BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Για τέλη Ιουνίου εξοφλήσεις στην ειδική βάμβακος

Με µικροπιστώσεις και κλείσιµο εκκρεµοτήτων θα κυλήσει ο Ιούνιος όσον αφορά τις πληρωµές των αγροτών, µε πρώτη διευθέτηση τα ειδικά δικαιώµατα κτηνοτροφίας, συνολικού ποσού 3,38 εκατ. ευρώ, τα οποία µπαίνουν στους λογαριασµούς των δικαιούχων την Παρασκευή 25 Μαΐου. Το δρόµο άνοιξε η έκδοση της σχετικής απόφασης, µε την οποία η ενίσχυση για τα βοοειδή (Μέτρο 1) ορίστηκε στα 294,80 ευρώ ανά ΜΜΖ και για τα αιγοπρόβατα (Μέτρο 2) στα 47,90 ευρώ ανά ζώο.

Για τέλη Ιουνίου εξοφλήσεις στην ειδική βάμβακος

5
0
Το µεγάλο βάρος των αρµοδίων και των διοικητικών υπαλλήλων του Οργανισµού Πληρωµών, πέφτει τώρα στην τακτοποίηση θεµάτων που εκκρεµούν ούτως ώστε στην επόµενη µεγάλη προγραµµατισµένη πληρωµή για την τελευταία εβδοµάδα του Ιουνίου (25 µε 29 του µήνα), να µην µείνει ει δυνατόν τίποτα πίσω, δεδοµένης και της κοινοτικής υποχρέωσης υπόλοιπα από προγράµµατα και ενισχύσεις µιας χρονιάς να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο ως τις 30 Ιουνίου κάθε έτους.
Το αυτό επιβεβαιώνει και η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, µε αφορµή την πίστωση της περασµένης εβδοµάδας ύψους 116.190.590 ευρώ σε  80.000 περίπου αγρότες και κτηνοτρόφους, για συνδεδεµένες στα ζωικά, υπόλοιπα ενιαίας ενίσχυσης και Απόθεµα, στην οποία αναφερόταν ότι «οι συνδεδεµένες ενισχύσεις και οι ενισχύσεις για τα µικρά νησιά Αιγαίου Πελάγους που εκκρεµούν αναφορικά µε τις αιτήσεις 2017 (µαστίχα Χίου, γάλα µε προορισµό την παραγωγή τυριού και αµπελώνες για παραγωγή οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ) καθώς και τυχόν υπόλοιπα για τις ενισχύσεις που έχουν ήδη καταβληθεί, θα καταβληθούν το αργότερο έως την 30η Ιουνίου 2018.
Εν τω µεταξύ, σχετικά µε τα υπόλοιπα που έχουν λαµβάνειν οι παραγωγοί, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Κέντρος, ανέφερε στην Agrenda, τα εξής:
Ειδική ενίσχυση βάµβακος: Για την πίστωση στο τέλος Ιουνίου µετατίθεται, όπως όλα δείχνουν, τα υπόλοιπα από τη συνδεδεµένη βάµβακος για όσους παραγωγούς είχαν υποβάλλει ένσταση. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες από τον Οργανισµό Πληρωµών, αυτό το διάστηµα εξετάζονται οι ενδικοφανείς προσφυγές από τους βαµβακοκαλλιεργητές που ήταν στον έλεγχο ή είχαν προβλήµατα µε την τηλεπισκόπηση, διαδικασία που υπολογίζεται να χρειαστεί περίπου 15 ηµέρες. Αυτό σηµαίνει ότι γύρω στους 1.000 παραγωγούς από τη βόρεια Ελλάδα, αλλά και τη Θεσσαλία και την  Αιτωλοακαρνανία, θα κληθούν να κάνουν κι άλλη υποµονή, µέχρι το τέλος του επόµενου µήνα.
Δασώσεις: Χρήµατα στους λογαριασµούς τους ξεκίνησαν ήδη να βλέπουν οι παλιοί δικαιούχοι της ∆άσωσης, για τα προγράµµατα των ετών 2015, 2016 και 2017, που µέχρι σήµερα είχαν απογοητευτεί αφενός λόγω της καθυστέρησης και αφετέρου λόγω της άγνοιας στην οποία βρίσκονταν καθώς κανένας αρµόδιος δεν απαντούσε κάτι υπεύθυνα. Το ζήτηµα λύθηκε µε τη µεταφορά χρηµάτων µετά την έγκριση πίστωσης ποσού 46 εκατ. ευρώ και τη εντολή στα ∆ασαρχεία να αρχίσουν να στέλνουν τις λίστες πληρωµής. Κάθε παρτίδα που φτάνει στα κεντρικά του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα πηγαίνει προς πληρωµή, χωρίς να βγει µια µαζική πίστωση, µε τους αρµόδιους εν τω µεταξύ να µην µπορούν να υπολογίσουν τα ποσά και τους δικαιούχους που είναι σε εκκρεµότητα.
Νέοι Αγρότες: Έχει κλείσει το µεγαλύτερο ποσοστό από τους Νέους Αγρότες του 2014, ενώ δεν προβλέπεται µέσα στον Ιούνιο κάποια πληρωµή για τους Νέους του 2017, καθώς πρέπει να προηγηθούν οι αποφάσεις για τους επιλαχόντες, λέει στην Agrenda ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Κέντρος. Όπως φαίνεται, υπάρχει µία τυπική διαδικασία που εκκρεµεί, µετά τις προφορικές δεσµεύσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού για ένταξη όλων των επιλαχόντων στο πρόγραµµα των Νέων, η οποία αν δεν ολοκληρωθεί, δεν επιτρέπει να «τρέξει» και η πληρωµή των αγροτών, κάτι που µπλοκάρει σηµαντικά το τελευταίο διάστηµα την πιο παραγωγική µερίδα του πρωτογενή τοµέα.
Επί του θέµατος υπάρχει και απάντηση στη Βουλή του υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, σύµφωνα µε την οποία «για την εξέταση των αιτήσεων πληρωµής δεύτερης και τρίτης δόσης της Πρόσκλησης του 2014 για το Μέτρο «Πρώτη εγκατάσταση νέων γεωργών» απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εξατοµίκευση της Ενιαίας Αίτησης Εκµετάλλευσης του έτους πληρωµής, καθώς και ο επιτόπιος έλεγχος. Σύµφωνα µε ενηµέρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία έχει διαβιβαστεί στις ∆ΑΟΚ, η εξατοµίκευση του έτους 2017 µπορεί να χρησιµοποιηθεί, προκειµένου να γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις για την πληρωµή των δικαιούχων. Ήδη οι ∆ιευθύνσεις Αγροτικών Υποθέσεων στέλνουν αιτήµατα για πληρωµή».
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία