• ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ|16 Αυγούστου 2017 

    Έφερε προκοπή ο Σιδεριτης της Βρύναινας 2017-07-31T13:00:30 2017-08-16T13:02:53 Ριζωµένη σε µύθους και χρόνια ποτισµένα από το άρωµά του, το 90% της παραγωγής του Σιδερίτη, του ελληνικού τσαγιού του βουνού, φυτρώνει στο όρος Όθρυς. Με τη Βρύναινα να είναι το πρώτο χωριό που πριν 50 χρόνια άρχισε να καλλιεργεί εντατικά τον Σιδερίτη, ενώ σήµερα συνεχίζει να πρωτοστατεί στην παραγωγή, µε µέση ετήσια τους 150 τόνους και τους 500 κατοίκους της να είναι όλοι καλλιεργητές. ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ files/1/περιοδικά/exwf_02.jpg Center Center files/1/περιοδικά/exwf_02.jpg Center
    Έφερε προκοπή ο Σιδεριτης της Βρύναινας

    Ριζωµένη σε µύθους και χρόνια ποτισµένα από το άρωµά του, το 90% της παραγωγής του Σιδερίτη, του ελληνικού τσαγιού του βουνού, φυτρώνει στο όρος Όθρυς. Με τη Βρύναινα να είναι το πρώτο χωριό που πριν 50 χρόνια άρχισε να καλλιεργεί εντατικά τον Σιδερίτη, ενώ σήµερα συνεχίζει να πρωτοστατεί στην παραγωγή, µε µέση ετήσια τους 150 τόνους και τους 500 κατοίκους της να είναι όλοι καλλιεργητές.

  • ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ|16 Αυγούστου 2017 

    Το αμαρτωλό φυτό που έγινε Άγιο ∆ισκοπότηρο 2017-07-31T13:00:23 2017-08-16T13:02:31 Ποια ήταν η καλύτερη start-up επιχείρηση το 2015 σύµφωνα µε το Forbes και το «Άγιο ∆ισκοπότηρο» για τους Αυστραλούς αγρότες; Μα, φυσικά, η ενασχόληση µε την κάνναβη, εφόσον καλλυντικά, τρόφιµα, ποτά, φάρµακα και δώρα έχουν ως πρώτη ύλη αυτό το παρεξηγηµένο φυτό, που βρίσκει το δρόµο του προς τη νοµιµοποίηση. ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ files/1/περιοδικά/kannabi.jpg Center files/1/περιοδικά/kannabi.jpg Center files/1/περιοδικά/kannabi.jpg Center
    Το αμαρτωλό φυτό που έγινε Άγιο ∆ισκοπότηρο

    Ποια ήταν η καλύτερη start-up επιχείρηση το 2015 σύµφωνα µε το Forbes και το «Άγιο ∆ισκοπότηρο» για τους Αυστραλούς αγρότες; Μα, φυσικά, η ενασχόληση µε την κάνναβη, εφόσον καλλυντικά, τρόφιµα, ποτά, φάρµακα και δώρα έχουν ως πρώτη ύλη αυτό το παρεξηγηµένο φυτό, που βρίσκει το δρόµο του προς τη νοµιµοποίηση.

  • ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ|16 Αυγούστου 2017 

    Η µπύρα ζυµώνει υπεραξίες στα χνάρια του παππού Μάμου Η µυρωδιά της ζυθοποίησης σφράγισε τη ζωή του, τρέφοντας συνεχώς το πάθος του για την µπύρα. Σήµερα επιστρέφει δυναµικά στο χώρο µε όραµα την επίτευξη µίας ειλικρινούς συνεργασίας όλων των ζυθοποιών κάτω από έναν κοινό κώδικα δεοντολογίας. 2017-07-31T13:00:16 2017-08-16T13:02:38 «Μεγάλωσα απολαµβάνοντας ωραίες µυρωδιές. Απέναντί µας το εργοστάσιο της Misko, που έφερνε τη µυρωδιά από το αλεύρι. ∆ίπλα µας ακριβώς ένα οινοποιείο και οινοπνευµατοποιείο. Και η έντονη οσµή της βύνης από τα καζάνια της Μάµος. Μεγαλώσαµε µέσα στο εργοστάσιο. Οι περισσότερες φωτογραφίες δείχνουν εµένα και τα αδέλφια µου να παίζουµε στο προαύλιο του εργοστασίου. Θυµάµαι το ωραιότερο φαγητό που τρώγαµε ήταν από τα συρφετάσια που έφερναν οι εργαζόµενοι», διηγείται ο Παναγής Μάµος σε µία εκ βαθέων εξοµολόγηση στο Αγρόκτηµα, όπου µίλησε για τις εµπειρίες και τη βαριά ιστορία που τον άνδρωσαν αλλά και για τα νέα σχέδια, καθώς η περίφηµη µπύρα της οικογένειας εδώ και µερικούς µήνες έχει επιστρέψει στα ποτήρια µας. ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ files/1/περιοδικά/mamos4.jpg Center Center files/1/περιοδικά/mamos4.jpg Center
    Η µπύρα ζυµώνει υπεραξίες στα χνάρια του παππού Μάμου

    «Μεγάλωσα απολαµβάνοντας ωραίες µυρωδιές. Απέναντί µας το εργοστάσιο της Misko, που έφερνε τη µυρωδιά από το αλεύρι. ∆ίπλα µας ακριβώς ένα οινοποιείο και οινοπνευµατοποιείο. Και η έντονη οσµή της βύνης από τα καζάνια της Μάµος. Μεγαλώσαµε µέσα στο εργοστάσιο. Οι περισσότερες φωτογραφίες δείχνουν εµένα και τα αδέλφια µου να παίζουµε στο προαύλιο του εργοστασίου. Θυµάµαι το ωραιότερο φαγητό που τρώγαµε ήταν από τα συρφετάσια που έφερναν οι...

  • ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ|16 Αυγούστου 2017 

    Στη Νάξο δεν έρχεσαι... στη Νάξο µένεις Η γοητεία της Νάξου δεν κρύβεται µόνο στις αχανείς αµµουδερές παραλίες, τα γραφικά χωριά, τα αρχαία µνηµεία και τα γαστρονοµικά προσκυνήµατα που βρίσκονται διάσπαρτα σε κάθε γωνιά του νησιού. Κρύβεται κυρίως στη γη της και τους ανθρώπους που τη δουλεύουν από τα αρχαία χρόνια µέχρι σήµερα. 2017-07-31T13:00:07 2017-08-16T13:03:00 Ολοι οι Ναξιώτες είναι περήφανοι για τη γη τους, που τους κάνει να ξεχωρίζουν από όλες τις Κυκλάδες. «Η Νάξος είναι αυτόνοµη. Αν αποκλειστούµε, µπορούµε να συντηρηθούµε. Έχουµε τα σιτηρά, το κρασί και τα ζώα µας. Κάθε σπίτι έχει το τίποτάς του…» λένε οι ίδιοι µε καµάρι. ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ files/1/περιοδικά/naxos.jpg Center Center files/1/περιοδικά/naxos.jpg Center
    Στη Νάξο δεν έρχεσαι... στη Νάξο µένεις

    Ολοι οι Ναξιώτες είναι περήφανοι για τη γη τους, που τους κάνει να ξεχωρίζουν από όλες τις Κυκλάδες. «Η Νάξος είναι αυτόνοµη. Αν αποκλειστούµε, µπορούµε να συντηρηθούµε. Έχουµε τα σιτηρά, το κρασί και τα ζώα µας. Κάθε σπίτι έχει το τίποτάς του…» λένε οι ίδιοι µε καµάρι.

  • ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ|16 Αυγούστου 2017 

    Η χίμαιρα της εκτροπής του Αχελώου στοιχειώνει τη Θεσσαλία Η χίμαιρα της εκτροπής του Αχελώου <br/>στοιχειώνει μέχρι σήμερα τη Θεσσαλία 2017-07-30T00:36:59 2017-08-16T13:02:45 Η αρχική σκέψη είχε να κάνει µε την ανάγκη ανανέωσης του υδροφόρου ορίζοντα του θεσσαλικού κάµπου και την άρδευση τεράστιων εκτάσεων µε υδροβόρο βαµβάκι. Ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις, έξι αποφάσεις του ΣτΕ κατά της εκτροπής, αλλά και πολιτικές δεσµεύσεις για συνέχιση των εργασιών. Σήµερα, 32 χρόνια µετά, όχι µόνο δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά το έργο κινδυνεύει και µε εγκατάλειψη. ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ files/1/genika/axelwos.jpg Center files/1/axelwos2.jpg Center files/1/genika/axelwos.jpg Center
    Η χίμαιρα της εκτροπής του Αχελώου στοιχειώνει τη Θεσσαλία

    Η αρχική σκέψη είχε να κάνει µε την ανάγκη ανανέωσης του υδροφόρου ορίζοντα του θεσσαλικού κάµπου και την άρδευση τεράστιων εκτάσεων µε υδροβόρο βαµβάκι. Ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις, έξι αποφάσεις του ΣτΕ κατά της εκτροπής, αλλά και πολιτικές δεσµεύσεις για συνέχιση των εργασιών. Σήµερα, 32 χρόνια µετά, όχι µόνο δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά το έργο κινδυνεύει και µε εγκατάλειψη.

  • ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ|28 Ιουλίου 2017 

    Ο Σιδερίτης στέριωσε σπίτια στη Βρύναινα Προκοπή στα νοικοκυριά της Βρύναινας <br/>έφερε το βοτάνι των Θεών του Ολύμπου 2017-07-28T15:05:03 2017-07-28T15:05:03 Ριζωμένο σε μύθους και χρόνια ποτισμένα από το άρωμά του, το ελληνικό τσάι του βουνού καλλιεργείται εντατικά εδώ και μισό περίπου αιώνα στη Βρύναινα του όρους Όθρυ. Εκεί ξεκινά και το ταξίδι του νέου τεύχους του Αγροκτήματος, που συναντά την οικογένεια Μυλωνά, τρεις γενιές καλλιεργητών Σιδερίτη, που δούλεψαν σκληρά για να φτιάξουν τη ζωή τους με μόνα εργαλεία την τσάπα και το δρεπάνι τους. ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ files/1/agroktima_07-17_small.jpg Center files/1/περιοδικά/agroktima_07-17_slider.jpg Center files/1/agroktima_07-17_small.jpg Center
    Ο Σιδερίτης στέριωσε σπίτια στη Βρύναινα

    Ριζωμένο σε μύθους και χρόνια ποτισμένα από το άρωμά του, το ελληνικό τσάι του βουνού καλλιεργείται εντατικά εδώ και μισό περίπου αιώνα στη Βρύναινα του όρους Όθρυ. Εκεί ξεκινά και το ταξίδι του νέου τεύχους του Αγροκτήματος, που συναντά την οικογένεια Μυλωνά, τρεις γενιές καλλιεργητών Σιδερίτη, που δούλεψαν σκληρά για να φτιάξουν τη ζωή τους με μόνα εργαλεία την τσάπα και το δρεπάνι τους.

  • ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ|18 Ιουνίου 2017 

    Στο σφυρί έναντι 4 εκατ. ευρώ η πιο μυθική αγροικία της Ιρλανδίας Στο σφυρί έναντι 4 εκατ. ευρώ<br/>η πιο μυθική αγροικία της Ιρλανδίας 2017-06-18T03:55:35 2017-06-18T03:55:35 Ο διάσηµος οίκος δηµοπρασιών Sotheby’s έχει αναλάβει την πώληση του αγροκτήµατος µε την πολυτελή αγροικία που χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα. ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ files/1/xenones-taxidiotika/agroktima_58.jpg Center files/1/xenones-taxidiotika/agroktima_58.jpg Center files/1/xenones-taxidiotika/agroktima_58.jpg Center
    Στο σφυρί έναντι 4 εκατ. ευρώ η πιο μυθική αγροικία της Ιρλανδίας

    Ο διάσηµος οίκος δηµοπρασιών Sotheby’s έχει αναλάβει την πώληση του αγροκτήµατος µε την πολυτελή αγροικία που χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα.

  • ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ|05 Ιουνίου 2017 

    Ο θησαυρός της τράπεζας σπόρων είναι εγγύηση για τη διατήρηση ζωής στη γη Ο θησαυρός της τράπεζας σπόρων είναι<br/>εγγύηση για τη διατήρηση ζωής στη γη 2017-06-05T02:02:28 2017-06-05T02:02:28 Μία από τις πρώτες τράπεζες σπόρων που δηµιουργήθηκαν στην Ευρώπη, µε τη συγχρηµατοδότηση του FAO, είναι η Ελληνική Τράπεζα Γενετικού Υλικού, που λειτουργεί µε αντικείµενο τη συλλογή, απογραφή κι αξιοποίηση των παραδοσιακών ποικιλιών της ελληνικής γεωργίας και των συγγενών τους. ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ files/1/περιοδικά/26-29_trapeza_sporwn.jpg Center files/1/περιοδικά/26-29_trapeza_sporwn.jpg Center files/1/περιοδικά/26-29_trapeza_sporwn.jpg Center
    Ο θησαυρός της τράπεζας σπόρων είναι εγγύηση για τη διατήρηση ζωής στη γη

    Μία από τις πρώτες τράπεζες σπόρων που δηµιουργήθηκαν στην Ευρώπη, µε τη συγχρηµατοδότηση του FAO, είναι η Ελληνική Τράπεζα Γενετικού Υλικού, που λειτουργεί µε αντικείµενο τη συλλογή, απογραφή κι αξιοποίηση των παραδοσιακών ποικιλιών της ελληνικής γεωργίας και των συγγενών τους.

  • ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ|04 Ιουνίου 2017 

    Εδώ και 3 γενιές η οικογένεια Χώτου τυροκομεί με σεβασμό στην παράδοση Εδώ και 3 γενιές η οικογένεια Χώτου<br/>τυροκομεί με σεβασμό στην παράδοση 2017-06-04T03:58:05 2017-06-04T03:58:05 Άρµεγαν και τυροκοµούσαν στο... δρόµο στις αρχές του 20ού αιώνα! Κι όµως η σκληροτράχηλη διαδροµή από την ορεινή Σαµαρίνα που έκαναν οι προπαππούδες τους µε τα πόδια ανεβοκατεβάζοντας τα κοπάδια στο Θεσσαλικό κάµπο, µοιάζει να απέχει έτη φωτός από το υπερσύχρονο τυροκοµείο της οικογένειας Χώτου στη Φαλάνη Λάρισας. ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ files/1/περιοδικά/hotos_new.jpg Center files/1/περιοδικά/hotos_new.jpg Center files/1/περιοδικά/hotos_new.jpg Center
    Εδώ και 3 γενιές η οικογένεια Χώτου τυροκομεί με σεβασμό στην παράδοση

    Άρµεγαν και τυροκοµούσαν στο... δρόµο στις αρχές του 20ού αιώνα! Κι όµως η σκληροτράχηλη διαδροµή από την ορεινή Σαµαρίνα που έκαναν οι προπαππούδες τους µε τα πόδια ανεβοκατεβάζοντας τα κοπάδια στο Θεσσαλικό κάµπο, µοιάζει να απέχει έτη φωτός από το υπερσύχρονο τυροκοµείο της οικογένειας Χώτου στη Φαλάνη Λάρισας.

  • ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ|03 Ιουνίου 2017 

    Όσο µεγαλύτερος ο κάµατος στο αµπέλι τόσο υψηλότερη η ποιότητα του οίνου Όσο µεγαλύτερος ο κάµατος στο αµπέλι<br/>τόσο υψηλότερη η ποιότητα του οίνου 2017-06-03T01:02:45 2017-06-03T01:02:45 Ήταν το έτος 1907, όταν η οικογένεια Brajkovich από τη ∆αλµατία ξεκινούσε να γράφει την ιστορία της στη Νέα Ζηλανδία, όπου έµελλε να δηµιουργήσει ένα από τα πιο διάσηµα Chardonnay του κόσµου... Βέβαια όλα αυτά δεν έγιναν µε τον εύκολο τρόπο, καθώς όλες οι επιλογές του οινοποιείου στο πέρασµα του χρόνου βασίστηκαν στη φιλοσοφία «όσο µεγαλύτερος ο κάµατος στο αµπέλι, τόσο υψηλότερη η τελική ποιότητα του κρασιού» µε ό,τι αυτό µπορεί να σηµαίνει για την καλλιεργητική αλλά και την οινοποιητική διαδικασία. ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ files/1/περιοδικά/44_49-brajkovich.jpg Center files/1/περιοδικά/44_49-brajkovich.jpg Center files/1/περιοδικά/44_49-brajkovich.jpg Center
    Όσο µεγαλύτερος ο κάµατος στο αµπέλι τόσο υψηλότερη η ποιότητα του οίνου

    Ήταν το έτος 1907, όταν η οικογένεια Brajkovich από τη ∆αλµατία ξεκινούσε να γράφει την ιστορία της στη Νέα Ζηλανδία, όπου έµελλε να δηµιουργήσει ένα από τα πιο διάσηµα Chardonnay του κόσµου... Βέβαια όλα αυτά δεν έγιναν µε τον εύκολο τρόπο, καθώς όλες οι επιλογές του οινοποιείου στο πέρασµα του χρόνου βασίστηκαν στη φιλοσοφία «όσο µεγαλύτερος ο κάµατος στο αµπέλι, τόσο υψηλότερη η τελική ποιότητα του κρασιού» µε ό,τι αυτό µπορεί να σηµαίνει...

  • ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ|26 Μαΐου 2017 

    Περιμένοντας τον Τσάη να φέρει πίσω το κοπάδι Περιμένοντας τον Τσάη <br/>να φέρει πίσω το κοπάδι 2017-05-28T08:16:58 2017-05-26T18:57:04 Παιδιά του ∆ηµοτικού τότε, περιµέναµε, κάθε Κυριακή απόγευµα, ν’ αρχίσει ο ποδοσφαιρικός αγώνας των οµάδων στο τοπικό πρωτάθληµα, όταν ένα σύννεφο σκόνης «φώναζε» από µακριά ότι έρχεται το κοπάδι µε τα γίδια του χωριού. ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ files/1/tseligkas.jpg Center files/1/tseligkas.jpg Center files/1/tseligkas.jpg Center
    Περιμένοντας τον Τσάη να φέρει πίσω το κοπάδι

    Παιδιά του ∆ηµοτικού τότε, περιµέναµε, κάθε Κυριακή απόγευµα, ν’ αρχίσει ο ποδοσφαιρικός αγώνας των οµάδων στο τοπικό πρωτάθληµα, όταν ένα σύννεφο σκόνης «φώναζε» από µακριά ότι έρχεται το κοπάδι µε τα γίδια του χωριού.

  • ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ|26 Μαΐου 2017 

    Σαλιγκάρια ένας σίγουρος τρόπος για να χάνεις λεφτά Σαλιγκάρια ένας σίγουρος<br/>τρόπος για να χάνεις λεφτά 2017-05-28T08:16:28 2017-05-26T18:56:29 Κατά 99%, µία απόπειρα επένδυσης στη σαλιγκαροτροφία θα αποτύχει», αναφέρει στο Αγρόκτηµα ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (Μ.Φ.Ι.Κ.), Μωυσής Μυλωνάς. «Τα προηγούµενα χρόνια, επιτήδειoι είχαν προσπαθήσει να πείσουν τους Κρητικούς ότι τα σαλιγκάρια είναι µια σίγουρη επιχειρηµατική κίνηση. Τα χαρακτήριζαν, µάλιστα, «χρυσό» ή «πετρέλαιο». ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ files/1/fytika/sali_agrokthma.jpg Center files/1/fytika/sali_agrokthma.jpg Center files/1/fytika/sali_agrokthma.jpg Center
    Σαλιγκάρια ένας σίγουρος τρόπος για να χάνεις λεφτά

    Κατά 99%, µία απόπειρα επένδυσης στη σαλιγκαροτροφία θα αποτύχει», αναφέρει στο Αγρόκτηµα ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (Μ.Φ.Ι.Κ.), Μωυσής Μυλωνάς. «Τα προηγούµενα χρόνια, επιτήδειoι είχαν προσπαθήσει να πείσουν τους Κρητικούς ότι τα σαλιγκάρια είναι µια σίγουρη επιχειρηµατική κίνηση. Τα χαρακτήριζαν, µάλιστα, «χρυσό» ή «πετρέλαιο».

  • ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ|19 Ιουνίου 2017 

    Λήμνος, απ’ τις στεριές όλες η πιο αγαπηµένη 2017-05-02T11:27:34 2017-06-19T10:06:20 «Γαιάων απασέων φιλτάτη» τη χαρακτήρισε ο Όµηρος. Τη γλυκιά Λήµνο. Τον τόπο που καλεί τον ταξιδιώτη να γίνει αυτό που πάντα ονειρευόταν: Ιστορικός, γεωλόγος, οινολόγος, γευσιγνώστης, εξερευνητής. Μπορεί να µην είναι ο πιο βολικός προορισµός λόγω απόστασης, ωστόσο όποιος πάρει την απόφαση να την επισκεφθεί, θα ανταµειφθεί. ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ files/1/περιοδικά/limnos1.jpg Center Center files/1/περιοδικά/limnos1.jpg Center
    Λήμνος, απ’ τις στεριές όλες η πιο αγαπηµένη

    «Γαιάων απασέων φιλτάτη» τη χαρακτήρισε ο Όµηρος. Τη γλυκιά Λήµνο. Τον τόπο που καλεί τον ταξιδιώτη να γίνει αυτό που πάντα ονειρευόταν: Ιστορικός, γεωλόγος, οινολόγος, γευσιγνώστης, εξερευνητής. Μπορεί να µην είναι ο πιο βολικός προορισµός λόγω απόστασης, ωστόσο όποιος πάρει την απόφαση να την επισκεφθεί, θα ανταµειφθεί.

  • ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ|19 Ιουνίου 2017 

    Εγγύηση της ζωής στη γη η κιβωτός των σπόρων 2017-05-02T11:27:12 2017-06-19T10:05:37 Την ώρα που ο αριθµός δειγµάτων που φυλάσσεται στις 1.750 Τράπεζες Γενετικού Υλικού σε όλο τον κόσµο έχει αυξηθεί κατά 20% σε σχέση µε το 1996, µε κορυφή την Svalbard της Νορβηγίας, στην Ελλάδα, στην πρώτη πανευρωπαϊκά τράπεζα σπόρων της Θεσσαλονίκης, τα δείγµατα αρχαίου ελληνικού σιταριού καταστρέφονται. ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ files/1/περιοδικά/trapeza.jpg Center Center files/1/περιοδικά/trapeza.jpg Center
    Εγγύηση της ζωής στη γη η κιβωτός των σπόρων

    Την ώρα που ο αριθµός δειγµάτων που φυλάσσεται στις 1.750 Τράπεζες Γενετικού Υλικού σε όλο τον κόσµο έχει αυξηθεί κατά 20% σε σχέση µε το 1996, µε κορυφή την Svalbard της Νορβηγίας, στην Ελλάδα, στην πρώτη πανευρωπαϊκά τράπεζα σπόρων της Θεσσαλονίκης, τα δείγµατα αρχαίου ελληνικού σιταριού καταστρέφονται.

  • ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ|19 Ιουνίου 2017 

    Με παράδοση αιώνων στην τυροκομία η οικογένεια Χώτου 2017-05-02T11:26:23 2017-06-19T10:05:52 Ιστορία βαριά, γραµµένη σε ασπρόµαυρες φωτογραφίες βοσκών µε τα κοπάδια τους και φόντο χιονισµένες κορυφές, αλλά και στα χαµόγελα συγκίνησης των νεότερων της οικογένειας Χώτου , που δεν ξεχνούν την παρακαταθήκη που τους δόθηκε. ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ files/1/περιοδικά/hotos2.jpg Center Center files/1/περιοδικά/hotos2.jpg Center
    Με παράδοση αιώνων στην τυροκομία η οικογένεια Χώτου

    Ιστορία βαριά, γραµµένη σε ασπρόµαυρες φωτογραφίες βοσκών µε τα κοπάδια τους και φόντο χιονισµένες κορυφές, αλλά και στα χαµόγελα συγκίνησης των νεότερων της οικογένειας Χώτου , που δεν ξεχνούν την παρακαταθήκη που τους δόθηκε.

  • ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ|19 Ιουνίου 2017 

    Έζησε 100 χρόνια ο γιδάρης του χωριού 2017-05-02T11:26:00 2017-06-19T10:06:01 Παιδιά του ∆ηµοτικού τότε, περιµέναµε, κάθε Κυριακή απόγευµα, ν’ αρχίσει ο ποδοσφαιρικός αγώνας των οµάδων στο τοπικό πρωτάθληµα, όταν ένα σύννεφο σκόνης «φώναζε» από µακριά ότι έρχεται το κοπάδι µε τα γίδια του χωριού. ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ files/1/περιοδικά/gidia.jpg Center Center files/1/περιοδικά/gidia.jpg Center
    Έζησε 100 χρόνια ο γιδάρης του χωριού

    Παιδιά του ∆ηµοτικού τότε, περιµέναµε, κάθε Κυριακή απόγευµα, ν’ αρχίσει ο ποδοσφαιρικός αγώνας των οµάδων στο τοπικό πρωτάθληµα, όταν ένα σύννεφο σκόνης «φώναζε» από µακριά ότι έρχεται το κοπάδι µε τα γίδια του χωριού.

  • ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ|19 Ιουνίου 2017 

    Χωρίς τον άνθρωπο δεν γίνεται κρασί 2017-05-02T11:25:40 2017-06-19T10:06:08 Ήταν το έτος 1907, όταν η οικογένεια Brajkovich από τη ∆αλµατία ξεκινούσε να γράφει την ιστορία της στη Νέα Ζηλανδία, όπου έµελλε να δηµιουργήσει ένα από τα πιο διάσηµα Chardonnay του κόσµου... ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ files/1/περιοδικά/agroktima.jpg Center files/1/περιοδικά/synenteuxi.jpg Center files/1/περιοδικά/agroktima.jpg Center
    Χωρίς τον άνθρωπο δεν γίνεται κρασί

    Ήταν το έτος 1907, όταν η οικογένεια Brajkovich από τη ∆αλµατία ξεκινούσε να γράφει την ιστορία της στη Νέα Ζηλανδία, όπου έµελλε να δηµιουργήσει ένα από τα πιο διάσηµα Chardonnay του κόσµου...

  • ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ|30 Ιανουαρίου 2017 

    Ο τυφώνας της ζάχαρης και η αγροτική µεταρρύθµιση του Κάστρο 2017-01-30T17:56:56 2017-01-30T17:50:00 Κ άτω από τα ψηλά ταβάνια του ξενοδοχείου Telegraph στο Μπαγιάµο, νοτιοανατολικά της Κούβας, ο µπάρµαν φτιάχνει το τέλειο µοχίτο: Ρούµι, χυµό ζαχαροκάλαµου, ασβέστη, ανθρακούχο νερό κι ένα κλαδάκι µέντας. Όµως το βασικό συστατικό δεν είναι κάποια παλιά µέντα. «Αυτή η µέντα», όπως οι Κουβανοί λένε, «είναι από το αίθριο», δηλαδή από τον οργανικό λαχανόκηπο στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου. «H παραγωγή δεν είναι πολύ µεγάλη», λέει ο µπάρµαν, «µόνο δύο κουτιά», αλλά για το ξενοδοχείο η ποσότητα αυτή είναι κάτι σαν «νοµισµατοκοπείο» για τα µοχίτο του, σε µια Κούβα όπου το ρολόι της ανάπτυξης έχει σταµατήσει στο 1959. ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ files/1/fidel.jpg Center files/1/fidel.jpg Center files/1/fidel.jpg Center
    Ο τυφώνας της ζάχαρης και η αγροτική µεταρρύθµιση του Κάστρο

    Κ άτω από τα ψηλά ταβάνια του ξενοδοχείου Telegraph στο Μπαγιάµο, νοτιοανατολικά της Κούβας, ο µπάρµαν φτιάχνει το τέλειο µοχίτο: Ρούµι, χυµό ζαχαροκάλαµου, ασβέστη, ανθρακούχο νερό κι ένα κλαδάκι µέντας. Όµως το βασικό συστατικό δεν είναι κάποια παλιά µέντα. «Αυτή η µέντα», όπως οι Κουβανοί λένε, «είναι από το αίθριο», δηλαδή από τον οργανικό λαχανόκηπο στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου. «H παραγωγή δεν είναι πολύ µεγάλη», λέει ο µπάρµαν...

  • ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ|30 Ιανουαρίου 2017 

    Θήβα: Αυτή η γη αγάπησε βαθια το καρότο 2017-01-30T17:56:40 2017-01-30T17:56:40 «Σε πολλά σηµεία της Ελλάδας έχουν δοκιµάσει να καλλιεργήσουν καρότα, αλλά δεν πήραν το σωστό αποτέλεσµα και το εγκατέλειψαν. Είναι το κλίµα, είναι οι εδαφολογικές συνθήκες; ∆εν ξέρω ακριβώς. Πάντως εδώ σε εµάς ευδοκιµεί µε τον καλύτερο τρόπο και µπορώ να σου πω ότι το δικό µας µπορεί να συγκριθεί µε το ευρωπαϊκό στην ποιότητα, τη γεύση και την εµφάνιση» σηµειώνει ο Γιάννης Χρόνης, παραγωγός καρότου από τον Αγ. Θωµά Θήβας, τον οποίο το Αγρόκτηµα επισκέφθηκε στην εκµετάλλευσή του. ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ files/1/karota3.jpg Center files/1/karota3.jpg Center files/1/karota3.jpg Center
    Θήβα: Αυτή η γη αγάπησε βαθια το καρότο

    «Σε πολλά σηµεία της Ελλάδας έχουν δοκιµάσει να καλλιεργήσουν καρότα, αλλά δεν πήραν το σωστό αποτέλεσµα και το εγκατέλειψαν. Είναι το κλίµα, είναι οι εδαφολογικές συνθήκες; ∆εν ξέρω ακριβώς. Πάντως εδώ σε εµάς ευδοκιµεί µε τον καλύτερο τρόπο και µπορώ να σου πω ότι το δικό µας µπορεί να συγκριθεί µε το ευρωπαϊκό στην ποιότητα, τη γεύση και την εµφάνιση» σηµειώνει ο Γιάννης Χρόνης, παραγωγός καρότου από τον Αγ. Θωµά Θήβας, τον οποίο το...

  • ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ|30 Ιανουαρίου 2017 

    Ζυµάρι µαγειρικής σοφίας και υψηλής γαστρονοµίας 2017-01-30T17:56:19 2017-01-30T17:56:19 Χωρίς φύλλο µε λίγο αλεύρι και τυρί για να κολατσίζουν όσοι έφευγαν βιαστικά για τα χωράφια ή µε φλουρί για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι µε το κρέας από τους τράγους που περίσσευαν στα χωριά του Ολύµπου, όπως και να είναι καµωµένες, οι πάνω από 250 παραδοσιακές πίτες που κατέγραψε το Μεσογειακό Αγρονοµικό Ινστιτούτο Χανίων αποτελούν ένα τεράστιο πολιτιστικό και τουριστικό κεφάλαιο της χώρας. ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ files/1/pites.jpg Center files/1/pites.jpg Center files/1/pites.jpg Center
    Ζυµάρι µαγειρικής σοφίας και υψηλής γαστρονοµίας

    Χωρίς φύλλο µε λίγο αλεύρι και τυρί για να κολατσίζουν όσοι έφευγαν βιαστικά για τα χωράφια ή µε φλουρί για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι µε το κρέας από τους τράγους που περίσσευαν στα χωριά του Ολύµπου, όπως και να είναι καµωµένες, οι πάνω από 250 παραδοσιακές πίτες που κατέγραψε το Μεσογειακό Αγρονοµικό Ινστιτούτο Χανίων αποτελούν ένα τεράστιο πολιτιστικό και τουριστικό κεφάλαιο της χώρας.