BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Κουκουλώνονται οι ενστάσεις για να βγει το τσεκ

∆εν βγαίνουν οι ηµεροµηνίες στον Οργανισµό των πληρωµών που µπαλώνει όπως-όπως τις ενστάσεις, για να τρέξουν οι εκταµιεύσεις πριν το Πάσχα, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφορεί το Σάββατο 9 Απριλίου μαζί με την ειδική έκδοση για τα Προγράμματα. Μέχρι την Τετάρτη τα οριστικά δικαιώµατα, στις 22 Απριλίου οι πληρωµές για να ψηφισθεί και η συµφωνία µε τους πιστωτές.

Κουκουλώνονται οι ενστάσεις για να βγει το τσεκ

6
0

Μέσα στο µήνα αναµένεται η προδηµοσίευση της πρόσκλησης για τους Νέους Γεωργούς που οφείλουν να είναι έτοιµοι εφόσον σχεδιάζουν υποβολή αίτησης στο σχετικό Πρόγραµµα, σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda. Ανακοινώσεις επί του θέµατος έγιναν στην πρώτη Επιτροπή Παρακολούθησης, αρχές της εβδοµάδας, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξαν δεσµεύσεις για προκήρυξη άλλων 5 προγραµµάτων εντός του έτους.

Ακόμα, διαβάστε σε αυτό το φύλλο της εφημερίδας για τους συµψηφισμούς στο πετρέλαιο. Στις καθυστερήσεις παίζεται η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, µε την κυβέρνηση να συζητά αφενός το συµψηφισµό του µε άλλες υποχρεώσεις και αφετέρου την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης µε της βενζίνης.

Αναλυτικό ρεπορτάζ για τα δικαιώματα και τις πληρωμές. όπως θα ενημερωθείτε από τη σαββατιάτικη Agrenda, πάνε πίσω οι ενστάσεις για να βγει το τσεκ. Αναλυτικό ρεπορτάζ για τις τρύπες που έµειναν στη συνδεδεµένη βάμβακος. Ακόµα και ολόκληρες περιοχές µε βαµβακοχώραφα, που «γυάλιζαν», σε Λάρισα, Καρδίτσα και Σέρρες έβγαλε εκτός συνδεδεµένης ο δορυφόρος, ενώ αρκετοί ήταν οι παραγωγοί που πήραν... έναντι.

Αναλυτικό φάκελο με όλες τις εξελίξεις στην αγελαδοτροφία, με τις μικρές και μεγάλες μονάδες του κλάδου να βρίσκονται αντιμέτωποι αυτό τον καιρό με το φάσμα της χρεοκοπίας.  

Ενημερωθείτε για το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορά τους μικρούς αγρότες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, αξιόλογη βοήθεια συνιστά το πριµ των 14.000 ευρώ για τους αγρότες µε λίγη γη και πολύ µικρές εκµεταλλεύσεις.

Ακόμα, αναλυτικό ρεπορτάζ για τη μηδική που δίνει μηνιάτικο. Όπως θα διαβάσετε στη σαββατιάτικη Agrenda, σπόρο στη µαύρη αγορά ψάχνουν οι πρόθυµοι για την καλλιέργεια µηδικής αγρότες. Ζεστό χρήµα και... αφορολόγητο.


Τα περιεχόμενα της εφημερίδας Agrenda είναι τα εξής:

Οικονομία

• Το 15% είναι το «καλό» σενάριο για την φορολόγηση των αγροτών

• Αρχή στη συµβολαιακή της Πειραιώς στα αγροεφόδια µε 18 εταιρείες

 

Προγράμματα

• Μέχρι 20 Μαΐου οι αιτήσεις ενίσχυσης για µικροµεσαίες επιχειρήσεις

• Με 560 έργα ξεκίνησε η γέφυρα πληρωµών του «Μπαλτατζή»

 

Εμπορεύματα

• Με φόρα µπαίνει στη Μ. Εβδοµάδα η θερµοκηπιακή ντοµάτα

• Ανταµείβει σταθερά το ελληνικό σπαράγγι µε τιµή πάνω από 3 ευρώ

 

Editorial

Παρατηρώντας προσεκτικά την εξέλιξη των πραγµάτων αυτό τον καιρό στα χωριά, γίνεται όλο και πιο σαφής η εκτεταµένη διαφοροποίηση στο µείγµα του έµψυχου δυναµικού που αναλαµβάνει την υποστήριξη της αγροτικής δραστηριότητας στις περισσότερες αγροτικές περιοχές.

Από τη µια η οικονοµική πίεση την οποία υφίστανται εργαζόµενοι και συνταξιούχοι ιδιωτικού και δηµόσιου τοµέα κι από την άλλη η όλο και µεγαλύτερη αίγλη την οποία φαίνεται να κερδίζει χρόνο µε το χρόνο η ενασχόληση µε την πρωτογενή παραγωγή, σπρώχνουν κόσµο στη γεωργία και την κτηνοτροφία. Το πεδίο είναι ακόµα θολό από την άποψη ότι πολλοί εξ αυτών δεν έχουν ξεκάθαρη ιδιότητα, ενδεχοµένως να µην έχουν ακόµα καταγραφεί ούτε στα στοιχεία του ΟΣ∆Ε, ενώ, σε αρκετές περιπτώσεις, από τη στιγµή που δεν υποχρεώνονται δεν θα ήθελαν να κάνουν αισθητή τη νέα τους δραστηριότητα και για φορολογικούς λόγους.

Κατ’ αρχήν, η εξέλιξη αυτή δεν είναι εκ προοιµίου αρνητική. ∆εν είναι ελληνικό φαινόµενο η ζωηρή παρουσία ετεροεπαγγελµατιών στο πεδίο της αγροτικής δραστηριότητας, άλλωστε η ιστορία έχει δείξει ότι πολλοί από τους νεοφώτιστους ετεροεπαγγελµατίες αγρότες, συχνά αντιµετωπίζουν µε µεγάλο ζήλο αυτού του είδους την ενασχόληση και τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο παραγωγικό αποτέλεσµα τα καταφέρνουν αρκετά καλά.

Το ζητούµενο σ’ αυτές τις περιπτώσεις η ενσωµάτωση του «νέου αίµατος» στις τάξεις των επαγγελµατιών του χώρου και η θετική τους συµβολή στη λειτουργία της αντίστοιχης αγοράς µε βάση το προϊόν το οποίο παράγουν. ∆εν είναι λίγες οι φορές που οι όψιµοι αγρότες αρνούνται την προσαρµογή στο υπάρχον πλαίσιο, επιλέγουν δικό τους δρόµο στην άσκηση της δραστηριότητας, µε αποτέλεσµα κάποιες φορές να µην γίνονται αποδεκτοί από την υπόλοιπη αγροτική κοινωνία µε τη αιτίαση µάλιστα ότι χαλάνε την πιάτσα.

 Σηµειωτέον ότι οι νέες αφίξεις ετεροεπαγγελµατιών έρχονται να προστεθούν στους παλιούς κατόχους και τύποις µόνο διαχειριστές αγροτικών εκτάσεων, οι οποίοι ανήκουν στην περιβόητη κατηγορία των «αγροτών του καναπέ» που ήδη έχει σωρεύσει δεινά στην εξέλιξη της αγροτικής δραστηριότητας και του αγροτικού επαγγέλµατος.

Agrenda

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία