BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Δεκέμβρη με το πρασίνισμα οι κομμένοι του τσεκ

Την εξόφληση του υπόλοιπου 30% της βασικής και του πρασινίσµατος, που έχει προαναγγελθεί για µετά τις 20 ∆εκεµβρίου, θα πρέπει να περιµένουν όσοι δεν έλαβαν την προκαταβολή παραµονή της 28ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda.

Δεκέμβρη με το πρασίνισμα οι κομμένοι του τσεκ

0
0

Μια πληρωµή που αρχικά ικανοποίησε τους αγρότες γιατί ήρθε νωρίτερα από τις σχετικές ανακοινώσεις των αρµοδίων, αλλά τελικά άφησε πικρή γεύση αφενός γιατί 76.456 δικαιούχοι κοινοτικών ενισχύσεων δεν βρήκαν καθόλου χρήµατα στους λογαριασµούς τους και αφετέρου τους υπόλοιπους πρόλαβαν οι συµψηφισµοί για χρέη ακόµα και για ρυθµισµένες οφειλές στην Εφορία.

Να σηµειωθεί ότι φέτος οι παραγωγοί βρήκαν στο λογαριασµό τους λιγότερα χρήµατα από την αντίστοιχη προκαταβολή του 2015, καθώς πληρώθηκε το 70% της βασικής, ενώ πέρυσι είχε πληρωθεί το 90%.

Πάντως, στην ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ για τα προβλήµατα που παρατηρήθηκαν στην πίστωση της βασικής ενίσχυσης αναφέρεται ότι για τους 2.550 παραγωγούς που έµειναν εκτός λόγω του κριτηρίου του ενεργού γεωργού «θα αποσταλεί νέο αρχείο µε νεότερη επεξεργασία από το υπουργείο Οικονοµικών, προκειµένου να χορηγηθεί το δικαιούµενο ποσό σε επόµενη πληρωµή», χωρίς ωστόσο να υπάρχει σαφής ηµεροµηνία.

Αντίστοιχα γίνεται γνωστό ότι οι 65.203 παραγωγοί µε δικαιούµενο ποσό βασικής ενίσχυσης µικρότερο των 250 ευρώ θα πληρωθούν στην εκκαθάριση. Σηµειωτέον ότι στο πλάνο του Οργανισµού Πληρωµών είναι να ολοκληρωθούν οι πληρωµές των επιδοτήσεων του 2016 µέσα στον Φεβρουάριο του 2017 µε την καταβολή των συνδεδεµένων και ότι εκκρεµοτήτων προκύψουν. Σύµφωνα µε την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, µέχρι τα τέλη ∆εκεµβρίου  έχουν προγραµµατιστεί τα εξής:

-υπόλοιπα βασικής ενίσχυσης και πρασινίσµατος,

- η προκαταβολή της εξισωτικής αποζηµίωσης  2016 και

- οι εκκρεµότητες εξισωτικής αιτήσεων του 2015.

 

Ως τέλος του έτους προκαταβολή εξισωτικής 2016 και ενστάσεις εξισωτικής 2015

Μέχρι τα τέλη ∆εκεµβρίου προγραµµατίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ την προκαταβολή της εξισωτικής του 2016, καθώς και την καταβολή των εκκρεµοτήτων εξισωτικής του 2015. Όπως, µάλιστα, έχει δηλώσει και ο αντιπρόεδρος του Οργανισµού Γιώργος Κέντρος, εδώ και καιρό επεξεργάζονταν δύο εναλλακτικές προτάσεις για την πληρωµή της εξισωτικής του 2016. «Η µία προβλέπει προκαταβολή και η άλλη µια και καλή εκκαθάριση πριν το Πάσχα», όπως είχε πει. Ωστόσο, όπως φαίνεται, σύµφωνα µε την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι πιστώσεις για την εξισωτική του 2016 θα γίνουν τουλάχιστον σε δύο δόσεις, µε την πρώτη µέσα στον ∆εκέµβριο. Αντίστοιχα, προς τα τέλη Νοεµβρίου µε αρχές ∆εκεµβρίου προγραµµατίζεται και µια συµπληρωµατική πληρωµή σχετικά µε την εξισωτική του 2015. Μάλιστα, όπως εξήγησε προ ηµερών ο κ. Κέντρος «είχαµε ενστάσεις τον Αύγουστο, οπότε θα πάµε σε επανυπολογισµό και πληρωµή µέσα στο Νοέµβριο».

 

Υπόλοιπα ενιαίας 2015 πάνε για Γενάρη του 2017

Όσα προβλήµατα δηµιουργήθηκαν από την τηλεπισκόπηση, το δορυφόρο και τις επικαλύψεις αγροτεµαχίων στην ενιαία ενίσχυση του 2015, που άφησε και τους παραγωγούς απλήρωτους από την τελευταία πίστωση στα µέσα του Οκτωβρίου αναµένεται να πληρωθούν µέσα στον Ιανουάριο του 2017. Σύµφωνα µε τον προγραµµατισµό του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε αυτή τη φάση γίνεται επανέλεγχος των δηλώσεων των καλλιεργητών που εµφανίζουν τα παραπάνω ζητήµατα, προκειµένου αφενός να διευθετηθεί το ζήτηµα µε την ενιαία του 2015, αλλά και κάποια προβλήµατα που τους ακολούθησαν και το 2016.

 

Σε τροχιά πιστώσεων τα αγροπεριβαλλοντικά του 2013

Σε µια καλύτερη ροή επέστρεψαν οι πληρωµές βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, νιτρικών και λοιπών αγροπεριβαλλοντικών µέτρων καταρχήν του 2013. Μετά το άνοιγµα του ηλεκτρονικού συστήµατος του ΟΠΕΚΕΠΕ, που άρχισε να δέχεται τις λίστες από τις κατά τόπους ∆ΑΟΚ, ακολουθεί διοικητικός έλεγχος και οι σχετικές πιστώσεις για κάθε «φάκελο» που ολοκληρώνεται.

Μόλις τελειώσει η διαδικασία για το 2013, που δεν περιλαµβάνει δικαιούχους µε ενστάσεις, θα πάρουν σειρά οι εκκρεµότητες του 2014. Στόχος υπουργείου και ΟΠΕΚΕΠΕ ως το τέλος του έτους να έχουν διευθετηθεί όλες οι οφειλές από το προηγούµενο ΠΑΑ, µε τον υπουργό να µιλά για 140 εκατ. ευρώ µέχρι τέλος ∆εκεµβρίου..

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία