BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Να καταβληθούν οι επιδοτήσεις στα βιολογικά ζητούν 53 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Άμεση καταβολή των οφειλομένων ενισχύσεων της βιολογικής γεωργίας και της βιολογικής κτηνοτροφίας, αλλά και προωθητικές δράσεις για το θεσμό της βιολογικής παραγωγής ζητούν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου 53 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ: Aπαράδεκτος ο συμψηφισμός στην επιστροφή ΦΠΑ αγροτών

3
0

Όπως τονίζουν οι βουλευτές «μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί ενισχύσεις για τη βιολογική γεωργία για το έτος 2012 –και μάλιστα όχι σε όλους τους παραγωγούς, ενώ για την κτηνοτροφία δεν έχει υπάρξει αντίστοιχη εκταμίευση δόσης. Επιπλέον, ενώ έχουν ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Γεωργίας όλες οι διαδικασίες για την πληρωμή των ενισχύσεων και για τα υπόλοιπα έτη μέχρι σήμερα, δεν έχουν καταβληθεί τα αντίστοιχα ποσά στους δικαιούχους.

Οι ενισχύσεις αυτές, που αποτελούν ένα σημαντικό κίνητρο για την εφαρμογή από τους γεωργούς νέων μοντέλων παραγωγής όπως η βιολογική γεωργία, δίνονται στους παραγωγούς ως αντιστάθμισμα στην απώλεια εισοδήματος, διότι παράγουν ποιοτικά προϊόντα, πολλές φορές εις βάρος της ποσότητας.

Η μεγάλη αυτή καθυστέρηση έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους παραγωγούς αφού αναγκάζονται να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους (πιστοποιήσεις προϊόντων, σύμβουλοι, καλλιέργεια), χωρίς να λαμβάνουν την ανάλογη ενίσχυση. Το αποτέλεσμα είναι η απαξίωση του θεσμού, που μπορεί εύκολα να οδηγήσει στην αποτυχία της συγκεκριμένης δράσης».

Αιτούμενοι τις άμεσες ενέργειες του υπουργείου «ώστε να εκταμιευτούν οι ενισχύσεις τουλάχιστον για τα έτη 2013 – 2014», καθώς και διευκρινίσεις για τους λόγους της μέχρι σήμερα καθυστέρησης, οι βουλευτές ζήτησαν συγκεκριμένες δράσεις για την προώθηση του θεσμού της βιολογικής παραγωγής, υποστηρίζοντας ότι η τελευταία «αποτελεί κομβικό και αναντικατάστατο κρίκο της παραγωγικής ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας, που μπορεί και πρέπει να συμβάλει στην αυτάρκεια της εσωτερικής κατανάλωσης με ισχυρά στοιχεία ταυτότητας, να στηρίξει τις αγορές τοπικών προϊόντων και να διεκδικήσει μερίδιο σε διεθνείς αγορές».

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία