BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Πιστώθηκαν 14,4 εκατ. σε αγρότες κάτω των 40 ετών

Το ποσό των 14,4 εκατ. ευρώ πιστώθηκε σε 38.760 αγρότες νεαρής ηλικίας, καλύπτοντας το ύψος της ενίσχυσης που δικαιούνται για το 2015, το οποίο υπολογίζεται με τον πολλαπλασιασμό των ενεργοποιημένων δικαιωμάτων από το νέο γεωργό, με αριθμητική τιμή που αντιστοιχεί στο 25% της μέσης αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης που ενεργοποιεί ο γεωργός. Αναλυτικό δισέλιδο αφιέρωμα για το εν λόγω ειδικό καθεστώς στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 21 Μαΐου αποκλειστικά μαζί με ειδικό ένθετο για τη Φυτοπροστασία.

Πιστώθηκαν 14,4 εκατ. σε αγρότες κάτω των 40 ετών

2
0

Σε περίεργη φάση εισέρχονται οι εξελίξεις στον αγροτικό χώρο µε τους συντελεστές της παραγωγής να απορούν, όπως αποκαλύπτει σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda. Θέλουµε πετυχηµένους επαγγελµατίες αγρότες µε ρόλο και συµµετοχή στην αλυσίδα υπεραξίας ή ψάχνουµε για νεροκουβαλητές εµπόρων και βιοµηχάνων, δηλαδή ξεκοµµένους προµηθευτές πρώτων υλών και τροφίµων;

Ακόμα διαβάστε στη σαββατιάτικη εφημερίδα για το πασαπόρτι που περιµένει τον µάγο του ΟΣ∆Ε. σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κανένας δεν µένει ευχαριστηµένος µε τις δηλώσεις και τη διαχείριση των δικαιωµάτων. Παρά τα «µαγικά» που επιχειρεί µέχρι την τελευταία στιγµή ο µόνιµος προµηθευτής του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αναλυτικά ρεπορτάζ για τα βοσκοτόπια, τα δικαιώματα και την εξισωτική. Στη Μύκονο και τα άλλα ξερονήσια των Κυκλάδων αναζητούν επιλέξιµα βοσκοτόπια οι επιτελείς του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειµένου να ικανοποιήσουν τις ανάγκες ενίσχυσης των υποψηφίων για το πρόγραµµα Νέων Αγροτών µε δικαιώµατα από το Εθνικό Απόθεµα. 

Την ίδια ώρα, έτοιμοι να πιάσουν τα κουµπούρια δηλώνουν οι Κρητικοί, µετά τη διαφαινόµενη σφαγή στα επιλέξιµα βοσκοτόπια, που αφήνει παραπονεµένους 8 στους 10.

Ακόμα, μόνο σε αυτό το φύλλο της Agrenda, όλα τα τελευταία νέα για τις πληρωμές. Πάµε για εξόφληση µέσα στον Ιούνιο, με τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου να λέει ότι ο Ιούνιος είναι μήνας πληρωμών, περιμένοντας, βέβαια, φως κι απ΄ έξω.

Ειδικός φάκελος σε αυτό το φύλλο της εφημερίδας για όλες τις αλλαγές που φέρνει το πολυνομοσχέδιο. Τουλάχιστον το µισό εισόδηµα από αγροτική δραστηριότητα, απαιτεί η νέα «ταυτότητα» του κατά κύριο επάγγελµα αγρότη.

Την ίδια ώρα, βάζουν ΕΝΦΙΑ και κόβουν τη µπύρα. Αυξάνεται ο συντελεστής του ΕΝΦΙΑ κατά 1‰ στα παραγωγικά χωράφια, την ύστατη στιγµή κόπηκε ο φόρος 3% επί του ζύθου.

Αναλυτικό δισέλιδο αφιέρωμα στα ισοζύγια γάλακτος. Τα ξεθωριασµένα ισοζύγια και τα στοιχεία – κόλαφος για τους αραιούς ελέγχους πνίγουν την εγχώρια αγελαδοτροφία.

Τα περιεχόμενα της εφημερίδας Agrenda είναι τα εξής:

Οικονομία

• Χρηµατοδότηση από το πακέτο Γιούνκερ σε βιοντίζελ από βαµβακόσπορο

• Προστασία πρώτης κατοικίας έως το 2018 για αγροτικά δάνεια

 

Προγράμματα

• Μικραίνει η δεξαµενή δικαιούχων στο Πρόγραµµα Νέων Γεωργών

• Εκτός οικονοµικών ενισχύσεων οι νέες άδειες φύτευσης αµπελώνων 

 

Εμπορεύματα

• Σε καλή πορεία οι τιµές και το ενδιαφέρον για το επιτραπέζιο ροδάκινο

• Έως 2,5 ευρώ/κιλό τα λίγα κεράσια, µεγάλη η ζήτηση από εξωτερικό

 

Editorial

Αναµφίβολα καλοδεχούµενη η ρύθµιση για τον «κατά κύριο επάγγελµα αγρότη» και ο επί το αυστηρότερον προσδιορισµός των προϋποθέσεων που προσδίδουν αυτή την ιδιότητα (Ρεπορτάζ σελ. 27-30).

Έχει αναφερθεί πολλές φορές ότι η εν λόγω οριοθέτηση δεν είναι τίποτε άλλο από τη διαδικασία µε την οποία µπορούν ή όχι οι δραστηριοποιούµενοι στον αγροτικό χώρο να έχουν την «ταυτότητα» του επαγγελµατία και µάλιστα κατά κύριο λόγο αγρότη. Το θέµα είναι τι σου κοστίζει και φυσικά τι σου εξασφαλίζει αυτή η ταυτότητα. Εδώ, προς το παρόν τουλάχιστον, υπάρχουν κάποια κενά.

 Ξέρουµε πάντως πολύ καλά, πως, για να είσαι κατά κύριο επάγγελµα αγρότης, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να είσαι ασφαλισµένος στον νεοσύστατο Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Αυτό που δεν µοιάζει πολύ ξεκάθαρο έχει να κάνει µε το αν κάποιος ετεροεπαγγελµατίας, προερχόµενος από τον ίδιο φορέα ασφάλισης (π.χ. οδηγός ταξί), θα υποχρεωθεί σε πρόσθετη ασφαλιστική επιβάρυνση για να είναι κάτοχος της «ταυτότητας» του κατά κύριο επάγγελµα αγρότη και ποια θα είναι αυτή. Επ’ αυτού αναµένονται οι σχετικές εγκύκλιοι οδηγίες.

Ασάφεια όµως υπάρχει και ως προς τις ευεργετικές συνέπειες που θα έχουν οι κάτοχοι της εν λόγω ταυτότητας. Θα µπορούσε να υποθέσει κανείς ότι στα καλά περιλαµβάνεται η δυνατότητα πρόσβασης στα αναπτυξιακά προγράµµατα, η καλύτερη πρόσβαση στα δικαιώµατα ενιαίας ενίσχυσης (χωρίς απώλειες για το εθνικό απόθεµα) και ενδεχοµένως η ευνοϊκή µεταχείριση από τις εµπορικές τράπεζες.

Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά θα πρέπει να καταγραφούν για να ξέρει κάθε δραστηριοποιούµενος στον αγροτικό χώρο, τι τον συµφέρει και τι όχι, πού ευνοείται και πού επιβαρύνεται. Το «εργαλείο» της εν λόγω «ταυτότητας» προϋπήρχε, απλώς τώρα έρχεται βελτιωµένο, από τη στιγµή που δίδεται µε αυστηρότερες προδιαγραφές και εποµένως θα είναι για λιγότερους. Γύρω απ’ αυτό το «εργαλείο» θα µπορούσαν να αναληφθούν πρωτοβουλίες και από τους ίδιους τους αγρότες, τόσο για το ξεκαθάρισµα των µεταξύ τους διαφορών, όσο και κυρίως για την καταγραφή των δυνάµεων και την ενίσχυση της συλλογικότητας σε υγιείς βάσεις. Είναι λάθος να περιµένουµε, µόνο από το κράτος!  

Agrenda

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία