BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Ανεξόφλητοι ως 15 Οκτωβρίου με την παράταση Χόγκαν

Άλλοθι στην κυβέρνηση για περαιτέρω καθυστέρηση των πληρωμών κοινοτικών και δη άμεσων ενισχύσεων στους αγρότες, δίνει η απόφαση του Επιτρόπου Χόγκαν με την οποία παρατείνεται μέχρι 15 Οκτωβρίου, αντί για τις 30 Ιουνίου, ο χρόνος εξόφλησης της ενιαίας ενίσχυσης 2015 (τσεκ).

Ανεξόφλητοι ως 15 Οκτωβρίου με την παράταση Χόγκαν

1
0

Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για τα μικρά υπόλοιπα, της τάξεως του 5-10% των αγροτών που πληρώθηκαν κανονικά τις προηγούμενες δύο δόσεις (Δεκέμβριο και Απρίλιο), ωστόσο, το χαλάρωμα αυτό αφήνει περιθώρια για γενίκευση των καθυστερήσεων στις πληρωμές.

Άλλωστε, τις τελευταίες ημέρες ήταν φανερή μια κατάσταση νιρβάνας που επικρατούσε στις αρμόδιες υπηρεσίες, σε ότι αφορά πληρωμές ενισχύσεων (συνδεδεμένες, εξισωτικές, βιολογικά, ντόπιες φυλές, τσεκ κ.α.), πράγμα το οποίο δείχνει ότι κάτι ήξεραν πριν από την επίσημη δημοσιοποίηση της σχετικής απόφασης. Το γεγονός ότι πολλοί αγρότες δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τα 100 ευρώ για την υποβολή της νέας δήλωσης ΟΣΔΕ, λίγους απασχολεί.

Πιο συγκεκριμένα, την πρόθεσή του να δοθεί παράταση στις πληρωμές των άμεσων ενισχύσεων ως τις 15 Οκτωβρίου, αντί για τις 30 Ιουνίου που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός, χωρίς ποινές από την ΕΕ προς τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, ανακοίνωσε στις 8 Ιουνίου ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Φιλ Χόγκαν.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, «η πρωτοβουλία αυτή του Επιτρόπου Γεωργίας έρχεται ως απάντηση στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μια σειρά από κράτη μέλη/περιοχές όσον αφορά την ολοκλήρωση των πληρωμών μέχρι τις 30 Ιουνίου».

«Η παρέκκλιση αυτή, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε επίπεδο κράτους μέλους, σημαίνει ότι οι πληρωμές μπορούν να συνεχίσουν να γίνονται και μετά τις 30 Ιουνίου, χωρίς την επιβολή τυχόν μειώσεων για τις καθυστερημένες πληρωμές στο κράτος μέλος. Σύμφωνα με τους συνήθεις κανόνες, οι μειώσεις (που ισχύουν για τις αρχές) είναι 10% για τις πληρωμές που πραγματοποιούνται τον Ιούλιο, 25% για τις πληρωμές που πραγματοποιούνται τον Αύγουστο και 45% για τις πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν το Σεπτέμβριο», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.

Ο Φιλ Χόγκαν τόνισε ότι πρόκειται για «ένα έκτακτο μέτρο, το οποίο αντανακλά τις δυσκολίες που κάποιοι οργανισμοί πληρωμών έχουν βιώσει κατά το πρώτο έτος πληρωμών στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ. Αντιπροσωπεύει ένα πρωτοφανές επίπεδο ευελιξίας από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και, με βάση τα τρέχοντα επίπεδα των πληρωμών, θα μπορούσε να αποφέρει μια εξοικονόμηση πολλών εκατομμυρίων για τα κράτη μέλη/περιφέρειες της ΕΕ, και, ενδεχομένως, για τους αγρότες τους. Με βάση τη δέσμευση που είχα με έναν αριθμό κρατών μελών/περιφερειών, είμαι πεπεισμένος ότι αυτό το μέτρο ικανοποιεί πλήρως τις ανάγκες τους όσον αφορά την παροχή της μέγιστης ευελιξίας και της εξασφάλισης της πλήρους επιστροφής της αξίας των πληρωμών».

Η παράταση αυτή δόθηκε, σύμφωνα με τον Επίτροπο Γεωργίας καθώς «αναγνωρίστηκε η ανάγκη που έχουν πολλοί αγρότες για άμεσες ενισχύσεις, ιδιαίτερα με δεδομένη την επίδραση των σημερινών δυσκολιών της αγοράς στη ρευστότητά τους». «Η παρέκκλιση αυτή δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να επιβραδυνθεί ο ρυθμός των πληρωμών και πρέπει οι οργανισμοί πληρωμών να δώσουν προτεραιότητα στην έκδοση όλων των εκκρεμών πληρωμών, με στόχο τη μεγιστοποίηση του επιπέδου των πληρωμών μέχρι τις 30 Ιουνίου», καταλήγει ο Χόγκαν στην ανακοίνωσή του.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία