BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Ανά έτος και ανά παρτίδα «κλείνουν» οι παλιές Δασώσεις

Μετά την οριστικοποίηση των παρτίδων του 2015 θα αρχίσει η δημιουργία και παρτιδοποίηση πληρωμής έτους 2016 του παλιού προγράμματος Δάσωσης Γεωργικών Γαιών. Αυτό απαντά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου σε ερώτηση του βουλευτή Αναστάσιου Δημοσχάκη σχετικά με τις οφειλόμενες ενισχύσεις στους δικαιούχους του εν λόγω προγράμματος.

Παράταση στους δασικούς ως τέλος 2017 ζητά η Δημοκρατική Συμπαράταξη

2
0

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και λίγες μέρες ξεκίνησαν ήδη να βλέπουν χρήματα στους λογαριασμούς τους οι παλιοί δικαιούχοι της Δάσωσης, που μέχρι σήμερα είχαν απογοητευτεί αφενός λόγω της καθυστέρησης και αφετέρου λόγω της άγνοιας στην οποία βρίσκονταν καθώς κανένας αρμόδιος δεν απαντούσε κάτι υπεύθυνα. Το ζήτημα λύθηκε με τη μεταφορά χρημάτων μετά την έγκριση πίστωσης ποσού 46 εκατ. ευρώ και τη εντολή στα Δασαρχεία να αρχίσουν να στέλνουν τις λίστες πληρωμής. Κάθε παρτίδα που φτάνει στα κεντρικά του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα πηγαίνει προς πληρωμή, χωρίς να βγει μια μαζική πίστωση, με τους αρμόδιους εν τω μεταξύ να μην μπορούν να υπολογίσουν τα ποσά και τους δικαιούχους που είναι σε εκκρεμότητα.

Διαβάστε εδώ τη σχετική Απάντηση Αποστόλου για τις πληρωμές στη Δάσωση Γαιών.pdf

Στην ερώτησή του ο βουλευτής είχε υπογραμμίσει την άθλια οικονομική κατάσταση που βρίσκονται οι δικαιούχοι, καθώς το Υπουργείο ουσιαστικά έχει προχωρήσει σε μια στάση πληρωμών, μην καταβάλλοντας τα χρωστούμενα των ετών 2015, 2016 και 2017.

Μάλιστα, ο ίδιος ο βουλευτής σχολιάζει ότι στην απάντησή του το υπουργείο υπογραμμίζει ότι τα Δασαρχεία και οι Διευθύνσεις Δασών που έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες πραγματοποίησης και καταχώρησης των απαραίτητων διοικητικών και επιτόπιων ελέγχων, μπορούν να αποστείλουν τις σχετικές παρτίδες πληρωμής στον ΟΠΕΚΕΠΕ για τα έτη 2015 και 2016.

Υπογραμμίζεται, επίσης ότι η δυνατότητα δημιουργίας παρτίδων πληρωμής για το έτος εφαρμογής 2017 θα δοθεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου του 2018.

Το υπουργείο απέφυγε να απαντήσει για ποιο λόγο υπήρξε αυτή καθυστέρηση στις πληρωμές και για ποιο λόγο εφόσον είχαν εισπραχθεί τα σχετικά χρήματα για τις δασικές γαίες από την Ε.Ε. δεν διατέθηκαν άμεσα στους αγρότες, καταλήγει ο κ. Δημοσχάκης.


Η απάντηση Αποστόλου έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: « Πληρωμή δικαιούχων προγράμματος «Δάσωσης Γεωργικών Γαιών»

ΣΧΕΤ: Η Ερώτηση 5767/8.5.2018

Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση, που κατέθεσε ο Βουλευτής Α. Δημοσχάκης, σας πληροφορούμε τα εξής:

Όσον αφορά στη χορήγηση των οικονομικών ενισχύσεων του προγράμματος της δάσωσης γεωργικών γαιών, σημειώνεται ότι μετά:

• την έκδοση της υπ’ αριθμ. 2559/23.3.2018 (Α.Α: ΨΣΓΟ4653ΠΓ-3ΨΝ) Έγκρισης που αφορά στις πιστώσεις 2018,

• την παραλαβή του επικαιροποιημένου παραμετρικού αρχείου με το ποσοστό γεωργικού εισοδήματος (ΜΑΑΕ) από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και

• την από 11.5.2018 σχετική ενημέρωση των αρμόδιων Δασικών Υπηρεσιών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τα Δασαρχεία και οι Διευθύνσεις Δασών που έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες πραγματοποίησης και καταχώρησης των απαραίτητων διοικητικών και επιτόπιων ελέγχων, μπορούν να αποστείλουν σχετικές παρτίδες πληρωμής στον ΟΠΕΚΕΠΕ για τα έτη 2015 και 2016. Επισημαίνεται ότι για τη δημιουργία και παρτιδοποίηση πληρωμής έτους 2016 από τους φορείς υλοποίησης, προαπαιτείται η οριστικοποίηση παρτίδων έτους 2015. Η δυνατότητα δημιουργίας παρτίδων πληρωμής για το έτος εφαρμογής 2017 θα δοθεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου του 2018, προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενοι έλεγχοι επιλεξιμότητας από τις Διευθύνσεις Δασών και τα Δασαρχεία.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι οι πληρωμές που καταβάλλονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε δικαιούχους συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, καθεστώτων και μέτρων, καλύπτονται από εθνικές πιστώσεις (μέσω του τακτικού προϋπολογισμού και/ή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων) και, στη συνέχεια, επιστρέφονται στο Κράτος-Μέλος με βάση τις τριμηνιαίες δηλώσεις δαπανών που έχει υποβάλει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο σημείο αυτό, τονίζεται ότι, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον Κανονισμό (ΕΕ) αριθμ 1305/2013, επιλέξιμες για ενωσιακή χρηματοδότηση είναι μόνο οι δαπάνες που έχουν προηγουμένως πραγματοποιηθεί και καταβληθεί από διαπιστευμένους οργανισμούς πληρωμών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία