BACK TO
TOP
Business

Σήμα Ντράγκι δίνει ελπίδες για πληρωμές

Το δρόμο για το ξεμπλοκάρισμα των πληρωμών που εκκρεμούν καθώς και για τη σταδιακή αποκατάσταση της ομαλότητας στην αγορά αγροτικών προϊόντων ανοίγει η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει, μετά από τρεις σχεδόν εβδομάδες, την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.

Σήμα Ντράγκι δίνει ελπίδες για πληρωμές

4
0

Όπως ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι την Πέμπτη 16 Ιουλίου, η κεντρική τράπεζα θα χορηγήσει 900 εκατ. ευρώ στα πιστωτικά ιδρύματα για την τρέχουσα εβδομάδα. Αν και το ποσό είναι μικρό σε σχέση με τις μεγάλες εκροές των τελευταίων εβδομάδων, πρόκειται για μια κίνηση υψηλής συμβολικής αλλά και πρακτικής σημασίας αφού δίνει στις τράπεζες το πράσινο φως για την επιστροφή, έστω και με αργούς ρυθμούς, στην κανονικότητα.

«Τα πράγματα έχουν αλλάξει όσον αφορά στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο επικεφαλής κατά τη συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ ο Μάριο Ντράγκι συμπληρώνοντας:  «Πλέον έχουν αποκατασταθεί οι συνθήκες για αύξηση του ορίου του ELA».

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι έλαβαν χώρα διάφορα θετικά πράγματα ώστε να δικαιολογηθεί η αύξηση του ELA, καθώς και ότι η απόφαση για την αύξηση, είναι συμμετρική με την απόφαση που ελήφθη πριν από λίγες ημέρες για "πάγωμα" της ρευστότητας.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, η παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες έχει αυξηθεί κατά 13,2 δισ. ευρώ από τον Ιανουάριο ενώ εξήγησε ότι η παροχή ρευστότητας δεν γίνεται ποτέ χωρίς όρους.

Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της  ελάφρυνση του χρέους λέγοντας: «Δε θεωρούμε πως είναι αμφιλεγόμενο ότι το ελληνικό χρέος χρειάζεται απαραιτήτως ελάφρυνση, το ερώτημα είναι ποια είναι η καλύτερη μορφή μιας ελάφρυνσης».

Η αύξηση του ELA αποτελεί την «απάντηση» της ΕΚΤ στην ψήφιση από το ελληνικό κοινοβούλιο του πρώτου «πακέτου» με τα προαπαιτούμενα ενώ λίγες ώρες πριν είχε προηγηθεί η συμφωνία στο Eurogroup για δάνειο-γέφυρα προς την χώρα ύψους 7 δισ. ευρώ.



«Ευκαιρία για μια νέα αρχή η συμφωνία», λέει ο Μιχάλης Σάλλας


Ως ευκαιρία για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού της χώρας θα πρέπει να αντιμετωπισθεί η νέα συμφωνία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα.

Παράλληλα ζητά από την επιχειρηματική κοινότητα να δώσει το παρόν για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Σάλλα τώρα είναι η στιγμή να «τεθούν οι βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ανάκαμψη της οικονομίας. Όλο το βάρος πλέον πρέπει να δοθεί στις επενδύσεις για την αναβάθμιση και την ανάπτυξη του τόπου και κυρίως για την αντιμετώπιση της ανεργίας».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς έχουν ως εξής:

«Η χώρα έχει ανάγκη από ένα νέο αφήγημα, από μια νέα αρχή. Πρέπει να δούμε όλοι, και του Ναι και του Όχι, τη νέα Συμφωνία ως ευκαιρία για την εξυγίανση των Δημόσιων Οικονομικών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού της χώρας.

Είναι ανάγκη να τεθούν οι βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ανάκαμψη της οικονομίας. Όλο το βάρος πλέον πρέπει να δοθεί στις επενδύσεις για την αναβάθμιση και την ανάπτυξη του τόπου και κυρίως για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Οφείλουμε να δώσουμε προοπτική στους νέους και το επιστημονικό δυναμικό της χώρας.

Σήμερα καλούνται όλοι οι Έλληνες και πρώτη η επιχειρηματική κοινότητα, να δώσουν το παρόν για την επανεκκίνηση της οικονομίας».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία