BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Ξεκινάει η υποβολή δικαιολογητικών για πληρωμές στα Συστήματα Ποιότητας

Ξεκινάνε από Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου, και θα διαρκέσουν έως και τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου οι αιτήσεις πληρωμής του Μέτρου 132 «Συμμετοχή γεωργών σε συστήματα για την ποιότητα τροφίμων» που αφορούν το έτος 2012-13. Ήδη είναι διαθέσιμο για την ηλεκτρονική συμπλήρωση των αιτήσεων το πληροφορικό σύστημα στην ιστοσελίδα www.metro132.gr, ενώ εγκρίθηκε η διάθεση 200.000 ευρώ για την πληρωμή.

Ξεκινάει η υποβολή δικαιολογητικών για πληρωμές στα Συστήματα Ποιότητας

2
0
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής ΠΑΑ Ανταγωνιστικότητα η διαδικασία έχει ως εξής
Οι αιτήσεις συμπληρώνονται ηλεκτρονικά στο www.metro132.gr, οριστικοποιούνται, εκτυπώνονται και υποβάλλονται - απαραίτητα με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του δικαιούχου - μαζί με τα σχετικά δικαιολογητικά, σύμφωνα με το άρθρο 18 της ΚΥΑ 1483/2009 και το σημείο 10.2 του Οδηγού Εφαρμογής ΙΙ. Η υποβολή γίνεται στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ή σε κάποιες περιπτώσεις μόνο Αγροτικής Οικονομίας) των οικείων Περιφερειακών Ενοτήτων (ΔΑΟΚ), οι οποίες είναι αρμόδιες για την πραγματοποίηση του διοικητικού ελέγχου και την εκκαθάρισή τους

Αριθμός αίτησης - Έτος υλοποίησης
  • Οι δικαιούχοι που ανήκουν στην 1η περίπτωση του Οδηγού Εφαρμογής ΙΙ, σημείο 10.3 -και έχουν καταθέσει ήδη 3 αιτήσεις πληρωμής- καλούνται να καταθέσουν την 4η αίτηση πληρωμής τους για το έτος υλοποίησης 29/9/2012-28/9/2013.
  • Οι δικαιούχοι που ανήκουν στην 2η περίπτωση του Οδηγού Εφαρμογής ΙΙ, σημείο 10.3 -και έχουν καταθέσει έως τώρα 2 αιτήσεις πληρωμής- καλούνται να καταθέσουν την 3η αίτηση πληρωμής τους για το έτος υλοποίησης 30/11/2012-29/11/2013.
Κατά συνέπεια τα δικαιολογητικά που θα κατατεθούν οι δικαιούχοι πρέπει να αντιστοιχούν σε αυτά τα έτη υλοποίησης, κατά περίπτωση

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται σύμφωνα με την ανακοίνωση τα παρακάτω θέματα:
  • Για τους δικαιούχους για τους οποίους εκκρεμεί η έκδοση Απόφασης επί ήδη κατατεθειμένου αιτήματος τροποποίησης, καθώς και η εξέταση ένστασης επί προηγούμενου απορριπτικού αποτελέσματος αποβολής από το Μέτρο, η τελευταία ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής των αιτήσεων πληρωμής έτους 2012-13 ορίζεται στις 10 εργάσιμες ημέρες μετά από την ημερομηνία παραλαβής και πρωτοκόλλησης από την ΔΑΟΚ της σχετικής Απόφασης για τον εκάστοτε δικαιούχο, εφόσον η νέα προθεσμία που προκύπτει είναι μεταγενέστερη της αρχικής.
  • Σε περίπτωση ελλείψεων που θα διαπιστωθούν κατά τον έλεγχο πληρότητας των αιτήσεων από τη ΔΑΟΚ, οι δικαιούχοι θα ενημερώνονται από αυτές και θα καλούνται να συμπληρώσουν τις ελλείψεις εντός της προθεσμίας κατάθεσης των αιτήσεων, πέραν της οποίας συμπληρώσεις δεν θα γίνονται δεκτές.
  • Με τις αιτήσεις πληρωμής δεν συνυποβάλλεται αντίγραφο της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης (ΑΕΕ) του 2013. Τα στοιχεία των εγκεκριμένων κλάδων παραγωγής (φυτικό ή ζωικό κεφάλαιο) που δηλώθηκαν στην ΑΕΕ του 2013 πρέπει σε κάθε περίπτωση να δηλωθούν στο σύνολό τους στην αίτηση πληρωμής. Ο σχετικός έλεγχος θα πραγματοποιηθεί μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ, ΟΠΣΕΑΕ.
  • Στο ηλεκτρονικό σύστημα θα παρέχεται η δυνατότητα αυτόματης συμπλήρωσης των στοιχείων του φυτικού ή ζωικού κεφαλαίου από την ΑΕΕ του 2013. Η καταχώριση των νέων στοιχείων στην εφαρμογή ενδέχεται να ολοκληρωθεί τμηματικά ακόμα και μετά την έναρξη της περιόδου υποβολής των αιτήσεων πληρωμής. Εν τω μεταξύ, για την εξυπηρέτηση των δικαιούχων, στο σύστημα υπάρχουν ήδη διαθέσιμα στοιχεία από τις ΑΕΕ προηγουμένων ετών, επί των οποίων μπορούν να γίνουν διορθώσεις/προσθήκες κατά τη συμπλήρωση της αίτησης, ώστε τα στοιχεία να έλθουν σε συμφωνία με την ΑΕΕ 2013.
  • Όλοι οι δικαιούχοι που ενισχύονται για βιολογική παραγωγή οφείλουν να καταθέτουν Έγγραφο πιστοποίησης προϊόντος ή Αποδεικτικό Έγγραφο για την επιχείρηση (για στάδιο βιολογικής παραγωγής και σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος ΧΙΙ του Καν. (ΕΚ) 889/2008), εκτός τεκμηριωμένης περίπτωσης μηδενικής παραγωγής, σύμφωνα με το σημείο IV, παράγραφος 1, άρθρο 18 της ΚΥΑ 1483/2009, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, και του σημείου 10.2.ΙΙΙ του Οδηγού Εφαρμογής ΙΙ (ΥΑ 2049/2013).
  • Αιτήσεις τροποποίησης Αποφάσεων Έγκρισης, σύμφωνα με το άρθρο 16 της ΚΥΑ 1483/2009, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, που αφορούν το έτος υλοποίησης για το οποίο γίνεται η αίτηση πληρωμής, κατατίθενται στη ΔΑΟΚ μέχρι ή ταυτόχρονα με την υποβολή αίτησης πληρωμής.
  • Είναι απαραίτητη η ορθή συμπλήρωση όλων των πινάκων της αίτησης, με ιδιαίτερη προσοχή στην συμπλήρωση του Πίνακα Δ «Άλλα στοιχεία εκμετάλλευσης».
  • Σε περίπτωση δήλωσης νέου τραπεζικού λογαριασμού, πρέπει να προσκομίζεται αποδεικτικό αντίγραφο του βιβλιαρίου όπου φαίνεται ότι ο δικαιούχος είναι και δικαιούχος του λογαριασμού.
  • Εάν στις ΑΕΕ του 2013 δεν έχει δηλωθεί (σύμφωνα με το σημείο 2ε του άρθρου 6 της ΚΥΑ 1483/2009) σωστά η συμμετοχή στο Μέτρο 132 στις παράλληλες δράσεις και στα αντίστοιχα επιλέξιμα αγροτεμάχια (φυτική παραγωγή και μεταποίηση) ή σε τουλάχιστον ένα βοσκότοπο (ζωική παραγωγή), οι δικαιούχοι οφείλουν να απευθυνθούν το γρηγορότερο δυνατό στους φορείς υποβολής των δηλώσεων (Ενώσεις) και να κάνουν διοικητικές πράξεις συμπλήρωσης για το σκοπό αυτό. Αν δεν γίνει η σωστή συμπλήρωση, τότε δεν πληρώνεται ο δικαιούχος για το συγκεκριμένο έτος.
  • Σύμφωνα με την Εγκύκλιο 12664/12-6-2013 (ΑΔΑ: ΒΕΖΖΒ-ΣΨ2), οι βεβαιώσεις πιστοποίησης (Πιστοποιητικά Agro 2 και Βεβαιώσεις Συμμόρφωσης) και τα παραστατικά δαπανών που υποβάλλουν οι δικαιούχοι με την αίτηση πληρωμής πρέπει να καλύπτουν πλήρως το αντίστοιχο έτος υλοποίησης (29/9/2012-28/9/2013 ή 30/11/2012-29/11/2013), αλλιώς εφαρμόζεται περικοπή στις επιλέξιμες δαπάνες, σε αναλογία με την χρονική κάλυψη (υπολογιζόμενη σε ημέρες). Για τη χρονική κάλυψη του έτους υλοποίησης μπορούν να υποβάλλονται και διαδοχικά δικαιολογητικά. Περισσότερες λεπτομέρειες περιέχονται στην ανωτέρω Εγκύκλιο. Σε περίπτωση που υποβάλλονται διαδοχικά παραστατικά δαπανών, απαιτείται προσοχή για τη σωστή συμπλήρωση του πίνακα Γ της αίτησης πληρωμής: καταγράφονται όλα τα υποβαλλόμενα παραστατικά, και ως Αιτούμενο ποσό για κάθε παραστατικό συμπληρώνεται η αναλογία του που συμπίπτει με το έτος υλοποίησης (ημέρες/365). (Προσοχή στο άθροισμα των αιτούμενων ποσών ανά κατηγορία δαπάνης, σε σχέση με το εγκεκριμένο ποσό για την κατηγορία).
  • Η Εγκύκλιος 12664/12-6-2013 (ΑΔΑ: ΒΕΖΖΒ-ΣΨ2) και η προηγούμενη παράγραφος δεν αφορούν τα Πιστοποιητικά προϊόντος ή Αποδεικτικά έγγραφα για την επιχείρηση, που προσκομίζουν οι δικαιούχοι Βιολογικής Παραγωγής από το 3ο έτος υλοποίησης κι έπειτα.
  • Τέλος, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον Οδηγό Εφαρμογής ΙΙ, σημ. 10.2.ΙΙ, επισημαίνεται ότι, σε περίπτωση που δεν αναφέρεται επί των προσκομιζόμενων παραστατικών η αναγκαία για τον έλεγχο ανάλυση των επιμέρους δαπανών (όσον αφορά το χρονικό διάστημα, το είδος του φυτικού ή ζωικού κεφαλαίου, τις εκτάσεις και τον αριθμό των αγροτεμαχίων, τον αριθμό των ζώων/κυψελών, κλπ), τα παραστατικά θα πρέπει να συνοδεύονται από βεβαίωση του εκδότη τους με ανάλυση της συνολικής δαπάνης.
Κατά τα λοιπά, ισχύουν όσα αναφέρονται στην ΚΥΑ 1483/2009, όπως τροποποιήθηκε καιισχύει, και στις ΥΑ λεπτομερειών εφαρμογής (Οδηγοί Εφαρμογής) του Μέτρου

Δείτε εδώ τη σχετική ανακοίνωση

Δείτε εδώ την απόφαση έγκρισης ποσού

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία