BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Αυγενάκης: Ακόμα απλήρωτοι οι βιοκαλλιεργητές για το 2014

Σαφές χρονοδιάγραμμα πληρωμών των βιοκαλλιεργητών του 2014 ζητά από το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος κάνει λόγο για ανεκπλήρωτες υποσχέσεις της Κυβέρνησης στους αγρότες βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Αυγενάκης: Ακόμα απλήρωτοι οι βιοκαλλιεργητές για το 2014

0
2
Στην ερώτησή του προς τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου αναφέρεται ότι: «Οι Έλληνες αγρότες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα επιβίωσης, λόγω, μεταξύ άλλων, της εξαιρετικά υψηλής φορολόγησης των εισοδημάτων τους, της δραματικής αύξησης προκαταβολών και ασφαλιστικών εισφορών, της σημαντικής καθυστέρησης στην επιστροφή οφειλόμενων ποσών από το Δημόσιο, καθώς και της περικοπής των αγροτικών συντάξεων. Επιπροσθέτως, οι καλλιεργητές βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας - με ακόμη περισσότερο αυξημένα κόστη σε σχέση με τους συμβατικούς παραγωγούς - αντιμετωπίζουν επιπλέον και την ολιγωρία του αρμόδιου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς ακόμη δεν έχουν πληρωθεί για το έτος 2014 και, συνεπώς, και για τα ακόλουθα έτη

Η σημαντική καθυστέρηση των πληρωμών δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους δικαιούχους αφού παραμένουν απλήρωτοι για 3 χρόνια σχεδόν. Οι συνεχείς υποσχέσεις της Κυβέρνησης σε ημερομηνίες που παρέχονται άπρακτες επιτείνει ακόμη περισσότερο την αγωνία και την απογοήτευση των βιοκαλλιεργητών. Οι υποσχέσεις ότι οι πληρωμές θα γίνουν εντός του Δεκεμβρίου του 2016 αποδείχθηκαν φρούδες, για να ακολουθήσουν νέες υποσχέσεις για πληρωμές στις αρχές του 2017 που πάλι δεν υλοποιήθηκαν. Οι «αυτοαναιρούμενες» υποσχέσεις της Κυβέρνησης συνεχίζονται επιτείνοντας το οικονομικό πρόβλημα των βιοκαλλιεργητών.

Η πιο πρόσφατη υπόσχεση δόθηκε από τον αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Τσιρώνη, ο οποίος διαβεβαίωνε, από το Βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, στις 11 Μαΐου 2017, ότι εντός του μηνός Ιουνίου (2017) οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου θα προχωρήσουν στην πλήρη αποπληρωμή των οφειλών από βιολογικές καλλιέργειες. Ειδικότερα, ο Υπουργός είχε δηλώσει ότι «τον Ιούνιο θα γίνουν οι πληρωμές του 2014 για την βιολογική γεωργία και εντός του 2017 θα πληρωθούν και οι οφειλές από το 2015 και το 2017». Παρά τις δεσμεύσεις αυτές και παρά ότι είμαστε στις τελευταίες μέρες του Ιουνίου, εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι χιλιάδες βιοκαλλιεργητές, τόσο πανελλαδικά, όσο και τοπικά στον ν. Ηρακλείου.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το πρόγραμμα βιολογικής καλλιέργειας, ως το τέλος Ιουνίου θα έπρεπε να ολοκληρωνόταν η πληρωμή των αγροτών βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας για το έτος 2016. Δυστυχώς, λόγω της κυβερνητικής ολιγωρίας και ανικανότητας, ακόμη συζητάμε για τις οφειλόμενες πληρωμές στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία του 2014».    

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα
«1. Γιατί δεν έχει προχωρήσει εγκαίρως η πλήρης αποπληρωμή των οφειλών στους βιοκαλλιεργητές του έτους 2014 και των ακόλουθων ετών 2015 και 2016;
2. Πότε αναμένεται να πληρωθούν οι βιοκαλλιεργητές για το 2014 κα ακολούθως για το 2015 και 2016; Υπάρχει ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής
3. Ποιο είναι το ακριβές ποσοστό οφειλόμενων πληρωμών σήμερα για βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, αντίστοιχα, που εκκρεμούν για τα έτη 2014, 2015 και 2016 σε όλη την επικράτεια και αν

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

23-07-2017 21:10ΗΛΙΑΣ ΤΡΟΥΛΛΙΝΟΣ

Να θυμίσω ότι οι βιοκαλλιεργητές του Ρεθύμνου δεν έχουν πάρει το 2013 γιατί η ένωση άλλαξε το όνομα, στα χαρτιά, μιας τοπικής ποικιλίας ελαιόδεντρου και κώλυσε το σύστημα. Μας λένε ότι θα λυθεί το καθαρά γραφειοκρατικό θέμα αλλά όπως και τα υπόλοιπα πάνε με ρυθμούς χελώνας. Εμείς στο Ρέθυμνο πάντως έχουμε πάρει του 2014 και του 2012 και μόνο. Ο κάθε νομός και ο πόνος του. Το θέμα πάντως με το γραφειοκρατικό θέμα για το έτος 2013 και μόνο για το ρέθυμνο δεν έχει παίξει στα ΜΜΕ όσο θα έπρεπε. Δεν ξέρω βέβαια αν έχει γίνει δημοσιοποίηση στην AGRONEWS. ευχαριστώ!

Απάντηση

29-06-2017 17:48Νίκος

ΤΑ ΧΡΉΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΊΝΟΝΤΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΆ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΡΌΤΕΣ ΩΣ "ΑΊΤΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΉΣ" ΠΟΥ ΠΗΓΑΊΝΟΥΝ?ΑΠΟ ΤΟ 2014 ΈΧΟΥΜΕ ΔΏΣΕΙ 3.000€?ΜΠΟΡΕΊ ΚΆΠΟΙΟΣ ΥΠΕΎΘΥΝΑ ΝΑ ΑΠΑΝΤΉΣΕΙ?ΌΧΙ ΜΌΝΟ ΔΕΝ ΠΛΗΡΏΝΕΤΑΙ Ο ΑΓΡΌΤΗΣ ΑΥΤΆ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΎΤΑΙ ΑΛΛΆ ΠΛΗΡΏΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΑΊΤΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΉΣ!!!ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΎΤΕΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΊ ΤΟ ΑΊΤΗΜΑ ΈΧΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΏΡΙΟ ΜΙΑΣ ΕΒΔΟΜΆΔΑ Σ ΑΛΛΙΏΣ ΧΆΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΉΣΕΙΣ!ΆΡΑΓΕ Η ΕΕ ΕΧΕΙ ΑΠΆΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΌΛΑ ΑΥΤΑ?

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία