BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Ριγμένοι οι αιγοπροβατοτρόφοι στη μοιρασιά

Μια μπάλα άχυρο ή και κάτι λιγότερο θα μπορέσουν να αγοράσουν με τις έκτακτες ενισχύσεις (de minimis) οι αιγοπροβατοτρόφοι και οι αγελαδοτρόφοι. Περίπου 500-600 ευρώ θα δοθούν σε κάθε κτηνοτρόφο πεδινών περιοχών και μόλις 120-150 ευρώ στους κτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Αντίθετα, τα ποσά για τους πτηνοτρόφους και τους χοιροτρόφους αγγίζουν τα 7.000 ευρώ, αλλά ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί, γιατί αναμένεται ακόμα η συγκέντρωση των στοιχείων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ριγμένοι οι αιγοπροβατοτρόφοι στη μοιρασιά

2
0

Όπως προκύπτει από την απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάσης Τσαυτάρης, ούτε με βάση τον αριθμό των ζώων, ούτε με βάση τις ποσότητες γάλακτος που παραδώσανε το 2012 θα πληρωθούν οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) στους κτηνοτρόφους. Την ίδια στιγμή, όσοι κτηνοτρόφοι ορεινών και μειονεκτικών περιοχών πήραν πέρυσι εξισωτική αποζημίωση θα λάβουν πολύ μικρότερα ποσά ενίσχυσης, σε σχέση με τους συναδέλφους τους στα πεδινά.

Συγκεκριμένα, θα δοθούν κατ’ αποκοπήν ποσά σε κάθε παραγωγό αρκεί να έχουν έναν ελάχιστο αριθμό ζώων και να είναι καταγεγραμμένοι είτε στο ΟΣΔΕ, είτε με άλλο τρόπο, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Το πρόβλημα είναι ότι με μία πρώτη επεξεργασία των στοιχείων από την Agrenda δείχνει ότι τα ποσά που αναλογούν, είναι πολύ μικρά.

Υπολογισμοί
Τα τελικά ποσά θα υπολογιστούν αφού συγκεντρώσει τα στοιχεία ο ΟΠΕΚΕΠΕ με τον αριθμό των δικαιούχων. Πάντως, εάν οι χοιροτρόφοι με πάνω από 7,5 ΜΜΖ χοιρομητέρες είναι 1.000 άτομα, θα λάβει ο καθένας 7.000 ευρώ και αν οι παραγωγοί με πάνω από 7,5 ΜΜΖ αιγοπροβάτων είναι 75.000 άτομα, θα λάβει ο καθένας:
Α) 120 ευρώ εάν η εκμετάλλευσή του είναι ορεινή ή μετακινούμενη και εφόσον ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται σε περίπου 65.000.
Β) 480 ευρώ, εάν η εκμετάλλευσή του είναι πεδινή και εφόσον ο συνολικός αριθμός τους είναι περίπου 10.000.

Αντιδράσεις
Κάθε εβδομάδα το ενδιαφέρον των κτηνοτρόφων που διαβάζουν την Agrenda για τις συγκεκριμένες ενισχύσεις χτύπαγε «κόκκινο». Όταν εξηγήσαμε στον Βασίλη Χρηστάκη, νέο προβατοτρόφο από την Πάργα, ότι θα λάβει περίπου 500 ευρώ μας απάντησε «τους τα χαρίζουμε, δεν θα μας σώσει ένα πεντακοσάρικο. Πόσα ζώα να ταΐσεις με ένα τέτοιο ποσό; Να έχουμε κι υποχρέωση από πάνω;»

Οι προϋποθέσεις ενίσχυσης των χοιροτρόφων και των πτηνοτρόφων
Το συνολικό ποσό που θα διανεμηθεί ισόποσα στους παρακάτω χοιροτρόφους εκμεταλλεύσεων είναι 7 εκατ. ευρώ:

α) Γεωργοί που έχουν υποβάλλει δήλωση εκμετάλλευσης- ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος χορήγησης της ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) δηλώνοντας ότι διατηρούν στην εκμετάλλευση τους  χοιρομητέρες που αντιστοιχούν άνω των 7,5 ΜΜΖ (Μονάδες Μεγάλων Ζώων).
β) Γεωργοί που είναι εγγεγραμμένοι στην Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων.
γ) Έχουν προβεί σε ετήσια απογραφή για το έτος  χορήγησης της κρατικής ενίσχυσης de minimis.
δ) Έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση το έτος χορήγησης της κρατικής ενίσχυσης de minimis.

Το συνολικό ποσό που θα διανεμηθεί ισόποσα στους παρακάτω κατόχους πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων (εκτροφή ορνίθων κρεοπαραγωγής /αναπαραγωγής/ ωοπαραγωγής) είναι 5,5 εκατ. ευρώ:

α) Οι γεωργοί που έχουν υποβάλλει δήλωση εκμετάλλευσης- ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος χορήγησης της ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) δηλώνοντας ότι διατηρούν  στην εκμετάλλευσή τους   όρνιθες κρεοπαραγωγής / αναπαραγωγής / ωοπαραγωγής
β) Έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση το έτος χορήγησης της κρατικής ενίσχυσης de minimis.
γ) Οι γεωργοί που εκτρέφουν  τουλάχιστον 10.000 όρνιθες ετησίως.

Το συνολικό ποσό που θα διανεμηθεί ισόποσα στους παρακάτω παραγωγούς αιγοπρόβειου / βόειου κρέατος/ γάλακτος είναι 12,5 εκατ. ευρώ:

α) Οι γεωργοί που έχουν υποβάλλει δήλωση εκμετάλλευσης- ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος χορήγησης της ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) και διατηρούν τουλάχιστον ζωϊκό κεφάλαιο που αντιστοιχεί σε 7,5 ΜΜΖ ανά κατηγορία ζώων (αιγοπρόβατα, βοοειδή).
β) Ως γεωργοί στο πλαίσιο της παρούσας ενίσχυσης ορίζονται αυτοί των  οποίων η έδρα της εκμετάλλευσης βρίσκεται:
i. εντός του Δήμου, Δημοτικού ή κοινοτικού διαμερίσματος, ή οικισμού των πεδινών περιοχών της χώρας  και δεν μετακινούν τα αιγοπρόβατά/βοοειδή τους.
ii. εντός του Δήμου, Δημοτικού ή κοινοτικού διαμερίσματος, ή οικισμού των ορεινών ή μειονεκτικών περιοχών της χώρας, ή μετακινούν τα αιγοπρόβατα/ βοοειδή, στις ορεινές ή μειονεκτικές περιοχές της χώρας και δεν τους χορηγείται η ειδική στήριξη  του άρθρου 68 του Καν (ΕΚ) 73/2009.
iii. εντός του Δήμου, Δημοτικού ή κοινοτικού διαμερίσματος, ή οικισμού των ορεινών ή μειονεκτικών περιοχών της χώρας, αλλά μετακινούν τα αιγοπρόβατα/ βοοειδή σε αυτές τις περιοχές, και τους χορηγείται η ειδική στήριξη του άρθρου 68. 
γ) Έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση το έτος χορήγησης της ενίσχυσης.

Για τους δικαιούχους εντός ορεινών και μειονεκτικών περιοχών ή όσους μετακινούνται σε αυτές τις περιοχές, το κατ’ αποκοπή ποσό της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας που θα τους χορηγηθεί δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο  του 25% του ποσού που θα χορηγηθεί στους δικαιούχους των πεδινών περιοχών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία