BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Εγκύκλιος ΟΠΕΚΕΠΕ με τη διαδικασία για την πληρωμή των Νέων Αγροτών

Τη διαδικασία για την πληρωμή των ενταγμένων νέων αγροτών στο Μέτρο 1.1.2 καθορίζει εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ, που εφαρμόζεται στο σύνολο των ενταγμένων πράξεων και σε κάθε αίτηση πληρωμής της πρώτης δόσης στα πλαίσια των υποχρεώσεων του Μέτρου 1.1.2. που αφορά την Εγκατάσταση Νέων Γεωργών.

Με απένταξη κινδυνεύουν χωρίς δική τους ευθύνη 5.000 Νέοι Αγρότες

1
0

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την εγκύκλιο, η διαδικασία είναι επαναλαμβανόμενη και αρχίζει μετά την ένταξη της πράξης στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2007-2013 για την πραγματοποίηση δαπανών για την καταβολή της πρώτης δόσης, λήγει δε με την οικονομική εκκαθάριση της.

Σκοπός της διαδικασίας είναι ο έλεγχος της αιτούμενης προς συγχρηματοδότηση δαπάνης και η συμφωνία οικονομικού και φυσικού αντικειμένου της πράξης, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει ο δικαιούχος για την υλοποίηση της πράξης, σύμφωνα με την Απόφαση Ένταξης και τις νομικές δεσμεύσεις βάσει της υπογραφείσας αποδοχής της Απόφασης Έγκρισης Πράξης - Σύμβασης.

Πρώτη Δόση

Μετά την αποδοχή από τον δικαιούχο της Απόφασης Έγκρισης Πράξης – Σύμβασης, o δικαιούχος υποβάλλει Αίτηση Πληρωμής 1ης Δόσης (Ε_1) της ενίσχυσης στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της οικείας Π.Ε.

Ο αρχικός έλεγχος των αιτήσεων πληρωμής γίνεται από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, η δε αναγνώριση και εκκαθάριση της δαπάνης πραγματοποιείται από τη Διεύθυνση Αγροτικών Υποθέσεων της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης. (Φορέας Εφαρμογής).

Καθορισμός Πληρωτέου Ποσού Οικονομικών Ενισχύσεων (Διοικητικός Έλεγχος) – Αναγνώριση και Εκκαθάριση Δαπάνης

Ο Φορέας Εφαρμογής, πραγματοποιεί τον τελικό έλεγχο επιλεξιμότητας με βάση:

- τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης ενίσχυσης σύμφωνα με τις εθνικές και κοινοτικές διατάξεις,

- τα στοιχεία της κάθε Αίτησης Πληρωμής 1ης Δόσης,

- το αρχείο της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης του έτους πρώτης εγκατάστασης,

-· το αρχείο απενταγμένων διαδόχων δικαιούχων του προγράμματος «Πρόωρη Συνταξιοδότηση» με δεκαετή αποκλεισμό, το αρχείο απενταγμένων δικαιούχων του προγράμματος Νέων Γεωργών του Π.Α.Α.- Α.Υ. 2000-2006,

- το αρχείο όσων ασκούν αλιευτικό επάγγελμα ή/και είναι ιδιοκτήτες αλιευτικού σκάφους, καθώς και

- το αρχείο επενδυτών / συζύγων αυτών του προγράμματος 2.2.1. «Πρώτη Δάσωση Γεωργικών Εκτάσεων» του Π.Α.Α. 2007-2013 ώστε να επιβεβαιωθεί ότι δεν έχει ενταχθεί αυτός ή/και σύζυγός του, με την ιδιότητα του αγρότη στο εν λόγω πρόγραμμα.

Πραγματοποιεί τον τελικό έλεγχο επιλεξιμότητας, συμπληρώνοντας για κάθε δικαιούχο αντίστοιχα το Πρακτικό Διοικητικού Ελέγχου Αίτησης Πληρωμής Δικαιούχου (Λ_1).

Επίσης, καταχωρεί στο πληροφοριακό σύστημα (Ο.Π.Σ.Α.Α.) όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης στους δικαιούχους.

Ο Φορέας Εφαρμογής, μετά τον έλεγχο των ατομικών Αιτήσεων Πληρωμής 1ης Δόσης των δικαιούχων, ετοιμάζει παρτίδα πληρωμής, η οποία δημιουργείται αυτόματα από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Αγροτικής Ανάπτυξης (Ο.Π.Σ.Α.Α.), ανά ομάδα δικαιούχων που είναι επιλέξιμοι για πληρωμή και ανά περιφέρεια.

Ο Φορέας Εφαρμογής συντάσσει το Διαβιβαστικό Πληρωμής α ́ δόσης (Ε_2) το οποίο συνοδεύει την :

- Αναλυτική Κατάσταση Πληρωμής με την αναγνώριση και εκκαθάριση της δαπάνης (Ε_3), και την

- Συγκεντρωτική Κατάσταση Ελέγχου (check list) με την βεβαίωση επιλεξιμότητας (Λ_2).

και τα διαβιβάζει στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας / Τμήμα Βελτίωσης της Ανταγωνιστικότητας του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

Καταβολή οικονομικής ενίσχυσης

Το Τμήμα Βελτίωσης της Ανταγωνιστικότητας επιιβεβαιώνει την πληρότητα και νομιμότητα του αιτήματος με βάση τη Λίστα Ελέγχου Εποπτείας Πληρωμής (Λ_3) η οποία υπογράφεται από τον υπάλληλο που είναι υπεύθυνος για τη διενέργεια της διοικητικής επαλήθευσης και εγκρίνεται ως προς την πληρότητα και επάρκεια τεκμηρίωσής της από τον Προϊστάμενο του Τμήματος.

Επίσης επιβεβαιώνεται στο Ο.Π.Σ.Α.Α. το συνολικό ποσό των επιλέξιμων δαπανών του Αιτήματος Πληρωμής της 1ης δόσης.

Το Τμήμα Βελτίωσης της Ανταγωνιστικότητας προωθεί, με υπογραφή Προϊσταμένου της Διεύθυνσης, το αίτημα στη Διεύθυνση Πληρωμών Αγροτικών Ενισχύσεων - Τμήμα Λογιστηρίου Πληρωμών Τρίτων για την πραγματοποίηση της πληρωμής. Μετά την έκδοση της Εντολής Πληρωμής αποστέλλεται στο Τραπεζικό Ίδρυμα με το οποίο συνεργάζεται ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ηλεκτρονικό αρχείο για την πίστωση του ποσού της πληρωμής στον τραπεζικό λογαριασμό του κάθε δικαιούχου. Στη συνέχεια η Διεύθυνση Πληρωμών Αγροτικών Ενισχύσεων - Τμήμα Λογιστηρίου Πληρωμών Τρίτων καταχωρεί στο Ο.Π.Σ.Α.Α. τον αριθμό και την ημερομηνία της Εντολής Πληρωμής προκειμένου να ενημερωθεί ο Φορέας Εφαρμογής για την πραγματοποίηση της πληρωμής του δικαιούχου.

Βρείτε εδώ ολόκληρη τη σχετική εγκύκλιο: Οδηγίες για τη διαιδκασία πληρωμής της πρώτης δόσης των Νέων Αγροτών.pdf

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία