Κάθε συνταγή πίτας αντανακλά και την ιστορία του τόπου της, από τις ποιµενικές πίτες στα ορεινά που αποτελούν κατεξοχήν έδεσµα των Βλάχων και Σαρακατσαναίων, µέχρι τη λιτή µαγειρική των νησιών του Αιγαίου πελάγους και την αστική µαγειρική των Ελλήνων της Μ. Ασίας. «Αξίζει λοιπόν να ταξιδέψεις την Ελλάδα και να γνωρίσεις τόπους, ανθρώπους και παραδόσεις… για ένα κοµµάτι πίτα», αναφέρει στα συµπεράσµατά της, η έρευνα που πραγµατοποίησε το Μεσογειακό Αγρονοµικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) που σκοπό είχε να αναδείξει τις παραδοσιακές πίτες ως αντικείµενο γαστρονοµικού τουρισµού. Στην έρευνα καταγράφησαν 250 διαφορετικές συνταγές που συνδυάζουν ιδανικά τη σοφία της µαγειρικής οικονοµίας µε την υψηλή γαστρονοµία
Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στο περιοδικό Αγρόκτημα που κυκλοφορεί μαζί με την Agrenda.