• ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ|03 Νοεμβρίου 2017 

    Στις καλές βρύσες τρέχει νερό αθάνατο 2017-10-30T13:46:51 2017-11-03T10:14:27 Τα νερά της Στυγός, η διαδροµή του Οδοντωτού, ο ορµητικός Βουραϊκός, το δάσος µε τα πλατάνια στο Πλανητέρο, το διάσηµο Χιονοδροµικό Κέντρο, τα αµέτρητα ιστορικά µνηµεία, οι παραδοσιακοί ξενώνες και το καλό φαγητό συνθέτουν τον απόλυτο φθινοπωρινό προορισµό... ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ files/1/kalabryta2_1.jpg Center files/1/kalabryta2_1.jpg Center files/1/kalabryta2_1.jpg Center
    Στις καλές βρύσες τρέχει νερό αθάνατο

    Τα νερά της Στυγός, η διαδροµή του Οδοντωτού, ο ορµητικός Βουραϊκός, το δάσος µε τα πλατάνια στο Πλανητέρο, το διάσηµο Χιονοδροµικό Κέντρο, τα αµέτρητα ιστορικά µνηµεία, οι παραδοσιακοί ξενώνες και το καλό φαγητό συνθέτουν τον απόλυτο φθινοπωρινό προορισµό...

  • ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ|03 Νοεμβρίου 2017 

    Το κάστανο ήταν ο λόγος που γίναμε τρανοί 2017-10-30T13:46:42 2017-11-03T10:14:44 «Ήµουν 2 χρονών όταν πέθανε ο πατέρας µας και µείναµε ορφανά τρία κορίτσια, ένα αγόρι και η µάνα µας 35 χρονών. Το κάστανο υπήρξε ο λόγος που τρανέψαµε, καθώς σε όλη µας τη ζωή θυµάµαι να µας στηρίζει, αν και τότε δεν είχε την αξία που έχει σήµερα. Πήρε τα πάνω του όταν αρχίσαµε να φτιάχνουµε τις άγριες καστανιές ήµερες», διηγείται µε συγκίνηση η 82χρονη σήµερα Χριστίνα Αλεξανδρίδου, την οποία το Αγρόκτηµα συνάντησε στη Γιορτή Κάστανου της Καρίτσας στις 22 Οκτωβρίου. ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ files/1/prwto_2.jpg Center files/1/prwto_2.jpg Center files/1/prwto_2.jpg Center
    Το κάστανο ήταν ο λόγος που γίναμε τρανοί

    «Ήµουν 2 χρονών όταν πέθανε ο πατέρας µας και µείναµε ορφανά τρία κορίτσια, ένα αγόρι και η µάνα µας 35 χρονών. Το κάστανο υπήρξε ο λόγος που τρανέψαµε, καθώς σε όλη µας τη ζωή θυµάµαι να µας στηρίζει, αν και τότε δεν είχε την αξία που έχει σήµερα. Πήρε τα πάνω του όταν αρχίσαµε να φτιάχνουµε τις άγριες καστανιές ήµερες», διηγείται µε συγκίνηση η 82χρονη σήµερα Χριστίνα Αλεξανδρίδου, την οποία το Αγρόκτηµα συνάντησε στη Γιορτή Κάστανου της...

  • ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ|03 Νοεμβρίου 2017 

    Η συνεργασία έγινε τρόπος ζωής στη Ζαγορά 2017-10-30T13:46:27 2017-11-03T10:14:35 H Ζαγορά των ξακουστών µήλων, των νέων ανθρώπων, του συνεργατισµού και της αλληλεγγύης. Για πόσα µπορεί να περηφανεύεται αυτό το ορεινό χωρίου του Πηλίου, όπου η συνεταιριστική πίστη, που περνά από γενιά σε γενιά, αλλά και η ανάδειξη άξιων ανθρώπων στα ηνία έχουν κάνει θαύµατα; Πέρσι ο Συνεταιρισµός γιόρτασε τα 100 χρόνια λειτουργίας του, ενώ όλοι εµείς περιµένουµε µε περιέργεια να δούµε τι ετοιµάζουν οι Ζαγοριανοί για τα επόµενα 100 χρόνια. ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ files/1/zagorin_7.jpg Center Center files/1/zagorin_7.jpg Center
    Η συνεργασία έγινε τρόπος ζωής στη Ζαγορά

    H Ζαγορά των ξακουστών µήλων, των νέων ανθρώπων, του συνεργατισµού και της αλληλεγγύης. Για πόσα µπορεί να περηφανεύεται αυτό το ορεινό χωρίου του Πηλίου, όπου η συνεταιριστική πίστη, που περνά από γενιά σε γενιά, αλλά και η ανάδειξη άξιων ανθρώπων στα ηνία έχουν κάνει θαύµατα; Πέρσι ο Συνεταιρισµός γιόρτασε τα 100 χρόνια λειτουργίας του, ενώ όλοι εµείς περιµένουµε µε περιέργεια να δούµε τι ετοιµάζουν οι Ζαγοριανοί για τα επόµενα 100 χρόνια.

  • ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ|03 Νοεμβρίου 2017 

    Φύσης έργο ο πράσινος θεσσαλικός λίθος 2017-10-30T13:46:07 2017-11-03T10:14:54 Γεννήθηκε στην πανάρχαια θάλασσα της Τηθύος και από τον 1ο αιώνα µ.Χ. η µοναδικότητά του τον κατέστησε ένα από τα πιο περιζήτητα δοµικά υλικά για οικοδοµήµατα που έµελλε να γίνουν τα µνηµεία της παγκόσµιας πολιτιστικής κληρονοµιάς. ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ files/1/lithos.jpg Center files/1/lithos.jpg Center files/1/lithos.jpg Center
    Φύσης έργο ο πράσινος θεσσαλικός λίθος

    Γεννήθηκε στην πανάρχαια θάλασσα της Τηθύος και από τον 1ο αιώνα µ.Χ. η µοναδικότητά του τον κατέστησε ένα από τα πιο περιζήτητα δοµικά υλικά για οικοδοµήµατα που έµελλε να γίνουν τα µνηµεία της παγκόσµιας πολιτιστικής κληρονοµιάς.

  • ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ|03 Νοεμβρίου 2017 

    Κινητήρες Έλσα Μαλκότση, όπως λέµε Mercedes 2017-10-30T13:45:59 2017-11-03T10:14:16 Ο Emil Jellinek ήταν ο έµπορος αυτοκινήτων που το 1901 έδωσε το όνοµα της κόρης του στους κινητήρες των Daimler-Benz, δηλαδή Mercedes, µε τη συνέχεια γνωστή στο παγκόσµιο στερέωµα της αυτοκινητοβιοµηχανίας. ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ files/1/malkotsi.jpg Center files/1/malkotsi.jpg Center files/1/malkotsi.jpg Center
    Κινητήρες Έλσα Μαλκότση, όπως λέµε Mercedes

    Ο Emil Jellinek ήταν ο έµπορος αυτοκινήτων που το 1901 έδωσε το όνοµα της κόρης του στους κινητήρες των Daimler-Benz, δηλαδή Mercedes, µε τη συνέχεια γνωστή στο παγκόσµιο στερέωµα της αυτοκινητοβιοµηχανίας.

  • ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ|27 Αυγούστου 2017 

    Πριν 20 χρόνια ξεκίνησε η πράσινη επανάσταση στον ελαιώνα των Φαζόλα Πριν 20 χρόνια ξεκίνησε η πράσινη<br/>επανάσταση στον ελαιώνα των Φαζόλα 2017-08-27T02:47:02 2017-08-27T02:47:02 Εκτός από τα δύο χρυσά βραβεία στον ∆ιεθνή ∆ιαγωνισµό Ελαιολάδου της Ν. Υόρκης (NYIOOC), που απέσπασε το 2017 το αγρόκτηµα Castello Monte Vibiano Vecchio, ακόµη ένας λόγος που κερδίζει τις εντυπώσεις είναι ότι βάζει γενναία το λιθαράκι του στην «πράσινη» καρδιά της Ιταλίας όπως αποκαλείται το µοναδικό τοπίο µε ελαιώνες στην Ούµπρια της Ιταλίας. ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ files/1/περιοδικά/agroktima_periodiko.jpg Center files/1/περιοδικά/agroktima_periodiko.jpg Center files/1/περιοδικά/agroktima_periodiko.jpg Center
    Πριν 20 χρόνια ξεκίνησε η πράσινη επανάσταση στον ελαιώνα των Φαζόλα

    Εκτός από τα δύο χρυσά βραβεία στον ∆ιεθνή ∆ιαγωνισµό Ελαιολάδου της Ν. Υόρκης (NYIOOC), που απέσπασε το 2017 το αγρόκτηµα Castello Monte Vibiano Vecchio, ακόµη ένας λόγος που κερδίζει τις εντυπώσεις είναι ότι βάζει γενναία το λιθαράκι του στην «πράσινη» καρδιά της Ιταλίας όπως αποκαλείται το µοναδικό τοπίο µε ελαιώνες στην Ούµπρια της Ιταλίας.

  • ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ|29 Αυγούστου 2017 

    Έφερε προκοπή ο Σιδεριτης της Βρύναινας 2017-07-31T13:00:30 2017-08-29T10:43:13 Ριζωµένη σε µύθους και χρόνια ποτισµένα από το άρωµά του, το 90% της παραγωγής του Σιδερίτη, του ελληνικού τσαγιού του βουνού, φυτρώνει στο όρος Όθρυς. Με τη Βρύναινα να είναι το πρώτο χωριό που πριν 50 χρόνια άρχισε να καλλιεργεί εντατικά τον Σιδερίτη, ενώ σήµερα συνεχίζει να πρωτοστατεί στην παραγωγή, µε µέση ετήσια τους 150 τόνους και τους 500 κατοίκους της να είναι όλοι καλλιεργητές. ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ files/1/περιοδικά/exwf_02.jpg Center Center files/1/περιοδικά/exwf_02.jpg Center
    Έφερε προκοπή ο Σιδεριτης της Βρύναινας

    Ριζωµένη σε µύθους και χρόνια ποτισµένα από το άρωµά του, το 90% της παραγωγής του Σιδερίτη, του ελληνικού τσαγιού του βουνού, φυτρώνει στο όρος Όθρυς. Με τη Βρύναινα να είναι το πρώτο χωριό που πριν 50 χρόνια άρχισε να καλλιεργεί εντατικά τον Σιδερίτη, ενώ σήµερα συνεχίζει να πρωτοστατεί στην παραγωγή, µε µέση ετήσια τους 150 τόνους και τους 500 κατοίκους της να είναι όλοι καλλιεργητές.

  • ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ|29 Αυγούστου 2017 

    Το αμαρτωλό φυτό που έγινε Άγιο ∆ισκοπότηρο 2017-07-31T13:00:23 2017-08-29T10:43:22 Ποια ήταν η καλύτερη start-up επιχείρηση το 2015 σύµφωνα µε το Forbes και το «Άγιο ∆ισκοπότηρο» για τους Αυστραλούς αγρότες; Μα, φυσικά, η ενασχόληση µε την κάνναβη, εφόσον καλλυντικά, τρόφιµα, ποτά, φάρµακα και δώρα έχουν ως πρώτη ύλη αυτό το παρεξηγηµένο φυτό, που βρίσκει το δρόµο του προς τη νοµιµοποίηση. ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ files/1/περιοδικά/kannabi.jpg Center files/1/περιοδικά/kannabi.jpg Center files/1/περιοδικά/kannabi.jpg Center
    Το αμαρτωλό φυτό που έγινε Άγιο ∆ισκοπότηρο

    Ποια ήταν η καλύτερη start-up επιχείρηση το 2015 σύµφωνα µε το Forbes και το «Άγιο ∆ισκοπότηρο» για τους Αυστραλούς αγρότες; Μα, φυσικά, η ενασχόληση µε την κάνναβη, εφόσον καλλυντικά, τρόφιµα, ποτά, φάρµακα και δώρα έχουν ως πρώτη ύλη αυτό το παρεξηγηµένο φυτό, που βρίσκει το δρόµο του προς τη νοµιµοποίηση.

  • ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ|29 Αυγούστου 2017 

    Η µπύρα ζυµώνει υπεραξίες στα χνάρια του παππού Μάμου Η µυρωδιά της ζυθοποίησης σφράγισε τη ζωή του, τρέφοντας συνεχώς το πάθος του για την µπύρα. Σήµερα επιστρέφει δυναµικά στο χώρο µε όραµα την επίτευξη µίας ειλικρινούς συνεργασίας όλων των ζυθοποιών κάτω από έναν κοινό κώδικα δεοντολογίας. 2017-07-31T13:00:16 2017-08-29T10:42:50 «Μεγάλωσα απολαµβάνοντας ωραίες µυρωδιές. Απέναντί µας το εργοστάσιο της Misko, που έφερνε τη µυρωδιά από το αλεύρι. ∆ίπλα µας ακριβώς ένα οινοποιείο και οινοπνευµατοποιείο. Και η έντονη οσµή της βύνης από τα καζάνια της Μάµος. Μεγαλώσαµε µέσα στο εργοστάσιο. Οι περισσότερες φωτογραφίες δείχνουν εµένα και τα αδέλφια µου να παίζουµε στο προαύλιο του εργοστασίου. Θυµάµαι το ωραιότερο φαγητό που τρώγαµε ήταν από τα συρφετάσια που έφερναν οι εργαζόµενοι», διηγείται ο Παναγής Μάµος σε µία εκ βαθέων εξοµολόγηση στο Αγρόκτηµα, όπου µίλησε για τις εµπειρίες και τη βαριά ιστορία που τον άνδρωσαν αλλά και για τα νέα σχέδια, καθώς η περίφηµη µπύρα της οικογένειας εδώ και µερικούς µήνες έχει επιστρέψει στα ποτήρια µας. ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ files/1/περιοδικά/mamos4.jpg Center Center files/1/περιοδικά/mamos4.jpg Center
    Η µπύρα ζυµώνει υπεραξίες στα χνάρια του παππού Μάμου

    «Μεγάλωσα απολαµβάνοντας ωραίες µυρωδιές. Απέναντί µας το εργοστάσιο της Misko, που έφερνε τη µυρωδιά από το αλεύρι. ∆ίπλα µας ακριβώς ένα οινοποιείο και οινοπνευµατοποιείο. Και η έντονη οσµή της βύνης από τα καζάνια της Μάµος. Μεγαλώσαµε µέσα στο εργοστάσιο. Οι περισσότερες φωτογραφίες δείχνουν εµένα και τα αδέλφια µου να παίζουµε στο προαύλιο του εργοστασίου. Θυµάµαι το ωραιότερο φαγητό που τρώγαµε ήταν από τα συρφετάσια που έφερναν οι...

  • ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ|29 Αυγούστου 2017 

    Στη Νάξο δεν έρχεσαι... στη Νάξο µένεις Η γοητεία της Νάξου δεν κρύβεται µόνο στις αχανείς αµµουδερές παραλίες, τα γραφικά χωριά, τα αρχαία µνηµεία και τα γαστρονοµικά προσκυνήµατα που βρίσκονται διάσπαρτα σε κάθε γωνιά του νησιού. Κρύβεται κυρίως στη γη της και τους ανθρώπους που τη δουλεύουν από τα αρχαία χρόνια µέχρι σήµερα. 2017-07-31T13:00:07 2017-08-29T10:42:38 Ολοι οι Ναξιώτες είναι περήφανοι για τη γη τους, που τους κάνει να ξεχωρίζουν από όλες τις Κυκλάδες. «Η Νάξος είναι αυτόνοµη. Αν αποκλειστούµε, µπορούµε να συντηρηθούµε. Έχουµε τα σιτηρά, το κρασί και τα ζώα µας. Κάθε σπίτι έχει το τίποτάς του…» λένε οι ίδιοι µε καµάρι. ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ files/1/περιοδικά/naxos.jpg Center Center files/1/περιοδικά/naxos.jpg Center
    Στη Νάξο δεν έρχεσαι... στη Νάξο µένεις

    Ολοι οι Ναξιώτες είναι περήφανοι για τη γη τους, που τους κάνει να ξεχωρίζουν από όλες τις Κυκλάδες. «Η Νάξος είναι αυτόνοµη. Αν αποκλειστούµε, µπορούµε να συντηρηθούµε. Έχουµε τα σιτηρά, το κρασί και τα ζώα µας. Κάθε σπίτι έχει το τίποτάς του…» λένε οι ίδιοι µε καµάρι.

  • ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ|29 Αυγούστου 2017 

    Η χίμαιρα της εκτροπής του Αχελώου στοιχειώνει τη Θεσσαλία Η χίμαιρα της εκτροπής του Αχελώου <br/>στοιχειώνει μέχρι σήμερα τη Θεσσαλία 2017-07-30T00:36:59 2017-08-29T10:43:05 Η αρχική σκέψη είχε να κάνει µε την ανάγκη ανανέωσης του υδροφόρου ορίζοντα του θεσσαλικού κάµπου και την άρδευση τεράστιων εκτάσεων µε υδροβόρο βαµβάκι. Ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις, έξι αποφάσεις του ΣτΕ κατά της εκτροπής, αλλά και πολιτικές δεσµεύσεις για συνέχιση των εργασιών. Σήµερα, 32 χρόνια µετά, όχι µόνο δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά το έργο κινδυνεύει και µε εγκατάλειψη. ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ files/1/genika/axelwos.jpg Center files/1/axelwos2.jpg Center files/1/genika/axelwos.jpg Center
    Η χίμαιρα της εκτροπής του Αχελώου στοιχειώνει τη Θεσσαλία

    Η αρχική σκέψη είχε να κάνει µε την ανάγκη ανανέωσης του υδροφόρου ορίζοντα του θεσσαλικού κάµπου και την άρδευση τεράστιων εκτάσεων µε υδροβόρο βαµβάκι. Ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις, έξι αποφάσεις του ΣτΕ κατά της εκτροπής, αλλά και πολιτικές δεσµεύσεις για συνέχιση των εργασιών. Σήµερα, 32 χρόνια µετά, όχι µόνο δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά το έργο κινδυνεύει και µε εγκατάλειψη.

  • ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ|28 Ιουλίου 2017 

    Ο Σιδερίτης στέριωσε σπίτια στη Βρύναινα Προκοπή στα νοικοκυριά της Βρύναινας <br/>έφερε το βοτάνι των Θεών του Ολύμπου 2017-07-28T15:05:03 2017-07-28T15:05:03 Ριζωμένο σε μύθους και χρόνια ποτισμένα από το άρωμά του, το ελληνικό τσάι του βουνού καλλιεργείται εντατικά εδώ και μισό περίπου αιώνα στη Βρύναινα του όρους Όθρυ. Εκεί ξεκινά και το ταξίδι του νέου τεύχους του Αγροκτήματος, που συναντά την οικογένεια Μυλωνά, τρεις γενιές καλλιεργητών Σιδερίτη, που δούλεψαν σκληρά για να φτιάξουν τη ζωή τους με μόνα εργαλεία την τσάπα και το δρεπάνι τους. ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ files/1/agroktima_07-17_small.jpg Center files/1/περιοδικά/agroktima_07-17_slider.jpg Center files/1/agroktima_07-17_small.jpg Center
    Ο Σιδερίτης στέριωσε σπίτια στη Βρύναινα

    Ριζωμένο σε μύθους και χρόνια ποτισμένα από το άρωμά του, το ελληνικό τσάι του βουνού καλλιεργείται εντατικά εδώ και μισό περίπου αιώνα στη Βρύναινα του όρους Όθρυ. Εκεί ξεκινά και το ταξίδι του νέου τεύχους του Αγροκτήματος, που συναντά την οικογένεια Μυλωνά, τρεις γενιές καλλιεργητών Σιδερίτη, που δούλεψαν σκληρά για να φτιάξουν τη ζωή τους με μόνα εργαλεία την τσάπα και το δρεπάνι τους.

  • ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ|18 Ιουνίου 2017 

    Στο σφυρί έναντι 4 εκατ. ευρώ η πιο μυθική αγροικία της Ιρλανδίας Στο σφυρί έναντι 4 εκατ. ευρώ<br/>η πιο μυθική αγροικία της Ιρλανδίας 2017-06-18T03:55:35 2017-06-18T03:55:35 Ο διάσηµος οίκος δηµοπρασιών Sotheby’s έχει αναλάβει την πώληση του αγροκτήµατος µε την πολυτελή αγροικία που χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα. ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ files/1/xenones-taxidiotika/agroktima_58.jpg Center files/1/xenones-taxidiotika/agroktima_58.jpg Center files/1/xenones-taxidiotika/agroktima_58.jpg Center
    Στο σφυρί έναντι 4 εκατ. ευρώ η πιο μυθική αγροικία της Ιρλανδίας

    Ο διάσηµος οίκος δηµοπρασιών Sotheby’s έχει αναλάβει την πώληση του αγροκτήµατος µε την πολυτελή αγροικία που χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα.

  • ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ|05 Ιουνίου 2017 

    Ο θησαυρός της τράπεζας σπόρων είναι εγγύηση για τη διατήρηση ζωής στη γη Ο θησαυρός της τράπεζας σπόρων είναι<br/>εγγύηση για τη διατήρηση ζωής στη γη 2017-06-05T02:02:28 2017-06-05T02:02:28 Μία από τις πρώτες τράπεζες σπόρων που δηµιουργήθηκαν στην Ευρώπη, µε τη συγχρηµατοδότηση του FAO, είναι η Ελληνική Τράπεζα Γενετικού Υλικού, που λειτουργεί µε αντικείµενο τη συλλογή, απογραφή κι αξιοποίηση των παραδοσιακών ποικιλιών της ελληνικής γεωργίας και των συγγενών τους. ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ files/1/περιοδικά/26-29_trapeza_sporwn.jpg Center files/1/περιοδικά/26-29_trapeza_sporwn.jpg Center files/1/περιοδικά/26-29_trapeza_sporwn.jpg Center
    Ο θησαυρός της τράπεζας σπόρων είναι εγγύηση για τη διατήρηση ζωής στη γη

    Μία από τις πρώτες τράπεζες σπόρων που δηµιουργήθηκαν στην Ευρώπη, µε τη συγχρηµατοδότηση του FAO, είναι η Ελληνική Τράπεζα Γενετικού Υλικού, που λειτουργεί µε αντικείµενο τη συλλογή, απογραφή κι αξιοποίηση των παραδοσιακών ποικιλιών της ελληνικής γεωργίας και των συγγενών τους.

  • ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ|04 Ιουνίου 2017 

    Εδώ και 3 γενιές η οικογένεια Χώτου τυροκομεί με σεβασμό στην παράδοση Εδώ και 3 γενιές η οικογένεια Χώτου<br/>τυροκομεί με σεβασμό στην παράδοση 2017-06-04T03:58:05 2017-06-04T03:58:05 Άρµεγαν και τυροκοµούσαν στο... δρόµο στις αρχές του 20ού αιώνα! Κι όµως η σκληροτράχηλη διαδροµή από την ορεινή Σαµαρίνα που έκαναν οι προπαππούδες τους µε τα πόδια ανεβοκατεβάζοντας τα κοπάδια στο Θεσσαλικό κάµπο, µοιάζει να απέχει έτη φωτός από το υπερσύχρονο τυροκοµείο της οικογένειας Χώτου στη Φαλάνη Λάρισας. ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ files/1/περιοδικά/hotos_new.jpg Center files/1/περιοδικά/hotos_new.jpg Center files/1/περιοδικά/hotos_new.jpg Center
    Εδώ και 3 γενιές η οικογένεια Χώτου τυροκομεί με σεβασμό στην παράδοση

    Άρµεγαν και τυροκοµούσαν στο... δρόµο στις αρχές του 20ού αιώνα! Κι όµως η σκληροτράχηλη διαδροµή από την ορεινή Σαµαρίνα που έκαναν οι προπαππούδες τους µε τα πόδια ανεβοκατεβάζοντας τα κοπάδια στο Θεσσαλικό κάµπο, µοιάζει να απέχει έτη φωτός από το υπερσύχρονο τυροκοµείο της οικογένειας Χώτου στη Φαλάνη Λάρισας.

  • ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ|03 Ιουνίου 2017 

    Όσο µεγαλύτερος ο κάµατος στο αµπέλι τόσο υψηλότερη η ποιότητα του οίνου Όσο µεγαλύτερος ο κάµατος στο αµπέλι<br/>τόσο υψηλότερη η ποιότητα του οίνου 2017-06-03T01:02:45 2017-06-03T01:02:45 Ήταν το έτος 1907, όταν η οικογένεια Brajkovich από τη ∆αλµατία ξεκινούσε να γράφει την ιστορία της στη Νέα Ζηλανδία, όπου έµελλε να δηµιουργήσει ένα από τα πιο διάσηµα Chardonnay του κόσµου... Βέβαια όλα αυτά δεν έγιναν µε τον εύκολο τρόπο, καθώς όλες οι επιλογές του οινοποιείου στο πέρασµα του χρόνου βασίστηκαν στη φιλοσοφία «όσο µεγαλύτερος ο κάµατος στο αµπέλι, τόσο υψηλότερη η τελική ποιότητα του κρασιού» µε ό,τι αυτό µπορεί να σηµαίνει για την καλλιεργητική αλλά και την οινοποιητική διαδικασία. ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ files/1/περιοδικά/44_49-brajkovich.jpg Center files/1/περιοδικά/44_49-brajkovich.jpg Center files/1/περιοδικά/44_49-brajkovich.jpg Center
    Όσο µεγαλύτερος ο κάµατος στο αµπέλι τόσο υψηλότερη η ποιότητα του οίνου

    Ήταν το έτος 1907, όταν η οικογένεια Brajkovich από τη ∆αλµατία ξεκινούσε να γράφει την ιστορία της στη Νέα Ζηλανδία, όπου έµελλε να δηµιουργήσει ένα από τα πιο διάσηµα Chardonnay του κόσµου... Βέβαια όλα αυτά δεν έγιναν µε τον εύκολο τρόπο, καθώς όλες οι επιλογές του οινοποιείου στο πέρασµα του χρόνου βασίστηκαν στη φιλοσοφία «όσο µεγαλύτερος ο κάµατος στο αµπέλι, τόσο υψηλότερη η τελική ποιότητα του κρασιού» µε ό,τι αυτό µπορεί να σηµαίνει...

  • ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ|26 Μαΐου 2017 

    Περιμένοντας τον Τσάη να φέρει πίσω το κοπάδι Περιμένοντας τον Τσάη <br/>να φέρει πίσω το κοπάδι 2017-05-28T08:16:58 2017-05-26T18:57:04 Παιδιά του ∆ηµοτικού τότε, περιµέναµε, κάθε Κυριακή απόγευµα, ν’ αρχίσει ο ποδοσφαιρικός αγώνας των οµάδων στο τοπικό πρωτάθληµα, όταν ένα σύννεφο σκόνης «φώναζε» από µακριά ότι έρχεται το κοπάδι µε τα γίδια του χωριού. ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ files/1/tseligkas.jpg Center files/1/tseligkas.jpg Center files/1/tseligkas.jpg Center
    Περιμένοντας τον Τσάη να φέρει πίσω το κοπάδι

    Παιδιά του ∆ηµοτικού τότε, περιµέναµε, κάθε Κυριακή απόγευµα, ν’ αρχίσει ο ποδοσφαιρικός αγώνας των οµάδων στο τοπικό πρωτάθληµα, όταν ένα σύννεφο σκόνης «φώναζε» από µακριά ότι έρχεται το κοπάδι µε τα γίδια του χωριού.

  • ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ|26 Μαΐου 2017 

    Σαλιγκάρια ένας σίγουρος τρόπος για να χάνεις λεφτά Σαλιγκάρια ένας σίγουρος<br/>τρόπος για να χάνεις λεφτά 2017-05-28T08:16:28 2017-05-26T18:56:29 Κατά 99%, µία απόπειρα επένδυσης στη σαλιγκαροτροφία θα αποτύχει», αναφέρει στο Αγρόκτηµα ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (Μ.Φ.Ι.Κ.), Μωυσής Μυλωνάς. «Τα προηγούµενα χρόνια, επιτήδειoι είχαν προσπαθήσει να πείσουν τους Κρητικούς ότι τα σαλιγκάρια είναι µια σίγουρη επιχειρηµατική κίνηση. Τα χαρακτήριζαν, µάλιστα, «χρυσό» ή «πετρέλαιο». ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ files/1/fytika/sali_agrokthma.jpg Center files/1/fytika/sali_agrokthma.jpg Center files/1/fytika/sali_agrokthma.jpg Center
    Σαλιγκάρια ένας σίγουρος τρόπος για να χάνεις λεφτά

    Κατά 99%, µία απόπειρα επένδυσης στη σαλιγκαροτροφία θα αποτύχει», αναφέρει στο Αγρόκτηµα ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (Μ.Φ.Ι.Κ.), Μωυσής Μυλωνάς. «Τα προηγούµενα χρόνια, επιτήδειoι είχαν προσπαθήσει να πείσουν τους Κρητικούς ότι τα σαλιγκάρια είναι µια σίγουρη επιχειρηµατική κίνηση. Τα χαρακτήριζαν, µάλιστα, «χρυσό» ή «πετρέλαιο».

  • ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ|19 Ιουνίου 2017 

    Λήμνος, απ’ τις στεριές όλες η πιο αγαπηµένη 2017-05-02T11:27:34 2017-06-19T10:06:20 «Γαιάων απασέων φιλτάτη» τη χαρακτήρισε ο Όµηρος. Τη γλυκιά Λήµνο. Τον τόπο που καλεί τον ταξιδιώτη να γίνει αυτό που πάντα ονειρευόταν: Ιστορικός, γεωλόγος, οινολόγος, γευσιγνώστης, εξερευνητής. Μπορεί να µην είναι ο πιο βολικός προορισµός λόγω απόστασης, ωστόσο όποιος πάρει την απόφαση να την επισκεφθεί, θα ανταµειφθεί. ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ files/1/περιοδικά/limnos1.jpg Center Center files/1/περιοδικά/limnos1.jpg Center
    Λήμνος, απ’ τις στεριές όλες η πιο αγαπηµένη

    «Γαιάων απασέων φιλτάτη» τη χαρακτήρισε ο Όµηρος. Τη γλυκιά Λήµνο. Τον τόπο που καλεί τον ταξιδιώτη να γίνει αυτό που πάντα ονειρευόταν: Ιστορικός, γεωλόγος, οινολόγος, γευσιγνώστης, εξερευνητής. Μπορεί να µην είναι ο πιο βολικός προορισµός λόγω απόστασης, ωστόσο όποιος πάρει την απόφαση να την επισκεφθεί, θα ανταµειφθεί.

  • ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ|19 Ιουνίου 2017 

    Εγγύηση της ζωής στη γη η κιβωτός των σπόρων 2017-05-02T11:27:12 2017-06-19T10:05:37 Την ώρα που ο αριθµός δειγµάτων που φυλάσσεται στις 1.750 Τράπεζες Γενετικού Υλικού σε όλο τον κόσµο έχει αυξηθεί κατά 20% σε σχέση µε το 1996, µε κορυφή την Svalbard της Νορβηγίας, στην Ελλάδα, στην πρώτη πανευρωπαϊκά τράπεζα σπόρων της Θεσσαλονίκης, τα δείγµατα αρχαίου ελληνικού σιταριού καταστρέφονται. ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ files/1/περιοδικά/trapeza.jpg Center Center files/1/περιοδικά/trapeza.jpg Center
    Εγγύηση της ζωής στη γη η κιβωτός των σπόρων

    Την ώρα που ο αριθµός δειγµάτων που φυλάσσεται στις 1.750 Τράπεζες Γενετικού Υλικού σε όλο τον κόσµο έχει αυξηθεί κατά 20% σε σχέση µε το 1996, µε κορυφή την Svalbard της Νορβηγίας, στην Ελλάδα, στην πρώτη πανευρωπαϊκά τράπεζα σπόρων της Θεσσαλονίκης, τα δείγµατα αρχαίου ελληνικού σιταριού καταστρέφονται.