BACK TO
TOP
Νομοθεσία

Oλοκληρώθηκε η μεταβίβαση της ΣΕΚΑΠ στον Σαββίδη

Στα 3,3 εκατ. ευρώ το τίμημα για τις μετοχές, στοίχημα η αύξηση κεφαλαίου για την επιβίωση της εταιρείας.

Κλείνει εντός της εβδομάδας η πώληση της ΣΕΚΑΠ στο Σαββίδη

2
0

Καινούρια σελίδα στην πολύχρονη ιστορία της «γράφει» από το απόγευμα της Παρασκευής 19 Ιουλίου η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, μετά από το τυπικό, αλλά και ουσιαστικό πέρασμά της από την ΑΤΕ στην εποχή Σαββίδη, αφήνοντας οριστικά στο παρελθόν τη συνεταιριστική της διαδρομή, εισερχόμενη στα μονοπάτια του ιδιωτικού τομέα.

Μένει, βέβαια, να φανεί πως σε αυτή την περίπτωση δεν επαναλήφθηκαν τα λάθη που έγιναν με την ιδιωτικοποίηση της Δωδώνη που έχουν φέρει την άλλοτε κραταιά γαλακτοβιομηχανία της Ηπείρου σε μεγάλη οικονομική στενότητα και τους κτηνοτρόφους σε απόγνωση.  

Διαλύοντας τις φήμες που είχαν αρχίσει το τελευταίο διάστημα να σκεπάζουν σαν πυκνός… καπνός την εξέλιξη της υπόθεσης, η υπό εκκαθάριση ATEbank με μια λιτή ανακοίνωσή της γνωστοποίησε πως μεταβίβασε στην εταιρεία Donskoy Tabak JSC, ιδιοκτησίας του ομογενή επιχειρηματία από τη Ρωσία, Ιβάν Σαββίδη, το μερίδιο που κατείχε στη ΣΕΚΑΠ και το οποίο αντιστοιχούσε στο 50,36% του συνόλου των μετοχών.

Με την προσθήκη αυτή, η εταιρεία του Ιβάν Σαββίδη διατηρεί πλέον τον έλεγχο του 85% της ΣΕΚΑΠ, καθώς έχει ήδη αποκτήσει από τη ΣΕΚΕ, άλλο ένα περίπου 34,5% της βιομηχανίας παραγωγής τσιγάρων της Ξάνθης. Αντιθέτως διατηρούν –τουλάχιστον προς το παρόν- τα ποσοστά τους ο συνεταιρισμός εργαζομένων, αλλά και οι μικρομέτοχοι που προέρχονται από Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών. Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας βρέθηκαν στην Ξάνθη οι υπεύθυνοι της ATEbank, καθώς και οι εκπρόσωποι του Ιβάν Σαββίδη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ειδικού εκκαθαριστή της ATEbank το τίμημα μεταβίβασης του 50,36% της ΣΕΚΑΠ, ανήλθε σε 3.318.337 ευρώ και καταβλήθηκε σε μετρητά, χωρίς να υπολογίζονται, δηλαδή, τα χρήματα που θα πρέπει να βάλει ο νέος επενδυτής για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που απαιτείται και σύμφωνα με εκτιμήσεις πιθανότατα θα κυμανθεί σε κάτι μεταξύ 20 – 25 εκατ. ευρώ. «Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπήρξε αποτέλεσμα μιας δημόσιας, διαφανούς κι ανταγωνιστικής διαδικασίας που διεξήχθη σε ένα ιδιαίτερα δυσχερές οικονομικό περιβάλλον», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της υπό εκκαθάριση τράπεζας και προστίθεται πως η συναλλαγή αυτή αποτελεί μια άμεση ξένη επένδυση, η οποία ενισχύει την ελληνική περιφέρεια και την αγροτική παραγωγή σε μια κρίσιμη περίοδο για την εθνική οικονομία, ενώ διασφαλίζει τη συνέχιση λειτουργίας της επιχείρησης, με τις συνακόλουθες θετικές συνέπειες.

Λίγο μετά την οριστικοποίηση της μεταβίβασης του εκχωρούμενου ποσοστού, εν τω μεταξύ, η ΣΕΚΕ με ανακοίνωσή της, επισημοποίησε και εκείνη τη μεταβίβαση του ποσοστού που κατέχει στη ΣΕΚΑΠ, προς τη ρωσική Donskoy. Παράλληλα, γωνστοποίησε και τους όρους του ιδιωτικού συμφωνητικού που υπογράφηκε με τη Donskoy και το οποίο προβλέπει μια σειρά από υποχρεώσεις για το νέο ιδιοκτήτη, όπως είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, η ΣΕΚΕ τονίζει στην ανακοίνωση της περασμένης Παρασκευής πως:

«Ολοκληρώθηκε σήμερα η μεταβίβαση του ποσοστού 34,18% των μετοχών που κατείχε η ΣΕΚΕ Α.Ε. στην ΣΕΚΑΠ Α.Ε., προς την ρωσική εταιρεία Donskoy Tabak, ιδιοκτησίας του επιχειρηματία κ. Ιβάν Σαββίδη. Το σχετικό ιδιωτικό συμφωνητικό που υπεγράφη στην Ξάνθη μεταξύ των δύο εταιρειών, προβλέπει μεταξύ άλλων, την υποχρέωση της ρωσικής εταιρείας για την εξόφληση των οφειλών της ΣΕΚΑΠ προς τη ΣΕΚΕ, τη διατήρηση της ΣΕΚΕ ως κύριου προμηθευτή καπνών της ΣΕΚΑΠ, την επέκταση των πωλήσεων της ΣΕΚΕ στην Donskoy Tabak, την ανάληψη πρωτοβουλιών από πλευράς του αγοραστή για την εξυγίανση και περαιτέρω ανάπτυξη της ΣΕΚΑΠ, καθώς και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στην ΣΕΚΑΠ».

 

Του Λεωνίδα Λιάμη

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία