BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Χωρίς χρονοδιάγραμμα για το φθηνό αγροτικό ρεύμα

Πίσω φαίνεται να πηγαίνει η κυβερνητική εξαγγελία για μείωση της τιμής στο αγροτικό ρεύμα, με βάσει την απάντηση του υπερυπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Λάρισας της ΝΔ Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα για το ΥΠΑΠΕ

0
0

Στην ερώτηση του ο Λαρισαίος πολιτικός επικαλείται σχετική αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου στα εγκαίνια της 10ης Πανελλήνιας Αγροτικής Έκθεσης στη Λάρισα, όπου εξήγγειλε μεταξύ άλλων και μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος στη τιμή που υπήρχε το 1989.

« Το διαβάζω αυτό στο επίσημο blog του κ. Απόστολου! Θα ήθελα να ήξερα αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση αυτής της δέσμευσης, που, πράγματι, χαροποιεί τους παραγωγούς, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους και την αναμένουμε ασμένως», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρακόπουλος.

Απαντώντας ο κ. Λαφαζανης σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Θα έχουμε μια πορεία, που σταδιακά με σχέδιο θα επιχειρήσουμε να μειώσουμε τις ενεργειακές τιμές, ένα έργο που είναι πολύ δύσκολο βεβαίως. Δεν γίνεται από τη μια ημέρα στην άλλη, γνωρίζετε τις δυσκολίες, αλλά όμως θα πάμε προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να κάνω χρονοδιαγράμματα, τα οποία μπορεί να μην τηρηθούν, θα ήταν πολύ αυθαίρετο από τη μεριά μου, και μάλιστα με μερικές βδομάδες, να κάνω εξαγγελίες. Αυτό θα ήταν δημαγωγία και ευκολία και δεν το κάνω».

 

Εξόρυξη λιγνίτη και αρνάκι Ελασσόνας

Επιπλέον, ο κ. Χαρακόπουλος ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό να τοποθετηθεί για το ενδεχόμενο εκμετάλλευσης του λιγνίτη της Ελασσόνας. Απευθυνόμενος στον κ. Λαφαζάνη του είπε: «σας άκουσα να μιλάτε για την αξιοποίηση των λιγνιτικών αποθεμάτων και κοιτασμάτων της χώρας. Ένα τέτοιο λιγνιτικό κοίτασμα υπάρχει στην περιοχή της Ελασσόνας όπου είναι κάθετη η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και όλων των συλλογικών φορέων σε κάθε ιδέα εξόρυξης του λιγνίτη, που θα αλλοίωνε τη φυσιογνωμία και το όραμα που έχουμε για την περιοχή. Μια περιοχή κυρίως αγροκτηνοτροφική, που παράγει Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης, όπως είναι το αρνάκι, το κατσικάκι και, πρωτίστως, η φέτα Ελασσόνας. Θα θέλαμε, λοιπόν, να ακούσουμε την τοποθέτησή σας και από το βήμα της Βουλής, προκειμένου να διασκεδαστούν οι όποιες εντυπώσεις δημιουργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα από αμφίσημες τοποθετήσεις».

Στην απάντησή του ο κ. Λαφαζάνης σημείωσε τα εξής: «Θέλουμε την αξιοποίηση του λιγνίτη, με σύγχρονους τεχνολογικούς όρους, που μπορούν να μειώσουν δραστικότατα τους ρύπους. Ξέρουμε ότι αυτό μπορεί να γίνει και θέλουμε τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων λιγνιτικών μονάδων, έτσι ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτέλεσμα. Βεβαίως, δεν θα κάνουμε ανεξέλεγκτη αξιοποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων και μάλιστα ερήμην των τοπικών κοινωνιών και ερήμην των τοπικών οικονομικών προτεραιοτήτων. Αυτό δεν πρόκειται να το κάνουμε, δεν πρόκειται να επιβάλουμε σε κανένα τομέα, ιδιαίτερα στην ενέργεια, λύσεις σε τοπικές κοινωνίες, όπου δεν θα είναι συμφέρουσες, δεν θα έχουν τη συναίνεσή τους και δεν θα έχουν θετική προοπτική στη συνολική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, διότι η ενέργεια είναι ένας τομέας, αλλά έχουν και πολλούς άλλους. Όπως πολύ σωστά είπατε, στην Ελασσόνα υπάρχουν άλλες δραστηριότητες, οι οποίες είναι άκρως σημαντικές για την περιοχή και δεν είναι δυνατόν να υποβαθμιστούν ή να υπονομευτούν από πολιτικές, οι οποίες θέλουν να αξιοποιήσουν ενεργειακά κοιτάσματα».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία