BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Με πετρέλαιο στο ρεζερβουάρ ανεβαίνει Λάρισα ο Τσίπρας

Πληθαίνουν τα σενάρια που µιλούν για πληρωµή του αγροτικού πετρελαίου στους αγρότες για τα έτη 2013 και 2014 και πιθανώς και µέρους του 2015 µέσα στον Ιανουάριο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda, µε την κυβέρνηση να έχει αποφασίσει να το «φέρει ως δώρο» στους παραγωγούς, λίγο πριν την έναρξη των κινητοποιήσεων, που έχουν οριστεί για τις 23 Ιανουαρίου.

Με πετρέλαιο στο ρεζερβουάρ ανεβαίνει Λάρισα ο Τσίπρας

4
0
Σαφείς πληροφορίες δεν υπάρχουν ακόµα από το υπουργείο Οικονοµικών, ωστόσο «ακούγεται» ότι η πληρωµή θα γίνει λίγες µέρες πριν ξεκινήσουν τα φετινά µπλόκα και πιθανότατα κοντά στην ηµεροµηνία που ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί τη Λάρισα.
Αυτό φαίνεται να προωθεί και ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος το µεσηµέρι της Τετάρτης 4 του µήνα είχε διυπουργική σύσκεψη στην πλατεία Βάθη µε την υφυπουργό Οικονοµικών Κ. Παπανάτσιου.
Σηµειωτέον ότι στο πρόγραµµα των περιοδειών των κυβερνητικών στελεχών που έχει καταρτίσει το Μέγαρο Μαξίµου για τον Ιανουάριο, φέρεται ως προσωπική επιθυµία του Αλέξη Τσίπρα να µεταβεί στον θεσσαλικό κάµπο, στην καρδιά της αγροτικής παραγωγής, αµέσως µόλις το επιτρέψουν οι εξελίξεις σε Κυπριακό και δεύτερη αξιολόγηση, αλλά σίγουρα πριν τις 23 του µήνα.
Υπενθυµίζεται ότι έχει ήδη υπογραφεί απόφαση µε την οποία εγκρίνεται ποσό περί τα 150 εκατ. ευρώ για επιστροφές ΦΠΑ και ΕΦΚ πετρελαίου για τα έτη 2013-2014.

Έως τις 18 Γενάρη ενστάσεις για εξισωτική 2016Μέχρι τις 18 Ιανουαρίου µπορούν οι παραγωγοί να υποβάλλουν ενστάσεις επί της πληρωµής της εξισωτικής του 2016 στα περιφερειακά υποκαταστήµατα του ΟΠΕΚΕΠΕ ή στους πιστοποιηµένους φορείς. Σύµφωνα µε ανακοίνωση του Οργανισµού, οι ενδικοφανείς προσφυγές πρέπει να συνοδεύονται από δικαιολογητικά, για τα οποία
  θα ελεγχθούν ως προς την ιδιότητα του «άµεσα συνταξιούχου», στο πλαίσιο του κριτηρίου επιλεξιµότητας βάσει του οποίου δεν κρίνονται δικαιούχοι όσοι «έχουν αποχωρήσει από την ενεργό επαγγελµατική δραστηριότητα».
  Θα αξιολογηθούν στο πλαίσιο της ισχύουσας διαδικασίας διοικητικών Πράξεων για το αίτηµα διόρθωσης
Κατά συνέπεια, όποιες πιστώσεις για τα υπόλοιπα περί τα 20 εκατ. ευρώ από την εξισωτική, θα γίνουν αφού ολοκληρωθεί η υποβολή και οι απαραίτητοι έλεγχοι.



Στη σειρά για πληρωµή αγροπεριβαλλοντικά 2014 Με ανειληµµένες υποχρεώσεις του προηγούµενου Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης και κυρίως από γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις του 2014 ασχολούνται τώρα οι αρµόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ. Άλλωστε οι κατά τόπους ∆ΑΟΚ έχουν αρχίσει και καταχωρούν τα αιτήµατα πληρωµής, καθώς η εφαρµογή είναι ανοιχτή και οι υπηρεσίες του οργανισµού, µετά την ολοκλήρωση των διασταυρωτικών ελέγχων προχωρούν στις πιστώσεις.
Πάντως, τις τελευταίες µέρες του χρόνου πιστώθηκαν 52 εκατ. ευρώ σε 13.987 παραγωγούς για υπόλοιπα από παλιά προγράµµατα, µεταξύ των οποίων, βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, νιτρορύπανση, σπάνιες φυλές, ολοκληρωµένη διαχείριση τεύτλων, καπνού και αµειψισπορά. Όσον αφορά τη βιολογική γεωργία του 2015, οι σχετικές πιστώσεις τοποθετούνται µέσα στους επόµενους µήνες και µέχρι την ερχόµενη άνοιξη

Μέχρι τον Φεβρουάριο υπόλοιπα τσεκ του 2016 και εκκρεµότητες του 2015Μέσα στο πρώτο δίµηνο του νέου έτους, και πιθανότατα µαζί µε τις συνδεδεµένες, αναµένεται να πιστωθούν περί τα 89 εκατ. ευρώ που έµειναν ως εκκρεµότητα από την εξόφληση της ενιαίας του 2016. Σύµφωνα µε τα ποσά για τις συνολικές άµεσες ενισχύσεις ύψους 1.899.160.000 ευρώ του 2016, υπάρχουν ακόµα υπόλοιπα προς πληρωµή  51.879.000 ευρώ για τη βασική ενίσχυση, 14.748.000 ευρώ για το πρασίνισµα και 22,4 εκατ. ευρώ για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας. Άλλωστε και η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ έκανε λόγο για περιπτώσεις που επηρέασαν ολικά ή µερικά την πληρωµή, οι οποίες «µετά τον έλεγχο σε συνεργασία και µε το υπουργείο Οικονοµικών, θα τακτοποιηθούν σε επόµενες πληρωµές»
Αντίστοιχα, στην αναµονή για την ολοκλήρωση των έλεγχων βρίσκονται και όλες οι εκκρεµότητες που αφορούν το τσεκ και τις συνδεδεµένες του 2015, καθώς και τα υπόλοιπα από την εξισωτική του 2015. Σύµφωνα µε πληροφορίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, µε το νέο έτος θα τρέξουν οι έλεγχοι και σε όσα καθεστώτα προκύψουν πληρωµές, αυτές θα πραγµατοποιηθούν άµεσα.

∆ιυπουργική στη Βάθη για να ξεκλειδώσει η επιστροφή του ΕΦΚ
Το φλέγον θέµα της επιστροφής ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου προς τους αγρότες για τα προηγούµενα έτη (2013,2014, 2015) βρέθηκε, σύµφωνα µε πληροφορίες, στο επίκεντρο διϋπουργικής σύσκεψης στη Βάθη το µεσηµέρι της Τετάρτης 4 Ιανουαρίου, µε τη συµµετοχή της υφυπουργού Οικονοµικών Κατερίνας Παπανάτσιου και του Βαγγέλη Αποστόλου.
Αν και περαιτέρω λεπτοµέρειες δεν έγιναν γνωστές, ως γεγονός το εν λόγω ραντεβού, που έγινε µάλιστα αµέσως µετά τη συνάντηση αγροτών- Αποστόλου, δένει µε τις πληροφορίες, ότι επίκειται να ξεκλειδώσει η πληρωµή επιστροφής ΕΦΚ µέχρι τις 20 του µήνα, ώστε να προηγηθεί των κινητοποιήσεων, που προανήγγειλαν οι αγρότες της πανελλαδικής επιτροπής µπλόκων
Σηµειώνεται ότι στη σύσκεψη παρέστη και ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, για να λάβει γνώση και επίσηµα του αιτήµατος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για µετάθεση πληρωµών εισφορών ΟΓΑ β’ εξαµήνου 2016, στο τέλος του 2017, όπως υποσχέθηκε ο Βαγγέλης Αποστόλου, στους εκπροσώπους των αγροτών µε τους οποίους συναντήθηκε νωρίτερα.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία