Ζυµάρι µαγειρικής σοφίας και υψηλής γαστρονοµίας

Κοντονής Γιώργος|  30/01/2017 - 05:56 μμ

Χωρίς φύλλο µε λίγο αλεύρι και τυρί για να κολατσίζουν όσοι έφευγαν βιαστικά για τα χωράφια ή µε φλουρί για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι µε το κρέας από τους τράγους που περίσσευαν στα χωριά του Ολύµπου, όπως και να είναι καµωµένες, οι πάνω από 250 παραδοσιακές πίτες που κατέγραψε το Μεσογειακό Αγρονοµικό Ινστιτούτο Χανίων αποτελούν ένα τεράστιο πολιτιστικό και τουριστικό κεφάλαιο της χώρας.

Κάθε συνταγή πίτας αντανακλά και την ιστορία του τόπου της, από τις ποιµενικές πίτες στα ορεινά που αποτελούν κατεξοχήν έδεσµα των Βλάχων και Σαρακατσαναίων, µέχρι τη λιτή µαγειρική των νησιών του Αιγαίου πελάγους και την αστική µαγειρική των Ελλήνων της Μ. Ασίας. «Αξίζει λοιπόν να ταξιδέψεις την Ελλάδα και να γνωρίσεις τόπους, ανθρώπους και παραδόσεις… για ένα κοµµάτι πίτα», αναφέρει στα συµπεράσµατά της, η έρευνα που πραγµατοποίησε το Μεσογειακό Αγρονοµικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) που σκοπό είχε να αναδείξει τις παραδοσιακές πίτες ως αντικείµενο γαστρονοµικού τουρισµού. Στην έρευνα καταγράφησαν 250 διαφορετικές συνταγές που συνδυάζουν ιδανικά τη σοφία της µαγειρικής οικονοµίας µε την υψηλή γαστρονοµία.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στο περιοδικό Αγρόκτημα που κυκλοφορεί μαζί με την Agrenda.


ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ