BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Συνδεδεμένη αιγοπροβάτων 5 για πεδινά, 7,5 ευρώ για ορεινά

Πιθανή θεωρείται η πληρωμή μέχρι το τέλος της εβδομάδας των συνδεδεμένων ενισχύσεων που προβλέπονται για τον κλάδο της ζωικής παραγωγής. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν μετά την υπογραφή της υπουργικής απόφασης για το ύψος της ενίσχυσης στα βοοειδή που καθορίσθηκε στα 171,8 ευρώ ανά επιλέξιμο θηλυκό ζώο, να εκδοθεί τις επόμενες ώρες και η αντίστοιχη απόφαση για το επίπεδο ενίσχυσης στα αιγοπρόβατα.

Συνδεδεμένη αιγοπροβάτων 5 για πεδινά, 7,5 ευρώ για ορεινά

4
0

Το τελευταίο διάστημα στο θέμα αυτό έχει πέσει πολύ «μαγείρεμα» των στοιχείων, έτσι ώστε οι υπηρεσίες να φθάσουν σε ένα λογικοφανές επίπεδο ενίσχυσης το οποίο αναμένεται να είναι στα 5 ευρώ το ζώο για τα πεδινά κοπάδια και στα 7,5 ευρώ το ζώο για τα ορεινά.  

Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα και εφόσον ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες, είναι πιθανό το ενδεχόμενη η πληρωμή των αντίστοιχων ενισχύσεων να γίνει μέχρι την προσεχή Παρασκευή 22 Ιουλίου, διαφορετικά οι πληρωμές θα καθυστερήσουν λίγες μέρες.

Αρκετή δουλειά χρειάζεται ακόμα το θέμα των εξισωτικών αποζημιώσεων με τους επιτελείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να επιμένουν ότι οι πληρωμές θα γίνουν την τελευταία εβδομάδα πριν τον 15Αύγουστο.

Στη «λογική» της ενδεικτικής τιμής

Ο επιλέξιμος ζωικός πληθυσμός για τον υπολογισμό της συνδεδεμένης υπολογίστηκε στα 5.450.000 αιγοπρόβατα, βάσει του οποίου ορίστηκε και η ενδεικτική τιμή των εν λόγω ενισχύσεων στα 7 ευρώ περίπου ανά ζώο στις ορεινές- μειονεκτικές περιοχές και στα 5 ευρώ για τις πεδινές.

Να σημειωθεί  τα δηλωθέντα από την πλευρά των παραγωγών στοιχεία φέρνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία, πριν  βέβαια την ολοκλήρωση των απαραίτητων ελέγχων, δηλώθηκαν 7,5 εκατ. ζώα στις ορεινές περιοχές, τα διπλάσια δηλαδή από όσα ορίζονταν ως ζώα αναφοράς, και μόλις 1,24 εκατ. ζώα στις πεδινές από τα 2,3 εκατ. ζώα αναφοράς. Αν μετά τις διασταυρώσεις παραμείνει αυτός ο αριθμός των επιλέξιμων ζώων, αυτό σημαίνει ότι στους κτηνοτρόφους των ορεινών περιοχών θα αναλογεί συνδεδεμένη 59% μειωμένη από την ενδεικτική τιμή των 7 ευρώ το κεφάλι, αν κάνουμε μια απλή διαίρεση στον προϋπολογισμό του έτους με τον αριθμό των ζώων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι επιτελείς του υπουργείου φαίνεται πως επέλεξαν να κινηθούν στη λογική της «ενδεικτικής τιμής», με τη συνδεδεμένη στις ορεινές περιοχές περί τα 7,5 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο και για τις πεδινές στα 5 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για πληρωμή μέχρι το τέλος της εβδομάδας, με πιθανότερη ημερομηνία την Παρασκευή 22 Ιουλίου, πληροφορία που είχε ήδη γράψει η εφημερίδα Agrenda στο προηγούμενό της φύλλο. Σημειωτέον ότι μέχρι τότε θα έχει εκδοθεί και η σχετική ΚΥΑ, που θα καθορίζει το ύψος της ενίσχυσης ακριβώς.  

Έως 15αύγουστο η εξισωτική, κόλλησαν πάλι τα βιολογικά

Χωρίς σαφές πλάνο και χωρίς να µπει σε λεπτοµέρειες αναφέρθηκε στις πληρωµές ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου από το Χατζηγιάννειο της Λάρισας, απογοητεύοντας για ακόµα µια φορά τους παραγωγούς που περίµεναν κάτι καλύτερο και όχι αόριστες αναφορές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Όπως είπε «µέχρι τέλος Ιουλίου θα ξεκινήσουν οι πληρωµές για τους νέους αγρότες, τις ιδιωτικές επενδύσεις ΟΠΑΑΧ, τα µικρά δηµόσια έργα, τη συνδεδεµένη στη σποροπαραγωγή, τις συνδεδεµένες στο ζωικό κεφάλαιο, το «πρασίνισµα» (δείγµα ελέγχου) και για τους παραγωγούς στους οποίους έχει καθυστερήσει ο προσδιορισµός του ενεργού αγρότη».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «πιθανόν τον Αύγουστο, µε ενδεχόµενο παράτασης θα πληρωθεί το Leader, ενώ µέχρι τις 15 Αυγούστου θα εξοφληθεί η εξισωτική αποζηµίωση και για τους δικαιούχους που ήταν στο δείγµα ελέγχου». Επανέλαβε, επίσης, ότι συνεχίζονται οι πληρωµές για τα Σχέδια Βελτίωσης, οι οποίες ξεκίνησαν από τα τέλη Ιουνίου.

Ωστόσο, αναφορικά µε τα βιολογικά, νιτρικά, σπάνιες φυλές, τα οποία αφορούν και τον περισσότερο κόσµο, ενώ κρατούν εκκρεµότητες ακόµα και από το 2012, ο κ. Αποστόλου δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραµµα πληρωµών. Και παρά το γεγονός ότι έχει υπογραφεί ΚΥΑ, µε την οποία εγκρίθηκαν 129,35 εκατ. ευρώ για την κάλυψη υποχρεώσεων από αγροπεριβαλλοντικά της προηγούµενης περιόδου, που σηµαίνει ότι δεσµεύτηκε το σχετικό κονδύλι για την αποπληρωµή των δικαιούχων, ο υπουργός έκανε λόγο για τεχνικά ζητήµατα, που πρέπει πρώτα να λυθούν, για να επιτραπεί ο ακριβής προσδιορισµός της ηµεροµηνίας καταβολής. Ίσως έτσι επιβεβαιώνονται και οι πληροφορίες που τοποθετούν την πληρωµή της βιολογικής κτηνοτροφίας του 2012 από το φθινόπωρο.

Την πλήρη απογοήτευσή τους από τις ανακοινώσεις Αποστόλου εξέφρασαν οι Θεσσαλοί αγρότες, µε την Οµοσπονδία της Λάρισας να µιλά για «κάποιες αόριστες υποσχέσεις του υπουργού ότι θα ξεκινήσει από τέλος Ιουλίου, όχι όµως αν και πότε θα ολοκληρωθεί, η πληρωµή κάποιων από τα εκατοντάδες εκατοµµύρια ευρώ που χρωστάει η προηγούµενη κυβέρνηση Ν∆-ΠΑΣΟΚ και η σηµερινή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από αγροπεριβαλλοντικά προγράµµατα, ενστάσεις, ενισχύσεις, αποζηµιώσεις, συνδεδεµένες ενισχύσεις, ενώ τον φόρο στα καύσιµα που χρωστάνε από το β’ εξάµηνο του 2013 τον παρέπεµψε στις καλένδες».

Ακόµα άλυτα, παραδέχεται ο υπουργός, τα προβλήµατα στα αγροπεριβαλλοντικά

Με την παραδοχή ότι δεν έχει ακόµα αντιµετωπιστεί το ζήτηµα, απάντησε στους αγρότες σχετικά µε τις εκκρεµότητες στις πληρωµές των βιολογικών και των νιτρικών και τα προβλήµατα που έχουν δηµιουργηθεί λόγω των γεωχωρικών ελέγχων, τονίζοντας ότι πρόκειται για «το µεγαλύτερο πρόβληµα που κληρονόµησε η σηµερινή ηγεσία του υπουργείου».

Ο κ. Αποστόλου έκανε λόγο για συνολική λύση, την οποία καλείται να δώσει και µάλιστα άµεσα η νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ωστόσο, κατά το σύνηθες, ο υπουργός επανέλαβε ότι «τη µεγαλύτερη ευθύνη για τις πληρωµές που δεν προχωρούν φέρει η ίδια η αρχιτεκτονική της νέας ΚΑΠ σε εθνικό επίπεδο, η οποία και δηµιουργεί γραφειοκρατία και καθυστερήσεις». Μάλιστα, τόνισε ότι και «οι διαφοροποιήσεις που παρατηρήθηκαν στις πληρωµές οφείλονται στις διατάξεις του κανονισµού εφαρµογής της νέας ΚΑΠ, που σε κάθε περίπτωση, ήταν επιλογή που έγινε από τις προηγούµενες κυβερνήσεις και όχι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Επιµένει για την εξισωτική ως το 15αύγουστο

Τους φακέλους τους µε τις εξετασµένες ενστάσεις για τις εξισωτικές του 2015 στέλνουν τις τελευταίες ηµέρες στα κεντρικά του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα κατά τόπους υποκαταστήµατα του οργανισµού, ακολουθώντας την εντολή της υπηρεσίας, µε στόχο να «τρέξει» το συντοµότερο δυνατό ο έλεγχος ώστε να ξεκινήσουν οι πληρωµές. Μάλιστα, όπως επανέλαβε και ο  υπουργός από τη Λάρισα, οι πιστώσεις θα γίνουν µέχρι το 15αύγουστο και θα περιλαµβάνουν εξόφληση του 2015 µε το υπόλοιπο 25% όσων έχουν πάρει προκαταβολή, αλλά και όσους δεν πήραν την προκαταβολή τον περασµένο ∆εκέµβριο.

Χωρίς πλάνο για τις επόμενες πληρωμές, η απάντηση Αποστόλου στον Μπασιάκο

Τις πληρωμές στις οποίες έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα το υπουργείο, όπως αυτές έχουν αναρτηθεί στις λίστες του ΟΠΕΚΕΠΕ, καταθέτει ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, χωρίς να δίνει καμία απάντηση για τις καθυστερήσεις στις εν λόγω πιστώσεις ούτε στις πληρωμές που εκκρεμούν,  θέματα για τα οποία ζητά να ενημερωθεί ο βουλευτής Βοιωτίας Βαγγέλης Μπασιάκος.

Η ερώτηση του βουλευτή προς τον υπουργό αφορά τις καθυστερήσεις καταβολής στους αγρότες ενισχύσεων, συνδεδεμένης για το βαμβάκι, εξισωτικών κλπ., καθώς και για το ύψος του συγκεκριμένου ποσού.

Από την πλευρά του ο υπουργός, το μόνο που απάντησε ήταν σχετικά με την εξισωτική, χωρίς και πάλι να δώσει ορισμένες ημερομηνίες, λέγοντας ότι «η εκκαθάριση του έτους 2015 και των υπολειπόμενων πληρωμών του έτους 2014 προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων διοικητικών διαδικασιών στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού πίνακα ΠΑΑ 2014-2020, καθώς και της διαδικασίας εξέτασης των ενστάσεων και πραγματοποίησης των επιτόπιων ελέγχων».

Aναλυτικότερα, στη σχετική απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου αναφέρονται τα εξής:

«Αθήνα, 1 07 2016

Μετά την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τον σκληρό σίτο, τα όσπρια, τα πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή και τα σπαράγγια, ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε, στις 4/4/2016, στην πληρωμή της στρεμματικής ενίσχυσης για το βαμβάκι, ύψους 176.401.314,48 ευρώ και στην πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης ζαχαρότευτλων, ύψους 2.316.049,85 ευρώ.

Στη συνέχεια, στις 6/4/2016, πραγματοποιήθηκε συμπληρωματική πληρωμή για τη συνδεδεμένη σκληρού σίτου, ύψους 806.687,54 ευρώ και βρώσιμων οσπρίων, ύψους 272.309,51 ευρώ. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε πληρωμή, ύψους 9.359.379,74 ευρώ, για εκκρεμότητες Ενιαίας Ενίσχυσης έτους 2014.

Για την ειδική ενίσχυση βάμβακος έτους 2015, πραγματοποιήθηκε συμπληρωματική πληρωμή, στις 18/5/2016, σε 641 δικαιούχους, αξίας 2.246.040,56 ευρώ. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν συμπληρωματικές πληρωμές για τις παρακάτω συνδεδεμένες ενισχύσεις έτους 2015:

- συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια βρώσιμων οσπρίων, ύψους 42.517,06 ευρώ σε 2.019 δικαιούχους,

-συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια ζαχαρότευτλων, ύψους 64.402,58 ευρώ σε 46 δικαιούχους,

- συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών φυτών, ύψους 624.483,75 ευρώ σε 2.077 δικαιούχους,

-συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια σκληρού σίτου, ύψους 88.847,36 ευρώ σε 498 δικαιούχους και

-συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια σπαραγγιών, ύψους 116.363,80 ευρώ σε 177 δικαιούχους.

Παράλληλα, στις 14/4/2016, πραγματοποιήθηκαν συμπληρωματικές πληρωμές πρόσθετων ενισχύσεων έτους 2014 (ελαιοκαλλιέργεια, μοσχίδες αναπαραγωγής, θηλάζουσες αγελάδες, ενίσχυση αιγοπρόβειου, στρεμματική βάμβακος, σκληρός σίτος κ.α.), συνολικής αξίας 384.274,48 ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των αιτημάτων αναθεώρησης των Τίτλων των Προσωρινών Δικαιωμάτων και εξέτασης των αιτημάτων διόρθωσης λαθών στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης έτους 2015, ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε στην έκδοση των οριστικών Τίτλων Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης της περιόδου 2015-2020. Για την έκδοση των οριστικών δικαιωμάτων λήφθηκαν υπόψη τα αποτελέσματα του ελέγχου του συνόλου των αιτημάτων μεταβολών που υπέβαλαν οι δικαιούχοι το 2015, αλλά και τα αποτελέσματα του ελέγχου των αιτήσεων αναθεώρησης επί των προσωρινών δικαιωμάτων.

Κατόπιν ολοκλήρωσης της προαναφερθείσας διαδικασίας και των απαραίτητων διοικητικών ελέγχων των αιτήσεων των δικαιούχων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ προέβη, στις 25/4/2016, στην καταβολή του ποσού των 162.685.573,40 ευρώ σε 614.173 δικαιούχους για τη δεύτερη εκκαθάριση της βασικής ενίσχυσης έτους 2015 και στην καταβολή του ποσού των 550.944.100,06 ευρώ σε 641.817 δικαιούχους για την πληρωμή της πράσινης ενίσχυσης.

Συμπληρωματικά, στις 18/5/2016, καταβλήθηκε το ποσό των 483.962,29 ευρώ σε 1.371 δικαιούχους για τη βασική ενίσχυση και το ποσό των 82.813,91 ευρώ σε 811 δικαιούχους για την πράσινη ενίσχυση. Επιπλέον, σε 38.760 γεωργούς νεαρής ηλικίας καταβλήθηκε το ποσό ενίσχυσης των 14.430.286,92 ευρώ.

Σχετικά με την εξισωτική αποζημίωση, σημειώνεται ότι έχουν ολοκληρωθεί οι πληρωμές για το έτος 2014, ενώ για το έτος 2015 έχει καταβληθεί η προκαταβολή του 75% της δικαιούμενης ενίσχυσης. Η εκκαθάριση του έτους 2015 και των υπολειπόμενων πληρωμών του έτους 2014 προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων διοικητικών διαδικασιών στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού πίνακα ΠΑΑ 2014-2020, καθώς και της διαδικασίας εξέτασης των ενστάσεων και πραγματοποίησης των επιτόπιων ελέγχων.

Επισημαίνεται ότι, μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων διοικητικών διαδικασιών και ελέγχων των αιτήσεων των παραγωγών, πραγματοποιήθηκε η πληρωμή 5.291 δικαιούχων με το ποσό των 9.288.645,82 ευρώ για την εξισωτική αποζημίωση στους κατοίκους των Νησιών Αιγαίου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία