BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Πριν τις κινητοποιήσεις μια στάλα αγροτικό πετρέλαιο

Μετά τις 15 του µήνα, μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, θα αρχίσουν οι πληρωµές της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, για οφειλές από το 2013, διαβεβαιώνει σε συνέντευξή του στην Agrenda ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. Όπως ο ίδιος εξηγεί, από τη Βάθη ασκήθηκε µεγάλη πίεση στο υπουργείο Οικονοµικών και κατάφεραν να αποσπάσουν αυτή τη δέσµευση από τον Ειδικό Γραµµατέα Γιώργο Πιτσιλή.

Πριν τις κινητοποιήσεις μια στάλα αγροτικό πετρέλαιο

2
2

Το ίδιο επανέλαβε, την περασµένη Τετάρτη, µιλώντας σε τηλεοπτική εκποµπή, προκαλώντας ωστόσο την έντονη αντίδραση του Σερραίου αγροτοσυνδικαλιστή Κώστα Ανεστίδη, ο οποίος έκανε λόγο για οφειλές προς τους αγρότες από το πετρέλαιο ύψους 270 εκατ. ευρώ. «Τώρα θυµήθηκε τον ΕΦΚ πετρελαίου ο υπουργός, και τα 270 εκατ. ευρώ γιατί έγιναν µόλις 130 εκατ. ευρώ;» διερωτήθηκε ο ίδιος, αφήνοντας αιχµές ότι η δέσµευση Αποστόλου για την πληρωµή αυτή γίνεται ενόψει των κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει οι αγρότες για τις 23 Ιανουαρίου. Μάλιστα, ο ίδιος συµπλήρωσε ότι τα χρήµατα για την πληρωµή του αγροτικού πετρελαίου του έτους 2013 και 2014 είχαν πιστωθεί από το 2015 στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά µε εντολή Βρουφάκη µετατράπηκαν σε «εσωτερικό δάνειο», προκειµένου να καλυφθούν άλλες υποχρεώσεις του υπουργείου Οικονοµικών.

Υπενθυµίζεται ότι το φλέγον θέµα της επιστροφής αγροτικού πετρελαίου βρέθηκε, σύµφωνα µε τις πληροφορίες που πρώτη έγραψε η Agrenda το περασµένο Σάββατο, στο επίκεντρο διϋπουργικής σύσκεψης στη Βάθη το µεσηµέρι της Τετάρτης 4 Ιανουαρίου, µε τη συµµετοχή της υφυπουργού Οικονοµικών Κατερίνας Παπανάτσιου και του Βαγγέλη Αποστόλου. Στόχος ήταν να ξεκλειδώσει η πληρωµή και σε κάθε περίπτωση να προηγηθεί των κινητοποιήσεων. Μάλιστα, αφορµή για τη σύσκεψη αποτέλεσαν και οι πληροφορίες για επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Λάρισα, την επόµενη εβδοµάδα, γεγονός που ωστόσο δεν έχει ακόµα ανακοινωθεί από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Πάντως, να σηµειωθεί ότι όποια πληρωµή γίνει λογικά θα «πατά» πάνω στην απόφαση που έχει υπογραφεί από τα τέλη Σεπτεµβρίου, µε την οποία εγκρίνεται ποσό περί τα 150 εκατ. ευρώ για επιστροφές ΦΠΑ και επιστροφές ΕΦΚ στο πετρέλαιο για τα έτη 2013 και 2014.

Σηµειωτέον ότι, βάσει στοιχείων της ∆ιεύθυνσης Ηλεκτρονικής ∆ιακυβέρνησης, όπως έχει καταγράψει ο πρώην υπουργός Οικονοµικών Τρύφωνας Αλεξιάδης «για το έτος 2013 εκκρεµούν πληρωµές 32.882.639,40 ευρώ σε 239.868 δικαιούχους».

 

Μέχρι τον Φεβρυάριο υπόλοιπα τσεκ του 2016 και εκκρεµότητες του 2015

Μέσα στο πρώτο δίµηνο του νέου έτους, και πιθανότατα µαζί µε την πληρωµή των συνδεδεµένων, αναµένεται να πιστωθούν περί τα 89 εκατ. ευρώ που έµειναν ως εκκρεµότητα από την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης του 2016. Σύµφωνα µε τα ποσά για τις συνολικές άµεσες ενισχύσεις ύψους 1.899.160.000 ευρώ, που αντιστοιχούν στους Έλληνες αγρότες για το 2016, υπάρχουν ακόµα υπόλοιπα προς πληρωµή  51.879.000 ευρώ για τη βασική ενίσχυση, 14.748.000 ευρώ για το πρασίνισµα και 22,4 εκατ. ευρώ για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας.

Άλλωστε και η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ έκανε λόγο για περιπτώσεις που επηρέασαν ολικά ή µερικά την πληρωµή των δικαιούχων, οι οποίες «µετά τον απαραίτητο διασταυρωτικό έλεγχο σε συνεργασία και µε το υπουργείο Οικονοµικών, θα τακτοποιηθούν σε επόµενες πληρωµές».

Αντίστοιχα, στην αναµονή για την ολοκλήρωση των απαραίτητων διασταυρωτικών έλεγχων βρίσκονται και όλες οι εκκρεµότητες που αφορούν το τσεκ και τις συνδεδεµένες του 2015, καθώς και τα υπόλοιπα από την εξισωτική του 2015. Σύµφωνα µε πληροφορίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, µε το νέο έτος θα τρέξουν οι έλεγχοι και σε όσα καθεστώτα προκύψουν πληρωµές, αυτές θα πραγµατοποιηθούν µέσα στο πρώτο δίµηνο του 2017. Υπενθυµίζεται ότι οι πιστώσεις αυτές ήταν προγραµµατισµένες για το ∆εκέµβρη, αλλά ο φόρτος εργασίας για την εξόφληση του τσεκ και της εξισωτικής του 2016 ανάγκασαν τους αρµόδιους να µεταθέσουν την εν λόγω πληρωµή για δύο µήνες τουλάχιστον.

 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

17-01-2017 00:12ΜΑΚΗΣ

να σταματησει ο τροπος που δινεται η επιδοτηση πετρελαιου !! οποιος καλλιεργει να προσκομιζει τα τιμολογια και να πληρωνεται . αντε ολοι κουτσοι στραβοι στον αι γιαννη λενε στο χωριο μου !!! βουλιαξε το κρατος με τις τσαμπα παροχες !!! πρεπει να γινουμε ευρωπαιοι !!! και για μενα να δινεται ολο το ποσο του φορου επιστροφη οχι ψιχουλα

Απάντηση

16-01-2017 12:09ΜΗΤΣΟΣ

ΣΤΟΝ ΟΓΑ ΘΑ ΠΙΑΣΤΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ; ΘΑ ΚΡΑΤΙΣΙ ΟΓΑ ;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία