BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Στέκουν τ’ άλογα ζεμένα για ενισχύσεις και πετρέλαιο

Στην αναµπουµπούλα των αγροτικών κινητοποιήσεων «πάτησαν» αυτή την εβδοµάδα οι αρµόδιοι των πληρωµών, για να µην πιστωθεί ούτε ένα σεντ στους λογαριασµούς των δικαιούχων, ελπίζοντας ότι ο αγροτικός κόσµος είναι «απασχοληµένος» µε τα… µπλόκα! Ωστόσο, µάλλον ξέχασαν ότι οι καθυστερήσεις των πληρωµών (βιολογικά, νιτρικά, αγροτικό πετρέλαιο κ.α.) και οι κουτσουρεµένες ενισχύσεις (τσεκ, εξισωτικές κτλ) αποτελούν έναν από τους βασικούς λόγους που έβγαλαν τους αγρότες στο δρόµο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Στέκουν τ’ άλογα ζεμένα για ενισχύσεις και πετρέλαιο

1
1
Μάλιστα, υπό την πίεση της µαζικότερης όλων των εποχών αντίδρασης των αγροτών δεν διαφαίνεται «πρόθεση» από τους αρµόδιους να διευθετήσουν ούτε καν το ζήτηµα της επιστροφής του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, που «κρατά» υπόλοιπα εδώ και τρία χρόνια.

Βέβαια, εδώ και πολύ καιρό, υπεύθυνοι του υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ νίπτουν τας χείρας τους, τονίζοντας σε κάθε ευκαιρία ότι πρόκειται για πληρωµή που εξαρτάται άµεσα από τα ταµειακά προγράµµατα του υπουργείου Οικονοµικών, σε συνδυασµό µε το πότε θα εγκριθούν και θα ενεργοποιηθούν τα κονδύλια του νέου προϋπολογισµού.

Υπάρχουν, όμως και αρκετοί που φοβούνται ότι όλη αυτή η καθυστέρηση γίνεται για να µην δοθούν τελικά ποτέ τα σχετικά ποσά, δεδοµένου ότι η κυβέρνηση έχει ήδη «σφραγίσει» µε σχετική απόφαση την κατάργηση της εν λόγω ενίσχυσης. Να σηµειωθεί, δε, ότι ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, σε απαντήσεις του στη Βουλή υποστηρίζει ότι η επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου για το 2013 και 2014 έχει ολοκληρωθεί, δίνοντας µάλιστα συγκεκριµένες ηµεροµηνίες και ποσά που πιστώθηκαν.  

Λάου λάου πάνε τις συνδεδεµένες Στο µεγάλο αριθµό των σχετικών καθεστώτων (18 στο σύνολο), τη διαδικασία ελέγχου και το χρόνο επεξεργασίας των αιτήσεων που πρέπει να ακολουθηθεί φαίνεται να ρίχνουν την «ευθύνη» του πλάνου πληρωµής των συνδεδεµένων ενισχύσεων οι αρµόδιοι του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Μάλιστα, βάσει της γραφειοκρατίας, περιµένοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τους παραγωγούς, ανάλογα µε τα όσα ορίζει το εκάστοτε καθεστώς, οι πιστώσεις αναµένεται να γίνουν σταδιακά. Εξαίρεση, όπως λένε, αποτελεί η συνδεδεµένη στο βαµβάκι, επειδή  διατηρείται το ίδιο καθεστώς µε τα προηγούµενα χρόνια, για την οποία εκτιµάται ότι θα πληρωθεί µέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Οι υπόλοιπες συνδεδεµένες δεν αναµένεται να πιστωθούν µέχρι τα µέσα Απριλίου, ενώ «χείρα βοηθείας» στους ιθύνοντες για µετάθεση της πληρωµής ακόµα και αργότερα δίνει ο κοινοτικός κανονισµός, σύµφωνα µε τον οποίο «οι συνδεδεµένες πρέπει να πληρωθούν έως τις 30 Ιουνίου ανάλογα και µε τις ηµεροµηνίες υποβολής των στοιχείων στον Οργανισµό»

Πίσω δυο µήνες στέλνουν την εξισωτική ∆ύο µήνες ακόµα υποµονή, στην καλύτερη περίπτωση µέχρι τέλη Μαρτίου, καλούνται να κάνουν όσοι περιµένουν την προκαταβολή της εξισωτικής του 2015 και υπόλοιπα από την πρώτη πληρωµή, σύµφωνα µε τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου, αλλά και τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Αντώνη Μωυσίδη.

Στο κονδύλι ύψους 250 εκατ. ευρώ, όπως ο ίδιος δήλωσε, που έχει προγραµµατιστεί µέχρι τον Μάρτιο, «υπολογίζει» ο Αποστόλου και τα υπόλοιπα της εξισωτικής, φέρνοντας πλέον στα όρια της βιωσιµότητας τους 22.000 κτηνοτρόφους που µέχρι σήµερα δεν έχουν πληρωθεί καθόλου από το εν λόγω καθεστώς. Και µπορεί η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ να έχει θέσει ως προτεραιότητα τη διευθέτηση της πίστωσης για τους αγρότες του Αιγαίου, ωστόσο η «ανάγκη» εύρεσης της απαραίτητης χρηµατοδότησης από κοινοτικά κατά βάση κονδύλια, δεν διευκολύνει την τακτοποίηση της εκκρεµότητας αυτής

Τέλη Φεβρουαρίου στέλνει ο ΕΛΓΑ τις εκκρεµότητες του 2015 ∆εσµεύσεις για εκκαθάριση των αποζηµιώσεων της περσινής χρονιάς µέχρι τέλος Φεβρουαρίου δίνει ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θεοφάνης Κουρεµπές, στις κατά τόπους συναντήσεις του µε τους αγρότες, την ώρα που εκκρεµούν και κάποια υπόλοιπα από τις ζηµιές του 2014. Κι ενώ ο αγροτικός κόσµος θέτει βασικά αιτήµατα επιβίωσης, µέσα από τις κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτές τις µέρες, η ανακοίνωση ΕΛΓΑ για πληρωµή µεµονωµένων παραγωγών και περιοχών για περσινές αποζηµιώσεις, ύψους 7,32 εκατ. ευρώ, µοιάζει τουλάχιστον «κακόγουστο αστείο», όταν χιλιάδες αγρότες παραµένουν απλήρωτοι από βασικά προγράµµατα και ενισχύσεις.

Ειδικότερα, σύµφωνα µε όσα διαµηνύει ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, τόσο σε παραγωγούς της περιοχής όσο και στην υφυπουργό Βιοµηχανίας Θ. Τζάκρη, µε την οποία συναντήθηκε, οι οφειλόµενες αποζηµιώσεις για ζηµιές από χαλάζι και παγετό στις δενδρώδεις καλλιέργειες Ηµαθίας και Πέλλας για το 2015 αναµένεται να αρχίσουν να πιστώνονται τέλη Φεβρουαρίου

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι «οι ζηµιές που αφορούν τα ροδάκινα για την καλλιεργητική περίοδο του 2015, θα καταβληθούν σταδιακά, ανάλογα µε την πρόοδο των απαραίτητων πράξεων, κατά τον Φεβρουάριο». Αντίστοιχα, µέχρι τέλος Φλεβάρη θα δοθούν οι αποζηµιώσεις για το χαλάζι του Ιουνίου 2015 στην Κορινθία, όπως είπε ο ίδιος ο κ. Κουρεµπές, στους αγρότες µε τους οποίους συναντήθηκε.
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

12-02-2016 09:12Τάσος

Τα πλυμηρισμενα του Έβρου πότε υπάρχει καμία απάντηση .

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία