BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Προς τέλη Μαΐου τα πριμ ζωικής, ξεκολλάνε παλιά βιολογικά

Σηµαντικές πληρωµές φέρνει ο Μάιος και ο Ιούνιος, σύµφωνα µε τον προγραµµατισµό των αρµοδίων του υπουργείου, του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ. Το τελευταίο δεκαήµερο του Μαΐου δείχνει το πλάνο του Οργανισµού Πληρωµών για τις συνδεδεµένες πέντε ζωικών και δύο φυτικών προϊόντων (ρύζι, βιοµηχανική ντοµάτα και πορτοκάλια), ενώ µέσα στον ίδιο µήνα δροµολογείται η πληρωµή των βιολογικών του 2014 και του 2015, που φαίνεται να «ξεκολλούν» µετά την έκδοση των σχετικών αποφάσεων, σύµφωνα µε δηλώσεις του υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου από τη Θέρµη σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Agrenda.

Προς τέλη Μαΐου τα πριμ ζωικής, ξεκολλάνε παλιά βιολογικά

0
0
 Το Μάιο τοποθετείται αρµοδίως και η πληρωµή των υπόλοιπων από εξισωτικές αποζηµιώσεις του 2014 και 2015 (µαζί µε κάτι περισσευούµενα από τα έτη 2012 και 2013), ενώ στόχος του ΟΠΕΚΕΠΕ, σύµφωνα µε τον αντιπρόεδρο του Οργανισµού Γιώργο Αποστολάκη, είναι να ξεκινήσει η πίστωση της εξισωτικής του 2016 µέσα στον Ιούνιο. Άλλωστε, βάσει εθνικής και κοινοτικής νοµοθεσίας, όποια υπόλοιπα υπάρχουν από πληρωµές άµεσων ενισχύσεων του περασµένου έτους πρέπει να κλείσουν µέχρι τις 30 Ιουνίου. 



Την ίδια ώρα, στο χρονοδιάγραµµα του ΕΛΓΑ µέχρι το τέλος Ιουνίου υπάρχει στόχος να έχουν καταβληθεί στους ενήµερους γεωργούς και κτηνοτρόφους τα υπόλοιπα από τις αποζηµιώσεις του 2016, που εκκρεµούν και υπολογίζονται συνολικά για το προηγούµενο έτος στα 140 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, σύµφωνα µε δηλώσεις του προέδρου του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεµπέ στην εφηµερίδα Agrenda ο οργανισµός θα προχωρήσει σε δύο πληρωµές µέσα στον Μάιο και µία ή δύο µέσα στον Ιούνιο

Ειδικότερα, τώρα, όσον αφορά τις συνδεδεµένες, στον ΟΠΕΚΕΠΕ σε αυτή τη φάση συγκεντρώνουν τα απαραίτητα στοιχεία από τη ∆ιεύθυνση Πληροφορικής, τον ΕΛΟΓΑΚ για τις παραδόσεις γάλακτος και πρώτης ύλης στις µεταποιητικές κλπ, προκειµένου αυτά να ελεγχθούν και να διασταυρωθούν για να υπολογιστεί το τελικό ύψος των ενισχύσεων. Βάσει των προϋπολογισµών για το 2016 στο ρύζι αναλογούν 7.905.818 ευρώ, τη βιοµηχανική ντοµάτα 3.162.327 ευρώ, τα πορτοκάλια 11.858.727 ευρώ.

Αντίστοιχα για τις ενισχύσεις των ζωικών στο πρόβειο και το αίγειο κρέας, το µπάτζετ του 2016 για τα πεδινά είναι 11.364,614 ευρώ και για τα ορεινά στα 21.444.532 ευρώ, στο βόειο κρέας ανέρχεται στα 24.211.569 ευρώ και για τους κτηνοτρόφους µε ειδικά δικαιώµατα, για βοοειδή στα 4.450.000 ευρώ και για αιγοπρόβατα στα 25.196.819 ευρώ. Ωστόσο, το σίγουρο, σύµφωνα µε τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ότι θα υπάρξουν τροποποιήσεις, οπότε το τελικό ποσό προς πληρωµή ενδέχεται να απέχει. 

∆έσµευση Αποστόλου για παλιά βιολογικά το Mάιο «Τα βιολογικά του 2014 και του 2015 θα πληρωθούν µέχρι το τέλος της άνοιξης γιατί ήδη έχουν υπογραφεί οι σχετικές αποφάσεις. Είναι περιπτώσεις οι οποίες έρχονται από πολύ παλιά και µε τη διευθέτησή τους δεν θα υπάρχει πλέον καµία εκκρεµότητα από το παρελθόν». Αυτό ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου κατά την οµιλία του στο συνέδριο για την αειφόρο γεωργία και τις επιχειρήσεις, που οργάνωσε το ∆ιεθνές Πανεπιστήµιο Ελλάδος, την Πέµπτη 27 Απριλίου.

Ωστόσο, πρέπει να σηµειωθεί ότι προς το παρόν το σύστηµα παραλαβής δηλώσεων από τις ∆ΑΟΚ για τα υπόλοιπα από τα αγροπεριβαλλοντικά µέτρα του 2014 και του 2015 παραµένει κλειστό, µε τους παραγωγούς να εκφράζουν την αγανάκτησή τους, καθώς οι τελευταίες πληρωµές είχαν γίνει από τον περασµένο ∆εκέµβριο και έκτοτε σε ερωτήσεις των δικαιούχων για το τι θα γίνει µε τις εν λόγω πιστώσεις, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ δηλώνουν ότι περιµένουν την έκδοση της απόφασης για να τρέξουν τη διαδικασία και από τις κατά τόπους ∆ιευθύνσεις «σηκώνουν» τα χέρια ψηλά, περιµένοντας εντολή από το υπουργείο

Τέλος, να σηµειωθεί ότι σύµφωνα µε τον κ. Αποστολάκη, στον προγραµµατισµό του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι να ολοκληρωθούν µέσα στον Μάιο οι πιστώσεις που αφορούν υπόλοιπα της εξισωτικής αποζηµίωσης του 2014 και του 2015, που είναι ένας ικανός όγκος πληρωµής, µαζί µε κάποιες λίγες εκκρεµότητες του 2012 και του 2013, ώστε να «τρέξει» η εξισωτική του 2016 από τον Ιούνιο.    

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία