BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Κοντά οι πρώτες συνδεδεμένες Ευαγγελισμού το βαμβάκι

Σε τεχνικά προβλήµατα του µηχανογραφικού συστήµατος, αλλά και πρακτικά ζητήµατα διασταυρωτικών ελέγχων έχουν «σκαλώσει» το τελευταίο δεκαήµερο οι πληρωµές των 4 πρώτων συνδεδεµένων για σκληρό σιτάρι, ψυχανθή, όσπρια και σπαράγγια.

Κοντά οι πρώτες συνδεδεμένες Ευαγγελισμού το βαμβάκι

7
0

Από µέρα σε µέρα µετατίθενται οι σχετικές πιστώσεις, που «έµπλεξαν» στο ηλεκτρονικό σύστηµα του ΟΠΕΚΕΠΕ, µε τις πληροφορίες από τους αρµόδιους ωστόσο να λένε ότι είναι πλέον θέµα χρόνου για τους δικαιούχους παραγωγούς να βρουν στους λογαριασµούς τους τα αναλογούντα ποσά.

Από την άλλη πλευρά, έλεγχο των στοιχείων για τις παραδόσεις βάµβακος του 2016 από τους παραγωγούς στα εκκοκκιστήρια πραγµατοποιούν αυτές τις µέρες στον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειµένου να γίνει αντιπαραβολή της παραγωγής, µε τα δηλωµένα προς καλλιέργεια στρέµµατα ώστε να καθοριστεί η τιµή της ειδικής ενίσχυσης.

Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, η επιλέξιµη έκταση θα κυµανθεί λίγο κάτω από τα 2,5 εκατ. στρέµµατα, µε την τιµή για τη συνδεδεµένη βάµβακος να υπολογίζεται κοντά στα 72 ευρώ το στρέµµα, για να αποφευχθεί η πιθανότητα να µείνουν κονδύλια αναξιοποίητα. Άλλωστε, η όλη διαδικασία πήγε λίγο πίσω, λόγω της δεκαήµερης παράτασης (µέχρι τις 10 Φεβρουαρίου), που δόθηκε στους παραγωγούς για να παραδώσουν το σύσπορο βαµβάκι τους στα εκκοκκιστήρια προκειµένου να είναι δικαιούχοι της συνδεδεµένης ενίσχυσης του 2016. Αυτό σηµαίνει ότι η πληρωµή των βαµβακοπαραγωγών υπολογίζεται το νωρίτερο το δεύτερο δεκαήµερο του Μαρτίου, µε πιο πιθανή ηµεροµηνία να θεωρείται η Παρασκευή πριν την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου.

 

Κόλλησαν οι πιστώσεις για συνδεδεμένες σε σκληρό σιτάρι, ψυχανθή, όσπρια και σπαράγγια

Στο ηλεκτρονικό σύστηµα αποδίδεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η µικρή καθυστέρηση στην πληρωµή των τεσσάρων πρώτων συνδεδεµένων ενισχύσεων, τα χρήµατα για τις οποίες –άνευ απροόπτου- θα αρχίσουν να πιστώνονται στους λογαριασµούς των δικαιούχων από την ερχόμενη Παρασκευή.

 Η πληρωµή θα αφορά ένα συνολικό κονδύλι, ύψους περί τα 25 εκατ. ευρώ, όµως υπενθυµίζεται – για να µη βρεθούν προ εκπλήξεως οι παραγωγοί- ότι και τα ποσά των εν λόγω ενισχύσεων θα περάσουν από τη διαδικασία των συµψηφισµών για οφειλές των δικαιούχων παραγωγών σε δηµόσιο, εφορίες και ταµεία.

Να σηµειωθεί ότι η συνδεδεµένη στα ψυχανθή µε προϋπολογισµό 6,9 εκατ. ευρώ για το 2016 ανέρχεται στα 17,5 ευρώ το στρέµµα, στα όσπρια (µε µπάτζετ 4,9 εκατ. ευρώ) στα 24,4 ευρώ, στα σπαράγγια (µε προϋπολογισµό 1,48 εκατ. ευρώ) στα 38,5 ευρώ και στο σκληρό σιτάρι (συνολικά 11,85 εκατ. ευρώ για το 2016) στα 4,5 ευρώ το στρέµµα, αν εν τω µεταξύ δεν υπάρξει κάποια τροποποιητική απόφαση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, µε την οποία θα αλλάζει το ύψος της ενίσχυσης.

 

Στα βιβλιάρια και υπόλοιπα της ενιαίας του 2016

Μαζί µε τις πρώτες συνδεδεµένες, θα πληρωθούν και κάποια υπόλοιπα της ενιαίας του 2016, σύµφωνα µε τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργο Αποστολάκη. Πρόκειται για εκκρεµότητες, για τις οποίες ολοκληρώθηκε επιτυχώς η διαδικασία από τον Οργανισµό και αφορούν περιπτώσεις: παραγωγών που δεν πληρώσουν το κριτήριο του ενεργού αγρότη, επειδή εκκρεµούσε η εκκαθάριση φορολογίας εισοδήµατος από το Οικονοµικών, παραγωγών των οποίων τα προσωπικά στοιχεία όπως δηλώθηκαν στο ΟΣ∆Ε 2016 δεν ταυτοποιήθηκαν ορθώς, µεταβίβασης δικαιωµάτων από κληρονοµιά και ταυτοποίησης στοιχείων παραγωγών µε το τραπεζικό ίδρυµα.

 

Δεν «βλέπουν» ούτε το Μάρτιο για το αγροτικό πετρέλαιο του 2015

Χαµένο και τον Μάρτιο «βλέπουν» από το υπουργείο Οικονοµικών όσον αφορά την πληρωµή του αγροτικού πετρελαίου για το 2015, αφού όπως λένε θα έπρεπε να είχαν ήδη ειδοποιηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. ∆εν υπάρχει καµία περίπτωση να ξεκινήσουν οι πιστώσεις τέλη Φεβρουαρίου, όπως ανακοινώθηκε από το Οικονοµικών, αναφέρουν τώρα οι αρµόδιοι του υπουργείου, ενώ δύσκολη θεωρείται και η διευθέτηση του θέµατος µέσα στον Μάρτιο, λένε µε µικρή επιφύλαξη.  Σε πρώτη φάση, πρέπει να γίνει η έγκριση των σχετικών πιστώσεων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και να συνυπογραφεί η απόφαση από τους αρµόδιους υπουργούς για να προχωρήσει η πληρωµή, διαδικασία που δεν πρόκειται να ξεκινήσει αν δεν τελειώσουν πρώτα τα θέµατα της β’ αξιολόγησης. Πάντως, οι παραγωγοί µπορούν µέσα από τη νέα ηλεκτρονική εφαρµογή του ΟΠΕΚΕΠΕ, εισάγοντας τον ΑΦΜ τους να διαπιστώσουν αν είναι δικαιούχοι ΕΦΚ πετρελαίου, ενώ καλούνται όσοι διαπιστώνουν αποκλίσεις στα ποσά που βλέπουν µε ηµεροµηνία Φεβρουάριος 2017 και σε αυτά που τους πιστώθηκαν το προηγούµενο διάστηµα, να απευθύνονται στο Κέντρο Εξυπηρέτησης στο τηλέφωνο 2131 621000.

Ωστόσο, µετά το ζήτηµα που ανέκυψε στην πληρωµή του αγροτικού πετρελαίου για τα έτη 2013 και 2014, µε τους συµψηφισµούς, το ζητούµενο είναι αν στην πίστωση που αφορά το έτος 2015 θα πληρωθούν µόνο όσοι στάθηκαν «τυχεροί» και δεν έχουν προβλήµατα ή θα περιλαµβάνονται περισσότεροι δικαιούχοι µε περιπτώσεις που εν τω µεταξύ λύθηκαν τεχνικά. Τεχνικά, πάντως, η διαδικασία έχει ως εξής: Η υπηρεσία του υπουργείου Οικονοµικών στο αρχείο δικαιούχων του ΟΠΕΚΕΠΕ υπολογίζει τα αρχικά προς επιστροφή ποσά και στη συνέχεια συµψηφίζει µε τελωνειακές, φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές. Ό,τι δεν δύναται να γίνει από αυτή, αποστέλλεται στις αρµόδιες ∆ΟΥ ώστε να συνεχίσουν τη διαδικασία. Το βέβαιο είναι ότι οι διασταυρώσεις πραγµατοποιούνται µία-µία ανά περίπτωση και κατά αλφαβητική σειρά, διαδικασία που αν µη τι άλλο θα πάρει πολύ χρόνο, ίσως ακόµα και µήνες.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία