Εδώ και 3 γενιές η οικογένεια Χώτου τυροκομεί με σεβασμό στην παράδοση

Βασιλική Πασχάλη-Τσαντοπούλου|  04/06/2017 - 03:58 πμ

Άρµεγαν και τυροκοµούσαν στο... δρόµο στις αρχές του 20ού αιώνα! Κι όµως η σκληροτράχηλη διαδροµή από την ορεινή Σαµαρίνα που έκαναν οι προπαππούδες τους µε τα πόδια ανεβοκατεβάζοντας τα κοπάδια στο Θεσσαλικό κάµπο, µοιάζει να απέχει έτη φωτός από το υπερσύχρονο τυροκοµείο της οικογένειας Χώτου στη Φαλάνη Λάρισας.

Η παράδοση την οποία ξεκίνησε επίσηµα ο παππούς της οικογένειας, Γιώργος Χώτος, µεταλαµπαδεύτηκε µε θέρµη στους δύο του γιους, τον Ιωάννη και τον Θανάση, που έστησαν µε προσωπικό µόχθο το τυροκοµείο στη Φαλάνη. Αυτοί µε τη σειρά τους µύησαν στη χαρά της τυροκόµισης τα παιδιά τους,  τον 34χρονο Γιώργο, τον 32χρονο Λεωνίδα, τον 30χρονο Κωνσταντίνο, τον 25χρονο Γιώργο και τον 19χρονο Ιωάννη-Ραφαήλ. 

Με σεβασµό ως προς τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής και την ποιότητα τους η τρίτη γενιά Χώτου µπήκε δυναµικά στη δράση, τυροκοµεί και ξεχωρίζει για τα προϊόντα της, τα οποία µε την πλούσια µεστή γεύση που έχουν, αναδεικνύονται  σε αγαπηµένα τυριά των Ελλήνων και όχι µόνο.

Το ιδιόκτητο τυροκοµείο της Χώτος ΑΒΕΕ βρίσκεται στο κέντρο παραγωγής της πρώτης ύλης, του γάλακτος, επιτυγχάνοντας έτσι σωστό έλεγχο σε όλα τα στάδια. Με αφετηρία την αγάπη των ανθρώπων της για νόστιµα και υγιεινά ελληνικά τυριά και µε σεβασµό προς τον καταναλωτή, η εταιρεία διαθέτει τις πλέον σύγχρονες εγκαταστάσεις σε έκταση 5.000 τ.µ., καθώς επίσης και όλα τα απαραίτητα διεθνή πιστοποιητικά ποιότητας και ασφάλειας τροφίµων ISO 9001, ISO 22000 και BRC σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.

Πρώτος µπήκε στο µανούρι

Η Χώτος ΑΒΕΕ µπορεί να περηφανεύεται πως είναι η πρώτη τυροκοµική εταιρεία που ξεκίνησε να παράγει το µανούρι  το µαλακό ελληνικό τυρί, δεν επαναπαύεται όµως στις δάφνες της. Το προφίλ της τυροκοµικής εταιρείας από τη Φαλάνη Λάρισας, αν και οικογενειακό, είναι έντονα εξαγωγικό, καθώς το 80% της παραγωγής της διακινείται στις χώρες – µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στις ΗΠΑ και την αγορά της Ρωσίας.

«Κύριο µέληµά µας είναι η ικανοποίηση των εθνικών και διεθνών νοµοθετικών προδιαγραφών υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και των απαιτήσεων των πελατών µας», αναφέρει στο Αγρόκτηµα ο Πρόεδρος και ∆ιευθύνων Σύµβουλος της Χώτος ΑΒΕΕ, Ιωάννης Χώτος, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εφαρµογή της παρούσας πολιτικής, που εξετάζεται ετησίως ως προς την επάρκεια και καταλληλότητά της, αναφορικά µε τις απαιτήσεις πελατών και νοµοθεσίας.
«Εφαρµόζουµε ένα Σύστηµα ∆ιαχείρισης Ποιότητας, σύµφωνα µε το πρότυπο EN ISO 9001:2008 και ένα σχέδιο για την ασφάλεια και υγιεινή των προϊόντων (EN ISO 22000:2005) µε πεδίο εφαρµογής την παραγωγή Φέτας, Μανουριού, Κατσικίσιου Τυριού, Μυζήθρας, Ανθότυρου και Πρόβειου Γιαουρτιού. Παράλληλα, προχωρήσαµε στην προσαρµογή των συστηµάτων και των δραστηριοτήτων µας στις απαιτήσεις και του βρετανικού προτύπου BRC Global Standard For Food Safety, για την κάλυψη των απαιτήσεων της διεθνούς αγοράς. Μέσω της εφαρµογής του Συστήµατος ∆ιαχείρησης Ποιότητας επιδιώκουµε την επίτευξη συγκεκριµένων ποιοτικών και αναπτυξιακών σκοπών που αφορούν τα προϊόντα, την παραγωγή, τις πωλήσεις και την ικανοποίηση των πελατών» σηµειώνει ο Ιωάννης Χώτος.
Το τυροκοµείο της οικογένειας Χώτου είναι παγκοσµίως γνωστό -και αναγνωρισµένο µε το London Golden World Quality Award- για τη φέτα και το µανούρι του και µε δεκάδες άλλα ευρωπαϊκά βραβεία.

Η τυροκοµική Χώτος πέρα από το στοίχηµα της ποιότητας που αποδεδειγµένα έχει κερδίσει, κέρδισε πριν λίγα χρόνια και το στοίχηµα της επισιτιστικής αναλαµβάνοντας ως ανάδοχος εταιρεία τη διανοµή 888 τόνων φέτας, σε δικαιούχους της χώρας.

Η εξασφάλιση της πρώτης ύλης

Η πρώτη ύλη, το πρόβειο και το γίδινο γάλα που προµηθεύεται η εταιρεία, προέρχεται από τις γύρω, κατά παράδοση γαλακτοπαραγωγικές, περιοχές όπως ο Αµπελώνας, ο Τύρναβος, η Φαλάνη, η Ροδιά, το ∆αµάσι, το Μακρυχώρι κ.α. Συνολικά σε ετήσια βάση συγκεντρώνει 12.000 τόνους γάλακτος από τους οποίους θα προκύψουν 3.000 τόνοι φέτα και 900 τόνοι µανούρι, ποσότητες διόλου ευκαταφρόνητες. Η παραγωγή κορυφώνεται από τα Χριστούγεννα µέχρι και τον Αύγουστο, καθώς όπως σε αρκετά προϊόντα, έτσι και στη φέτα και το µανούρι υπάρχει εποχικότητα.
«Η φέτα και το µανούρι µας είναι τα δύο προϊόντα στα οποία δίνουµε το µεγαλύτερο βάρος. Με το ίδιο µεράκι όµως παράγουµε και άλλα µαλακά τυριά, όπως είναι το κατσικίσιο τυρί, το ανθότυρο, τη µυζήθρα και το γιαούρτι», σηµειώνει ο κ. Χώτος.

Σε ό,τι αφορά τα σχέδια για το µέλλον, η θεσσαλική εταιρεία έχει κάνει είσοδο στην αγορά γιαουρτιού από το 2013, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει να επενδύει νέα προϊόντα και στον διαρκή εκσυγχρονισµό των κτηριακών της εγκαταστάσεων.

Μια δυναµική εξαγωγική εταιρεία

Τη δυναµική της τυροκοµικής επιχείρησης από τη Φαλάνη της Λάρισας µπορεί κανείς να τη διαπιστώσει από τον κύκλο εργασιών της (δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το 2011 κατέγραψε τζίρο 13 εκατ. ευρώ και αναµένεται να φτάσει φέτος τα 20 εκατ. ευρώ), αλλά και από τον τρόπο που πυτιάζει το τυρί της, δηλαδή στο χέρι.

Σήµερα, η Χώτος ΑBEΕ παραµένει πιστή στην παράδοση και συνδυάζει την εµπειρία και την τεχνογνωσία σχεδόν ενός αιώνα µε εγκαταστάσεις τυροκοµίας τελευταίας τεχνολογίας, προκειµένου να εξασφαλίσει την ανώτερη ποιότητα των προϊόντων της.

Και παρά το µέγεθος της και το µεγάλο όγκο εργασιών της, διατηρεί την λαχτάρα για δηµιουργία και τη δίψα για καινοτοµίες, εξασφαλίζοντας παράλληλα τον οικογενειακό της χαρακτήρα και τους στενούς δεσµούς µε τους ίδιους συνεργάτες- κτηνοτρόφους, φίλους καρδιακούς, δεκαετιών.   ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ