BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Αίτηση πληρωμής για Σχέδια για πίστωση Ιούλιο

Αίτηση πληρωμής για παλιά Σχέδια Βελτίωσης (Μέτρο 121) και μεταποίηση (Μέτρο 123Α), οι πιστώσεις των οποίων πέρασαν ως ανειλημμένες υποχρεώσεις στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, καλούνται να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί.

Αίτηση πληρωμής για Σχέδια για πίστωση Ιούλιο

5
0

Μάλιστα, δύο εγκύκλιοι –οδηγίες του ΟΠΕΚΕΠΕ ανοίγουν τη διαδικασία για τις πληρωμές των δικαιούχων, για τις οποίες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεσμεύτηκε κατά την επίσκεψή του στην Τρίπολη την περασμένη εβδομάδα ότι «μέχρι τέλος Ιουλίου θα πληρωθούν πάνω από 120 εκατ. ευρώ για τα έργα γέφυρα από το προηγούμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορούν προγράμματα όπως leader, ΟΠΑΑΧ, μεταποίηση (τυροκομεία, ελαιοτριβεία, οινοποιεία κ.λπ.), Σχέδια Βελτίωσης κλπ».

Ειδικότερα, οι οδηγίες του ΟΠΕΚΕΠΕ θέτουν και τους όρους για τις προκαταβολές όσων δεν πρόλαβαν να πάρουν την προηγούμενη προγραμματική περίοδο.

Υποβολή αίτησης προκαταβολής / πληρωμής για Σχέδια Βελτίωσης από δικαιούχο.

Για την έγκριση δαπανών πράξεων για συγχρηματοδότηση τους από το Π.Α.Α. 2014-2020 στο πλαίσιο των ανειλημμένων υποχρεώσεων του Μ 4.1.1 ο δικαιούχος υποβάλλει μέσω του μηχανογραφικού συστήματος αίτηση χορήγησης προκαταβολής (Ε_1) ή αίτηση πληρωμής (Ε_2) συνοδευόμενη από τα προβλεπόμενα στο οικείο θεσμικό πλαίσιο δικαιολογητικά και παραστατικά στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ.) της οικίας Περιφερειακής Ενότητας, σύμφωνα με τη διαδικασία υποβολής που ορίζεται στις αποφάσεις του μέτρου και τα συνημμένα υποδείγματα αυτών. Σημειώνεται πως για την προκαταβολή ο δικαιούχος θα πρέπει να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό, ο οποίος θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη διαχείριση της προκαταβολής και για την εξόφληση δαπανών για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου.

Μέτρο 123Α Μεταποίηση: Υποβολή αίτησης πληρωμής/προκαταβολής από δικαιούχο.

Για την έγκριση δαπανών πράξεων για συγχρηματοδότηση τους από το Π.Α.Α. 2014-2020 στο πλαίσιο των ανειλημμένων υποχρεώσεων του Μ 4.2.1, ο δικαιούχος υποβάλλει στις αρμόδιες υπηρεσίες της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας και στις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, στα όρια της οποίας υλοποιείται η επένδυση, αίτημα πληρωμής (Έντυπα Ε_1) ή προκαταβολής (Έντυπα Ε_2) με τα δικαιολογητικά με τα οποία θα αποδεικνύεται ότι πληρούνται οι χρηματοδοτικές προϋποθέσεις που περιλαμβάνονται στην απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ότι η πράξη εκτελέστηκε σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη (αρχική ή τροποποιημένη).

Αιτήσεις χορήγησης προκαταβολής

Ο δικαιούχος δύναται να αιτηθεί χορήγηση προκαταβολής, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 45 του Καν(ΕΕ) 1305/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου. Η χορήγηση προκαταβολής είναι δυνατή μετά την Απόφαση Ένταξης. Σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 63 του Καν(ΕΕ) 1305/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, το ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% της δημόσιας ενίσχυσης που αφορά την επένδυση και η εκκαθάρισή της πρέπει να συναρτάται με τη σύσταση τραπεζικής εγγύησης (Εγγυητική Επιστολή) υπέρ ΟΠΕΚΕΠΕ που να αντιστοιχεί στο 100% του ποσού της προκαταβολής.

Σημειώνεται πως η εγγυητική επιστολή έχει εκδοθεί από αναγνωρισμένο τραπεζικό ίδρυμα και είναι διατυπωμένη σύμφωνα με το συνημμένο υπόδειγμα (Ε_3) και ο δικαιούχος θα πρέπει να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό ο οποίος θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη διαχείριση της προκαταβολής και για την εξόφληση δαπανών για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου.

Επίσης θα πρέπει να αναφέρεται επάνω στην Αίτηση Πληρωμής ότι έχει λάβει γνώση, για την υποχρέωση που αναλαμβάνει ότι με την εκκαθάριση της προκαταβολής, θα πρέπει πρώτα να καταβάλει τους τόκους στο τραπεζικό λογαριασμό υπέρ Ε.Λ.Ε.Γ.Ε.Π. (Ι.Β.Α.Ν.:

GR7801710170006445030038383) που τηρεί ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., που θα δημιουργηθούν από τη χορήγηση της προκαταβολής, προκειμένου να αποδεσμευτεί η εγγυητική επιστολή.

Βρείτε εδώ τις δύο σχετικές εγκυκλίους

Διαδικασία πληρωμής ανειλημμένων υποχρεώσεων για τα Σχέδια Βελτίωσης.pdf

Διαδικασία πληρωμής ανειλημμένων υποχρεώσεων για τη μεταποίηση.pdf

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία