BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Πίσω το 8,5% παρακρατήσεων ζητά η Επιτροπή Μπλόκων

Για «νέο βαρύ τσεκούρωμα» στη βασική ενίσχυση που εισπράττουν οι αγρότες, που φτάνει συνολικά το 8,5% περίπου, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, διεκδικώντας κατάργηση των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις και σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

Με έξι αιτήματα πάει στη Νίκαια η Επιτροπή Μπλόκων

0
2

Μάλιστα, όπως αναφέρει η Επιτροπή, στις δικαιολογημένες αντιδράσεις των αγροτών η κυβέρνηση απαντάει, μέσω ανακοίνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, ότι από την περασμένη άνοιξη οι αγρότες γνώριζαν τις περισσότερες περικοπές που θα γίνονταν κι επομένως οι όποιες διαμαρτυρίες μας οφείλονται σε παραπληροφόρηση και σύγχυση.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της Επιτροπής Μπλόκων αναφέρει τα εξής:

«Σε επιπρόσθετο βαρύ «τσεκούρωμα» της Βασικής Ενίσχυσης προχωράει, φέτος η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως διαπιστώσαμε οι αγρότες, εισπράττοντας, αυτές τις μέρες, την προκαταβολή του 70%. Ταυτόχρονα, διαπιστώσαμε ότι σε πολλούς συναδέλφους γίνονται  κατασχέσεις  ποσών της Βασικής Ενίσχυσης από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους για χρέη που έχουν στην Εφορία, στον ΕΦΚΑ, στην  Τράπεζα.

Οι περικοπές στη Βασική Ενίσχυση είναι, φέτος, αυξημένες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές (ανέρχονται, συνολικά,  στο 8,5% περίπου) και αφορούν:

- 4,5% για τη δημιουργία Εθνικού Αποθέματος, για τη χορήγηση για πρώτη φορά δικαιωμάτων σε νεαρής ηλικίας και νεοεισερχόμενους γεωργούς και δικαιούχους Φόρμας 6.

-3,125%  προκειμένου να εξασφαλισθούν πιστώσεις για την κάλυψη της αύξησης του ορίου των συνδεδεμένων ενισχύσεων, όπως αυτές τροποποιήθηκαν από το 2017.

-0,79% για την προσαρμογή των δικαιωμάτων στο ανώτατο δημοσιονομικό όριο.

Στις δικαιολογημένες αντιδράσεις μας γι’ αυτό το άγριο «τσεκούρωμα», η κυβέρνηση απαντάει, μέσω ανακοίνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, ότι από την περασμένη άνοιξη οι αγρότες γνώριζαν τις περισσότερες περικοπές που θα γίνονταν κι επομένως οι όποιες διαμαρτυρίες μας οφείλονται σε …παραπληροφόρηση και σύγχυση.

Πράγματι, από την άνοιξη ήταν γνωστό ότι θα γίνουν και φέτος περικοπές που έχουν αποφασιστεί στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2015-2020. Υπάρχει, όμως, και κάτι που δεν ήταν από τότε γνωστό κι αφορά στην αύξηση από το 2% στο 4,5% της παρακράτησης για το Εθνικό Απόθεμα (επιβλήθηκε με την έκδοση της υπ. αριθμ. 1630/64709/2017 ΥΑ), με τη δικαιολογία ότι είναι μεγάλος ο αριθμός δυνητικών δικαιούχων. Η ίδια δικαιολογία της διεύρυνσης των δικαιούχων χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση και για το «τσεκούρωμα» της εξισωτικής αποζημίωσης των κτηνοτρόφων των ορεινών και ημιορεινών περιοχών, αλλά και για άλλες περικοπές σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Αν θέλει η κυβέρνηση αύξηση των δικαιούχων, ας εξασφαλίσει αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων και όχι να προχωράει σε συνεχείς περικοπές.     

Και φυσικά, το γεγονός ότι γνωρίζαμε πως θα γίνουν κάποιες περικοπές δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούμε γι’ αυτές, πολύ περισσότερο που φορτωνόμαστε και με νέες τις οποίες δεν είχαν προαγγείλει.

Αυτό που φαίνεται καθαρά και από αυτή την εξέλιξη είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας στο «ντορό» των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζει όλα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της ΚΑΠ της ΕΕ, με στόχο την επιτάχυνση της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης της παραγωγής, της εμπορίας και της μεταποίησης στον πρωτογενή τομέα, που οδηγεί σε παραπέρα ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. Σ’ αυτή την κατεύθυνση κινούνται και τα άγρια «τσεκουρώματα» στη Βασική Ενίσχυση και οι κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών, όπως και όλα τα άλλα μέτρα που λαμβάνονται στα πλαίσια της ΚΑΠ, των μνημονίων με τους «θεσμούς» και γενικότερα της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, σε συμμαχία  με τους εργαζόμενους, τους μικρούς ΕΒΕ και τα άλλα λαϊκά στρώματα, θα συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ που μας ξεκληρίζει, κατά των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων. Διεκδικούμε:

- Κατάργηση των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

-  Ακατάσχετο λογαριασμό στο ύψος των 12.000 ευρώ. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

Συμμετέχουμε στα συλλαλητήρια κατά των νέων αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης που οργανώνει το ΠΑΜΕ στις 9 Νοέμβρη.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα προχωρούμε σε περιφερειακές συσκέψεις, σ’ όλη τη χώρα, μετά την ολοκλήρωση των οποίων θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη στη Λάρισα, την Κυριακή 17 Δεκέμβρη, όπου θα οριστικοποιηθεί το διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων και το χρονοδιάγραμμα των συντονισμένων πανελλαδικά κινητοποιήσεων.

Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε τη μάχη για την ανασυγκρότηση του οργανωμένου αγροτικού κινήματος με τη μαζικοποίηση των υπαρχόντων Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών και τη δημιουργία νέων».


Κεφαλογιάννης: Συμβατή με την κοινοτική νομοθεσία η περικοπή του τσεκ;

«Οι περικοπές των προκαταβολών στους Έλληνες αγρότες, το αποτέλεσμα της προχειρότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης» αναφέρει ο επικεφαλής ΚΟ ευρωβουλευτών της ΝΔ Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, με αφορμή τη δραστική μείωση της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης που έλαβαν οι Έλληνες αγρότες. Ο ίδιος έκανε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναφέρει τα εξής:  

«Έντονη αναστάτωση στους Έλληνες αγρότες έχει προκαλέσει η άνευ προηγουμένου γραμμική μείωση στα ποσά των προκαταβολών της βασικής ενίσχυσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ελληνικού Οργανισμού Πληρωμών, η αιτιολόγηση είναι η παρακράτηση ποσοστού άνω του 8,5% από την βασική ενίσχυση, προκειμένου «..να αναπροσαρμοσθεί η ετήσια αξία των Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης, ώστε να εξασφαλισθούν οι απαιτούμενοι πόροι για την άσκηση πολιτικών…».

Συνεπώς αντί του ποσού των 790.471.500 ευρώ που αντιστοιχεί στην σχετική προκαταβολή του 70% της βασικής ενίσχυσης , οι Έλληνες αγρότες έλαβαν μόλις 701.915.912,39 ευρώ, δηλαδή μείωση κατά 88.555.588 Ευρώ.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1. Είναι σε γνώση της οι παραπάνω ενέργειες της Ελληνικής Κυβέρνησης;

2. Είναι συμβατή με την κοινοτική νομοθεσία η ανωτέρω γραμμική μείωση, προκειμένου να αυξηθεί το έτος 2017 η μοναδιαία αξία των δικαιωμάτων που χορηγήθηκαν οριστικά για το έτος ενίσχυσης 2015, σε περιπτώσεις που είχαν ενεργοποιήσει δικαιώματα το έτος 2014 και ταυτόχρονα ήταν μισθωτές γης και δικαιωμάτων, των οποίων οι αντισυμβαλλόμενοι μεταβιβαστές δηλαδή οι εκμισθωτές γης και δικαιωμάτων, δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης του άρθρου 24 του Καν(ΕΕ)1307/2013 κατά το έτος ενίσχυσης 2015, όπως αναφέρεται στην Υπουργική Απόφαση Αρ. 1630/64709/14-7-2017;

3.Ποιό το περιεχόμενο της αλληλογραφίας που αντηλλάγη μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Επιτροπής και ειδικότερα το έγγραφο ARES(2017)2754620/1-6-2017 καθώς και ποιά η αναθεώρηση των αποφάσεων της χώρας σχετικά με το άρθρο 30(7β) του Καν. (ΕΕ)1307/2013;»

Θολό ποτάμι οι διαμαρτυρίες αγροτών για περικοπές-κατασχέσεις ενισχύσεων

Τεράστιες παραμένουν οι αντιδράσεις εκ μέρους των αγροτών και των φορέων τους σχετικά με τις παρακρατήσεις στην πληρωμή της πρώτης δόσης ενιαίας ενίσχυσης, αλλά και τις οριζόντιες μειώσεις, που ξεπερνούν το 8%, όπως καταγγέλλουν παραγωγοί στο AgroNews.

Στο θέμα των πληρωμών του τσεκ αναφέρεται με ανακοίνωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, αποφεύγοντας ωστόσο να σχολιάσει τις οριζόντιες μειώσεις, κάτι που κάνει με διευκρινήσεις του ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Ταυτόχρονα η Αξιωματική Αντιπολίτευση σηκώνει  τους τόνους, αναφορικά με τις παρακρατήσεις.

«Από τα 11.000 ευρώ που έπαιρνα επιδότηση, μου κράτησαν φέτος 850 ευρώ» καταγγέλλει στην Agrenda αγανακτισμένος αγρότης από την περιοχή του Κιλκίς.


Όπως λέει ο ίδιος πήρε σβάρνα τα τηλέφωνα στο αρμόδιο υπουργείο, όπου οι αρμόδιοι τον παρέπεμψαν για τις περικοπές άνω του 8,5% που του επιβλήθηκαν στους κανονισμούς της ΕΕ».

Αποδέκτης έντονων παραπόνων έγινε και η ΠΕΝΑ, τονίζοντας με ανακοίνωσή της ότι «για μία ακόμα φορά ο αγροτικός κόσμος της χώρας πλήττεται βάναυσα από τις πολιτικές που εφαρμόζονται εις βάρος του με την ανοχή και τη συναίνεση της ηγεσίας του αρμοδίου υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης».

«Χωρίς καμία αιδώ και συναίσθηση της πραγματικότητας  γίνονται παράνομες παρακρατήσεις χρημάτων από τις ευρωπαϊκές αγροτικές  επιδοτήσεις,  λόγω οφειλών των αγροτών προς δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες», επισημαίνουν οι Νέοι Αγρότες, ζητώντας συμμόρφωση με τους κοινοτικούς κανονισμούς και παρέμβαση του πρωθυπουργού για το θέμα.

Αποστόλου: Πληρωμές 2,8 δις. ευρώ στους αγρότες μέσα στο 2017, χωρίς πρόστιμα και καταλογισμούς

Με την ευκαιρία πληρωμής της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης στους δικαιούχους αγρότες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πριν λίγες μέρες, 537.000 αγρότες έλαβαν την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσής τους, συνολικού ύψους 702 εκατ. ευρώ.

Έως το τέλος του χρόνου έχει προγραμματιστεί να πληρωθούν στον αγροτικό κόσμο περίπου 1,3 δισ. ευρώ για την εξόφληση της βασικής ενίσχυσης, το λεγόμενο «πρασίνισμα», την εξισωτική αποζημίωση του 2017, το μέτρο των νέων αγροτών κ.λπ.

Δεδομένου ότι από την αρχή του χρόνου είχαν ήδη πληρωθεί περίπου 800 εκατ. ευρώ, τα συνολικά κονδύλια που θα έχουν διοχετευθεί στον αγροτικό κόσμο στο τέλος του 2017 θα φτάσουν τα 2,8 δις. ευρώ που αποτελούν βεβαίως μεγάλη οικονομική ανάσα για όλη την ελληνική ύπαιθρο.

Το κυριότερο όμως είναι ότι πλέον, για πρώτη φορά, ο αγρότης έχει χρονοδιάγραμμα πληρωμών, ξέρει πότε θα πάρει τα χρήματα που δικαιούται.

Και επιπλέον: Είναι η τρίτη χρονιά που πληρώνουμε στην ώρα τους τα δισεκατομμύρια των αγροτικών ενισχύσεων και η χώρα μας δεν έχει ούτε ένα ευρώ πρόστιμο, όταν οι «έμπειροι», οι «ικανοί», οι «τεχνοκράτες» των προηγούμενων κυβερνήσεων, φόρτωσαν τη χώρα με πρόστιμα και καταλογισμούς πάνω από 3 δις. ευρώ τα οποία καλούμαστε εμείς τώρα να διαχειριστούμε».

Μεγαλύτερο ψέμα Αποστόλου τα περί χρονοδιαγράμματος πληρωμών, λέει ο Καρασμάνης

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψεύδος προς τους γεωργούς και κτηνοτρόφους, από αυτό του κυρίου Αποστόλου περί χρονοδιαγράμματος πληρωμών» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Γιώργος Καρασμάνης, με αφορμή την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα της πληρωμής της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης του 2017 ότι «...για πρώτη φορά, ο αγρότης έχει χρονοδιάγραμμα πληρωμών..... ξέρει πότε θα πάρει τα χρήματα που δικαιούται».

Μάλιστα, ο ίδιος τονίζει ότι ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου αντί, ως έχει υποχρέωση να προστατεύσει τον θεσμό του πρωθυπουργού, με τη φόρα που έχει πάρει παραπλανά συνειδητά και παρασύρει και τον κ. Τσίπρα σε δηλώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, όπως οι πρόσφατες στα Γιάννενα.

«Όλοι οι παραγωγοί γνωρίζουν ότι από τότε που υπάρχει η ΚΑΠ, ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι υποχρέωση του κάθε υπουργού να πληρώνει την  προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης κάθε χρόνο τον Οκτώβριο και την εκκαθάρισή της, τον Δεκέμβριο», σημειώνει, ενώ αναφέρεται και στις περικοπές στα χρήματα του τσεκ.

«Υπήρξαν περικοπές τουλάχιστον 8,5% επιπλέον των κοινοτικών που γίνονται κάθε χρόνο επί του συνολικού κονδυλίου των άμεσων ενισχύσεων σύμφωνα με τον βασικό κανονισμό της νέας ΚΑΠ (1307/2013)», τονίζει για να εξηγήσει ότι «οφείλεται κυρίως στο αλαλούμ που ο ίδιος ο κύριος Αποστόλου προκάλεσε το 2015 με τα επανειλημμένα τραγικά σφάλματά του και τις γκάφες ολκής, στερώντας από χιλιάδες επαγγελματίες αγρότες και νέους αγρότες μισθωμένα δικαιώματα, αλλά και δικαιώματα που προέρχονταν από κληρονομιές και ενδοοικογενειακές μεταβιβάσεις. Σφάλματα τα οποία προσπαθεί να διορθώσει δημιουργώντας όμως νέες κατάφορες αδικίες σε παραγωγούς που δεν φταίνε σε τίποτα».

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γιώργου Καρασμάνη έχει ως εξής:

 

Με αφορμή την πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα της πληρωμής της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης του 2017 ότι "...για πρώτη φορά, ο αγρότης έχει χρονοδιάγραμμα πληρωμών..... ξέρει πότε θα πάρει τα χρήματα που δικαιούται", ο Γιώργος Καρασμάνης προέβη στην παρακάτω δήλωση:

 

Κατ’ αρχή, ο κύριος Αποστόλου αντί, ως έχει υποχρέωση να προστατεύσει τον θεσμό του Πρωθυπουργού, με τη φόρα που έχει πάρει παραπλανά συνειδητά και παρασύρει και τον κ. Τσίπρα σε δηλώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, όπως οι πρόσφατες στα Γιάννενα..    

 

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψεύδος προς τους γεωργούς και κτηνοτρόφους, από αυτό του κυρίου Αποστόλου περί ¨χρονοδιαγράμματος πληρωμών¨. Όλοι οι παραγωγοί γνωρίζουν ότι από τότε που υπάρχει η ΚΑΠ, ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι υποχρέωση του κάθε υπουργού να πληρώνει την  προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης κάθε χρόνο τον Οκτώβριο και την εκκαθάρισή της, τον Δεκέμβριο. Μάλιστα, η προκάτοχος Κυβέρνησή μας πλήρωνε μ’ αυτό ακριβώς το χρονοδιάγραμμα την ενιαία ενίσχυση χωρίς καμία απολύτως περικοπή, όπως κάνει η σημερινή φέτος, προκειμένου να καλύψει το μπάχαλο που δημιούργησε με την κατανομή και ενεργοποίηση των δικαιωμάτων του 2015.

 

Αλήθεια όμως πήραν οι παραγωγοί τα χρήματα που δικαιούνταν; Φυσικά και όχι αφού υπήρξαν περικοπές τουλάχιστον 8,5% επιπλέον των κοινοτικών που γίνονται κάθε χρόνο επί του συνολικού κονδυλίου των άμεσων ενισχύσεων σύμφωνα με τον βασικό κανονισμό της νέας ΚΑΠ (1307/2013). Και αυτό οφείλεται κυρίως στο αλαλούμ που ο ίδιος ο κύριος Αποστόλου προκάλεσε το 2015 με τα επανειλημμένα τραγικά σφάλματά του και τις γκάφες ολκής, στερώντας από χιλιάδες επαγγελματίες αγρότες και νέους αγρότες μισθωμένα δικαιώματα, αλλά και δικαιώματα που προέρχονταν από κληρονομιές και ενδοοικογενειακές μεταβιβάσεις. Σφάλματα τα οποία προσπαθεί να διορθώσει δημιουργώντας όμως νέες κατάφορες αδικίες σε παραγωγούς που δεν φταίνε σε τίποτα. 

 

Είχε μάλιστα και το θράσος να ανακοινώσει στους αγρότες ότι "είναι  η τρίτη χρονιά που πληρώνουμε στην ώρα τους τα δισεκατομμύρια των αγροτικών ενισχύσεων".

 

Να του θυμίσω για άλλη μια φορά, γιατί εσκεμμένα φαίνεται να έχει επιλεκτική μνήμη, ότι τα ίδια μας έλεγε και το 2015, όταν μάλιστα τότε μιλούσε για ομαλή καταβολή ενισχύσεων. Ενώ τότε, μόλις και μετά βίας κατάφερε να πληρώσει, με αδικαιολόγητη καθυστέρηση και με το τεράστιο μπάχαλο που ο ίδιος πάλι δημιούργησε, μέρος μόνον της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης το Δεκέμβριο του 2015 και την εκκαθάρισή της αλλά και το πρασίνισμα (ένα δις περίπου ευρώ) τον Μάη της… επόμενης χρονιάς. Και ακόμη ότι, μέχρι και το τέλος του 2016 υπήρχαν χιλιάδες δικαιούχοι που περίμεναν την εκκαθάριση της ενιαίας ενίσχυσης του… 2015, όπως πολύ καλά θυμούνται οι παραγωγοί μας. Αυτό είναι το ¨κατόρθωμα Αποστόλου¨ που έγινε για πρώτη φορά στα χρονικά! Και αντί να ζητήσει συγγνώμη για τα τεράστια προβλήματα που τότε προκάλεσε ή, τουλάχιστον, να σιωπήσει, τολμά σήμερα να δηλώνει ότι είναι η... τρίτη χρονιά που πληρώνει… στην ώρα τους τις ενισχύσεις!!  

 

Αμετανόητος όμως, συνεχίζει απτόητος τις παραπλανητικές μεγαλοστομίες του και μάλιστα με περισσή όσο και καταγέλαστη ειρωνεία. Λέει ότι "η χώρα μας δεν έχει ούτε ένα ευρώ πρόστιμο, όταν οι «έμπειροι», οι «ικανοί», οι «τεχνοκράτες» των προηγούμενων κυβερνήσεων, φόρτωσαν τη χώρα με πρόστιμα και καταλογισμούς πάνω από 3 δις. ευρώ τα οποία καλούμαστε εμείς τώρα να διαχειριστούμε".

 

Ουδέν τούτου ψευδέστερον!

 

Εν πρώτοις, δεν υπάρχουν πρόστιμα τριών (3) δις, αλλά μόνον ενός (1) το οποίο εγώ ο ίδιος αποκάλυψα ως Υπουργός από το Βήμα της Βουλής. Λέει όμως την αλήθεια ότι τρία χρόνια τώρα δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για αυτό. Απλούστατα διότι δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα! Την εξομάλυνση, μείωση και μηδενισμό τελικά των κοινοτικών προστίμων, από το 2014 και μετά, ήταν η προηγούμενη κυβέρνηση που τα πέτυχε. Με τους πραγματικά έμπειρους, ικανούς τεχνοκράτες της, σε συνεργασία με τους υπηρεσιακούς υπαλλήλους που υπάρχουν ακόμη και σήμερα στο Υπουργείο, αλλά και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκπονήσαμε ένα  συγκεκριμένο και πραγματοποιήσιμο σχέδιο δράσης (action plan), το οποίο και εφαρμόσαμε κατά γράμμα, επιμερίζοντας αυτό το ένα (1) δις προστίμων – όχι τριών (3) όπως ψευδώς ισχυρίζεται παραπλανώντας ακόμη και τον Πρωθυπουργό - σε μια τριετία. Hδη δε, από την 1η Ιανουαρίου του 2014 παρακρατήθηκαν 350 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα καταβλήθηκαν σε ισόποσες δόσεις το 2015 και το 2016. Δηλαδή σήμερα δεν υπάρχει κανένα πρόστιμο διότι η αποπληρωμή του ήταν ήδη δρομολογημένη. Το «μικρό θαύμα»  επιτεύχθηκε από αυτούς τους έμπειρους, ικανούς τεχνοκράτες της προηγούμενης κυβέρνησης που ανερυθρίαστα ειρωνεύεστε κύριε Αποστόλου και όχι από τη δική σας. Εσείς τα βρήκατε όλα έτοιμα, ούτε το μικρό σας δαχτυλάκι δεν κουνήσατε για την επίλυση αυτού του τεράστιου προβλήματος. Η δική μας σκληρή δουλειά εξάλειψε το αγκάθι των προστίμων, για να τα βρείτε σήμερα όλα στρωμένα και έτοιμα, αποσιωπώντας ανενδοίαστα την αλήθεια.

 

Και επειδή ο ίδιος ο Πρωθυπουργός – παρασυρθείς βέβαια από τον ίδιο - ανακοίνωνε από τα Γιάννενα ότι είναι στις προτεραιότητές του η ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, ας δώσει επιτέλους εντολή στον Υπουργό του να εντάξει τώρα και τους επιλαχόντες  3122 νέους αγρότες, πράγμα που δεν έχει κάνει ο κύριος Αποστόλου. Εμείς, το 2014, επί υπουργίας μου, αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον μας, εντάξαμε δια μιας 3224 επιλαχόντες μαζί με τους δικαιούχους. Για πρώτη φορά ανακοινώθηκαν και πληρώθηκαν μαζί, δικαιούχοι και επιλαχόντες. Ενώ η σημερινή Κυβέρνηση, ανακοίνωσε τους δικαιούχους αγρότες αλλά για τους άλλους, δηλαδή τους επιλαχόντες, εδώ και 4-5 μήνες, περιορίζεται στα ¨θα¨ και ¨θα¨ και ¨θα¨…

 

Όπως επίσης, εμείς πήραμε μια απόφαση προβλεπόμενη από τους κοινοτικούς Κανονισμούς, να αυξήσουμε την αξία των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης των νέων αγροτών, μέχρι το ανώτατο ύψος δικαιώματος κάθε Περιφέρειας. Αυτήν την απόφαση ο κύριος Αποστόλου δεν την εφάρμοσε. Και, όταν το Μάη του ΄16 τον έφεραν βουλευτές στη Βουλή, από το Βήμα δεσμεύτηκε ότι θα την εφαρμόσει. Τελειώνει σε δυο μήνες και το ΄17 και δεν έχει εφαρμόσει απολύτως τίποτα!  Ενώ συνεχίζει ακόμη να αδικεί τους Νέους Αγρότες!

 

Η συστηματική διαστρέβλωση της αλήθειας από τον κύριο Αποστόλου, είναι που παρέσυρε τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να δηλώσει ότι είναι τόση η έμφαση που δίνει στο επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας, ώστε 520 εκ να" κατευθύνονται στην αλιεία και στις ιχθυοκαλλιέργειες". Μόνο που αυτά τα εκατομμύρια περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα που εμείς φτιάξαμε και το καταθέσαμε τον Οκτώβρη του ΄14 και, μάλιστα, σε σύγκριση με τα άλλα Προγράμματα Αλιείας, για πρώτη φορά σχεδόν διπλασιάσαμε τα κονδύλια – για την ακρίβεια κατά 87%, χάρις και στην εξαίρετη συνεργασία που είχαμε τότε με την Επίτροπο Δαμανάκη.. Πόσα εξ αυτών έχει απορροφήσει ο κύριος Υπουργός; ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ!

 

Τρία χρόνια τώρα, 520 εκατομμύρια μουχλιάζουν αναξιοποίητα! Όπως βουλιάζει αναξιοποίητο και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 με τα κονδύλια των έξη (6) δις! Δηλαδή έχουν αφεθεί συνολικά 6,5 δις που με τον πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα και συντελεστή επί τρία ή και επί 4 μπορούσαν να φτάσουν από 20 μέχρι και 24 δις! Και αντιλαμβάνεται ο καθένας μας την ώθηση που τα ποσά αυτά θα έδιναν στην αγροτική μας οικονομία, στη γεωργία, την κτηνοτροφία, στην αλιεία, στις υδατοκαλλιέργειες, την γενναία ενίσχυση που θα διασφάλιζαν οι παραγωγοί μας, την ανάπτυξη που θα έβλεπαν νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές, τη γερή ανάσα που θα έπαιρνε η χειμαζόμενη σήμερα αγορά, πόσα εκατομμύρια ΦΠΑ θα εισπράττονταν, πόσο φόρο εισοδήματος, πόσες ασφαλιστικές εισφορές θα έμπαιναν στα δημόσια ταμεία. Και δεν θα χρειάζονταν η φοροληστρική θεομηνία των τελευταίων ετών, ο διπλασιασμός εισφορών, οι περικοπές επιδομάτων μισθών και συντάξεων – με δυο λόγια ποια θα ήταν τα τεράστια οφέλη για την εθνική οικονομία συνολικά και για τους παραγωγούς μας ειδικότερα.

 

Αυτά έπρεπε να έχει πει στον Πρωθυπουργό – αντί να τον παραπληροφορεί και να τον παρασύρει – ο κύριος Αποστόλου… Και αυτά έπρεπε να έχει πράξει από την πρώτη μέρα που κάθισε στην υπουργική καρέκλα, και όχι να συνεχίζει επί τρία χρόνια την πάγια τακτική του της παραπλάνησης και του εμπαιγμού των παραγωγών μας.

 

Τον συμβουλεύω λοιπόν για ακόμη μια φορά: Κρείττον σιγάν κύριε Αποστόλου.


Παρέμβαση Τσίπρα για δεσμεύσεις τσεκ ζητά η ΠΕΝΑ

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού ώστε να επιστραφούν στους δικαιούχους αγρότες- κτηνοτρόφους τα ευρωπαϊκά χρήματα που τους παρακρατήθηκαν παρανόμως, ζητά η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών.

Σε σχετική επιστολή που εστάλη στον Αλέξη Τσίπρα και κοινοποιήθηκε στα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, η Π.Ε.Ν.Α. ζητά την άμεση συμμόρφωση των εθνικών κανονισμών με τους κοινοτικούς και τη θέσπιση του ακατάσχετου των επιδοτήσεων.

Ειδικότερα στην επιστολή αναφέρεται:

«Για μία ακόμα φορά ο αγροτικός κόσμος της χώρας πλήττεται βάναυσα από τις πολιτικές που εφαρμόζονται εις βάρος του με την ανοχή και τη συναίνεση της ηγεσίας του αρμοδίου υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Χωρίς καμία αιδώ και συναίσθηση της πραγματικότητας  γίνονται παράνομες παρακρατήσεις χρημάτων από τις ευρωπαϊκές αγροτικές  επιδοτήσεις,  λόγω οφειλών των αγροτών προς δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.

Πρόκειται για χρήματα που προορίζονται για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα, του πλέον παραγωγικού ιστού της χώρας.

Για να μπορέσουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να ανταπεξέλθουν στο δυσβάστακτο λειτουργικό κόστος των αγροτικών και κτηνοτροφικών επιχειρήσεων τους και στο υψηλό τίμημα  που καταβάλλεται για την αγορά των αγροτοεφοδίων .

Πως μπορεί ένας αγρότης- κτηνοτρόφος να αντέξει τόσο μεγάλο οικονομικό βάρος, όταν επιβαρύνεται συνεχώς με νέα βάρη και παρακρατούνται ευρωπαϊκά χρήματα που δικαιούται;

Δεν ακούτε τις φωνές απελπισίας τους, που λόγω της υπάρχουσας κατάστασης και της αδυναμίας των αρμόδιων υπουργείων να διαμορφώσουν σωστούς κανόνες στην αγορά, δεν μπορούν να συντηρήσουν τα χωράφια και τα ζώα τους;

Πως περιμένετε να βγει η χώρα από την οικονομική κρίση όταν ερημώνει η ύπαιθρος και το αγροτικό και κτηνοτροφικό δυναμικό εγκαταλείπει την δραστηριότητά του;

Αφήστε επιτέλους τον έλληνα αγρότη, κτηνοτρόφο να δουλέψει ανενόχλητος. Μη δημιουργείτε συνεχώς εμπόδια. Μη σκοτώνετε ό, τι πιο παραγωγικό υπάρχει στην χώρα.

Με την παρούσα επιστολή, η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών ζητά την άμεση συμμόρφωση των εθνικών κανονισμών  με τους κοινοτικούς και την επιστροφή στους δικαιούχους των χρημάτων που παρακρατήθηκαν παρανόμως».


Παραδοχή περικοπών από τον ΟΠΕΚΕΠE

Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, με την οποία προσπαθεί να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τις πρόσθετες κρατήσεις στη Βασική Ενίσχυση, η προκαταβολή της οποίας καταβλήθηκε στους δικαιούχους παραγωγούς.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ:
Μετά την πληρωμή προκαταβολής του 70% της Βασικής Ενίσχυσης, επειδή παρατηρήθηκε, είτε λόγω άγνοιας, είτε λόγω παραπληροφόρησης, σύγχυση, όσον αφορά στην αξία των Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης του έτους 2017, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω

Το έτος 2015 καθορίστηκε η αξία των χορηγηθέντων Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης για ολόκληρη την περίοδο 2015-2019 και εκδόθηκαν οι σχετικοί τίτλοι στους οποίους αναγραφόταν η ετήσια αξία των Δικαιωμάτων. Με βάση το ?μοντέλο? υπολογισμού των Δικαιωμάτων με στόχο τη σύγκλιση προς την Περιφερειακή Αξία, η Ατομική Μοναδιαία Αξία Δικαιωμάτων (ΑΜΑΔ) που υπολειπόταν αυτής (Περιφερειακή Αξία) αυξάνεται, ενώ όταν υπερβαίνει την εν λόγω Αξία μειώνεται

Η παραπάνω "σύγκλιση" πραγματοποιείται κάθε χρόνο με ισόποσα βήματα, επιφέροντας τις ανάλογες αυξήσεις ή μειώσεις στην αξία των Δικαιωμάτων

Όλα τα παραπάνω είναι γνωστά στους δικαιούχους παραγωγούς από το έτος 2015 και η ετήσια αξία των Δικαιωμάτων αναγράφεται στις Αιτήσεις κάθε έτους

Σχετικά με τις αξίες των Δικαιωμάτων της φετινής περιόδου για τις Αιτήσεις του 2017, με βάση το άρθρο 25 παράγρ. 1 Καν(ΕΕ)1307/2013, η ετήσια αξία των Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης, αναπροσαρμόζεται οριζόντια για όλους τους δικαιούχους, προκειμένου να εξασφαλισθούν οι απαιτούμενοι πόροι για την άσκηση πολιτικών και συγκεκριμένα παρακρατείται ποσοστό

1. 4,5% για τη δημιουργία Εθνικού Αποθέματος, για τη χορήγηση για πρώτη φορά δικαιωμάτων σε νεαρής ηλικίας και νεοεισερχόμενους γεωργούς και δικαιούχους Φόρμας 6

2. 3,125% προκειμένου να εξασφαλισθούν πιστώσεις για την κάλυψη της αύξησης του ορίου των συνδεδεμένων ενισχύσεων, όπως αυτές τροποποιήθηκαν από το 2017 κα

3. 0,79% για την προσαρμογή των δικαιωμάτων στο ανώτατο δημοσιονομικό όριο

Οι ανωτέρω ρυθμίσεις ήταν, ήδη, γνωστές στους παραγωγούς από την Άνοιξη του 2017 κατά την υποβολή των Αιτήσεων, εξαιρουμένου του ποσοστού για το Εθνικό Απόθεμα (ΕΑ) που αρχικά είχε υπολογιστεί στο 2%, όμως στην πορεία μετά τον μεγάλο αριθμό δυνητικών δικαιούχων για το ΕΑ και προκειμένου να καλυφθούν όλα τα αιτήματα των νέων και νεοεισερχομένων παραγωγών, αυξήθηκε έως 4,5% μετά από την έκδοση της 1630/64709/2017 ΥΑ

Στην περίπτωση που το συγκεκριμένο ποσοστό δεν εξαντληθεί για τη χορήγηση του ΕΑ, το πλεόνασμα θα επιστραφεί οριζόντια στους παραγωγούς κατά την εκκαθάριση του Δεκεμβρίου

Επίσης, υπενθυμίζουμε ότι, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, παρατηρούνται ατομικές αποκλίσεις στις πληρωμές των δικαιούχων που μπορεί να οφείλονται σε διάφορες προβλεπόμενες κυρώσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει μείωση της αξίας των δικαιωμάτων

Τέλος τονίζουμε, ότι το καταβληθέν ποσό 70% της Βασικής Ενίσχυσης 2017, αντιστοιχεί στο 99,6 % της συνολικής δικαιούμενης ενίσχυσης με βάση την Αίτηση, ποσοστό το οποίο αντικατοπτρίζει και την υψηλή ποιότητα της πληρωμής

Αλχημείες με το τσεκ καταγγέλλει η Φωτεινή Αραμπατζή

Για «αλχημείες, προχειρότητες και κακό προγραμματισμό» σε σχέση με την καταβολή της κουρεμένης προκαταβολής του τσεκ σε χιλιάδες δικαιούχους αγρότες κατηγορεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η τομεάρχης αγροτικού της ΝΔ και βουλευτής Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή.

Σε δήλωσή της η Φωτεινή Αραμπατζή κάνει λόγο για «περικοπές χωρίς προειδοποίηση», οι οποίες «ανέτρεψαν τον προγραμματισμό των αγροτών», μειώσεις στα τελικά ποσά έως και 8,5%.

Ολόκληρη η δήλωση της Φωτεινής Αραμπατζή έχει ως εξής:

Μία ακόμη δυσάρεστη έκπληξη περίμενε χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας με την πληρωμή της προκαταβολής των κοινοτικών επιδοτήσεων του έτους 2017.

Η πολυδιαφημισμένη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καταβολή του 70% των ενισχύσεων στους παραγωγούς, έμεινε τελικά στα χαρτιά. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Οργανισμού Πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ) καταβλήθηκε μόλις το 58,8% της βασικής ενίσχυσης στερώντας από την αγροτική οικονομία  περισσότερα από 88 εκ. ευρώ.

Έτσι, όσοι παραγωγοί δεν χρωστούσαν για να δουν τα χρήματά τους κατασχεμένα, βρήκαν στα βιβλιάριά τους έως και 8,5% λιγότερα χρήματα από αυτά που δικαιούνταν. Οι μειώσεις οφείλονται:

-Στον υπερδιπλασιασμό  από το 2% στο 4,5% των γραμμικών μειώσεων υπέρ του εθνικού αποθέματος με δύο κατά σειρά περικοπές χωρίς καμία προειδοποίηση\

-Στην παρακράτηση για λογιστικές τακτοποιήσεις δήθεν λανθασμένων αποδόσεων δικαιωμάτων για το 2015.

-Στην παρακράτηση για νέες συνδεδεμένες ενισχύσεις προϊόντων, που δόθηκαν απομειώνοντας οριζόντια τις άμεσες ενισχύσεις τους , ενώ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα στοχευμένα κονδύλια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης  2014 - 2010 για τις συγκεκριμένες καλλιέργειες.

Έτσι, ύστερα από τις αλχημείες, τις προχειρότητες και τον κακό προγραμματισμό του Υπουργείου, τα 790.471.500 ευρώ που αντιστοιχούν στο πολυδιαφημισμένο 70%, “κουρεύτηκαν” και έμειναν μόνο τα 701.915.912,39 για τους παραγωγούς που ανέμεναν εδώ και καιρό για να ανακουφιστούν οικονομικά.

Οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τη γιγάντωση των υποχρεώσεών τους, λόγω της φορολογικής και ασφαλιστικής επιδρομής, αλλά  και της αύξησης του κόστους παραγωγής που προκάλεσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Σε αυτά τα προβλήματα, έρχεται να προστεθεί, η αδικαιολόγητη και καταχρηστική περικοπή της προκαταβολής των κοινοτικών επιδοτήσεων.

Διαμαρτυρία του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας

Για μια «στρέβλωση που υπάρχει στο ελληνικό θεσμικό πλαίσιο, καθώς προβλέπεται ότι οι επιδοτήσεις (προκαταβολές και ενδιάμεσες πληρωμές) είναι ακατάσχετες στα χέρια του ΟΠΕΚΕΠΕ», κάνει λόγο με αφορμή τις πληρωμές και τις παρακρατήσεις-κατασχέσεις ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας, μετά τη ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, που έκανε λόγο για «νεοφανείς κρατήσεις».

«Ο αγρότης δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει ανάληψη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Όταν τα χρήματα μεταφέρονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην τράπεζα εκεί αρχίζει το πρόβλημα. Μόλις γίνει η κατάθεση, οι τράπεζες πολλές φορές δεσμεύουν τα χρήματα», εξηγεί ο ΣΑΣΟΕΕ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συνδέσμου έχει ως εξής:

Σε μία περίοδο κατά την οποία οι αγρότες πλήττονται από υψηλότατα βάρη σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, τα προβλήματα για χιλιάδες αγροτικές οικογένειες μεγεθύνονται ακόμη περισσότερο από τις «κουτσουρεμένες» κοινοτικές επιδοτήσεις.

Η πληρωμή των επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ πριν από λίγες ημέρες επιφύλασσε μία δυσάρεστη έκπληξη σε χιλιάδες αγρότες οι οποίοι είδαν σημαντικές παρακρατήσεις στην πληρωμή της πρώτης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης.

Μάλιστα, σε περιπτώσεις που υπήρχαν οφειλές προς το Δημόσιο (εφορία, ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ κλπ), προς τους δήµους και τα ΤΟΕΒ (πληρωµές βοσκοτόπων, τέλη άρδευσης), σε αγροτικά δάνεια ή οφειλές προς τον ΕΛΓΑ (εισφορές), οι απώλειες έφτασαν έως και το σύνολο της επιδότησης αφού συμψηφίστηκαν με τις οφειλές, ουσιαστικά δηλαδή «κατασχέθηκαν» τα ποσά που κατέβαλε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Παράλληλα, έκτος πληρωμής έμειναν και 51.459 αγρότες που δικαιούνται επιδοτήσεις έως 250 ευρώ ετησίως, καθώς όπως και πέρυσι εξαιρέθηκαν των πληρωμών, ενώ για την εξόφληση του Δεκεµβρίου φαίνεται πως µετατίθενται και όσοι είχαν ζήτηµα µε τον έλεγχο του κριτηρίου του ενεργού γεωργού (2.072 αγρότες), καθώς και όσοι χρωστούν συµπληρωµατικά έγγραφα για τις µεταβιβάσεις δικαιωµάτων (2.357 άτοµα).
Για ακόμα μία φορά ο αγροτικός κόσμος της χώρας πλήττεται βάναυσα από τις πολιτικές που εφαρμόζονται εις βάρος του με την ανοχή και τη συναίνεση της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τόσο η παρακράτηση των επιδοτήσεων -που αγγίζει σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και το 10%- όσο και οι παράνομες κατασχέσεις που έγιναν στους δικαιούχους, καθιστούν για ακόμα μια φορά τους αρμόδιους φορείς ανίκανους να χειριστούν τις καταστάσεις.

Η κοινοτική νομοθεσία αναφέρει ότι «τα χρήματα των κοινοτικών επιδοτήσεων πρέπει να καταλήγουν ακέραια στα χέρια των δικαιούχων.»

Στο ελληνικό θεσμικό πλαίσιο υπάρχει μια στρέβλωση, καθώς προβλέπεται ότι οι επιδοτήσεις (προκαταβολές και ενδιάμεσες πληρωμές) είναι ακατάσχετες στα χέρια του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο αγρότης όμως δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει ανάληψη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Όταν τα χρήματα μεταφέρονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην τράπεζα εκεί αρχίζει το πρόβλημα. Μόλις γίνει η κατάθεση, οι τράπεζες πολλές φορές δεσμεύουν τα χρήματα.

Σε κάθε περίπτωση ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να ακυρώσει κάθε μορφή κατάσχεσης που υπέστησαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του τόπου, καθώς και κάθε παράνομη παρακράτηση, αφού πολλοί είναι εκείνοι που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Ζητάμε την άμεση συμμόρφωση των εθνικών κανονισμών με τους κοινοτικούς και τη θέσπιση του ακατάσχετου των επιδοτήσεων και να επιστραφούν στους δικαιούχους τα χρήματα που παρακρατήθηκαν παρανόμως.

Πρόκειται άλλωστε για χρήματα τα οποία προορίζονται για την στήριξη του πρωτογενούς τομέας, του πλέον παραγωγικού ιστού της χώρας.

Στο 8,42% η μείωση των δικαιωμάτων σύμφωνα με τον Παπαδόπουλο

Για συνολικές μειώσεις των δικαιωμάτων που φτάνουν για το έτος 2017 περίπου το 8,42 % κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών Φώτης Παπαδόπουλος.

Πιο αναλυτικά στην ανακοίνωσή του ο Λαρισαίος συνεταιριστής τονίζει τα ακόλουθα:

Το 2015 καθορίστηκε η κατ΄ έτος αξία των οριστικά χορηγηθέντων δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης για την περίοδο 2015-2019 βάσει του θεωρητικού ανώτατου ορίου του καθεστώτος βασικής ενίσχυσης, όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 25, παρ. 1 του Καν( ΕΕ) 1307/2013. Η ετήσια αξία των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης δύναται να υποστεί γραμμική μείωση για τους παρακάτω λόγους: α) την τήρηση του ανώτατου δημοσιονομικού ορίου βασικής ενίσχυσης, όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 22 του Καν( ΕΕ) 1307/2013 και καθορίζεται ετησίως με εκτελεστικό κανονισμό της Επιτροπής. β) την τήρηση του ανώτατου ορίου άμεσων ενισχύσεων, όπως αυτό ορίζεται στο Παράρτημα II του Καν (ΕΕ) 1307/2013, σε περίπτωση που το κράτος μέλος τροποποιήσει μετά το 2015 την απόφασή του σχετικά με την κατανομή πιστώσεων μεταξύ των άμεσων ενισχύσεων (δεδομένου ότι η βασική ενίσχυση αποτελεί το 60% περίπου των άμεσων ενισχύσεων και την πλέον “σταθερή” ενίσχυση, ως εκ τούτου λειτουργεί σαν “μαξιλάρι” απορρόφησης των κραδασμών που δημιουργούνται στον εθνικό φάκελο από αλλαγές ή από υπό/-υπεραπορροφήσεις των υπόλοιπων, λιγότερο “σταθερών” καθεστώτων) και γ) τη χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης σε νεαρής ηλικίας και νεοεισερχόμενους γεωργούς ή σε περιπτώσεις "δικαίωσης" γεωργών βάσει τελεσίδικης διοικητικής ή δικαστικής απόφασης, όταν οι διαθέσιμες πιστώσεις του Εθνικού Αποθέματος δεν επαρκούν. Με βάση τα παραπάνω , η αξία των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, όπως αυτή υπολογίστηκε βάσει του θεωρητικού ανώτατου ορίου, υπόκειται το 2017 στις παρακάτω μειώσεις:

-0,79 % προκειμένου η “θεωρητική” αξία των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης έτους 2017 να προσαρμοστεί στο ανώτατο δημοσιονομικό όριο βασικής ενίσχυσης.

-3,125 % προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενοι πόροι από τον εθνικό φάκελο για την κάλυψη της αύξησης του ανώτατου δημοσιονομικού ορίου των συνδεδεμένων ενισχύσεων, όπως αυτές τροποποιήθηκαν αρχής γενομένης από το 2017 στην Ελλάδα

-4,5 % προκειμένου να εξασφαλιστούν διαθέσιμες πιστώσεις για τη χορήγηση δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα 2017 σε νεαρής ηλικίας και νεοεισερχόμενους γεωργούς το 2017.

Ανάλυση των παρακρατήσεων και των περικοπών


Οφειλές στην Εφορία, χρέη για δάνεια, νέα και παλιά, εισφορές ΕΛΓΑ (70%), ξεχασµένα χρέη άρδευσης που έστειλαν πολλοί ΤΟΕΒ στις ∆ΟΥ, ακόµη και κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, όπως πέρσι, κόντυναν τα ποσά που εισέπραξαν «στο χέρι» οι δικαιούχοι αγρότες.

Αξίζει να σηµειωθεί, ότι ούτως ή άλλως το τσεκ καταβλήθηκε µειωµένο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, το λιγότερο κατά 8,5% σε σύγκριση µε πέρσι, λόγω των παρακρατήσεων υπέρ Αποθέµατος (4,5%) και µιας «έκτακτης» περικοπής 1% για «λογιστική τακτοποίηση», σε σχέση µε τα ποσά του 2015. Στις περικοπές αυτές ένα 3% επιπλέον πρόσθεσε η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία σηµείωσε ότι «χωρίς προειδοποίηση, πέραν του ποσοστού για το Απόθεµα, υπήρξε οριζόντια µείωση 3%, για τις συνδεδεµένες του 2017». Πέραν τούτων, πληροφορίες λένε ότι δεν πληρώθηκαν όλοι οι «δικαιωµένοι» της «Φόρµας 6», ενώ όσοι απ’ αυτούς πήραν, είδαν ότι έλαβαν, πολύ χαµηλότερα ποσά, από όσα αρχικώς κατείχαν ως δικαίωµα. Εκτός πληρωµής έµειναν εξάλλου, σύµφωνα µε τον ΟΠΕΚΕΠΕ 51.459 αγρότες µε δικαιούµενη βασική κάτω των 250 ευρώ, όσοι κρίθηκαν µη ενεργοί, 2.016 άτοµα για τους οποίους εκκρεµεί το αποτέλεσµα ελέγχου του κριτηρίου του ενεργού και 4.000 ακόµη για διάφορους λόγους.


Αγρότες κατήγγειλαν στην Agrenda, ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρήθηκε το ακατάσχετο των 1.250 ευρώ, ωστόσο όσοι προνόησαν και έβαλαν στο λογαριασµό δυο ή τρεις συνδικαιούχους, το καρπώθηκαν εις διπλούν ή τριπλούν αντίστοιχα. Παράλληλα, όσοι είχαν κάνει αγορές µε την «Κάρτα Αγρότη» ή έκαναν ανάληψη µετρητών µε αυτή, εξαντλώντας τα πιστωτικά τους όρια κατάφεραν να παρακάµψουν τυχόν παρακρατήσεις, καθώς η εκάστοτε τράπεζα που εξέδωσε την κάρτα, τράβηξε πρώτη τα χρήµατα που της οφείλονταν. Άλλοι πάλι παραγωγοί, µε ενισχύσεις κάτω των 250 ευρώ, προκειµένου τα χρήµατά τους να µην καταλήξουν στο Απόθεµα, φρόντισαν και τα µεταβίβασαν από κοινού (τρία και τέσσερα άτοµα) σε έναν και εν συνεχεία τα µοιράστηκαν, όταν µπήκε το τσεκ.


Χωρίς ρευστότητα ο αγρότης δεν µπορεί να παράγει και η οικονοµία θα το βρει µπροστά της


Συµµόρφωση εθνικών κανονισµών µε κοινοτικούς ζητά η ΕΝΑ Λακωνίας
Τη δυσφορία του ίδιου και άλλων παραγωγών για τις δεσµεύσεις επιδοτήσεων µετέφερε µε επιστολή που απέστειλε στα υπουργεία Οικονοµικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και στο πρωθυπουργικό γραφείο, ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Λακωνίας ∆ηµήτρης Σταµατάκος. «Απαιτούµε την άµεση συµµόρφωση των εθνικών κανονισµών µε τους κοινοτικούς κι αν µη τι άλλο την κοινωνική σας συµπεριφορά απέναντι σε ανθρώπους που παλεύουν καθηµερινά να ταΐσουν τα παιδιά τους και τα παιδιά της χώρας µας», αναφέρει, για να καταλήξει: «Εµείς και όλοι όσοι παράγουµε σ’ αυτή τη χώρα είµαστε ο τροχός της ανάπτυξης και της συνέχειας αυτού του καµένου τόπου. Όλοι όσοι µας βλέπετε σαν κάτι άλλο σας ζητούµε να αλλάξουµε για λίγες µέρες επάγγελµα αλλά και µισθούς, ειδάλλως σταµατήστε να µας διαλύετε», ανέφερε.

Μυρτώ Λύκα: Οποιαδήποτε παρακράτηση σκοτώνει τον αγροτικό κόσµο
Επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στους αρµόδιους υπουργούς για τις κατασχέσεις στις επιδοτήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων απέστειλε η πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Θεσπρωτίας Μυρτώ Λύκα, σηµειώνοντας ότι «τα ποσά που είδαν οι παραγωγοί είναι σαφώς µικρότερα από πέρυσι». Η Θεσπρωτή κτηνοτρόφος χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» οποιαδήποτε κράτηση ευρωπαϊκών ενισχύσεων, δεδοµένου, όπως σηµειώνει, ότι «ειδικά φέτος λόγω ανοµβρίας, οι κτηνοτρόφοι µας περίµεναν να µπουν τα λεφτά για να ταΐσουν τα ζώα τους». «Ζητάµε για πολλοστή φορά το ακατάσχετο των επιδοτήσεων. Έστω και τώρα, την τελευταία στιγµή γυρίστε τα χρήµατα στους δικαιούχους, πριν να είναι αργά. Σας προειδοποιούµε για τελευταία φορά ότι ο δρόµος που βαδίζετε δεν είναι ο σωστός. ∆ώστε µια ευκαιρία στον κτηνοτροφικό κόσµο να ανασάνει», κατέληξε η νεαρή.

Χρήστος Σιδερόπουλος: Κουτσουρεµένα 8,3% τα δικαιώµατα

Για οριζόντια µείωση 8,3% στα ποσά που έλαβαν οι παραγωγοί για την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης ή αλλιώς το 70% της βασικής ενίσχυσης κάνει λόγο ο πρώην πρόεδρος του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών Χρήστος Σιδερόπουλος. Όπως σηµειώνει ο Θεσσαλός συνεταιριστής, «έγιναν και κατασχέσεις
εις χείρας τρίτων, όπως ακριβώς και πέρυσι, παρακρατήσεις για χρέη στους ΤΟΕΒ,
οι οποίοι τουλάχιστον για τη Θεσσαλία έστειλαν τις οφειλές στην Εφορία και στο δηµόσιο». Παράλληλα, «έγιναν κρατήσεις στους λογαριασµούς κτηνοτρόφων µε οφειλές έναντι δανείων, µε εγγύηση ελληνικού δηµοσίου», καταλήγει ο ίδιος.

Απώλειες 9% βλέπει ο πρόεδρος του ΑΚΚΕΛ
Πάνω από 9% υπολογίζει τις περικοπές που έγιναν στις αγροτικές επιδοτήσεις,
κατά την πληρωµή της προκαταβολής, ο πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Κόµµατος Ελλάδας (ΑΚΚΕΛ) Βάκης Τσιοµπανίδης. Ο ίδιος καλεί όσους αγροτικούς συλλόγους δεν έστειλαν επιστολές διαµαρτυρίας προς τον πρωθυπουργό, το υπουργείο Οικονοµικών και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέµα, «να το κάνουν τώρα». «Πάνω από 120.000 οικογένειες οδηγήθηκαν σε οικονοµικό αφανισµό µε τις παρακρατήσεις», σηµειώνει ο πρόεδρος του ΑΚΚΕΛ, που έχει αποστείλει τρεις αναφορές στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για το φλέγον αυτό θέµα.

Χιλετζάκης: Μείον 19 εκατ. ευρώ µόνο στο νοµό Ηρακλείου
∆ιαστάσεις έλαβε και στην Κρήτη, το θέµα των δεσµεύσεων στις αγροτικές επιδοτήσεις. Σύµφωνα µε όσα επεσήµανε σχετικά ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, «οι υπολογισµοί δείχνουν απώλεια 19 εκατ. ευρώ µόνο στο νοµό». Ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Αποστολάκης σε συνέντευξή του εξάλλου αµφισβήτησε το 13% και έκανε λόγο για παρακράτηση 4,5%, ενώ το µέλος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της ΟΑΣΝΗ Μιχάλης Καµπιτάκης επέµεινε για «µειώσεις πάνω από 13%».

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

01-11-2017 19:35Κροκοπαραγωγος

Κοψιμο τωρα των επιδοτησεων ! Μαχαιρι . Εχει γεμισει ο τοπος απο αγροτες του καναπε ! Φτανει ... επιδοτησεις βιολογικα σπανιες φυλες κ δεν ξερω τι αλλο υπαρχει ! Κοψτετα ολα !!!

Απάντηση

31-10-2017 20:36Φιλάρετος

Εάν ήμουν από την πλευρά των παραγωγών που τους μειώθηκε η βασική ενίσχυση θα διαμαρτυρόμουν και εγώ μαζί τους. Εάν ήμουν από την πλευρά των παραγωγών που δεν παίρνουν καμιά επιδότηση, γιατί δεν τους χορηγήθηκαν ποτέ ιστορικά δικαιώματα θα ήμουν πολύ ικανοποιημένος αν έπαιρνα έστω και το κατώτατο ποσό των 250€. Προτείνω ΑΜΕΣΗ κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων και διασύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή. Βέβαια για να μην υπάρξουν αδικίες το ποσό ενίσχυσης θα διαμορφώνεται ανάλογα την περιοχή (ορεινή, πεδινή κλπ, είδος καλλιεργειας κ.ά.)

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία