BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Επιλεκτική πληρωμή στο ΕΦΚ πετρελαίου, εκκρεμότητες με ροδάκινα και τεύτλα

Με τη μεγαλύτερη μερίδα του αγροτικού κόσμου να έχει μείνει απλήρωτη, κύλησε η προεκλογική – όπως αποδείχτηκε- ανακοίνωση για πληρωμή του αγροτικού πετρελαίου, σύμφωνα με καταγγελίες των αγροτών.

Πάει για την επόμενη εβδομάδα η επιστροφή αγροτικού πετρελαίου

3
0

Κάποιοι λίγοι, και μάλιστα επιλεκτικά, πληρώθηκαν την επιστροφή του αγροτικού πετρελαίου, με τους περισσότερους αγρότες ακόμα να περιμένουν τα χρήματα που δικαιούνται εδώ και εννέα μήνες, και την ανησυχία τους να εντείνεται για το τι μέλλει γενέσθαι, λόγω των αλλαγών που έφεραν οι κάλπες της 25ης Ιανουαρίου.

Θυμίζουμε ότι η σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων ανέφερε ότι «από την Πέµπτη 22 Ιανουαρίου αρχίζουν να πιστώνονται σταδιακά στους λογαριασµούς των δικαιούχων τα ποσά επιστροφής της δεύτερης δόσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που αφορά το γεωργικό πετρέλαιο».

Εν τω μεταξύ, περιορισμένες είναι οι πληρωμές από το πρόγραμμα Νέων Αγροτών (κάπου 3 εκατ. ευρώ) ενώ ολοκληρώθηκε η καταβολή ενός μέρους της εξισωτικής για το 2014 ύψους 15 εκατ. ευρώ περίπου σε 21.000 αγρότες.

Αναφορικά με τα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια, αργά το βράδυ της Πέμπτης το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «πιστώνονται την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών ενισχύσεις συνολικού ύψους έως 33 εκατ. ευρώ, μετά την υπογραφή από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Καρασμάνη, των σχετικών αποφάσεων». Ανακοίνωση, η οποία προκάλεσε «σύγκρουση» μεταξύ του υπουργού και του αναπληρωτή, την ίδια ώρα που έντονες είναι οι αντιδράσεις των τευτλοκαλλιεργητών, οι οποίοι δεν είναι ικανοποιημένοι με την εξόφληση στο 60% μόνο των απαιτήσεων που έχουν από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Η εγκύκλιος για τους συμψηφισμούς
Υπενθυμίζεται ότι από το Νοέμβριο του 2014 με εγκύκλιό της η ΓΓ Δημοσίων Εσόδων είχε επιβεβαιώσει ότι οι επιστροφές του αγροτικού πετρελαίου –όπως κα του ΦΠΑ – θα περνούσαν πρώτα από την… κρησάρα των παρακρατήσεων για χρέη προς τον ΟΓΑ αλλά και για ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία

Η εγκύκλιος ανέφερε ότι

• Για τη διενέργεια συμψηφισμών θα χρησιμοποιείται η βάση δεδομένων Ασφαλιστικών Οφειλών στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.).

• Τα αιτήματα συμψηφισμού οφειλών στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης θα υποβάλλονται προς την Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., κεντρικά από τη ΔΗΛΕΔ και στην περίπτωση αυτή το αποτέλεσμα της επεξεργασίας θα επιστρέφει εντός 3 ημερών.

• Αν το αίτημα συμψηφισμού υποβληθεί από τις Δ.Ο.Υ. ή τα Ελεγκτικά Κέντρα, το αποτέλεσμα της επεξεργασίας θα επιστρέφεται σε πραγματικό χρόνο(online).

• Μετά τον συμψηφισμό και εφόσον υπάρχει υπόλοιπο φόρου προς επιστροφή, αυτή θα γίνεται αμέσως και χωρίς την προσκόμιση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα όταν υπάρχει αδυναμία χρήσης της εφαρμογής της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., η επιστροφή των φόρων θα μπορεί να γίνεται με χορήγηση «Βεβαίωσης μη οφειλής» ή έντυπης ασφαλιστικής ενημερότητας από τον αρμόδιο Οργανισμό Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία