BACK TO
TOP
Νομοθεσία

«Έσπασαν» το ρωσικό εμπάργκο τα ελληνικά ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας

Mε ανοιχτές τις εμπορικές γραμμές τουλάχιστον όσον αφορά στα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας θα συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας προκειμένου να αρθεί το εμπάργκο που έχει επιβάλει η τελευταία στις εισαγωγές ελληνικών τροφίμων ζωικής προέλευσης. Όπως δηλώνει στο Agronews ανώτατο διοικητικό στέλεχος της Νηρέας, οι εξαγωγές νωπών ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας έχουν αποκατασταθεί από τις αρχές της εβδομάδας ύστερα από νεότερη ενημέρωση της Rosselkhoznadzor (σ.σ. ρωσική υγειονομική υπηρεσία) η οποία αποσαφήνισε ότι είναι πλήρως ικανοποιημένη από τους ελέγχους ποιότητας και τις προδιαγραφές που τηρεί η συντριπτική πλειοψηφία των εγχώριων μονάδων.

«Έσπασαν» το ρωσικό εμπάργκο τα ελληνικά ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας

3
0

Πιο συγκεκριμένα, οι Ρώσοι – που, θυμίζουμε, είχαν πραγματοποιήσει επιτόπιους ελέγχους τον περασμένο Ιούνιο- έχουν ανάψει «πράσινο φως» σε 47 από τις 54 συνολικά μονάδες εκτροφής. «Αυτή τη στιγμή πρόβλημα υπάρχει μόνο με 7 εγκαταστάσεις κι αυτές για κάποιους τυπικούς λόγους, οι υπόλοιπες εξάγουν κανονικά», σημειώνει το στέλεχος της Νηρέας προσθέτοντας ότι το πρόβλημα που έχει προκύψει δεν έχει να κάνει με την ποιότητα των ελληνικών ιχθυρών αλλά τις διαδικασίες που ακολουθεί η ελληνική πολιτεία προκειμένου να πιστοποιήσει τους εξαγωγείς ζωικών προϊόντων.

«Πρόκειται ουσιαστικά για δύο διαφορετικές αντιλήψεις και κοσμοθεωρίες γύρω από το πώς θα πρέπει να γίνεται το εμπόριο, τόσο σε εσωτερικό όσο και σε διακρατικό επίπεδο. Η Ρωσία δίνει μεγάλο βάρος στο ρόλο του κράτος το οποίο πρέπει να παρακολουθεί βήμα-βήμα και από πολύ κοντά την παραγωγική διαδικασία και είναι υπεύθυνο ουσιαστικά για την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Αντίθετα, στην Ε.Ε. την κύρια ευθύνη έχει ο ίδιος ο παραγωγός και η πολιτεία εμπλέκεται στο τελικό στάδιο του ελέγχου», σημειώνει ο συνομιλητής μας.  


Στη Μόσχα κλιμάκιο του ελληνικού ΥΠΑΑΤ

Αντίθετα από τα ψάρια, το ρωσικό εμπάργκο εξακολουθεί να ισχύει από τις 15 Ιουλίου για τις εισαγωγές γαλακτοκομικών και κρέατος από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πρόκειται να μεταβεί στη ρωσική πρωτεύουσα μέσα στις επόμενες μέρες για διαπραγματεύσεις με τη Rosselkhoznadzor. .

Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί πιθανότητα στα τέλη Ιουλίου ή το αργότερο στις αρχές του επόμενου μήνα. 

Eπιβεβαιώνει και ο ΣΕΘ

 

Οι εξαγωγές φρέσκων ψαριών της ελληνικής θαλασσοκαλλιέργειας στη Ρωσία, συνεχίζονται απρόσκοπτα, σύμφωνα με όσα επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ).

Όπως επισημαίνεται, η ρωσική υπηρεσία κτηνιατρικής και φυτοϋγειονομικής εποπτείας (Rosselkhoznadzor), αρμόδια για τον υγειονομικό έλεγχο των προϊόντων ζωικής προέλευσης, δεν έχει προχωρήσει σε απαγόρευση των εισαγωγών νωπών αλιευμάτων από οποιαδήποτε από τις εγκεκριμένες εγκαταστάσεις της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας για εξαγωγές στη Ρωσία, διευκρινίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές θαλασσοκαλλιέργειας στη συγκεκριμένη χώρα ανήλθαν, το 2012, σε 2.500 τόνους τσιπούρας και λαβρακιού περίπου.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, τα ψάρια της ελληνικής θαλασσοκαλλιέργειας είναι τα μοναδικά προϊόντα ζωϊκής προέλευσης για τα οποία δεν εφαρμόστηκε από τη ρωσική κτηνιατρική υπηρεσία προσωρινή απαγόρευση εισαγωγών.

Τα όποια μέτρα ελήφθησαν, προέρχονταν από την ελληνική κτηνιατρική υπηρεσία, σε καθαρά προληπτικό επίπεδο.

Οι επιχειρήσεις του Συνδέσμου εξακολουθούν να εξάγουν κανονικά μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κρατικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το ζήτημα μεταξύ της ρωσικής κτηνιατρικής υπηρεσίας και της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων δεν προέκυψε από παραλείψεις των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας και δεν υπήρξε καμία αμφισβήτηση επί της παραγωγικής διαδικασίας.

Παράλληλα, δεν υπήρξε καμία αμφισβήτηση όσον αφορά την ασφάλεια, την ποιότητα ή την προέλευση των προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας.

Απεναντίας οι κτηνιατρικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται από τις ελληνικές επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας καλύπτουν και σε μερικές περιπτώσεις είναι αυστηρότεροι από αυτούς που προβλέπει η ρωσική νομοθεσία.

 

 

Γιάννης Τσατσάκης

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία