BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Με υποθήκη 16.000 τόνων ζάχαρης η εξόφληση τεύτλων

Ανοίγει ο δρόμος για την εξόφληση ακόμη και πριν τα Χριστούγεννα, αν τρέξουν οι απαραίτητες διαδικασίες, του ποσού των περίπου 10,2 εκατ. ευρώ που οφείλει η ΕΒΖ ΑΕ σε χιλιάδες τευτλοπαραγωγούς από την Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα, έναντι της α’ ύλης που προμηθεύτηκε στην καμπάνια ζάχαρης του 2017.

Με υποθήκη 16.000 τόνων ζάχαρης η εξόφληση τεύτλων

2
0

Το καθοριστικό βήμα έγινε την περασμένη Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, όταν η διοίκηση της ζαχαροβιομηχανίας ολοκλήρωσε το σύνολο των ενεργειών που απαιτούνταν για να υποθηκευτεί σημαντική ποσότητα ζάχαρης, προς διασφάλιση της πιστώτριας τράπεζας, ώστε να ανοίξει η τελευταία την κάνουλα της χρηματοδότησης και να γίνουν οι πληρωμές.

Συγκεκριμένα, όπως πληροφορείται το Agronews, υποθηκεύτηκαν περί τους 14.000 τόνους ζάχαρης, οι οποίοι αφορούν στη φετινή παραγωγή του εργοστασίου της Ορεστιάδας, που ανέρχεται σε 8.000 τόνους, ενώ άλλοι 6.000 τόνοι είναι από τα σιλό του εργοστασίου στο Πλατύ, όπου φέτος η επεξεργασία των τεύτλων, κατά τις ίδιες πηγές, απέδωσε γύρω στους 24.000 τόνους ζάχαρης.

Με την εγγύηση αυτή, η ζαχαροβιομηχανία αναμένει να καλυφθούν τα 7,7 εκατ. ευρώ της συνολικής οφειλής προς τους παραγωγούς, ενώ τα άλλα 2,5 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τα 2,5 εκατ. ευρώ, που έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο προ περίπου 3-4 εβδομάδων.

«Η βιομηχανία έδειξε καλή διάθεση και παραχώρησε όλα τα χαρτιά που χρειαζόταν για να μπει η υποθήκη. Η μπάλα πλέον είναι στο γήπεδο της Τράπεζας Πειραιώς και του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για να πιστωθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς μας», είπε ο παραγωγός Γιάννης Σαμαράς, από τη Θεσσαλονίκη, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες για τη διευθέτηση των λεπτομερειών της υποθήκης.

Η έγκαιρη καταβολή των χρημάτων εκτός από την ανακούφιση που θα φέρει στους στριμωγμένους οικονομικά παραγωγούς, θα βοηθήσει και τη βιομηχανία να βγει με τα στελέχη της στα χωριά και να προσπαθήσει να πείσει τους αγρότες να καλλιεργήσουν τεύτλα και τη σεζόν του 2018. Θεωρητικά στο έργο αυτό της ΕΒΖ, οι προϋποθέσεις είναι ευνοϊκές, υπό την έννοια ότι από τη μια το τιμολόγιο θα παραμείνει αμετάβλητο, ενώ από την άλλη υπάρχει και το δέλεαρ της υψηλής συνδεδεμένης ενίσχυσης των 72 ευρώ το στρέμμα, που μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Η ΕΒΖ, εν τω μεταξύ, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας και στο πλαίσιο της μείωσης των κοστολογίων της, ολοκλήρωσε τη διαδικασία πλειστηριασμού ενός στόλου περίπου 50-55 οχημάτων (σ. σ. αγροτικά, ΙΧ, φορτηγά, τρακτέρ, επικαθήμενα κλπ). Οι προσφορές παραλήφθηκαν από την ειδική επιτροπή και κατά πληροφορίες θα τις εξετάσουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, πριν αναδείξουν τους πλειοδότες.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία