BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Παίρνουν σειρά πετρέλαιο, βιολογικά, ακολουθούν εξισωτική, υπόλοιπο τσεκ

Τις επόμενες πληρωμές σπεύδουν κιόλας να προαναγγείλουν η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και οι θεσμικοί του ΟΠΕΚΕΠΕ επιχειρώντας να κατευνάσουν τις αντιδράσεις των παραγωγών για την «κουρεμένη» κατά 8% προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης που πληρώθηκε την περασμένη Τρίτη (στο πλαίσιο της μεταβατικής εφαρμογής της νέας ΚΑΠ) αλλά κι εκείνων που παραμένουν απλήρωτοι.

Παίρνουν σειρά πετρέλαιο, βιολογικά, ακολουθούν εξισωτική, υπόλοιπο τσεκ

0
1

Πρώτη, όπως όλα δείχνουν παίρνει σειρά, η εξισωτική. Όπως έχει ανακοινώσει ο αναπληρωτής υπουργός, Πάρις Κουκουλόπουλος, έως το τέλος του Δεκεμβρίου θα καταβληθούν άλλα 130 εκατ. ευρώ για την εξισωτική αποζηµίωση, ενώ µέχρι σήµερα έχουν δοθεί 110 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους. Ίσως η εξισωτική στην οποία αναφέρονται οι αρµόδιοι να αφορά την πληρωµή κάποιων υπολοίπων για τα έτη 2008, 2009 και 2010, ύψους 443.146,74 ευρώ, που έγινε την Παρασκευή 14 Νοεµβρίου, σε 10.217 δικαιούχους.


Μάλιστα, παρά τις εκκρεµότητες µε την εξισωτική του 2013, σε πρόσφατη σύσκεψη στην Αχαρνών, µε θέµα την καταγραφή του ζωικού κεφαλαίου, ο κ. Κουκουλόπουλος τόνισε στους κτηνοτρόφους ότι µέχρι τις 30 Νοεµβρίου (αντί για 15 του µήνα που ίσχυε ως σήµερα) πρέπει να προσκοµίσουν το Μητρώο εκτροφής στην Κτηνιατρική υπηρεσία, προκειµένου να πληρωθούν πριν το τέλος του έτους την εξισωτική του 2014.
Aνακοίνωσε επίσηµα και ότι «από την 1η Ιανουαρίου 2015 θα έχουµε µία ριζικά διαφορετική εικόνα στους βοσκοτόπους, για να αντιµετωπίσουµε συνολικά το συντριπτικά µεγάλο µέρος των προβληµάτων, καθώς είναι ήδη έτοιµη η σχετική τροπολογία»

Στο ίδιο µοτίβο και ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γρηγόρης Αποστολάκος, αµέσως µετά την πίστωση της προκαταβολής του τσεκ, δήλωνε ότι «η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης θα γίνει στις 15 ∆εκεµβρίου µε αντίστοιχο ποσό ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ, ενώ µπορεί να αυξηθεί ο αριθµός των δικαιούχων σε περίπτωση που δικαιωθούν όσοι υποβάλλουν ένσταση». Μάλιστα, ο ίδιος αναφέρει ότι «η απόκλιση που σηµειώνεται στην πρώτη δόση από τη βάση των δηλώσεων κυµαίνεται στο 2,3% µε 4%, που οφείλεται σε λάθη δηλώσεων».
Να σηµειωθεί ότι µε βάση το χρονοδιάγραµµα του ΟΠΕΚΕΠΕ, από τέλη Νοεµβρίου ξεκινά σταδιακά η πληρωµή της βιολογικής γεωργίας, εντός ∆εκεµβρίου η πληρωµή της βιολογικής κτηνοτροφίας, µέχρι τέλος του έτους η εξισωτική αποζηµίωση του 2014, ενώ τρέχουν και οι πληρωµές των Νέων Αγροτών για τη δεύτερη και τρίτη δόση των δικαιούχων του 2009-2010 και την πρώτη δόση αυτών που εντάχθηκαν το 2014

«Κινείται» θέµα για τις εισφορές στον ΕΛΓΟΓια νύχτα Βαρθολοµαίου µιλούν οι κτηνοτρόφοι, καθώς µετά τις περικοπές στην εξισωτική λόγω των επιλέξιµων βοσκοτόπων, βρέθηκαν αντιµέτωποι µε νέες λειψές πληρωµές στο τσεκ. Την αγανάκτησή τους ενίσχυσε η ανακοίνωση του υπουργείου που κάνει λόγο για εξοµάλυνση στα προβλήµατα µε την κατανοµή των επιλέξιµων βοσκοτόπων», κάνοντας τώρα πιο εύκολη την απόφαση για κινητοποιήσεις το επόµενο διάστηµα
Μάλιστα, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων αναφέρεται σε «νέα µεγάλη σφαγή των κτηνοτρόφων µετά τη πληρωµή της ενιαίας ενίσχυσης», τονίζοντας τον κίνδυνο αφανισµού του κλάδου. Στο ίδιο µήκος κύµατος κινείται και ο Σύνδεσµος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, ο οποίος συγκαλεί γενική συνέλευση, στην οποία αναµένεται να ζητήσει από τα µέλη του να µην πληρώνουν εισφορές στον ΕΛΓΟ ∆ήµητρα. Βέβαια, πρόκειται για µια κίνηση υψηλού κινδύνου, καθώς ταυτίζεται µε την επιθυµία των βιοµηχάνων και εκφράζονται φόβοι ότι θα ανοίξει κερκόπορτα για εισαγωγές σε βάρος της εγχώριας παραγωγής, αφού µεσο-µακροπρόθεσµα θα διαταράξει το σύστηµα ελέγχου


Όσοι Νέοι Αγρότες δεν υπογράψουν πληρώνονται άνοιξη του 2015

«Απειλές» ότι πάνε για άνοιξη οι πληρωµές της πρώτης τους δόσης αν δεν προλάβουν να υπογράψουν έγκαιρα τις αποφάσεις ένταξης, δέχονται οι Νέοι Αγρότες, από τις κατά τόπους ∆ιευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης (∆ΑΟΚ), καθώς έχει δοθεί γραµµή από το υπουργείο για «τρέξιµο» των διαδικασιών, ώστε να καλύψουν τον κανόνα του Ν+2, απορροφώντας τα κονδύλια του Μέτρου 112. Στις περισσότερες Περιφέρειες η προθεσµία εκπνέει µέσα στο Νοέµβριο για τους «εν δυνάµει», ενώ όσον αφορά τους «επιλαχόντες» οι κατά τόπους ∆ΑΟΚ ήδη έχουν ανοίξει τα γραφεία τους, παραλαµβάνοντας τις ατοµικές αποφάσεις έγκρισης πράξης που τους αφορούν.

Υπογραµµίζεται ότι για την υπογραφή των αποφάσεων οι Νέοι Αγρότες θα πρέπει να έχουν µαζί τους: ταυτότητα, εκκαθαριστικό 2014 και φωτοτυπία βιβλιαρίου τραπέζης µε 1ο το όνοµα του δικαιούχου. Τέλος, υπενθυµίζεται ότι η προθεσµία για τους «επιλαχόντες» λήγει εντός 15 ηµερών από την ώρα που οι ∆ΑΟΚ ανοίγουν τη διαδικασία.

Χρονοδιάγραμμα ΟΠΕΚΕΠΕ

Λίγη ώρα πριν την επίσημη ανακοίνωση της πίστωσης των λογαριασμών των δικαιούχων με την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, σε μια προσπάθεια πιθανώς να αμβλύνει τις επερχόμενες αντιδράσεις από τους κτηνοτρόφους, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γρηγόρης Αποστολάκος έσπευσε να ανακοινώσει τις ημερομηνίες των επόμενων πληρωμών που έχουν λαμβάνειν οι αγρότες. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ακολουθεί η βιολογική γεωργία και κατόπιν η βιολογική κτηνοτροφία, ενώ μέσα στο Δεκέμβρη θα πιστωθούν χρήματα για την εξισωτική του 2013 και του 2014, στις 15 Δεκεμβρίου θα γίνει εξόφληση του τσεκ, ενώ τρέχουν και οι πληρωμές των Νέων Αγροτών.  



Παίρνει σειρά το πετρέλαιο

Θέµα ηµερών είναι η καταβολή της β’ δόσης του ΕΦΚ πετρελαίου στους επαγγελµατίες αγρότες η οποία, ωστόσο, θα είναι «κουτσουρεµένη» σε όσους χρωστούν λόγω συµψηφισµού µε οφειλές προς τον ΟΓΑ.

Με εγκύκλιό της προς τις αρµόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Οικονοµικών και Εργασίας, η Γενική Γραµµατέας ∆ηµοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαϊδου ζητάει την επίσπευση των διαδικασιών και περιγράφει το µηχανισµό των αυτόµατων συµψηφισµών των επιστροφών φόρων µε τυχόν οφειλές των δικαιούχων προς τα ασφαλιστικά ταµεία. Μάλιστα, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι οι συµψηφισµοί θα πραγµατοποιούνται εντός τριών ηµερών. Η επιτάχυνση των συµψηφισµών συνεπάγεται φέρνει πιο κοντά την πληρωµή του αγροτικού πετρελαίου την οποία αναµένουν εδώ και καιρό οι παραγωγοί. Όπως έχει γράψει η Agrenda, , οι συµψηφισµοί των ληξιπρόθεσµων οφειλών στον ΟΓΑ µε απαιτήσεις των αγροτών από υποχρεώσεις του κράτους όπως ΦΠΑ, ΕΦΚ πετρελαίου, φόρος εισοδήµατος κ.α. (µετά και την απόφαση να µην «πειραχθούν» οι κοινοτικές ενισχύσεις) αποτελούν η βασική αιτία για την καθυστέρηση στην καταβολή της β’ δόσης του αγροτικού πετρελαίου. Γι’ αυτό και χρονικά ότι η πληρωµή του πετρελαίου τοποθετούνταν µετά την πίστωση της ενιαίας ενίσχυσης (που πραγµατοποιήθηκε την περασµένη Τρίτη) και πριν την πληρωµή των βιολογικών, την οποία ο Πάρις Κουκουλόπουλος προσδιόρισε στο δεύτερο δεκαπενθήµερο του Νοεµβρίου.

Αναλυτικά στην εγκύκλιο της κας Σαββαίδου ορίζεται ότι:

-Για τη διενέργεια συµψηφισµών θα χρησιµοποιείται η βάση δεδοµένων Ασφαλιστικών Οφειλών στην Ηλεκτρονική ∆ιακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.∆Ι.Κ.Α. Α.Ε.).
-Τα αιτήµατα συµψηφισµού οφειλών στους Οργανισµούς Κοινωνικής Ασφάλισης θα υποβάλλονται προς την Η.∆Ι.Κ.Α. Α.Ε., κεντρικά από τη ∆ΗΛΕ∆ και στην περίπτωση αυτή το αποτέλεσµα της επεξεργασίας θα επιστρέφει εντός 3 ηµερών.
-Αν το αίτηµα συµψηφισµού υποβληθεί από τις ∆.Ο.Υ. ή τα Ελεγκτικά Κέντρα, το αποτέλεσµα της επεξεργασίας θα επιστρέφεται σε πραγµατικό χρόνο (online).
-Μετά τον συµψηφισµό και εφόσον υπάρχει υπόλοιπο φόρου προς επιστροφή, αυτή θα γίνεται αµέσως και χωρίς την προσκόµιση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενηµερότητας.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως για παράδειγµα όταν υπάρχει αδυναµία χρήσης της εφαρµογής της Η.∆Ι.Κ.Α. Α.Ε., η επιστροφή των φόρων θα µπορεί να γίνεται µε χορήγηση «Βεβαίωσης µη οφειλής» ή έντυπης ασφαλιστικής ενηµερότητας από τον αρµόδιο Οργανισµό Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Αξίζει να σηµειωθεί εδώ ότι από το συµψηφισµό δε «γλυτώνουν» ούτε αυτοί που θα σπεύσουν να µπουν στη νέα ευνοϊκή ρύθµιση των 100 δόσεων (για περισσότερα στη σελ. 25). Σε αυτή την περίπτωση, όπως ορίζει ο νόµος, το ποσό που συµψηφίζεται αντιστοιχεί στο 1/7 των δόσεων που αποµένουν.



Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

17-11-2014 22:17grigoris

thisabrisame edw tha ta paratisoume se ligo oli ta xorafia me tin forologia tous me tin entaksi mas stous eleftherous epagelmaties eleos.forous gia to xorafi asfalia paragogis eleos pou pame :D emparko foros petreleo epistrofi psixoula

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία