BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Οργή για τη δήλωση Αποστόλου «αυτή ή την επόμενη»

Εκτός πλάνου δείχνουν να βγαίνουν, για ακόµα µια φορά, οι αρµόδιοι των πληρωµών, που δεν φαίνεται να προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν τους απαραίτητους διασταυρωτικούς ελέγχους προκειµένου να πιστωθούν τα χρήµατα για τις συνδεδεµένες, που περιµένουν οι αγρότες (περί τα 80 εκατ. ευρώ), πριν του Αγίου Πνεύµατος, όπως αρχικά είχε προγραµµατιστεί.

Οργή για τη δήλωση Αποστόλου «αυτή ή την επόμενη»

3
0
Μια είδηση που «φούσκωσε» αγανάκτηση κυρίως τους κτηνοτρόφους, που διαµαρτύρονται για τα χρονοδιαγράµµατα που ανακοινώνονται, χωρίς να µπορούν να κρατηθούν, την ώρα που οι ανάγκες και οι υποχρεώσεις του αγροτικού πληθυσµού τρέχουν.

Εκτός από τους υπεύθυνους του οργανισµού πληρωµών, που τις τελευταίες ηµέρες δεν έδιναν πληροφορίες για την εξέλιξη της εν λόγω πληρωµής, την καθυστέρηση ανακοίνωσε, λίγο ως πολύ, ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για τη στρατηγική στα αρωµατικά φυτά, που πραγµατοποιήθηκε την Τετάρτη 31 Μαΐου. Σύµφωνα µε τον υπουργό, «αν δεν γίνουν αυτή την εβδοµάδα ως την Παρασκευή οι πληρωµές, θα πάνε για την επόµενη. Βέβαια, µέχρι την επόµενη εβδοµάδα θα έχουν σίγουρα ολοκληρωθεί»



Πρόκειται για µια πληρωµή, που ετοιµάζουν εδώ και µέρες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, µε τους υπαλλήλους του οργανισµού το τελευταίο διάστηµα να βρίσκονται ανάµεσα σε διασταυρώσεις και ελέγχους στοιχείων που λαµβάνουν από τη ∆ιεύθυνση Πληροφορικής, τον ΕΛΟΓΑΚ για τις παραδόσεις γάλακτος και τις µεταποιητικές βιοµηχανίες για τις ποσότητες πρώτης ύλης που παρέλαβαν, προκειµένου να υπολογιστεί το τελικό ύψος των ενισχύσεων και να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις, πριν «τρέξει» η πληρωµή
Καµία απόφαση µε τα ποσά ενίσχυσης δεν έχει δηµοσιευτεί στη ∆ιαύγεια
Ωστόσο, η δυσκολία στην ολοκλήρωση των διεργασιών και τελικά στην πληρωµή των δικαιούχων έχει ήδη διαφανεί και από το γεγονός ότι µέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές δεν είχε εκδοθεί καµία απόφαση, που να προσδιορίζει τα ποσά των συνδεδεµένων ενισχύσεων ανά προϊόν. Υπενθυµίζεται ότι στην πίστωση που αναµένεται θα περιλαµβάνονται οι συνδεδεµένες στα ζωικά, το ρύζι, τη βιοµηχανική ντοµάτα και τα πορτοκάλια, µαζί µε τις στρεµµατικές ενισχύσεις για τα µικρά νησιά του Αιγαίου καθώς και εκκρεµότητες από βασική, πράσινη ενίσχυση και τους γεωργούς νεαρής ηλικίας του 2016, σύµφωνα µε τις πληροφορίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Σύµφωνα µε τους προϋπολογισµούς του έτους 2016 για τις συνδεδεµένες αναλογούν στο ρύζι 7.905.818 ευρώ, τη βιοµηχανική ντοµάτα 3.162.327 ευρώ και τα πορτοκάλια 11.858.727 ευρώ. (Συνολικά στα 22.926.872 ευρώ). Αντίστοιχα για τις ενισχύσεις των ζωικών στο πρόβειο και το αίγειο κρέας, το µπάτζετ του 2016 για τα πεδινά είναι 11.364,614 ευρώ και για τα ορεινά στα 21.444.532 ευρώ, στο βόειο κρέας ανέρχεται στα 24.211.569 ευρώ και για τους κτηνοτρόφους µε ειδικά δικαιώµατα, για βοοειδή στα 4.450.000 ευρώ και για αιγοπρόβατα στα 25.196.819 ευρώ.
Ακόµα παραπίσω µετατίθενται παλιά βιολογικά και υπόλοιπα εξισωτικών
Ουδείς λόγος γίνεται, εν τω µεταξύ, για τις εκκρεµότητες στα βιολογικά και τις εξισωτικές αποζηµιώσεις, που προ µηνός ανακοίνωναν οι αρµόδιοι ότι δροµολογούνται… άµεσα. Μάλιστα, το σενάριο που ήθελε στην επερχόµενη πίστωση να περιλαµβάνονται και υπόλοιπα της εξισωτικής του 2014 και 2015 (µαζί µε κάτι περισσευούµενα από τα έτη 2012 και 2013), µε στόχο του ΟΠΕΚΕΠΕ, σύµφωνα µε τον αντιπρόεδρο του Οργανισµού Γιώργο Αποστολάκη, να ξεκινήσει η πίστωση των υπολοίπων της εξισωτικής του 2016 µέσα στον Ιούνιο, έχει προ πολλού ακυρωθεί
Τελικά, µετά την πολυαναµενόµενη πληρωµή των συνδεδεµένων, επόµενη πίστωση πρέπει να αναµένεται περί τα τέλη Ιουνίου, καθώς βάσει εθνικής και κοινοτικής νοµοθεσίας, όποια υπόλοιπα υπάρχουν από πληρωµές άµεσων ενισχύσεων του περασµένου έτους πρέπει να κλείσουν µέχρι τις 30 Ιουνίου. Όσον αφορά τα βιολογικά του 2014, η πληρωµή των οποίων σύσσωµη η ηγεσία της πλατείας Βάθη διαβεβαίωνε  ότι θα ολοκληρωθεί µέχρι το τέλος Μαΐου, κι εδώ προβλέπεται νέα καθυστέρηση. Άλλωστε, για να τρέξουν οι όποιες πιστώσεις θα πρέπει πρώτα να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση – καλώς εχόντων των πραγµάτων στις 15 Ιουνίου- και να υπογραφούν οι σχετικές αποφάσεις έγκρισης πίστωσης από το υπουργείο Οικονοµικών.  

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία