BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Δέσμευση για τακτοποίηση επιλαχόντων Νέων ως 31/1

Χωρίς ουσιαστικές πληρωµές, παρά µόνο µε κλείσιµο υπολοίπων από παλιά προγράµµατα , αναµένεται να «τρέξει» ο Ιανουάριος, µε τους Νέους Αγρότες να δηλώνουν κατεξοχήν αδικηµένοι από τον τρόπο µε τον οποίο κύλησαν οι πιστώσεις το τελευταίο διάστηµα, καθώς περιµένουν πάνω από 6 µήνες να δουν αν τελικά θα λάβουν το πριµ πρώτης εγκατάστασης, ώστε να αποφασίσουν και για το αν θα µπουν στα Σχέδια Βελτίωσης.

Δέσμευση για τακτοποίηση επιλαχόντων Νέων ως 31/1

4
14

Στις εκκρεµότητες µε τις οποίες ξεκίνησε η νέα χρονιά καταγράφονται χρωστούµενα περί τα 67 εκατ. ευρώ για τη βασική ενίσχυση, περίπου 12,4 εκατ. ευρώ για το πρασίνισµα, µόλις 8 εκατ. ευρώ για την εξισωτική αποζηµίωση. Σηµειωτέον ότι στα µπροστά είναι και η πληρωµή του συνόλου των 186 εκατ. ευρώ για τις συνδεδεµένες ενισχύσεις, η οποία αναµένεται να γίνει τµηµατικά και όχι νωρίτερα από τον Φεβρουάριο, αφού ακόµα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διασταυρώσεις των στοιχείων παράδοσης από τους παραγωγούς.

Την έντονη αγανάκτησή τους µε την κατάσταση που επικρατεί µεταφέρουν στην εφημερίδα Agrenda δεκάδες νέοι άνθρωποι που έχουν «κρεµαστεί» από τη δυσλειτουργία του πληροφοριακού συστήµατος, το οποίο δεν επιτρέπει στους αρµόδιους να περάσουν τα στοιχεία των υποψήφιων ώστε να ολοκληρωθεί τεχνικά η διαδικασία.

Οι τελευταίες πληροφορίες από τις διαχειριστικές αρχές αναφέρουν ότι τόσο οι εν δυνάµει, όσο και οι επιλαχόντες νέοι αγρότες αναµένεται να πληρωθούν την προκαταβολή µέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου. Ειδικότερα, σύµφωνα µε τους αρµόδιους οι κατά τόπους ∆ιευθύνσεις Αγροτικής Οικονοµίας αυτό το διάστηµα καταχωρούν στο πληροφοριακό σύστηµα τα σχετικά στοιχεία για τους εν δυνάµει αγρότες, ενώ αναµένεται εντός των επόµενων ηµερών να ολοκληρωθεί και ο έλεγχος των ενστάσεων στις 5 Περιφέρειες που έγινε επαναπροκήρυξη του προγράµµατος. Μόλις τελειώσουν οι παραπάνω διαδικασίες, οι αρµόδιοι του υπουργείου θα είναι σε θέση ξεκαθαρίσουν πόσοι από τους επιλαχόντες τελικά θα ενταχθούν στα κονδύλια ύψους 24,1 εκατ. ευρώ που θα υπερδεσµευτούν.

Σηµειωτέον ότι σε περίπτωση που υπάρξουν περισσευούµενα κονδύλια από τη δεύτερη προκήρυξη των Νέων Αγροτών, θα µπορέσουν να ενταχθούν και επιπλέον άτοµα στο µέτρο.

Σημειωτέον ότι σε συνέντευξή του στην τηλεοπτική εκπομπή ΕΠΤΑ της ΕΡΤ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου δήλωσε τα εξής: «Είναι ένα ζήτημα που έχει σχέση με περιοχές που ζήτησαν να ενταχθούν περισσότεροι από αυτούς που μπορούσαν να καλυφθούν από τα διαθέσιμα ποσά. Εμείς αυτή την ώρα έχουμε περάσει την πρώτη φάση, υπάρχουν Περιφέρειες που έχουν καλύψει το ποσό που τους αντιστοιχούσε και έχουν ανακύψει ανάγκες για επιλαχόντες που θέλουν να ενταχθούν, υπάρχουν Περιφέρειες που δεν κάλυψαν όλο το ποσό. Υπάρχουν περιθώρια. Τα χρήματα αυτά τα συνδιαχειριζόμαστε με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με την οποία είμαστε σε μία συνεννόηση. Επομένως αφού γίνει η προκήρυξη των Περιφερειών που δεν έχουν καλύψει το ποσό, αυτό θα τελειώσει περίπου στο τέλος του Γενάρη, θα μπούμε στην επόμενη προκήρυξη, έχουμε ένα ποσό διαθέσιμο. Δεν μπορώ  όμως να σας πω ότι θα καλυφθεί το σύνολο. Υπολογίζουμε ένα μεγάλο ποσοστό των επιλαχόντων να καλυφθεί. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν έχουμε δυνατότητες  χρηματικές, είναι θετικό ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον.   Η ενίσχυση των νέων αγροτών δεν είναι μόνο το συγκεκριμένο ποσό για να μπουν στην αγροτική  δραστηριότητα, έχουμε και άλλα μέτρα όπως είναι τα σχέδια βελτίωσης κ.ά. Έχουμε δηλαδή δυνατότητες στήριξης  μέσα από τα αποθέματα που προσπαθούμε να διασφαλίσουμε για τους νέους αγρότες και να τους καλύψουμε».


Απάντηση Αποστόλου στη Βουλή

Εν τω µεταξύ, σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, χωρίς να αναφερθεί στα απλήρωτα που αφορούν τους Νέους Αγρότες, κάνει έναν απολογισµό για το πώς έκλεισε το 2017, τονίζοντας ότι οι πληρωµές ανέρχονται σε 142 εκατ. ευρώ και αφορούν περισσότερους από 11.000 δικαιούχους και συγκεκριµένα αφορούν την πρώτη δόση (70% του εγκεκριµένου ποσού) της προκήρυξης έτους 2016 και για τη β’ ή/και γ’ δόση της προκήρυξης έτους 2014.

Το θέµα έφερε στη Βουλή και ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν∆ Χρήστος Μπουκώρος, στον οποίο µε απάντησή του ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου αναφέρει τα εξής: «η εφαρµογή του πληροφοριακού συστήµατος , το οποίο ήταν απαραίτητο για την εξέταση των συµπληρωµατικών δικαιολογητικών των εν δυνάµει δικαιούχων και των ενστάσεων των  απορριπτόµενων, είναι πλέον σε χρήση. Ήδη γίνεται από τους αρµόδιους υπαλλήλους η καταχώρηση στο σύστηµα, προκειµένου το αµέσως επόµενο χρονικό διάστηµα να αναρτηθούν και οι αποφάσεις ένταξης. 

Επισηµαίνεται ότι µέσω της πρόσκλησης δίνεται η δυνατότητα στους υποψηφίους να υποβάλουν δικαιολογητικά για τη διακοπή της απασχόλησής τους και της βαθµολόγησης της ιδιοκτησίας τους µετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησής τους. Αναφέρεται ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει µέχρι στιγµής καταβάλει το συνολικό ποσό των 137.165.650 ευρώ για την πληρωµή της πρώτης δόσης σε 4.398 δικαιούχους νέους αγρότες, δυνάµει της αριθ.  8837/14.10.2016 (Β’ 3442/23.10.2017) πρόσκλησης». 

Σχόλια (14)
Προσθήκη σχολίου

17-03-2018 23:25Case International

Είμαστε 17 Μαρτίου και ακόμη τίποτε.Ουτε καν οι ενστασεις.

Απάντηση

09-03-2018 01:11Chris

Τελειώστε ρε τις ενστασεις και τους επιλαχόντες επιτέλους.Γιατι τους κρατάτε ομήρους;Θα το πάτε καροτσάκι μεχρι τις εκλογές;Τότε να δούμε γέλια άχρηστοι.

Απάντηση

02-03-2018 22:23Caseih

Όλοι οι επιλαχόντες διαγράφετε από τον ΕΦΚΑ και στον ΟΑΕΔ για επιδόματα και ταμείο ανεργιας.

Απάντηση

23-02-2018 21:22ΝΤΙΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Μας εχουν τρελανει στη κοροιδια... υπαρχει καποιο νεο? Τελιωνει και ο Φεβρουαριος...

Απάντηση

18-02-2018 23:04Radostina Kaimakanova

Ψευτες ,και παλι ψευτες

Απάντηση

13-02-2018 18:47kostas

τελειωνει και ο φεβρουαριος και ακομα πληρωνωμαστε οι εν δυναμοι....που θα παει αυτο το δουλεμα¨......ξερει κανεις εκει στο agronews να μας απαντησει

Απάντηση

08-02-2018 14:45nikos

τοσο πολη ψεματα τι να σας πω βαλτε τα λεφτα στον νεο αγροτη τι περιμενετε και αλλο δεν μπορω να σας καταλαβω

Απάντηση

05-02-2018 17:03Leonardo

Η θρακη απεχει απο την δευτερη προσκληση απαράδεκτη οι εκλογες θα ερθουν μεσα στο 2019 ομως και εκει θα κριθουν πολλοί

Απάντηση

01-02-2018 11:59εν δυναμει

πάει και ο Γενάρης περιμένουμε τώρα για τέλη Φλεβάρη και βλέπουμε μα τόσο ψεύτες η άνθρωποι τι να πω για ένα κολόχαρτο που βάλαμε την κάρτα ανεργίας να μας έχουν 7 μήνες στο περίμενε ιστέ απίθανη και ψεύτες

Απάντηση

31-01-2018 18:19kostas

Ηρθε και το τελος του ιανουαριου αλλα ακομα φως δεν ειδαμε..σε λιγεσ μερες θα μας πουνε για τελος φεβρουαριου και το παραμυθι συνεχιζετε

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία