Ο τυφώνας της ζάχαρης και η αγροτική µεταρρύθµιση του Κάστρο

Γιουρουκέλη Μαρία|  30/01/2017 - 05:56 μμ
UPDATE 30/01/2017 , 05:50 μμ

Κ άτω από τα ψηλά ταβάνια του ξενοδοχείου Telegraph στο Μπαγιάµο, νοτιοανατολικά της Κούβας, ο µπάρµαν φτιάχνει το τέλειο µοχίτο: Ρούµι, χυµό ζαχαροκάλαµου, ασβέστη, ανθρακούχο νερό κι ένα κλαδάκι µέντας. Όµως το βασικό συστατικό δεν είναι κάποια παλιά µέντα. «Αυτή η µέντα», όπως οι Κουβανοί λένε, «είναι από το αίθριο», δηλαδή από τον οργανικό λαχανόκηπο στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου. «H παραγωγή δεν είναι πολύ µεγάλη», λέει ο µπάρµαν, «µόνο δύο κουτιά», αλλά για το ξενοδοχείο η ποσότητα αυτή είναι κάτι σαν «νοµισµατοκοπείο» για τα µοχίτο του, σε µια Κούβα όπου το ρολόι της ανάπτυξης έχει σταµατήσει στο 1959.

Ένας «τυφώνας στη ζάχαρη» ενδεχοµένως να είναι αυτός που πυροδότησε την κουβανική επανάσταση του 1959 φέρνοντας τότε τον νεαρό Φιντέλ Κάστρο στην εξουσία µε… όπλο την αγροτική µεταρρύθµιση που υποσχόταν να βάλει τέλος στα «λατιφούντια», δηλαδή στις µεγάλες εκτάσεις γης που εκµεταλλεύονταν µεγαλοτσιφλικάδες, παραδίδοντάς τες στους φτωχούς αγρότες και στο κράτος. Εξάλλου, η επιτυχία της αγροτικής µεταρρύθµισης Κάστρο αποτελούσε πυλώνα της επαναστατικής πολιτικής των πρώτων ετών.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στο περιοδικό Αγρόκτημα που κυκλοφορεί μαζί με την Agrenda.


ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ