BACK TO
TOP
Αγρόκτημα

Νιώθει αγρότισσα και θυμώνει όταν την αμφισβητούν

Έχει εσωτερικεύσει τη «φυσικότητα» της διπλής της ενασχόλησης στο σπίτι και το χωράφι, βάζοντας σε δεύτερη µοίρα τις δικές της ανάγκες σύµφωνα µε µελέτη της Γενικής Γραµµατείας Ισότητας.

Νιώθει αγρότισσα και θυμώνει όταν την αμφισβητούν

3
0

Κάθε χρόνο στα ΚΕΠ κάνουµε δηλώσεις ΟΣ∆Ε. Συνήθως πάω εγώ. Οι χωριανοί λένε: «∆ηλώνει η Βασίλαινα τα χωράφια του ανδρός της». Οι γυναίκες είµαστε οι γραφιάδες των συζύγων γεωργών, όχι γεωργοί». Η «Βασίλαινα» από την Κ. Μακεδονία είναι µία από τις πολλές σκληρά εργαζόµενες και χωρίς ωράριο Ελληνίδες αγρότισσες, που αν και πασχίζουν να ανταποκριθούν στους ρόλους της µάνας, της συζύγου, της νοικοκυράς και της εργαζόµενης έρχονται καθηµερινά αντιµέτωπες µε στερεότυπα και προκαταλήψεις. Στο πατριαρχικά δοµηµένο περιβάλλον µέσα στο οποίο δρουν, νιώθουν να αµφισβητείται διαρκώς η προσφορά τους. Αυτό είναι το συµπέρασµα κλειδί στο οποίο  κατέληξε η µεγάλη πανελλαδική έρευνα  για την Ελληνίδα Αγρότισσα που εκπονήθηκε από τη Γενική Γραµµατεία Ισότητας των Φύλων και παρουσιάστηκε στις 13 Απριλίου σε εκδήλωση του Αγροτικού Συνεταιρισµού Ζαγοράς Πηλίου.

Αυτή η αµφισβήτηση τις θυµώνει, αφού εκτιµούν ότι διεκπεραιώνουν µε επιτυχία τα καθήκοντά τους, συχνά καλύτερα από τους άνδρες, ενώ παράλληλα αυτοπροσδιορίζονται όλο και περισσότερο ως «αγρότισσες», ιδιότητα που εξελίσσεται σε ισχυρό συστατικό της ταυτότητάς τους.

Επιπλέον, αυτή η προσφορά τους δεν φαίνεται ικανή να αµβλύνει τις σηµαντικές έµφυλες ανισότητες, όπως η υποεκπροσώπηση των γυναικών στις αγροτικές οργανώσεις, τα εµπόδια στη συµµετοχή τους στην αγροτική εκπαίδευση και το έλλειµµα στη συµφιλίωση της οικογενειακής και της επαγγελµατικής τους ζωής, όπως δείχνει η  έρευνα.

«Καλόπιανα τους άνδρες του σπιτιού, σύζυγο, πεθερό, πατέρα να βοηθούν λίγο, αλλά προτιµούσαν να δουλέψουν παραπάνω στα χωράφια παρά να µείνουν µια ώρα µε τα παιδιά», ανέφερε αγρότισσα από την Κ. Μακεδονία δείχνοντας την απροθυµία των ανδρών να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία