BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Πληρωμές σκούπα ως τέλος Ιουνίου για τρύπες του 2017

Στα περσινά βήματα φαίνεται να κινούνται οι αρμόδιοι του Οργανισμού Πληρωμών σχετικά με την προκαταβολή του τσεκ, που τοποθετείται την εβδομάδα 22 με 26 Οκτωβρίου και πιθανότερη ημερομηνία για την έναρξη των πιστώσεων την Τρίτη 23 του μήνα, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας Agrenda.

Το πρόγραμμα πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ για λύση σκούπα μέχρι τέλος Ιουνίου

3
5

Οι διαδικασίες πέρυσι «κύλησαν» ομαλά και φέτος δεν φαίνεται να υπάρχουν τροποποιήσεις σχετικά με τους δικαιούχους, καθώς δεν μεσολάβησαν φορολογικές ή ασφαλιστικές αλλαγές που να επηρεάζουν τη διαδικασία, η οποία παραμένει στα πλαίσια της υπάρχουσας ΚΑΠ. Μάλιστα, όπως τα δύο τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος η Κομισιόν αναμένεται να δώσει στις εθνικές κυβερνήσεις τη δυνατότητα να καταβάλουν το 70% της προκαταβολής των άμεσων ενισχύσεων και το 85% των ενισχύσεων αγροτικής ανάπτυξης στους αγρότες από τις 16 Οκτωβρίου.

Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, όπως γνωρίζουν καλύτερα από όλους οι ίδιοι οι παραγωγοί, ταυτόχρονα με τις πιστώσεις γίνονται και συμψηφισμοί µε χρέη προς το δημόσιο (εφορία, ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ κλπ), µε οφειλές προς τους δήμους και τα ΤΟΕΒ (πληρωμές βοσκοτόπων, τέλη άρδευσης), αλλά και µε τις εισφορές υπέρ ΕΛΓΑ. Σημειωτέον ότι εκτός πληρωμής θα μείνουν όσοι έχουν να λάβουν ποσό λιγότερο από 250 ευρώ.

 

Στο δεκαήμερο εκκαθάριση περί τα 15 εκατ. για ενισχύσεις του 2017

Αυτές τις ημέρες, εν τω μεταξύ, οι αρμόδιοι του ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν ανοιχτά δύο μέτωπα. Το ένα αφορά τα Βιολογικά τόσο του 2017 όσο και τις εκκρεμότητες από προηγούμενα έτη και το άλλο την επόμενη μεγάλη πληρωμή, που τοποθετείται για την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, που θα κλείσει όλες τις τρύπες δεδομένης και της κοινοτικής υποχρέωσης υπόλοιπα από προγράμματα και ενισχύσεις μιας χρονιάς να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο ως 30 Ιουνίου κάθε έτους. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργο Κέντρο «η πληρωμή του Ιουνίου θα είναι «σκούπα» για όλα τα υπόλοιπα του 2017 και υπολογίζεται ότι αφορά ποσό περί το 10% της εξόφλησης του Μαιου, ήτοι κοντά στα 10 με 15 εκατ. ευρώ». Άλλωστε, όπως έκανε ο ίδιος γνωστό, πρόκειται για μικροποσά σε κάθε παραγωγό, ενώ η μόνη νέα πληρωμή θα αφορά τρία μέτρα για τα μικρά νησιά του Αιγαίου που μέχρι σήμερα δεν πληρώθηκαν καθόλου (µαστίχα Χίου, γάλα µε προορισµό την παραγωγή τυριού και αµπελώνες για παραγωγή οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ) και υπολογίζονται περί τα 3 εκατ. ευρώ. Στην ίδια πληρωµή, σύµφωνα µε την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, και υπόλοιπα από την ειδική ενίσχυση βάµβακος για όσους παραγωγούς έχουν υποβάλλει ενστάσεις αλλά και οι συνδεδεµένες και οι ενισχύσεις για τα µικρά νησιά Αιγαίου Πελάγους που εκκρεµούν αναφορικά µε τις αιτήσεις 2017 καθώς και τυχόν υπόλοιπα για τις ενισχύσεις που έχουν ήδη καταβληθεί.

 

Από Ιούλιο θα αρχίσουν να ξεκολλάνε τα παλιά βιολογικά

Μεγάλος βραχνάς για τον Οργανισμό Πληρωμών παραμένουν τα Βιολογικά, με τους αρμόδιους να εστιάζουν στην εξόφληση της Βιολογικής του 2017, την οποία δρομολογούν τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα µε τον αντιπρόεδρο Γιώργο Κέντρο, αναμένεται να πληρωθεί το υπόλοιπο 30% της Βιολογικής του 2017 και όσοι είχαν αστοχίες και δικαιώθηκαν θα λάβουν όλο το ποσό. Με τους πρώτους υπολογισμούς, το ποσό εκτιμάται ότι θα ανέλθει περί τα 8 µε 10 εκατ. ευρώ, ενώ προς το παρόν δεν είναι ακόμα γνωστό αν θα γίνει ξεχωριστεί πίστωση ή αν θα συμπεριληφθεί στο μεγάλο πακέτο στα τέλη Ιουνίου.

Εν τω μεταξύ, για τα παλιά Βιολογικά, την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη περιμένει το επόμενο διάστημα η ΚΥΑ με την έγκριση ποσού 60 εκατ. ευρώ για την κάλυψη εκκρεμοτήτων από αγροπεριβαλλοντικά περασμένων ετών. Από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εκτιμάται ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα έχει υπογραφεί προκειμένου να γίνει η πολυαναμενόμενη μεταφορά των χρημάτων στον Οργανισμό Πληρωμών που θα ξεκλειδώσει τη διαδικασία, για να γίνουν οι διασταυρωτικοί έλεγχοι και κατόπιν να δοθεί εντολή στις κατά τόπους ΔΑΟΚ να ξεκινήσουν να στέλνουν τις λίστες με τους δικαιούχους από παλιότερα έτη (2012-2016), ώστε αυτοί να αρχίσουν οι πιστώσεις.

Με αυτή την απόφαση θα καλυφθούν τα υπόλοιπα από τα Βιολογικά του 2015, ενώ όσον αφορά το 2016 οι διοικητικοί έλεγχοι έχουν υλοποιηθεί σε μεγάλο ποσοστό και θα ολοκληρωθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε κάθε που θα φτάνουν στα κεντρικά του ΟΠΕΚΕΠΕ παρτίδες δικαιούχων, θα στέλνονται προς πληρωμή. Πάντως, ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Γιώργος Κέντρος διευκρινίζει ότι στόχος του Οργανισμού Πληρωμών είναι «να κλείσουν όλα τα υπόλοιπα από το παλιό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι το τέλος του έτους».

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

27-06-2018 15:06ΤΕΛΗΣ

ποτε θα πληρωθουμε β και γ δοση νεων κατα τα αλλα αγροτων 2014 ? ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Απάντηση

26-06-2018 23:19ΣΤΑΥΡΟΣ

Μπορει να απαντησει καποιος υπευθνα στους επιλαχοντες του 2017 (6.01) εαν εχει δρομολογηθει η πληρομη τους.Σταματηστε παιζετε με την αγωνια για το μελλον μας, ειναι ντροπη σας.

Απάντηση

20-06-2018 11:49.

ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΔΑΟΚ. ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΑΚΕΛΟΥΣ.ΧΙΛΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΤΟ ΚΑΝΑΜΕ ΑΥΤΟ!!!!ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2 ΩΡΕΣ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ.ΡΕ ΕΙΣΤΕ ΓΙΑ ΞΥΛΟ .ΑΧΑΙΡΕΥΤΟΙ.ΑΚΟΥ ΕΔΩ,ΠΙΕΣΤΗΚΑΝ ΚΙΟΛΑΣ.ΓΕΛΟΙΟΙ.ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΘΕΤΕ ΠΟΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ.ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ

Απάντηση

19-06-2018 22:08Μανος

Οι πληρωμές τέλος Ιουνίου περιλαμβάνουν και τους επιλαχόντες του 2017?

Απάντηση

19-06-2018 08:48MANOS

ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣ ΤΟΥ 2014 ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ Μ112??

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία