BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Χάνεται χρόνος, προστίθεται τόκος στο παιχνίδι με τα ταμειακά διαθέσιμα

Την υπόθεση του χρόνου που χάνεται στις πληρωμές των αγροτών από το νέο τρόπο διαχείρισης των ταμειακών διαθεσίμων δημόσιων οργανισμών (όπως π.χ. ο ΟΠΕΚΕΠΕ), προσπάθησε να υποβαθμίσει με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους του αγροτικού ρεπορτάζ το μεσημέρι της Πέμπτης ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Χάνεται χρόνος, προστίθεται τόκος στο παιχνίδι με τα ταμειακά διαθέσιμα

2
0

Επιμένοντας στη βελτίωση των αποδόσεων (ως προς τον τόκο) από τη νέα διαχείριση των διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, ο κ. Αποστόλου θέλησε να «σβήσει» τη ζημιά στο χρόνο πληρωμής των κοινοτικών ενισχύσεων, δίνοντας ένα πρώτο υποτυπώδες χρονοδιάγραμμα πληρωμών, με πρώτη τη συνδεδεμένη του βάμβακος.

«Οι πληρωμές των αγροτών δεν έχουν καμία σχέση και δεν προέρχονται από τα ταμειακά διαθέσιμα» υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου, σε άτυπη συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 5 Μαρτίου, προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η κίνηση της κυβέρνησης για μεταφορά αποθεματικών του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός έκανε λόγο για «παρεξήγηση περί του ζητήματος με τα ταμειακά του ΟΠΕΚΕΠΕ, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» και διευκρίνισε ότι τα 230 εκατ. ευρώ που απομακρύνθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, είχαν δοθεί σαν προκαταβολή το 2007 στον Οργανισμό για το ΠΑΑ και το ΕΠΑΛ και μέχρι τον Οκτώβριο 2014 έμεναν άτοκα, αλλά και αναξιοποίητα.

Στη συνέχεια, βάσει των λεγόμενων του κ. Αποστόλου, από τον Οκτώβριο 2014 και μέχρι πριν δύο μέρες, έπαιρναν τόκο μόλις 0,3-0,4% και σε αυτό το σημείο παρενέβη ο Οργανισμός Διαχείρισης Διαθέσιμων.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η Διαχείριση Διαθεσίμων ζήτησε με πρωτοβουλία της από το υπουργείο να αξιοποιήσει τα ταμειακά διαθέσιμα που παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Για το λόγο αυτό το υπουργείο ζήτησε με τη σειρά του από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και από άλλους οργανισμούς, να του απαντήσουν τι διαθέσιμα έχουν και εφόσον το υπουργείο έλαβε γνώση των διαθεσίμων, χρησιμοποίησε τον ταχύ μηχανισμό μεταφοράς του , βάση της ανάλογης ΚΥΑ που προβλέπεται για τα αντίστοιχα ζητήματα, και τα χρήματα μεταφέρθηκαν εντός 1-2 ημερών στην ΤτΕ.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Αποστόλου «πίσω από την κίνηση αυτή δεν υπήρξε καμία σκοπιμότητα πέραν της αξιοποίησης των χρημάτων που αντί να κάθονται μπορούν να εξυπηρετήσουν τους στόχους του υπουργείου και της αγροτικής παραγωγής» και συμπλήρωσε «δεν θέλουμε να εμποδίσουμε την εκπλήρωση των στόχων του υπουργείου με έλλειψη χρημάτων που κάπου υπάρχουν και παραμένουν ανεκμετάλλευτα, ωστόσο τα χρήματα αυτά ουδεμία σχέση έχουν με τις πληρωμές που σήμερα ανακοινώσαμε».

Ο αναπληρωτής υπουργός κ. Αποστόλου σημείωσε επίσης ότι «Το ΕΤΕΑΝ (Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης) έχει επίσης 150 εκατ. ευρώ που βρίσκονται αναξιοποίητα στην ίδια κατάσταση», ωστόσο όπως δήλωσε δεν σημαίνει ότι θα γίνει το ίδιο με τα ταμειακά αποθέματά τους, όπως έγινε με του ΟΠΕΚΕΠΕ, τουλάχιστον μέχρι να ζητηθεί κάτι αντίστοιχο από τον Οργανισμό Διαχείρισης Διαθεσίμων, οπότε και θα εξεταστεί χωριστά η περίπτωσή τους.

Τέλος, ο κ. Αποστόλου κάνει γνωστό ότι «από πριν τον Οκτώβρη του 2014, ο Οργανισμός Διαχείρισης Διαθεσίμων είχε επανειλημμένως ενοχλήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με την ερώτηση γιατί δεν είχε αξιοποιήσει τα συγκεκριμένα ταμειακά διαθέσιμα, χωρίς να λάβει ωστόσο απάντηση».

 

Πρόστιμα και καταλογισμούς 2,5 δις παρέλαβε ο Αποστόλου

Για πρόστιμα και καταλογισμούς ύψους 2,5 δις ευρώ έκανε λίγο ο Βαγγέλης Αποστόλου, ποσό που συνολικά αφορά τα πρόστιμα και τους καταλογισμούς που προήλθαν από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου.

Συγκεκριμένα για τα πρόστιμα:

-Βεβαιωμένα πρόστιμα 1,3 δις ευρώ υπάρχουν μέχρι στιγμής για τα οποία ήδη τα 500 εκατ. ευρώ δεν είναι πλέον διαπραγματεύσιμα.

-700 εκατ. ευρώ είναι τα πρόστιμα που θα προσπαθήσει η ηγεσία Αποστόλου να διαπραγματευτεί και να μειώσει μέσω νέων συζητήσεων με την Ε.Ε. και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε καταβολή 400 εκατ. ευρώ εντός του 2017 και 235 εκατ. ευρώ εντός του 2018.

Μέχρι σήμερα, το 2015, καταβλήθηκαν 215 εκατ. ευρώ που αφορούν σε πρόστιμα ενώ είναι προγραμματισμένα άλλα 398 εκατ. ευρώ εντός του έτους.

Αναφορικά με τους καταλογισμούς, ο κ. Αποστόλου έκανε λόγο για 5 βασικές υποθέσεις καταλογισμών, από τις οποίες συγκεκριμενοποίησε τις εξής τρεις :

1. Το γνωστό πακέτο Χατζηδάκη για το οποίο από 421 εκατ. ευρώ έφτασε μέσω διαπραγμάτευσης στα 327 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να επιστραφούν έντοκα από τους παραγωγούς, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ε.Ε.

2. Αναφορικά με το διάστημα 1982 – 1989 ο κ. Αποστόλου είπε ότι για όλους τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και ενώσεις συνεταιρισμών που μπήκαν προς εκκαθάριση, μόνο η περίπτωση μίας ένωσης την οποία δεν ονομάτισε, επέσυρε καταλογισμό ύψους 465 εκατ. ευρώ. Ωστόσο στο σημείο αυτό, ο κ. Αποστόλου επεσήμανε ότι από το ποσό των 465 εκατ. ευρώ θα υπάρξει κάποιο «ξεσκαρτάρισμα».

3.Τέλος, ο αναπληρωτής αναφέρθηκε στο πακέτο Κοντού, του 2008 υπογραμμίζοντας ότι έγινε ανάκτηση 150 εκατ. ευρώ από τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Όπως υπογράμμισε ο Βαγγέλης Αποστόλου, η Ε.Ε. δεν ζητάει να γίνει συμψηφισμός και οι καταβολές των προστίμων και των καταλογισμών δεν θα έχουν καμία εμπλοκή με τις επιδοτήσεις και τις πληρωμές.

Σχολιάζοντας τέλος, την κατάσταση που παρέλαβε η νέα ηγεσία του υπουργείου ο κ. Αποστόλου είπε χαρακτηριστικά «Φωτιά παραλάβαμε και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι παραγωγοί και όσοι εμπλέκονται με την αγροτική παραγωγή για να κατανοήσουν και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το υπουργείο» ενώ όπως συμπλήρωσε «Έχουμε όλη την πολιτική βούληση να πολεμήσουμε για όλα αυτά αλλά να γνωρίζουν και οι παραγωγοί ότι τα δημοσιονομικά μας κρατάνε πίσω»


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία