BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Για Ιούνιο εξισωτική του 2015 σε όσους δεν την έλαβαν

Επιδοτήσεις και ενισχύσεις για ζωικά, µεταξύ των οποίων εξισωτικές και συνδεδεµένες, περιλαµβάνει η µεγάλη σε όγκο και ποσά πληρωµή πάνω στην οποία «δουλεύουν» -χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία- το τελευταίο διάστηµα οι αρµόδιοι του υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως αποκαλύπτει το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda.

Για Ιούνιο εξισωτική του 2015 σε όσους δεν την έλαβαν

0
0

Άλλωστε, το γεγονός ότι τόσο καιρό δεν έχουν καταφέρει να ενσωµατώσουν στο µηχανογραφικό σύστηµα περισσότερες εκτάσεις ώστε να αυξηθούν τα επιλέξιµα βοσκοτόπια, µεταφέρει όλο και πιο πίσω την εξόφληση των δικαιούχων παραγωγών.

Οι τελευταίες πληροφορίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ κάνουν λόγο για πληρωµή της προκαταβολής του 75% για την εξισωτική αποζηµίωση του 2015 σε αυτούς που έµειναν εκτός πληρωµής τον περασµένο ∆εκέµβριο, προς τα τέλη Μαΐου µε αρχές Ιουνίου. Ωστόσο, όπως προκύπτει στην πίστωση αυτή δεν θα περιλαµβάνονται όσοι έχουν πάρει ήδη την προκαταβολή τέλος του περασµένου έτους, αλλά ούτε και οι κτηνοτρόφοι των νησιών του Αιγαίου, στους οποίους πιστώθηκαν τη Μεγάλη Εβδοµάδα σχεδόν 9,3 εκατ. ευρώ. 

Αντίστοιχα, µέσα στο Μάιο αναµένεται και η πληρωµή των συνδεδεµένων ενισχύσεων για τα ζωικά, µε τους ελέγχους να δηµιουργούν ως φαίνεται σοβαρά προβλήµατα και να τρενάρουν τη διαδικασία. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Αντώνης Μωϋσίδης, αρχές Απριλίου τόνιζε πως «οι συνδεδεµένες στο αιγοπρόβειο και τα βοοειδή γίνεται προσπάθεια να καταβληθούν την εβδοµάδα µετά το Πάσχα», κάτι το οποίο µέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές δεν ήταν εφικτό.

Άλλωστε, ο ίδιος απαντώντας στις αιτιάσεις για καθυστέρηση των εν λόγω πληρωµών, εξηγούσε ότι «υπάρχουν τεχνικά ζητήµατα, τα οποία «οδηγούν» τις εν λόγω πιστώσεις, ενώ και η κατανοµή των οριστικών δικαιωµάτων αποτελεί προϋπόθεση για την πληρωµή των συνδεδεµένων, καθώς πρόκειται για αλληλένδετες δραστηριότητες». ∆ηλώσεις, οι οποίες µετά την ανακοίνωση των οριστικών δικαιωµάτων, έρχονται να επιβεβαιώσουν τους φόβους των παραγωγών για ανάρτηση δικαιωµάτων, που κάθε άλλο παρά οριστικά ήταν.

 

Πορτοκάλια, συµπύρηνο ροδάκινο και ντοµάτα στις επόµενες πιστώσεις

Καλύτερη τύχη, αν και µε µεγάλες αποκλίσεις από αυτά που θα µπορούσαν να λάβουν οι δικαιούχοι, αναµένεται να έχουν οι συνδεδεµένες στα πορτοκάλια για χυµό, τα συµπύρηνα ροδάκινα και το ρύζι, η πληρωµή των οποίων ενδέχεται να γίνει τις επόµενες ηµέρες, καθώς ήδη το δρόµο άνοιξε η έκδοση των σχετικών αποφάσεων. Άλλωστε, µε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ στις αρχές Απριλίου τοποθετούσε την πληρωµή των εν λόγω  συνδεδεµένων περί τα µέσα του µήνα, κάτι που ακόµα δεν έχει υλοποιηθεί. Υπενθυµίζεται ότι οι εν λόγω πληρωµές θα κινηθούν στη «λογική» της ενδεικτικής τιµής -βάσει των αποφάσεων- παρά το γεγονός ότι οι επιλέξιµες εκτάσεις για το 2015 υπολείπονται της έκτασης αναφοράς, φέρνοντας ενισχύσεις «ψίχουλα», όπως τονίζουν οι δικαιούχοι παραγωγοί. 

Σηµειώνεται ότι τα συνολικά ποσά για το έτος ανέρχονται στα 9 εκατ. ευρώ για τα πορτοκάλια του χυµού, 3 εκατ. ευρώ για τα συµπύρηνα ροδάκινα, 2,6 εκατ. ευρώ για τη βιοµηχανική ντοµάτα και 8 εκατ. ευρώ για το ρύζι.

 

Στο συρτάρι οι ενστάσεις επί της ενιαίας

Την έκδηλη ανησυχία τους για το τι θα γίνει µε τις επιδοτήσεις που «έχασαν», µετά την έκδοση των οριστικών δικαιωµάτων εκφράζουν εκατοντάδες αγρότες, που έµειναν εκτός της πληρωµής της ενιαίας ενίσχυσης τη Μεγάλη Εβδοµάδα. Επιβεβαιώνοντας την Agrenda, κατέστη σαφές ότι η µεγάλη πλειοψηφία των ενστάσεων που έγιναν από τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα δεν εξετάστηκαν και η πληρωµή των επιδοτήσεων έγινε µε βάση τα προσωρινά δικαιώµατα.

Αυτό σηµαίνει ότι όσοι παραγωγοί δεν πληρώθηκαν το ∆εκέµβριο την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης και, παρότι κατέθεσαν ένσταση, δεν είχαν καµία ενηµέρωση για την εξέλιξη της υπόθεσής τους, δεν πληρώθηκαν ούτε και τη δεύτερη δόση. Μάλιστα, µε δεδοµένο ότι δεν προβλέπεται κατάθεση ενστάσεων επί των οριστικών δικαιωµάτων, άγνωστο παραµένει το πότε και πώς θα αντιµετωπισθούν αυτά τα προβλήµατα.

Βέβαια, διατρανώνοντας το έργο του υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ, µόνος ευχαριστηµένος εµφανίζεται ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, που δήλωνε για την πληρωµή της ενιαίας ενίσχυσης τη Μεγάλη Εβδοµάδα ότι «οι ενισχύσεις 726 εκατ. είναι µια µεγάλη ανάσα ρευστότητας που δίνεται στην ελληνική επαρχία».


Ψάχνουν λύσεις να ξεµπλοκάρουν τη συνδεδεµένη στο αιγοπρόβειο κρέας

Παραπίσω φαίνεται πως έχουν επιλέξει οι αρµόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ να στείλουν την πληρωµή της συνδεδεµένης ενίσχυσης στο αιγοπρόβειο κρέας, καθώς «δυσκολεύονται» -ως φαίνεται- να βρουν άκρη µε µια σειρά από σοβαρά προβλήµατα, µε τα οποία έρχονται αντιµέτωπες οι αρµόδιες υπηρεσίες κατά τους διασταυρωτικούς ελέγχους. Την ανησυχία τους δεν κρύβουν και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι που έχουν εντοπίσει τα σχετικά προβλήµατα και φοβούνται µήπως χάσουν την επιδότηση. Συνοπτικά τα προβλήµατα είναι τα εξής: Α) ο αριθµός των εκτρεφόµενων ζώων φαίνεται πολύ µικρότερος απ’ αυτόν που έχουν δηλωθεί, µε τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για απόκλιση της τάξης των 5.000.000 ζώων. Β) Υπάρχει µεγάλο πρόβληµα µε την κατά κεφαλήν παραγωγή γάλακτος που έχει δηλωθεί, καθώς είναι περιορισµένος ο αριθµός των κτηνοτρόφων που καλύπτουν το όριο των 120 κιλών γάλακτος ανά προβατίνα. Γ) Πρόβληµα υπάρχει και µε την ποιότητα του γάλακτος, αφού σε αρκετές περιπτώσεις το ολικό µικροβιακό φορτίο είναι πάνω από το ανώτατο επιτρεπόµενο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία