BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Ο καταρροϊκός ψαλίδισε το ποιοτικό πριμ, κανονικά οι αποζημιώσεις ΕΛΓΑ

Κινητικότητα στις πληρωµές των αγροτών σηµειώθηκε την περασµένη εβδοµάδα, µε την πίστωση των λογαριασµών των δικαιούχων µε 19 εκατ. ευρώ από το ποιοτικό πριµ στα αιγοπρόβατα και 29 εκατ. ευρώ από αποζηµιώσεις ΕΛΓΑ για το 2014 και 2015.

Ο καταρροϊκός ψαλίδισε το ποιοτικό πριμ, κανονικά οι αποζημιώσεις ΕΛΓΑ

2
0
Την επόµενη εβδοµάδα, σύµφωνα µε πληροφορίες της Agrenda, αναµένεται να πληρωθούν υπόλοιπα της εξισωτικής του 2014, ενώ όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός σε συνέντευξη τύπου την περασµένη Πέµπτη 28 Μαΐου, γίνεται προσπάθεια και για άλλη µία δόση αποζηµιώσεων από τον ΕΛΓΑ. Την ίδια ώρα, πίσω πήγε η πληρωµή των οικογενειακών επιδοµάτων του ΟΓΑ, µε τον νέο διοικητή του οργανισµού Αθανάσιο Μπακαλέξη να ρίχνει τις «ευθύνες» της καθυστέρησης στην έλλειψη χρηµατοδότησης και να τοποθετεί την εξόφληση µέρους αυτών στις αρχές Ιουνίου.
Καταγράφοντας τον –αρκετά αόριστο για ακόµα µια φορά- προγραµµατισµό της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, ο υφυπουργός Παναγιώτης Σγουρίδης δήλωσε στους εκπροσώπους του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Αργιθέας, µε τους οποίους συναντήθηκε την περασµένη Τρίτη 26 Μαΐου ότι «µέσα στον Ιούνιο θα ξεκινήσουν οι πληρωµές των αγροτών και µέχρι τέλος Σεπτεµβρίου δεν θα υπάρχει καµία εκκρεµότητα από τα προηγούµενα έτη µέχρι και το 2014, καλώς εχόντων των πραγµάτων»

Πρόκειται, µάλιστα, για ένα «πλάνο», που έρχεται να επιβεβαιώσει τα λεγόµενα της Agrenda ότι ο Αύγουστος µοιάζει πολύ νωρίς για τις πληρωµές, που αφορούν τα υπόλοιπα της βιολογικής γεωργίας και των νιτρικών του 2013 και του 2014, τη βιολογική κτηνοτροφία από το 2012 και µετά, τα υπόλοιπα παλιών εξισωτικών και ενστάσεων και περί τα 120 εκατ. ευρώ για αγροτικό πετρέλαιο του 2013 και 2014.

Μπήκαν επιτέλους τα λεφτά του πριµ Πιο α∆ίνοντας τέλος στην αγωνία των παραγωγών και επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του προηγούµενου φύλλου της Agrenda, την Τετάρτη 27 Μαΐου, πιστώθηκαν οι λογαριασµοί 34.943 αιγοπροβατοτρόφων, µε το ποιοτικό πριµ του Άρθρου 68, ύψους 18,98 εκατ. ευρώ. Η πίστωση των λογαριασµών των δικαιούχων προχώρησε µε εσωτερική χρηµατοδότηση από την τράπεζα Πειραιώς, ωστόσο, να αναφέρουµε ότι από την πληρωµή αυτή εξαιρέθηκαν όσοι πέρυσι έχασαν τα ζώα τους από τον καταρροϊκό, καθώς τα ΑΦΜ τους παραµένουν κλειδωµένα. Υπενθυµίζουµε ότι η πρόσθετη ενίσχυση ανέρχεται στα 3 ευρώ το ζώο, η συµπληρωµατική πρόσθετη στα 4 ευρώ ανά ζώο.
Τέλος, στις πληρωµές που έγιναν αναφέρεται και η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης του 2014 µε 1.156.454,53 ευρώ σε 1.026 παραγωγούς, καθώς και εκκρεµότητες για εσπεριδοειδή σε νησιά Αιγαίου

 Έτρεξαν και αποζηµιώσεις ΕΛΓΑΜε υπάρχοντα χρήµατα από το ταµείο του ΕΛΓΑ «έτρεξαν» την Παρασκευή 29 Μααΐου και αποζηµιώσεις 29 εκατ. ευρώ σε 14.970 δικαιούχους παραγωγούς. Πρόκειται για εκκαθαρίσεις ζηµιών σε καλλιεργητές µε  ελιές, οπωροφόρα δέντρα, σανοδοτικά φυτά, εσπεριδοειδή, ακτινίδια, χειµερινά κηπευτικά, βαµβάκια και καπνά, καθώς και για διάφορα ζηµιογόνα αίτια στο ζωικό κεφάλαιο για τα έτη 2014 και 2015, όπως διευκρινίζει ο ΕΛΓΑ.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία