BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Για τις 7 Νοεμβρίου η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης

Για το πρώτο 10ήµερο του Νοεµβρίου και συγκεκριμένα την Παρασκευή 7 του μήνα τοποθετείται η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης (50%), σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 25 Οκτωβρίου μαζί με το περιοδικό τel. Το δρόµο για την πληρωµή της πρώτης δόσης άνοιξε σχετική εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Για τις 7 Νοεμβρίου η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης

0
0

Ακόμα, διαβάστε σε αυτό το φύλλο της εφημερίδας, για την αγορά ελαιολάδου που θα πιάσει τα 4 ευρώ στο χέρι. Χωρίς στοκ στις αποθήκες και µε τον «αέρα» του συν 30% (3,44 ευρώ το κιλό) στην πρώτη δηµοπρασία των Αγ. Αποστόλων Λακωνίας, αν µη τι άλλο η φετινή σεζόν για το ελαιόλαδο δεν θα µπορούσε να ξεκινήσει καλύτερα. Με την ισπανική παραγωγή µειωµένη στο µισό και τις πληµµύρες στην ιταλική Λιγουρία να κάνουν ζηµιά, το ελληνικό ελαιόλαδο εξελίσσεται σε κρυφό άσσο.

Ξαφνική άνοδος 20% για το σιτάρι, αποκαλύπτει το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda. Χρηµατιστηριακή κούρσα στις τιµές σκληρού σιταριού πυροδοτούν οι προβλέψεις για µείωση 27% στη φετινή παραγωγή στον Καναδά και άνω του 30% στη Ρωσία. Στην Ιταλία την Πέµπτη η τιµή εκτοξεύτηκε στα 366 ευρώ ο τόνος.

Επίσης, διαβάστε ακόμα για την επιδότηση των ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ που έρχεται. Ενεργοποιείται από το 2015 η επιδότηση έως και 65% στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ, βάσει ειδικού προγράµµατος που προβλέπει η νέα ΚΑΠ. Μένει να καθοριστεί αν η σχετική επιχορήγηση θα χορηγείται ως επιστροφή εισφοράς στον παραγωγό ή ως έκπτωση από τον ΕΛΓΑ.

 

Τα περιεχόμενα της εφημερίδας Agrenda είναι τα εξής:  

Επικαιρότητα

• Σταθερή ζήτηση κι έλλειψη προϊόντος αβαντάρουν το αβοκάντο σελ. 12

• Από τα 125 εκατ. στα 60 το πακέτο βοήθειας για το εµπάργκο σελ. 42

 

Επενδύσεις

• Ενεργοποιείται από το 2015 η επιδότηση έως 65% ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ σελ. 16

• Ρίζωσαν στην Ελλάδα και ταξιδεύουν στον κόσµο τα νέα βαµβάκια FiberMax σελ. 18

 

Οικονομία

• Αµερική, Κίνα κι Ευρώπη προς µία ακόµη «στιγµή Minsky», λέει η SaxoBank σελ. 22

• Ανεξαρτήτως πλέον τεκµηρίων, στο 13%

η φορολόγηση των αγροτών σελ. 11

 

Εμπορεύματα

• Μικρότερη παραγωγή εσπεριδοειδών θα έχει φέτος η Μεσόγειος σελ. 21

• Αύξηση του όγκου και µείωση της αξίας για τις ελληνικές εξαγωγές νωπών σελ. 38

 

Editorial

Αν ξεκίνησε µια προσπάθεια αγροτικής µεταρρύθµισης στη νεότερη ελληνική ιστορία, έχει αναφορά στην περίοδο 1910-20. Μπορεί να µην υπήρξε άµεση σχέση µεταξύ του «αστικού εκσυγχρονισµού» και της αγροτικής µεταρρύθµισης του Βενιζέλου, εντούτοις έγινε η πρώτη απόπειρα για την εφαρµογή αγροτικής πολιτικής και τη σύνδεσή της µε τη βιοµηχανική ανάπτυξη της χώρας, δηλαδή µε την εκµηχάνιση ενός µέρους της αγροτικής παραγωγής.

 Ήταν, όµως, πραγµατικά επιτυχηµένες και αποτελεσµατικές οι αγροτικές µεταρρυθµίσεις του Βενιζέλου; Είναι γεγονός ότι αυξήθηκε η καλλιεργήσιµη γη, αλλά επήλθε µείωση του εισοδήµατος των κτηνοτρόφων. Η «ευαίσθητη οικονοµία» των ορεινών δέχθηκε πλήγµα εξαιτίας αυτού του γεγονότος και οι κάτοικοι αναγκάζονταν να στραφούν σε καλλιέργειες χαµηλής απόδοσης, ώστε να εξασφαλίσουν το εισόδηµά τους.

Επιπλέον, οι καλλιεργήσιµες εκτάσεις ήταν τελείως ακατάλληλες και είχαν χαµηλή απόδοση, µε συνέπεια την άσκηση πίεσης στους αγρότες, ενώ µειώθηκε η απόδοση των καλλιεργειών πανελλαδικά. Εποµένως, οι επαγγελθείσες αγροτικές µεταρρυθµίσεις δεν αποτέλεσαν τον παράγοντα που ώθησε ή δεν παρεµπόδισε, εντελώς, την οικονοµική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών της χώρας.

Τέλος, η απόκτηση ιδιόκτητης γης (από τα πρώην τσιφλίκια) µετέβαλε τις µέχρι τότε ισχύουσες δοµές της εγγείου ιδιοκτησίας, αλλά δεν ανανέωσε τις δοµές της αγροτικής παραγωγής προς µία κατεύθυνση, η οποία θα ευνοούσε την όποια «καπιταλιστική ανάπτυξη». Εκατό χρόνια µετά, θα ήταν σηµαντικό να ξέρουµε τουλάχιστον τι θέλουµε!   

Agrenda

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία