BACK TO
TOP
Αγρόκτημα

Χατζηλάκος: Χώρα ιερή και εύφορη, η χώρα του Πηνειού

Με την αλήθεια του να κρύβεται στην άχλη του µύθου του Πέλωρου, το όραµα για τον τόπο όπου έζησε και υπηρέτησε ο Γιώργος Χατζηλάκος µιλάει για τη δύναµη που έχει ο άνθρωπος όταν λογίζει τους νόµους της φύσης.

Χατζηλάκος: Χώρα ιερή και εύφορη, η χώρα του Πηνειού

5
0

Με αυτά τα λόγια, ως «χώρα ιερή, όμορφη, εύφορη» περιγράφει τη Θεσσαλία, «τη χώρα του Πηνειού» στο έργο του ο τραγικός ποιητής Ευρυπίδης. Τσι την είδαν οι αρχαίοι συγγραφείς και ποιητές, έτσι την είδαν και οι μεταγενέστεροι επισκέπτες μελετητές, άνθρωποι της επιστήμης, των γραμμάτων, της τέχνης. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Γεώργιος Χατζηλάκος, ένας ακούραστος εργάτης του γεωτεχνικού κόσμου που με επιμονή και επιστημονική επάρκεια δούλεψε για την εκμηχάνιση της γεωργίας, την κατασκευή των αντιπλημμυρικών και εξυγιαντικών έργων της Θεσσαλίας, ενώ πρωτοστάτησε στην επιστημονική τεκμηρίωση του έργου της εκτροπής του Αχελώου και όλων των θεσσαλικών εγγειοβελτιωτικών, η ιστορία των οποίων αναδεικνύεται στα άρθρα και τα βιβλία του.

Ο Γιώργος Χατζηλάκος γεννήθηκε στη Λάρισα το 1922 και έφυγε στη γενέτειρά του το 2003. Το όραµά του για τον τόπο που έζησε και υπηρέτησε έχει την αφετηρία του στα χρόνια που ακόµη η Θεσσαλία ανήκε στην Οθωµανική Αυτοκρατορία, πριν από την προσάρτησή της το έτος 1881. Την εποχή εκείνη σε όλη την ελεύθερη Ελλάδα και σε εµπνευσµένους πολιτικούς, κυριαρχούσε η ελπίδα να δούνε τη Θεσσαλία και τον κάµπο της τµήµα της ελληνικής επικράτειας και παράλληλα στήριγµα της χώρας στον γεωργοκτηνοτροφικό τοµέα. Με όλα αυτά ο Γιώργος Χατζηλάκος µπολιάζει τις γνώσεις του, τα βιώµατά του, τις σπουδές του και αργότερα τους κοινωνικούς του αγώνες.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία