BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Μεσοβδόμαδα το ποιοτικό πριμ στα αιγοπρόβατα

Προοίμιο ροής πληρωμών -αν και δύο βδομάδες αργότερα από τις αρχικές δεσμεύσεις- φαίνεται να δείχνει η προώθηση για το τέλος της επόμενης εβδομάδας 28-29 Μαΐου της πληρωμής του ποιοτικού πριμ στα αιγοπρόβατα, σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας Agrenda.

Μεσοβδόμαδα το ποιοτικό πριμ στα αιγοπρόβατα

2
0

Ωστόσο, η γενική οικονομική δυσπραγία της χώρας, εν αναμονή της συμφωνίας με τους θεσμούς, χρεώνει με κάποια καθυστέρηση τις πληρωμές των αγροτών, με τους αρμόδιους του υπουργείου και τους ΟΠΕΚΕΠΕ να αποποιούνται τη σχετική ευθύνη. Βέβαια, οι ίδιες οι υπηρεσίες ομολογούν το σφιχτό οικονομικό πλαίσιο στο οποίο κινείται η χώρα, με τελευταία και πλέον χαρακτηριστική την αιτιολόγηση για την παράταση που δίνεται στις επενδύσεις αλιείας του 2012. Η απόφαση του αναπληρωτή Βαγγέλη Αποστόλου εξηγεί ότι η εν λόγω παράταση δίνεται λόγω και «των αντικειμενικών δυσκολιών τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις χρηματοδότησης των ενταγμένων Πράξεων στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο».

 Σε αυτό το μήκος κύματος φαίνεται ότι κινήθηκε και η καθυστέρηση κατά 5 μέρες από το σύνηθες της πληρωμής της πρόωρης σύνταξης των αγροτών, αλλά και το ενδεχόμενο ακόμα και να μην πληρωθούν τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ, λόγω της οικονομικής δυσχέρειας του οργανισμού, την οποία ανοιχτά παραδέχεται και ο ίδιος ο διοικητής του.

 

Την επόμενη εβδομάδα το Άρθρο 68

Το δρόμο να δοθεί το ποιοτικό πριμ του Άρθρου 68 στους αιγοπροβατοτρόφους άνοιξε η ανακοίνωση του υπουργείου με την οποία καθορίζονται στα 3 ευρώ ανά ζώο η πρόσθετη ενίσχυση, στα 4 ευρώ το ζώο η συμπληρωματική και στα 4 ευρώ για τους μετακινούμενους.

Και παρά τις αποκλειστικές πληροφορίες της Agrenda για την πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, περί τις 27 με 28 Μαΐου, η «απάντηση» των αρμοδίων του ΟΠΕΚΕΠΕ για την ημερομηνία της σχετικής πληρωμής ήταν ότι δεν γνωρίζουν, καθώς πρόκειται για ζήτημα που άπτεται της αρμοδιότητας του υπουργού.  

Αναφορικά με τις λοιπές υποχρεώσεις πληρωμών στους αγρότες, η μόνη ανακοίνωση –κι αυτή βέβαια αρκετά αόριστη- αφορά την καταβολή περίπου 25,5 εκατ. ευρώ (25 εκατ. ευρώ για φυτική παραγωγή και 400.000 ευρώ για ζωικό κεφάλαιο) από τον ΕΛΓΑ για ζημιές του 2014, μέχρι τα τέλη Μαΐου, λογικά μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Κατά τα λοιπά, αναμένονται ακόμα υπόλοιπα της εξισωτικής του 2014 (ενώ θα προηγηθούν µέσα στον µήνα και συµπληρωµατικές πληρωµές προηγούµενων ετών), νιτρορύπανσης του 2012 και βιολογικής κτηνοτροφίας του 2012.

Η ενίσχυση στους αιγοπροβατοτρόφους

Στα 3 ευρώ το ζώο η πρόσθετη ενίσχυση και στα 4 ευρώ ανά ζώο η συμπληρωματική πρόσθετη ενίσχυση για τα αιγοπρόβατα καθορίζει η σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου. Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι η αντίστοιχη ενίσχυση για τους μετακινούμενους ανέρχεται στα 4 ευρώ το ζώο.

Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει ότι με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλη Αποστόλου, καθορίστηκε για το 2014 το ύψος της πρόσθετης ενίσχυσης αιγοπροβάτων, στο πλαίσιο των μέτρων ειδικής στήριξης του άρθρου 68 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 73/2009 του Συμβουλίου και του Κανονισμού 1120/2009 της Επιτροπής για τον τομέα αιγοπρόβειου κρέατος.

Ειδικότερα, το ύψος της πρόσθετης ενίσχυσης καθορίστηκε ως εξής:

α) 3 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο, για τους δικαιούχους της πρόσθετης ενίσχυσης

β) 4 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο, για τους δικαιούχους της συμπληρωματικής πρόσθετης ενίσχυσης

γ) 4 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο, για τους δικαιούχους μετακινούμενους αιγοπροβατοτρόφους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία