BACK TO
TOP
Αγρόκτημα

Ο ιδεαλισμός χτίζεται με τα χέρια στη γη της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

«Στο νου, στα χέρια και την ψυχή απευθύνεται η εκπαίδευση», µια φιλοσοφία, που έγινε στάση ζωής για τον ιδρυτή της Αµερικανικής Γεωργικής Σχολής, δρ. John Henry House, στο µακρινό 1905, και την οποία ακολουθεί ακόµη και σήµερα η Σχολή. Αυτό άλλωστε γίνεται άµεσα αντιληπτό στον επισκέπτη, όχι µόνο όταν περνάει µπροστά από το James Hall και βλέπει τις προτοµές των πρώτων διευθυντών που καθόρισαν το µέλλον του ιδρύµατος αλλά σε κάθε γωνιά του συγκροτήµατος, που στεγάζει τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Ο ιδεαλισμός χτίζεται με τα χέρια στη γη της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

5
0

Πιστεύω ότι οι καλλιεργητές είναι οι φροντιστές της γης και θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για την πιστή εκτέλεση του καθήκοντός τους» ήταν το κέντρο της φιλοσοφίας του ιδρυτή της Αµερικανικής Γεωργικής Σχολής, ιεραπόστολου John Henry House, ο οποίος στα τέλη του 19ου αιώνα βρέθηκε στην Ελλάδα µε στόχο να πείσει Μουσουλµάνους της καταρρέουσας Οθωµανικής Αυτοκρατορίας να γίνουν Χριστιανοί. Στα 1904 ιδρύει τη Σχολή, η οποία στεγάζει αρχικά τα ορφανά αγόρια που άφηνε η δίνη στα Βαλκάνια.

Κι αν πολλοί έχουν περιγράψει το πρώτο µισό του 20ού αιώνα ως µια περίοδο φθοράς των αξιών µέσα στη φρίκη των πολέµων, όπως παρατηρεί  ο Peter Bien, προλογίζοντας το βιβλίο της Brenda L. Marder για τη Σχολή µε τίτλο «Οι Φροντιστές της Γης», εκεί σε αυτό το µικρό κοµµάτι της µακεδονικής γης το ανθρώπινο πνεύµα συνέχιζε να λειτουργεί όπως θα έπρεπε, δηλαδή δηµιουργικά.

Κι αν πάλι ο ιδεαλισµός των ανθρώπων που ηγήθηκαν διαχρονικά αυτής της προσπάθειας ήταν το όπλο που νίκησε τις αναρίθµητες δυσκολίες, αυτός ο ιδεαλισµός όπως παρατηρεί ο κ. Bien ήταν απτός και ρεαλιστικός, αφού στη διαµόρφωσή του συνέβαλαν οι κοπιαστικές εργασίες στον ορνιθώνα, στο βουστάσιο και στο χοιροστάσιο. Όπως ακριβώς συµβαίνει σήµερα, µε το Εκπαιδευτικό Αγρόκτηµα, εκεί όπου παράγονται τα εκλεκτά προϊόντα της, να αποτελεί την καρδιά και το διαµάντι της Σχολής και τις γεωργικές εργασίες βασική δραστηριότητα των µαθητών όλων των βαθµίδων εκπαίδευσης.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι στην προσφατη συνέντευξή του στο «Αγρόκτηµα», ο σηµερινός πρόεδρος της Σχολής Π. Κανέλλης προανήγγειλε την ίδρυση, από το Σεπτέµβριο του 2019, Γυµνασίου, το οποίο θα έρθει να κλείσει την εκπαιδευτική αλυσίδα που ξεκινά από τον παιδικό σταθµό και φθάνει µέχρι τη νεότευκτη Σχολή Μεταπτυχιακών του Perrotis College, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της µαζί µε το υπερσύγχρονο Εκπαιδευτικό Κέντρο που φέρει το όνοµα της µεγάλης ευεργέτιδας «Αλίκη Περρωτή».

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία