Με παράδοση αιώνων στην τυροκομία η οικογένεια Χώτου

Βασιλική Πασχάλη-Τσαντοπούλου|  02/05/2017 - 11:26 πμ
UPDATE 19/06/2017 , 10:05 πμ

Ιστορία βαριά, γραµµένη σε ασπρόµαυρες φωτογραφίες βοσκών µε τα κοπάδια τους και φόντο χιονισµένες κορυφές, αλλά και στα χαµόγελα συγκίνησης των νεότερων της οικογένειας Χώτου , που δεν ξεχνούν την παρακαταθήκη που τους δόθηκε.

Άρµεγαν και τυροκοµούσαν στο... δρόµο στις αρχές του 20ού αιώνα! Κι όµως η σκληροτράχηλη διαδροµή από την ορεινή Σαµαρίνα που έκαναν οι προπαππούδες τους µε τα πόδια ανεβοκατεβάζοντας τα κοπάδια στο Θεσσαλικό κάµπο, µοιάζει να απέχει έτη φωτός από το υπερσύχρονο τυροκοµείο της οικογένειας Χώτου στη Φαλάνη Λάρισας.

Η παράδοση την οποία ξεκίνησε επίσηµα ο παππούς της οικογένειας, Γιώργος Χώτος, µεταλαµπαδεύτηκε µε θέρµη στους δύο του γιους, τον Ιωάννη και τον Θανάση, που έστησαν µε προσωπικό µόχθο το τυροκοµείο στη Φαλάνη. Αυτοί µε τη σειρά τους µύησαν στη χαρά της τυροκόµισης τα παιδιά τους,  τον 34χρονο Γιώργο, τον 32χρονο Λεωνίδα, τον 30χρονο Κωνσταντίνο, τον 25χρονο Γιώργο και τον 19χρονο Ιωάννη-Ραφαήλ. 

 Με σεβασµό ως προς τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής και την ποιότητα τους η τρίτη γενιά Χώτου µπήκε δυναµικά στη δράση, τυροκοµεί και ξεχωρίζει για τα προϊόντα της, τα οποία µε την πλούσια µεστή γεύση που έχουν, αναδεικνύονται  σε αγαπηµένα τυριά των Ελλήνων και όχι µόνο.

Το ιδιόκτητο τυροκοµείο της Χώτος ΑΒΕΕ βρίσκεται στο κέντρο παραγωγής της πρώτης ύλης, του γάλακτος, επιτυγχάνοντας έτσι σωστό έλεγχο σε όλα τα στάδια. Με αφετηρία την αγάπη των ανθρώπων της για νόστιµα και υγιεινά ελληνικά τυριά και µε σεβασµό προς τον καταναλωτή, η εταιρεία διαθέτει τις πλέον σύγχρονες εγκαταστάσεις σε έκταση 5.000 τ.µ., καθώς επίσης και όλα τα απαραίτητα διεθνή πιστοποιητικά ποιότητας και ασφάλειας τροφίµων ISO 9001, ISO 22000 και BRC σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.


Διαβάστε περισσότερα στο περιοδικό Αγρόκτημα που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας.
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ