BACK TO
TOP
Αγρόκτημα

Το κάστανο ήταν ο λόγος που γίναμε τρανοί

«Ήµουν 2 χρονών όταν πέθανε ο πατέρας µας και µείναµε ορφανά τρία κορίτσια, ένα αγόρι και η µάνα µας 35 χρονών. Το κάστανο υπήρξε ο λόγος που τρανέψαµε, καθώς σε όλη µας τη ζωή θυµάµαι να µας στηρίζει, αν και τότε δεν είχε την αξία που έχει σήµερα. Πήρε τα πάνω του όταν αρχίσαµε να φτιάχνουµε τις άγριες καστανιές ήµερες», διηγείται µε συγκίνηση η 82χρονη σήµερα Χριστίνα Αλεξανδρίδου, την οποία το Αγρόκτηµα συνάντησε στη Γιορτή Κάστανου της Καρίτσας στις 22 Οκτωβρίου.

Το κάστανο ήταν ο λόγος που γίναμε τρανοί

2
0
Tο ‘41 µε την πείνα φυτεύαµε καλαµπόκι και βρίζα και το αλεύρι τους το ανακατεύαµε µε κάστανο για να µας χορτάσει. Κόβαµε τα κάστανα κοµµατάκια και τα ψήναµε στους χειροποίητους φούρνους µας έξω στην αυλή µέχρι να στεγνώσουν. Κατόπιν τα πηγαίναµε στους τρεις νερόµυλους της περιοχής, στου Κώστα Πάνου, στης ∆έσποινας Καµάκα ή στον κοινοτικό του Ιωάννη Γάλλου και τα αλέθαµε χωριστά από τα σιτηρά. Με σπάτουλα τα ανακατεύαµε όλα µαζί, τα κοσκινίζαµε στην πικνάδα, το µείγµα αυτό το βάζαµε µε προζύµι και αλάτι στην σκάφη και το «πνίγαµε» µε νερό. Το ζυµώναµε µε τα χέρια, το σκεπάζαµε για µία ώρα µε υφαντά σεντόνια να φουσκώσει, λαδώναµε τον ταβά, την καραβάνα ή το ταψί και µε τις χούφτες απλώναµε τη ζύµη

Διαβάστε περισσότερα στο περιοδικό Αγρόκτημα που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία