BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Μειωμένη εξισωτική και ΚΑΠ χτυπούν συναγερμό στους Κρητικούς αγρότες

Η περικοπή των αγροτικών ενισχύσεων στην Κρήτη με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και το «κούρεμα» της εξισωτικής αποζημίωσης των κατοίκων μειονεκτικών και ορεινών περιοχών, είναι τα βασικά θέματα της σύσκεψης που προγραμματίστηκε να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Αυγούστου στις 11 το πρωί στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης.

Κλείνουν τις Εφορίες οι Κρητικοί αγρότες αντιδρώντας στο φόρο των αγροτεμαχίων

0
0

Είχε προηγηθεί  το πρωί της Τρίτης 19 Αυγούστου αποκλεισμός από τους κτηνοτρόφους των Χανίων των γραφείων του τοπικού παραρτήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ οι  κτηνοτροφικοί σύλλογοι του νησιού προειδοποιούν ότι θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα που θέτουν.

Στο μεταξύ η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου επικοινώνησε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και πήρε την απάντηση ότι θα γίνουν «διορθωτικές κινήσεις» στο θέμα της εξισωτικής.

Οι κτηνοτρόφοι φαίνεται να «ξυπνούν με το χαστούκι» της κάθετης πτώσης της εξισωτικής αποζημίωσης σε σύγκριση με πέρυσι και να ανακαλύπτουν τους κινδύνους από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ. Αν και η μείωση της εξισωτικής δεν είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ΚΑΠ, φαίνεται να αποτελεί την αφορμή ώστε να τεθούν στο τραπέζι όλα τα θέματα. Έτσι, υπό την πίεση των κτηνοτροφικών συλλόγων συγκαλείται την Παρασκευή σύσκεψη στην οποία θα πάρουν μέρος βουλευτές, ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γρηγόρης Ροκαδάκης, αιρετοί και υπηρεσιακοί παράγοντες για να συζητήσουν όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την πτώση της εξισωτικής αποζημίωσης, τη μείωση των επιλέξιμων κτηνοτροφικών εκτάσεων και την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

«Θα ζητήσουμε να κρατηθούν πρακτικά για να υπάρχουν αποδείξεις σχετικά με τα λεγόμενα όλων εμάς. Θα περιμένουμε και την απάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Και θα συνεδριάσουν τα διοικητικά συμβούλια των κτηνοτροφικών συλλόγων για να καθορίσουμε τη στάση μας από τώρα και στο εξής. Αν οι απαντήσεις δεν μας ικανοποιούν θα σχεδιάσουμε συντονισμένες κινητοποιήσεις οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι του νησιού» είπε ο συνδικαλιστής από τα Ανώγεια Βασίλης Σμπώκος.

 

Αποκλεισμός στον ΟΠΕΚΕΠΕ Χανίων

Να σημειωθεί ότι στα Χανιά με πρωτοβουλία του κτηνοτροφικού συλλόγου έγινε αποκλεισμός από τους κτηνοτρόφους στο τοπικό παράρτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου δεν αποφευχθήκαν η ένταση και οι διαξιφισμοί. Σύμφωνα μάλιστα με το γραμματέα του κτηνοτροφικού συλλόγου Χανίων Γιώργο Βενετάκη «τη βασική ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί φέρει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς έχει μειώσει τις πιστώσεις για την εξισωτική από τα 170 εκατ. ευρώ στα 70 εκατ. ευρώ».

Εξάλλου η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου επικοινώνησε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα της εξισωτικής αποζημίωσης. Πήρε την απάντηση ότι το υπουργείο θα δεχθεί δικαιολογητικά των κτηνοτρόφων σε θέματα που αφορούν τη διόρθωση στοιχείων ώστε να εισπράξουν τελικά την εξισωτική. Επίσης θα υπάρξουν και διορθωτικές κινήσεις αναφορικά με τις επιλέξιμες εκτάσεις. Επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν άμεσα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία