BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Μετά του Άπιστου Θωμά τα πριμ αιγοπροβατοτρόφων

Στο ακανθώδες ζήτηµα της έλλειψης ρευστού σκοντάφτει οποιαδήποτε προσπάθεια τακτοποίησης εκκρεµοτήτων έναντι των παραγωγών, κάτι που αποδείχτηκε από τις λειψές πληρωµές για το Άρθρο 68, στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδοµάδας.

2
0

Επιπλέον, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, προσκόµµατα για ταχύτερη πληρωµή δηµιουργεί και η αλλαγή προσώπων στην κορυφή της διοικητικής πυραµίδας του ΟΠΕΚΕΠΕ, από τον οποίο έχουν δηλώσει τις παραιτήσεις τους οι γενικοί διευθυντές.

Με τις δυσκολίες αυτές δεδοµένες τα νέα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ, όταν αναλάβουν κι επίσηµα, πρόκειται να θέσουν επί τάπητος την πορεία των πληρωµών σε εσωτερικές συσκέψεις, πιθανότατα την επόµενη εβδοµάδα.

Η ανακοίνωση Αποστολάκου

Στο επίκεντρο θα βρεθεί η ανακοίνωση του πρώην πλέον προέδρου, που αναρτήθηκε στο διαδικτυακό τόπο του Οργανισµού το πρωί της Πέµπτης 16 Απριλίου, λίγο πριν την επίσηµη ανακοίνωση από τον αναπληρωτή υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου των νέων προσώπων που θα στελεχώσουν το διοικητικό µηχανισµού του υπουργείου. Στη συγκεκριµένη ανακοίνωση ο Γρ. Αποστολάκος αναφέρεται στις καθηµερινές δυσκολίες και φυσικά το πρόβληµα ρευστότητας του οργανισµού. «Πέραν του γεγονότος της δεσµεύσεως των αποθεµατικών του ΕΛΕΓΕΠ στην Τράπεζα της Ελλάδος, µε βάση και την δική µας απόφαση στην προσπάθειά µας να συµβάλλουµε στην καλλίτερη οργάνωση των δηµοσιονοµικών, υπάρχει θέµα, αρκετά σοβαρό, όσον αφορά στον Πυλώνα 1 και την πληρωµή των άµεσων ενισχύσεων, διότι, όπως γνωρίζετε, αυτό πληρώνεται µέσω δανειακής σύµβασης µε την Τράπεζα πληρωµής.

Ο υπουργός Οικονοµικών και ο υπουργός Π.Α.Π. & Ε. έχουν υπογράψει τη δανειακή σύµβαση µε την Τράπεζα, εµείς πληρώσαµε κανονικά, πέρυσι, όλες τις άµεσες ενισχύσεις, δυστυχώς, όµως, το Ελληνικό ∆ηµόσιο δεν έχει ανταποκριθεί, ακόµη, στις συµβατικές του υποχρεώσεις έναντι της Τράπεζας πληρωµής, η οποία, από την άλλη πλευρά, έχει σοβαρά προβλήµατα, κυρίως λόγω των εγκριτικών αποφάσεων, που πρέπει να λαµβάνονται, κάθε φορά, από την Τράπεζα της Ελλάδος και τον EFSF, αναφορικά µε την πληρωµή. Έχουµε δυσκολίες», επισηµαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Αποστολάκος.

Σύµφωνα πάντως µε πληροφορίες της Agrenda, ο σχεδιασµός της προηγούµενης ηγεσίας σε σχέση µε το πλάνο των πληρωµών, ενδέχεται να µην τροποποιηθεί δραστικά σε πρώτο βαθµό τουλάχιστον.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η προσπάθεια των επιτελών του οργανισµού πληρωµών επικεντρώνεται στην πραγµατοποίηση πληρωµών για το Άρθρο 68 στα αιγοπρόβατα, συνολικού ύψους 26.000.000 ευρώ, έστω κι αν σε αυτή τη φάση, όπως και πέρσι, φαίνεται αδύνατη η εκταµίευση ολόκληρου του ποσού. Πρόκειται για τη συµπληρωµατική πρόσθετη ενίσχυση ανά ζώο σε ετήσια βάση, για τα αιγοπρόβατα που ανήκουν σε αυτόχθονη φυλή και είναι εγγεγραµµένα στο ελληνικό γενεαλογικό βιβλίο της φυλής ή στο παράρτηµα αυτού, αλλά και την πρόσθετη ενίσχυση µετακινούµενων αιγοπροβάτων. Από την πλευρά τους πάντως οι αιγοπροβατοτρόφοι ανησυχούν για την παρατηρούµενη καθυστέρηση, την οποία συνδέουν και µε το θέµα των βοσκοτόπων.

Καταγγελίες για τα βοσκοτόπια

Παράλληλα όπως καταγγέλλουν στην Agrenda, έχει καταγραφεί περιστατικό µε πύλη ΟΣ∆Ε στην περιοχή της Θεσσαλίας, που ζητήθηκε από κτηνοτρόφο να υπογράψει ότι καµιά απαίτηση δεν έχει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για ποσά επιδοτήσεων που δεν έλαβε από πέρσι και πρόπερσι, λόγω του γνωστού θέµατος µε τα βοσκοτόπια και να πιστοποιήσει ότι δεν βρίσκεται σε δικαστική διαµάχη µε τον αρµόδιο οργανισµό.

Στην αναµονή για επιστροφή πετρελαίου και ΦΠΑ

Στο πρόβληµα της γενικότερης έλλειψης πόρων του κρατικού κορβανά «σκοντάφτουν», τόσο η πληρωµή της β’ δόσης ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, όσο και οι επιστροφές ΦΠΑ για προϊόντα που πούλησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι. Όλα εξαρτώνται από την ευχέρεια ή µάλλον τη δυσχέρεια του υπουργείου Οικονοµικών, που ψάχνει αλλά δεν βρίσκει χρήµα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία