δώσουν οι τοπικές διευθύνσεις. Ως αποτέλεσµα της παραπάνω µακρόσυρτης διαδικασίας οι πληρωµές γίνονται µε δύο ταχύτητες ανάλογα τον αριθµό των βιοκαλλιεργητών, το προσωπικό της ∆ΑΟΚ και τις προθεσµίες που έχουν δοθεί.

Για παράδειγµα στη Λάρισα αναµένεται µεγάλος όγκος αιτήσεων οπότε και θα αργήσει η πληρωµή, ενώ στην Καρδίτσα οι αιτήσεις µπορεί να φτάνουν τις 30 µε 40, αρά και κινείται ευκολότερα η διαδικασία. Ή µπορεί για παράδειγµα να πληρωθούν 80 άτοµα για τη Βιολογική Γεωργία στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά να παραµένουν απλήρωτοι άλλοι 500, επειδή οι φάκελοί τους περιµένουν να ελεγχθούν

Από την άλλη στη Λακωνία η προθεσµία από τη ∆ΑΟΚ της περιοχής λήγει στις 4 Αυγούστου για την ηλεκτρονική υποβολή της ∆ήλωσης Εφαρµογής έτους 2012 λήγει, την ώρα που οι βιοκαλλιεργητές της περιοχής σε επιστολή διαµαρτυρίας τους σηµειώνουν πως «οι φάκελοι των Βιοκαλλιεργητών (υπογραφή συµβάσεων) παραµένουν όνειρο απατηλό εδώ και 3 χρόνια», και πως «η ∆ΑΟΚ Λακωνίας καθώς και η Αποκεντρωµένη Περιφέρεια είναι στελεχωµένες µε τρεις υπαλλήλους έκαστη, οι οποίοι έχουν να ασχοληθούν και να διεκπεραιώσουν χιλιάδες φακέλους».

Επίσης σύµφωνα µε παραγωγούς-βιοκαλλιεργητές του Κιλκίς η απάντηση της ∆ιεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αργολίδα στην ερώτηση για το πότε θα πληρωθούν είναι, «από Σεπτέµβρη-Οκτώβρη και βλέπουµε». Παράλληλα οι παραγωγοί στην Αργολίδα καταγγέλλουν κωλυσιεργία της ∆ιεύθυνσης που οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού

Προβλήµατα από την αρχ

Υπενθυµίζεται πως οι αιτήσεις πληρωµής (δηλώσεις εφαρµογής) για το έτος 2012 είχαν ήδη πάρει παράταση λόγω προβληµάτων στη διαδικτυακή αίτηση πληρωµής (δήλωση εφαρµογής), ανάλογα µε την περιφέρεια, για το διάστηµα Απριλίου-Μαΐου, ενώ µε ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ σηµείωνε πως για την καταβολή των γεωργοπεριβαλλοντικών ενισχύσεων για τα έτη 2012 και 2013, δεν υπάρχει δέσµευση όσον αφορά την ηµεροµηνία.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία