BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Με τη σταγόνα η ΕΒΖ, άλλα 800.000 ευρώ σε παραγωγούς

Στους λογαριασμούς των τευτλοπαραγωγών βρίσκονται από το μεσημέρι της Τετάρτης 30 Νοεμβρίου περίπου 800.000 ευρώ, από τα συνολικά 1,8 εκατ. ευρώ, που τους οφείλει η ΕΒΖ ΑΕ, για πρώτη ύλη που της παρέδωσαν στην καμπάνια του 2015.

4
0

Το υπόλοιπο 1 εκατ. ευρώ, όπως είπε στο Agronews ο πρόεδρος της βιομηχανίας Χρήστος Ρώσσιος, γίνεται προσπάθεια να καταβληθεί μέχρι και το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ενώ στόχος της ζαχαροβιομηχανίας είναι έως την εκπνοή του 2016 να εξοφλήσει ένα μεγάλο μέρος από τα 13 εκατ. ευρώ, που χρωστά, πλέον, στους αγρότες για τα τεύτλα της καμπάνιας του 2016.

«Τα χρήματα θα τα εξασφαλίσουμε από πωλήσεις ελληνικής ζάχαρης, την οποία έχουμε αποφασίσει να πουλάμε μόνο σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ για να μπορεί ο Έλληνας καταναλωτής να τρώει ζάχαρη που παράγεται στη χώρα μας. Επίσης ένα σημαντικό ποσό θα προέλθει από την εμπορία ζάχαρης, που έχει παραχθεί φασόν για λογαριασμό της ΕΒΖ από βιομηχανίες του εξωτερικού», διευκρινίζει ο κ. Ρώσσιος, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους τευτλοπαραγωγούς, τους οποίους έχουν «ζώσει τα φίδια» για το πότε θα πάρουν τα χρήματά τους.

Ήδη, από τους περίπου 33.000 τόνους ελληνικής ζάχαρης, που παρήγαν φέτος τα εργοστάσια της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας και στην Ορεστιάδα, έχουν πωληθεί περί τους 4.000 τόνους και ενόψει των εορτών αναμένεται ο ρυθμός να επιταχυνθεί.

Σε ό,τι αφορά στην εμπορία ζάχαρης, πολλά ποντάρει η διοίκηση της ΕΒΖ ΑΕ στη συμφωνία που δρομολογεί με την αγγλική MAN, βάσει της οποίας η τελευταία θα αγοράσει από την ελληνική ζαχαροβιομηχανία περίπου 50.000 τόνους φασόν ζάχαρη, την οποία στο μεγαλύτερό της όγκο έχει παράξει η γαλλική Cristal Union κι ένα μικρό κομμάτι η πολωνική Polski. Οι διαπραγματεύσεις σε αυτό το πεδίο είναι πολύ προχωρημένες –όπως λέει ο κ. Ρώσσιος απομένουν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες- και αναμένεται μέχρι το τέλος Γενάρη του 2017, να έχουν γίνει και οι φορτώσεις της ζάχαρης για την Αγγλία.

Από το εμπορικό αυτό «τρίγωνο», η ΕΒΖ αναμένει καθαρό εμπορικό κέρδος γύρω στα 4,5 εκατ. ευρώ, καθώς έχει συμβόλαια με τους Γάλλους και τους Πολωνούς με περσινή τιμή ζάχαρης, η οποία φέτος έχει ανατιμηθεί και έτσι θα καρπωθεί τη διαφορά, σε μια κίνηση που θα τονώσει τη ρευστότητά της.

Χρήματα αναμένονται επίσης και από την Τράπεζα Πειραιώς, αφού απομένει ένα ποσό περί τα 7 εκατ. ευρώ, από τα 12 εκατ. ευρώ της νέας δανειακής σύμβασης που συνοδεύει το πλάνο αναδιάρθρωσης της ζαχαροβιομηχανίας. Τα χρήματα αυτά ωστόσο θα απελευθερωθούν μόλις υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά των σερβικών θυγατρικών της ΕΒΖ, κάτι που αναμένεται κάπου στο πρώτο τρίμηνο του 2017, υπό την προϋπόθεση πως ο διεθνής διαγωνισμός θα προκηρυχθεί εντός των ημερών, όπως έχει διακηρύξει η διοίκηση της ΕΒΖ.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία