BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Ψείρες οι πληρωμές το Μάρτη ενίσχυση βάμβακος εν όψει

Καµία κίνηση από το µέτωπο των πληρωµών δεν παρατηρείται τον τελευταίο ένα µήνα, µε τους παραγωγούς να περιµένουν τώρα το πρώτο δεκαήµερο του Απριλίου προκειµένου να πληρωθούν την ειδική ενίσχυση βάµβακος, όπως έχουν δεσµευτεί υπουργείο και ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda.

Ψείρες οι πληρωμές το Μάρτη ενίσχυση βάμβακος εν όψει

3
0

Σε αυτή την πληρωµή, ύψους περί τα 170 εκατ. ευρώ, πρέπει να προστεθούν και περίπου 8 εκατ. ευρώ για τις συνδεδεµένες στα τεύτλα και τα σπαράγγια, σύµφωνα µε το πλάνο των αρµοδίων. Την ίδια ώρα δηµιουργούνται προσδοκίες και για την πληρωµή του αγροτικού πετρελαίου του έτους 2015, ποσού 80 εκατ. ευρώ, το νωρίτερο περί τα τέλη Απριλίου, ωστόσο τα πράγµατα δεν µοιάζουν τόσο εύκολα. Αφενός τα χρήµατα είναι πολλά και αφετέρου οι εκκρεµότητες στα δηµοσιονοµικά µε την αξιολόγηση να µην έχει ακόµα κλείσει, φέρνουν µνήµες του 2015, που µπήκε χέρι στα ταµειακά διαθέσιµα, όπως εκφράζονται φόβοι.

Για την ώρα, πάντως, και για να «τρέξουν» οι παραπάνω πληρωµές θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διασταυρώσεις των στοιχείων και να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις, τόσο µε το ύψος της κάθε ενίσχυσης όσο και µε την έγκριση πίστωσης του ποσού για την πληρωµή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο.

Πιο συγκεκριµένα, το νωρίτερο στα τέλη Απριλίου τοποθετείται από το υπουργείο Οικονοµικών η πληρωµή της επιστροφής του αγροτικού πετρελαίου για το 2015, ύψους περί τα 80 εκατ. ευρώ (σύµφωνα µε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης). Προς το παρόν, οι αρµόδιοι της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων λαµβάνουν τις εγγραφές των δικαιούχων παραγωγών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίες ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις δεν «συµφωνούν» µε τα στοιχεία του taxisnet, γεγονός που απαιτεί επαλήθευση και φυσικά αρκετό χρόνο.

Και µπορεί από το γραφείο της υφυπουργού Κατερίνας Παπανάτσιου να διαµηνύουν ότι «όλα είναι έτοιµα για την πληρωµή του αγροτικού πετρελαίου για το 2015 στους παραγωγούς», ωστόσο πρακτικά καµία πίστωση δεν µπορεί να γίνει αν δεν ολοκληρωθούν οι διασταυρώσεις, προκειµένου να µη γίνουν τα λάθη της προηγούµενης πίστωσης στις 31 Ιανουαρίου για τα έτη 2013 και 2014, οι πληρωµές για τα οποία ακόµα δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Σηµειωτέον ότι ακόµα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία συµψηφισµών οφειλών προς το δηµόσιο και επιστροφής πετρελαίου για χιλιάδες δικαιούχους. ∆ηλαδή, µετά την ολοκλήρωση των συµψηφισµών και εφόσον προκύπτει κάποιο υπολειπόµενο ποσό προς πληρωµή στον παραγωγό, αφού παρακρατηθούν οι οφειλές του για φορολογικές, ασφαλιστικές και λοιπές εισφορές στο δηµόσιο, πρέπει να εκδοθεί εντολή πίστωσης και µετά να µπουν τα χρήµατα στο λογαριασµό των δικαιούχων. Πρόκειται για αρκετά χρονοβόρα διαδικασία, που σηµαίνει ότι ακόµα γίνονται πιστώσεις για το αγροτικό πετρέλαιο των ετών 2013 και 2014.

Πάντως, ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Ρεθύµνης της Ν∆, Γ. Κεφαλογιάννη διευκρινίζει ότι «σύµφωνα µε έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων υπολογίστηκε ποσό επιστροφής 32.882.639,40 ευρώ για το 2014 (β’ δόση) σε 239.868 παραγωγούς και για το 2015 σε 443.221 παραγωγούς 90.258.786,86 ευρώ». Μάλιστα, ο υπουργός µεταφέρει τα «βάρη» σχετικά µε τον υπολογισµό του ΕΦΚ και τα ποσά που πιστώθηκαν στο υπουργείο Οικονοµικών, το οποίο και κατονοµάζει ως υπεύθυνο, αφαιρώτας κάθε υπόνοια ευθύνης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

 

Περί τα 74 ευρώ η συνδεδεµένη βάµβακος

Μια βδοµάδα πίσω, για τις αρχές Απριλίου µετατίθεται, σύµφωνα µε τους αρµόδιους του ΟΠΕΚΕΠΕ, η πληρωµή για την ειδική ενίσχυση βάµβακος του 2016, ύψους περί τα 170 εκατ. ευρώ. Ο χρόνος θεωρείται απαραίτητος, λένε από τον Οργανισµό, προκειµένου να ολοκληρωθεί η διασταύρωση των στοιχείων από τις παραδόσεις των καλλιεργητών στα εκκοκκιστήρια, να γίνει αντιπαραβολή της παραγωγής, µε τα δηλωµένα προς καλλιέργεια στρέµµατα ώστε να καθοριστεί η τιµή της ειδικής ενίσχυσης, σύµφωνα µε δηµοσίευµα της Agrenda.

Πάντως, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ φαίνεται πως έχουν καθορίσει την καλλιεργούµενη έκταση του 2016 στα 2,343 εκατ. στρέµµατα, γεγονός που φέρνει την ενίσχυση τουλάχιστον στα 74 ευρώ το στρέµµα. Μαζί στην πληρωµή και οι συνδεδεµένες για ζαχαρότευτλα ύψους 6.917.591 ευρώ και σπαράγγια περί τα 1.482.341 ευρώ, αφού πρώτα εκδοθούν οι αποφάσεις µε το ύψος των ενισχύσεων.

Αντίστοιχα, κοντά στο Πάσχα τοποθετείται –άνευ απροόπτου-η πληρωµή των συνδεδεµένων για τα ζωικά, µε την προϋπόθεση βέβαια ότι και σ’ αυτή την περίπτωση θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητοι έλεγχοι των στοιχείων και θα έχουν εκδοθεί και οι σχετικές αποφάσεις µε τα ποσά που καθορίζουν το ύψος των ενισχύσεων.  

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία