BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Με τον αραμπά οι πληρωμές, όσο τα ταμεία είναι στεγνά

Ζήτηµα ρευστότητας των ταµείων (ΟΠΕΚΕΠΕ) αποτελεί κατά κύριο λόγο η υπόθεση των πληρωµών προς τους αγρότες και ο χρόνος καταβολής των ενισχύσεων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda. Κι ενώ τα τεχνικά θέµατα αρχίζουν να διευθετούνται ένα ένα, αυτό δεν αρκεί για να τρέξει ένας µεγάλος όγκος οφειλόµενων προς τον αγροτικό κόσµο, αφού κάθε πίστωση συνδέεται άµεσα µε τα ταµειακά διαθέσιµα.

Με τον αραμπά οι πληρωμές, όσο τα ταμεία είναι στεγνά

5
0

Σε κάθε περίπτωση, ζητούµενο είναι να αποκατασταθεί ευρύτερα η τάξη στα δηµοσιονοµικά της χώρας, να επιστρέψει η ρευστότητα στις τράπεζες και τα ταµεία, που τώρα είναι «στεγνά». Βέβαια, σύµφωνα µε τους γνώστες του αντικειµένου, δεν πρόκειται να επιστρέψουµε στην εποχή που ο ΟΠΕΚΕΠΕ «δούλευε» µε το µεγάλο περιθώριο που άφηνε η προκαταβολή της επόµενης προγραµµατικής περιόδου, η οποία απ’ ότι φαίνεται χάθηκε στο «µαύρο εξάµηνο», µαζί µε τα υπόλοιπα αποθεµατικά των ταµείων. Υπενθυµίζεται ότι µεγάλο µέρος των χρηµάτων αυτών µεταφέρθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος, µε Πράξη Νοµοθετικού Περιεχοµένου, από τον περασµένο Απρίλιο και έκτοτε αγνοούνται.

Νέες δεσµεύσεις Αποστόλου  για σφιχτό χρονοδιάγραµµα

Και µπορεί στις προθέσεις του επανακάµψαντα στη Βάθη ως υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου να είναι οι έγκαιρες πληρωµές (όπως δεσµευόταν και πριν ένα µήνα κατά την αποχώρησή του), η τήρηση σφιχτού χρονοδιαγράµµατος µέσα στον Οκτώβριο και η γρηγορότερη πληρωµή της ενιαίας ενίσχυσης, ωστόσο η τρέχουσα οικονοµική κατάσταση της χώρας δεν φαίνεται να τον «διευκολύνει».  Άλλωστε, δεδοµένου ότι οι παλιές υποχρεώσεις έναντι των αγροτών εκτιµάται ότι ξεπερνούν τα 550 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι απαιτήσεις του 2015, εν αναµονή της νέας αξιολόγησης από τους δανειστές για να ξεκλειδώσει η προκαταβολή της δόσης του προηγούµενου πακέτου 3 δις ευρώ και της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών, οι πληρωµές των αγροτών µάλλον θα γίνονται µε το σταγονόµετρο. Ενδεικτική είναι η εικόνα από την εβδοµάδα που πέρασε.

Σύµφωνα µε τις λίστες πληρωµών του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι πιστώσεις σε δικαιούχους αγρότες στο σύνολο της εβδοµάδας έφτασαν µόλις τα 17,4 εκατ. ευρώ και αφορούσαν µικρό αριθµό παραγωγών ανά πρόγραµµα και µεµονωµένες «εύκολες» περιπτώσεις, στις οποίες οι φάκελοι ήταν έτοιµοι προς πληρωµή.

Στη φάση των ελέγχων και τα βιολογικά του 2012

Το δρόµο της πληρωµής παίρνουν -αν και µετά από περισσότερα από 3 χρόνια καθυστέρησης- οι δικαιούχοι της βιολογικής γεωργίας του 2012, καθώς ολοκληρώνονται οι διοικητικοί έλεγχοι στις ενστάσεις και οι κατά τόπους ∆ΑΟΚ στέλνουν τις καταστάσεις πληρωµής στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Σηµειώνεται ότι η πληρωµή αφορά παραγωγούς που είχαν προβλήµατα κωδικών στις ελιές ή άλλες επίσπορες καλλιέργειες µε τη δήλωση του 2012, καθώς τα λάθη διορθώθηκαν.

Χαρακτηριστικές είναι οι ανακοινώσεις της Περιφέρειας Λάρισας και Βορείου Αιγαίου για τη δεύτερη πληρωµή των δικαιούχων της πενταετίας, αλλά και της διετούς παράτασης. Στη Λάρισα, η πληρωµή της νέας πενταετίας αφορά 170 από τους 534 δικαιούχους µε το ποσό των 140.411,48 ευρώ και για τη διετή παράταση 14 από τους 62 δικαιούχους µε ποσό ύψους 8.576,39 ευρώ. Αντίστοιχα, για τους βιοκαλλιεργητές της Λέσβου και της Λήµνου, η πληρωµή που αφορά ενστάσεις περιλαµβάνει 59 δικαιούχους µε συνολικό ποσό 17.597,37 ευρώ.

Λίγα ποσά, λίγοι δικαιούχοι

Στους τυχερούς 230 παραγωγοί για παλιά Σχέδια Βελτίωσης και 257 Νέοι Αγρότες, ενώ κοµµάτι από την πίτα των πληρωµών της εβδοµάδας πήραν και παραγωγοί από τα προγράµµατα αναδιάρθρωσης αµπελώνων, εµπορίας µελιού, προώθησης, αλλά και 6 ελαιουργικοί φορείς- πάντα µε µικρά ποσά και µικρό αριθµό δικαιούχων.   

Στην τελική ευθεία βρίσκονται και οι πιστώσεις για την ολοκληρωµένη διαχείριση τεύτλων του 2012, µε τις πληρωµές να έχουν αρχίσει πριν δύο βδοµάδες και να ολοκληρώνονται ανά νοµό. Οι Περιφερειακές Ενότητες αναρτούν τα ονόµατα των δικαιούχων και των απορριπτόµενων και µετά την εξέταση των ενστάσεων, η διαδικασία θα φτάσει στο τέλος της.

Μάλιστα, σύµφωνα µε τους γεωπόνους, έτοιµοι είναι και οι φάκελοι για το 2013, που ωστόσο περιµένουν να ανοίξει το σύστηµα του ΟΠΕΚΕΠΕ προκειµένου να καταχωρηθούν και να γίνει ο έλεγχος ώστε να προωθηθούν οι λίστες πληρωµής στην τράπεζα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία